Bacsis de unde vine aceasta cutuma?
Scris 10 March 2008 - 12:48 PM
Sursa: DEX '98
De unde vine aceasta cutuma?
Vi se pare normal sa platiti peste valoarea cuvenita doar pentru anumite servicii? (ospatar, frizer, etc)
N-am vazut pe nimeni sa dea bani in plus la factura de telefon mobil, la rata de la banca, la biletul de autobuz ....
Ati intalnit prestatori de astfel de servicii care sa afiseze o atitudine dispretuitoare daca nu primeste bacsis sau suma primita o considera prea mica?
Scris 10 March 2008 - 12:49 PM
Scris 10 March 2008 - 12:55 PM
*Berbecut*, la Mar 10 2008, 12:49 PM, a spus:
Probabil depinde de restaurant. Ieri am venit din Turcia si la restaurantele la care am consumat, nu era nimic in plus fata de pretul afisat in menu.
Scris 10 March 2008 - 01:25 PM
Paul Brahtl, la Mar 10 2008, 01:55 PM, a spus:
EU am fost in Istambul la un restaurant - bistro si in partea de jos a notei de plata era trecut un procent ...
Scris 10 March 2008 - 01:31 PM
Paul Brahtl, la Mar 10 2008, 12:48 PM, a spus:
Sursa: DEX '98
De unde vine aceasta cutuma?
Vi se pare normal sa platiti peste valoarea cuvenita doar pentru anumite servicii? (ospatar, frizer, etc)
N-am vazut pe nimeni sa dea bani in plus la factura de telefon mobil, la rata de la banca, la biletul de autobuz ....
Ati intalnit prestatori de astfel de servicii care sa afiseze o atitudine dispretuitoare daca nu primeste bacsis sau suma primita o considera prea mica?
Paul, depinde cum privesti....in primul rand,pentru mine, bacsisul nu e o "spaga", bacsisul e o plata "voluntara" (daca in unele tari, cum spune Berbecut bacsisul este adaugat la nota de plata....nu stiu ce sa zic, cate bordeie atatea obiceie....)
In al doilea rand, tu ai dat exemplu termenul din limba turca a carui explicatie apare ca si o obligatie, dar mai sunt si celelalte doua termene folosite uzual, cel frantuzesc :"pour boire" si cel englezesc "tip" si se pare ca englezii au fost printre primii care au dat bacsis . "Tip" este un termen care vine de la "To Improve Performance" sau "To Insure Promptness"...nu mai stiu exact, am citit odata pe undeva....Deci, bacsisul ar trebui sa-l dam doar daca vrem, pentru ca ne-am simtit cu adevarat bine in urma unor servicii oferite..... ceea ce nu e valabil in cazul platii facturilor
Aceasta postare a fost editata de madalina_: 10 March 2008 - 01:53 PM
Scris 10 March 2008 - 02:03 PM
madalina_, la Mar 10 2008, 01:31 PM, a spus:
Mecanismul asta va incuraja prestatorul sa fie mai prompt si mai jovial cu cel care are vadit mai multe resurse financiare.
Asta ma duce cu gandul la hotelurile de pe litoralul romanesc din vremea comunismului, unde erau cazati atat turisti straini cat si romani, iar in sala de mese erau sectiuni separate pentru turistii straini, ca deh, banii lor aveau valoare.
Scris 10 March 2008 - 02:16 PM
Paul Brahtl, la Mar 10 2008, 02:03 PM, a spus:
Asta ma duce cu gandul la hotelurile de pe litoralul romanesc din vremea comunismului, unde erau cazati atat turisti straini cat si romani, iar in sala de mese erau sectiuni separate pentru turistii straini, ca deh, banii lor aveau valoare.
...mdeah...dezgustator....imi amintesc asta
eu ti-am dat doar un alt exemplu, cel al teremenului echivalent folosit de lorzii englezi
personal, sunt foarte zgarcita cu bacsisurile, dar rar, atunci cand le ofer, o fac cu mare placere, si inseamna ca cel in cauza m-a facut sa ma simt cu adevarat bine.
In ce priveste ostilitatea celor carora nu li se ofera bacsis, este problema lor!
Scris 10 March 2008 - 02:32 PM
Scris 10 March 2008 - 06:15 PM
cum ar arata lumea fara sa dai bacsis?
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Inchiriere apartament - proprietar decedat
ce pot face? |
vertigo imobiliar | 1 | 2.050 |
|