sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Bacsis de unde vine aceasta cutuma? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Paul Brahtl 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 25-July 07

Scris 10 March 2008 - 12:48 PM

BACŞÍŞ, bacşişuri, s.n. Sumă de bani dată, peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal, pentru a câştiga bunăvoinţa sau protecţia cuiva. – Din tc. bahşis.
Sursa: DEX '98

De unde vine aceasta cutuma?
Vi se pare normal sa platiti peste valoarea cuvenita doar pentru anumite servicii? (ospatar, frizer, etc)
N-am vazut pe nimeni sa dea bani in plus la factura de telefon mobil, la rata de la banca, la biletul de autobuz ....
Ati intalnit prestatori de astfel de servicii care sa afiseze o atitudine dispretuitoare daca nu primeste bacsis sau suma primita o considera prea mica?
0

#2 Utilizator offline   Maàt 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 14-July 07

Scris 10 March 2008 - 12:49 PM

Stii , dragut este faptul ca in Turcia in momentul in care intri un restaurant si faci o consumatie , pe nota de plata iti este trecut si bacsisul aferent notei ... :o:
0

#3 Utilizator offline   Paul Brahtl 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 10 March 2008 - 12:55 PM

Vezi postarea*Berbecut*, la Mar 10 2008, 12:49 PM, a spus:

Stii , dragut este faptul ca in Turcia in momentul in care intri un restaurant si faci o consumatie , pe nota de plata iti este trecut si bacsisul aferent notei ... :o:

Probabil depinde de restaurant. Ieri am venit din Turcia si la restaurantele la care am consumat, nu era nimic in plus fata de pretul afisat in menu.
0

#4 Utilizator offline   Maàt 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 14-July 07

Scris 10 March 2008 - 01:25 PM

Vezi postareaPaul Brahtl, la Mar 10 2008, 01:55 PM, a spus:

Probabil depinde de restaurant. Ieri am venit din Turcia si la restaurantele la care am consumat, nu era nimic in plus fata de pretul afisat in menu.

EU am fost in Istambul la un restaurant - bistro si in partea de jos a notei de plata era trecut un procent ... :o:
0

#5 Utilizator offline   madalina _ 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 27-October 05

Scris 10 March 2008 - 01:31 PM

Vezi postareaPaul Brahtl, la Mar 10 2008, 12:48 PM, a spus:

BACŞÍŞ, bacşişuri, s.n. Sumă de bani dată, peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal, pentru a câştiga bunăvoinţa sau protecţia cuiva. – Din tc. bahşis.
Sursa: DEX '98

De unde vine aceasta cutuma?
Vi se pare normal sa platiti peste valoarea cuvenita doar pentru anumite servicii? (ospatar, frizer, etc)
N-am vazut pe nimeni sa dea bani in plus la factura de telefon mobil, la rata de la banca, la biletul de autobuz ....
Ati intalnit prestatori de astfel de servicii care sa afiseze o atitudine dispretuitoare daca nu primeste bacsis sau suma primita o considera prea mica?

Paul, depinde cum privesti....in primul rand,pentru mine, bacsisul nu e o "spaga", bacsisul e o plata "voluntara" (daca in unele tari, cum spune Berbecut bacsisul este adaugat la nota de plata....nu stiu ce sa zic, cate bordeie atatea obiceie....)

In al doilea rand, tu ai dat exemplu termenul din limba turca a carui explicatie apare ca si o obligatie, dar mai sunt si celelalte doua termene folosite uzual, cel frantuzesc :"pour boire" si cel englezesc "tip" si se pare ca englezii au fost printre primii care au dat bacsis . "Tip" este un termen care vine de la "To Improve Performance" sau "To Insure Promptness"...nu mai stiu exact, am citit odata pe undeva....Deci, bacsisul ar trebui sa-l dam doar daca vrem, pentru ca ne-am simtit cu adevarat bine in urma unor servicii oferite..... ceea ce nu e valabil in cazul platii facturilor :o:

Aceasta postare a fost editata de madalina_: 10 March 2008 - 01:53 PM

0

#6 Utilizator offline   Paul Brahtl 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 10 March 2008 - 02:03 PM

Vezi postareamadalina_, la Mar 10 2008, 01:31 PM, a spus:

"Tip" este un termen care vine de la "To Improve Performance" sau "To Insure Promptness"...nu mai stiu exact, am citit odata pe undeva....Deci, bacsisul ar trebui sa-l dam doar daca vrem, pentru ca ne-am simtit cu adevarat bine in urma unor servicii oferite..... ceea ce nu e valabil in cazul platii facturilor :o:

Mecanismul asta va incuraja prestatorul sa fie mai prompt si mai jovial cu cel care are vadit mai multe resurse financiare.
Asta ma duce cu gandul la hotelurile de pe litoralul romanesc din vremea comunismului, unde erau cazati atat turisti straini cat si romani, iar in sala de mese erau sectiuni separate pentru turistii straini, ca deh, banii lor aveau valoare.
0

#7 Utilizator offline   madalina _ 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 10 March 2008 - 02:16 PM

Vezi postareaPaul Brahtl, la Mar 10 2008, 02:03 PM, a spus:

Mecanismul asta va incuraja prestatorul sa fie mai prompt si mai jovial cu cel care are vadit mai multe resurse financiare.
Asta ma duce cu gandul la hotelurile de pe litoralul romanesc din vremea comunismului, unde erau cazati atat turisti straini cat si romani, iar in sala de mese erau sectiuni separate pentru turistii straini, ca deh, banii lor aveau valoare.

...mdeah...dezgustator....imi amintesc asta
eu ti-am dat doar un alt exemplu, cel al teremenului echivalent folosit de lorzii englezi :o: , pentru ca era vorba de etimologie.
personal, sunt foarte zgarcita cu bacsisurile, dar rar, atunci cand le ofer, o fac cu mare placere, si inseamna ca cel in cauza m-a facut sa ma simt cu adevarat bine.
In ce priveste ostilitatea celor carora nu li se ofera bacsis, este problema lor!
0

#8 Utilizator offline   Corydalis 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 09-January 07

Scris 10 March 2008 - 02:32 PM

mai dai bacsis cand treci pe acolo mai des :o: pt ca ospataru' sa nu isi introduca in ciorba instrumentu'
0

#9 Utilizator offline   madalina _ 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 10 March 2008 - 02:39 PM

Vezi postareaCorydalis, la Mar 10 2008, 02:32 PM, a spus:

mai dai bacsis cand treci pe acolo mai des :o: pt ca ospataru' sa nu isi introduca in ciorba instrumentu'

:flowers: .....si asta-i adevarat fire-ar sa fie!
0

#10 Utilizator offline   ma-o 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 29-September 06

Scris 10 March 2008 - 06:15 PM

dar ce ar fi sa nu mai dam?
cum ar arata lumea fara sa dai bacsis?
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Inchiriere apartament - proprietar decedat
ce pot face?
vertigo imobiliar  1 2.050
Replici noi Recalculare pensie VEMANS  11 3.775
Replici noi imi ploua in apartament
asociatia de locatari se face ca ploua....
radu84  0 2.220
Hot Topic (New) Interceptarea telefonica neautorizata cocky12  39 6.703
Replici noi asigurari casco
despre recuperarea banilor folositi de asiguratori
adelinvoicu  4 2.965