andruta*, la Apr 24 2008, 01:14 AM, a spus:
In opinia mea,n-a promovat nici un moment sinuciderea. Nici macar nu a invitat la meditatie, sau la simtiri profunde.
Nu numai ca a promovat ideea sinuciderii,dar era chiar obsedat de aceasta idee, in toate cartile lui vorbeste despre asta si nu face decat sa prezinte avantajele mortii....
Mie,de exemplu nu-mi place carnea,si n-am de gand sa mananc vreodata,asadar nu ma apuc sa scriu vreo 20 de carti despre cat de bine-i sa mananci carne.Cioran asa a facut cu sinuciderea.
A scris chiar ca ii apreciaza pe cei care se sinucid,fiindca sunt capabili de trairi interioare nemaipomenite.
Sau:
“Sinuciderea e o victorie asupra mortii“
"Sa te sinucizi inseamna,de fapt,sa rivalizezi cu moartea,sa demonstrezi ca poti mai mult decat ea,inseamna sa-i tragi clapa si,succes notabil,sa te răscumperi in proprii tăi ochi.Te convingi astfel ca nu esti ultimul om,ca meriti respect.Nimicindu-mă,nimicesc toate motivele de a mă dispretui,imi regăsesc increderea,sunt cineva pentru vecie"

"Nu ne sinucidem intr-un acces de demenţă,ci dimpotrivă,intr-un acces de luciditate;idioţii nu se sinucid niciodata"
"Ar trebui,din decenţă,să ne alegem singuri momentul pentru a dispărea" .... chiar asa.Cetăţeni,hai s-avem decenţă şi să dispărem

"Moartea e un sentiment de extrema superioritate"
"Iti face bine sa te gandeşti ca te vei sinucide"
Demiurgul cel rău
"Viata nu există,iar moartea e o stare de vis"
Lacrimi şi sfinţi
"Viaţa e o indeletnicire de gânganie"
"Dumnezeu nu e decat o halucinatie sonoră"
"De doua mii de ani Isus se razbună pe noi pentru ca n-a murit pe o canapea"
Silogismele amărăciunii
"Niciodata n-am vrut sa traiesc fara sa vreau sa mor" -
Indreptar patimaş
"Destinul nu e decat o masca.Masca e tot ce nu e moartea"
"Ma urasc ,deci sunt om.Sa fii constient inseamna sa te urasti" -
Ispita de a exista
Tot in Ispita de a exista, despre morti : "Nici o infrangere nu-i mai tulbura....ii lumineaza soarele Mortii"
"Perseveram in viata tocmai pentru ca nu se sprijina pe nimic,pentru ca ii lipseste pana si umbra unui argument.Moartea,in schimb are toate argumentele de partea ei"
"Nimic nu are pret pe lumea asta,te regasesti vesnic in acelasi punct...cunoasterea noastra nu sporeste defel:ea este tot atat de bogata si nula ca in punctul de plecare" -
Tratat de descompunere
Nu a promovat numai ideea sinuciderii,ci si multe alte idei,nu neaparat sanatoase,care au avut un mare impact in randul cel usor influentabili,din pacate. Iar citatele de mai sus probabil nici nu sunt cele mai sugestive.Eu am citat fie din amintiri,fie am deschis doua-trei carti absolut la intamplare.Daca as fi deschis si
Pe culmile disperării ...
A scris si chestii mai bune si optimiste,bineinteles.Noi trebuie sa luam de la el ce-i bun.
Un alt citat de care am dat intamplator in
Tratat de descompunere : "Vai de cei ce n-au o taină sexuală! "
Faină ideea topicului,andruta*
andruta*, la Apr 24 2008, 01:14 AM, a spus:
si eu