Pagina 1 din 1
boli psihice care scutesc de ispasirea pedepsei
Scris 01 July 2005 - 12:17 PM
Stie cineva de ce boli psihice trebuie sa suferi ca sa fii scutit de pedeapsa in cazul in care incalci legea ?? nu ca as face eu ceva..
"
".. vreo`un avocat sau cineva care stie raspunsul pe aici ??
Scris 30 September 2005 - 07:27 PM
bobby00778, la Jul 1 2005, 01:17 PM, a spus:
Stie cineva de ce boli psihice trebuie sa suferi ca sa fii scutit de pedeapsa in cazul in care incalci legea ?? nu ca as face eu ceva..
"
".. vreo`un avocat sau cineva care stie raspunsul pe aici ??
Scris 08 December 2005 - 10:10 AM
Pentru a nu raspunde penal trebuie sa fii lipsit de discernamant in momentul savarsirii faptei. Lipsa discernamantului trebuie sa fie involuntara, adica sa nu ti-o provoci. Nu se pune problema de ce boli psihice trebuie sa suferi ci ce boli psihice duc la pierderea discernamantului. Oricum se face expertiza psihiatrica pentru a se constata lipsa discernamantului. Nu boala e hotaratoare ci efectele ei asupra subiectului in cauza.
Scris 18 February 2007 - 02:30 PM
thunami, la Dec 8 2005, 10:10 AM, a spus:
Pentru a nu raspunde penal trebuie sa fii lipsit de discernamant in momentul savarsirii faptei. Lipsa discernamantului trebuie sa fie involuntara, adica sa nu ti-o provoci. Nu se pune problema de ce boli psihice trebuie sa suferi ci ce boli psihice duc la pierderea discernamantului. Oricum se face expertiza psihiatrica pentru a se constata lipsa discernamantului. Nu boala e hotaratoare ci efectele ei asupra subiectului in cauza.
Problema s-a pus in felul urmator: "boli psihice [...] ca sa fii scutit de pedeapsa in cazul in care incalci legea ??".
Adica: nu este vorba de legea penala si s-au cerut strict bolile psihice.
In cazul asta se fac diferentieri in functie de tipul raspunderii, raspundere care poate fi penala, administrativa(contraventional, disciplinar, partimonial), civila sau juridica cu caracter politic.
In majoritatea cazurilor sunt avute in vedere alienatia si debilitatea mintala (alienatia mintala cronica dau debilitatea mintala cronica). Cu alte cuvinte lipsa de discernamant totala sau temporara (in momentul savarsirii faptei). Insa aceasta alienatie mintala nu este o boala, ci este un grad de boala psihica in care subiectul nu este responsabil ptr faptele sale. Astfel , putem trage concluzia ca poti suferi de o boala psihica, dar sa nu fii alienat mintal si deci sa raspunzi juridic.
Cu rang de principiu, orice fapta menita sa atraga raspunderea juridica, daca ii lipseste elementul volitiv si/sau cel intelectiv, nu poate sa atraga o sanctiune.
Insa trebuie sa stii, offtopic, ca exista si alte cauze care inlatura raspunderea juridica. In penal: legitima aparare, starea de necesitate, cazul fortuit, constrangerea fizica si morala, betia involuntara si totala, eroarea de fapt, in administrativ se mai adauga si invaliditatea. De asemenea, neintrunirea elementelor constitutive a unei infractiuni, dar asta nu te lipseste de o sanctiune pecuniara.
Aceasta postare a fost editata de dislexic: 18 February 2007 - 02:40 PM
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Vreau sa-mi schimb numele
Vreau sa-mi schimb numele |
RoRenu | 49 | 19.754 |
|
Fac SPAM?