sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Cunoaste-te pe tine insuti... Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   arabela56 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 14-November 07

Scris 09 February 2008 - 10:09 PM

... redau in randurile urmatoare o povestioara ..."ratacita" intr-o carte pe care am citit-o acum mult timp si de care, dintr-o intamplare ... banala - as putea spune! - mi-am adus aminte azi... O veche poveste japoneza despre un razboinic samurai care il provoaca pe un mestru Zen sa ii explice ce inseamna rai si iad si care ar putea fi ...legatura dintre cele doua lumi...
...Se spune ca la auzul intrebarii, calugarul a izbucnit in ras, apoi ignorand total grimasele de nemultumire ce se intiparisera pe chipul samuraiului, i-a raspuns cu foarte mare dispret: " Esti un neispravit! Cum as putea sa-ti explic tie tainele lumii? Cum as putea sa-mi pierd vremea cu unul ca tine?"
...Ofensat, samuraiul s-a infuriat cumplit si sub impulsul maniei a scos sabia din teaca si a zbierat: "Cum indraznesti sa-mi vorbesti asa? As putea sa te omor pentru obraznicie!"
...Calugarul l-a privit cu mult calm si zambind i-a spus: "Acesta este iadul!"
...In prima clipa samuraiul a amutit, apoi, constatand realitatea din spusele calugarului s-a linistit, si-a bagat sabia in teaca, a facut o plecaciune si i-a multumit calugarului ca l-a luminat!
..."Iar acesta este raiul!", a spus calugarul...
Concluzia: "Liber anime, cognosce te ipsum!"
0

#2 Utilizator offline   GinGin 

• tonic
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 24-October 06

Scris 10 February 2008 - 12:17 PM

In acelasi spirit...

,,Ce este viata?

Intr-o frumoasa zi de vara, pe la ora pranzului, se facu mare liniste in parc. Pasarile se odihneau linistite in umbra copacilor.
O vrabiuta isi scoase capul de sub aripa si intreba: “Ce este viata?”
Toti cei din jur au fost surprinsi de aceasta intrebare grea. Un trandafir tocmai inflorea, deschizandu-si petalele. El spuse: “Viata este o deschidere!”
Fluturele, care tocmai se odihnea pe una dintre petalele trandafirului dupa ce zburase de la o floare la alta, ii raspunse: “Viata este libertate si fericire!”
O papadie simti vantul atingand-o in joaca si spuse tematoare: “Viata este risipire, da, doar risipire…”
Jos, pe pamant, o furnica tragea dupa sine un pai de grau de zece ori mai mare decat ea. Cand auzi un asemenea lucru se opri, isi trase sufletul si spuse: “Viata nu este decat truda si munca!”
Poate ca ar fi inceput sa se certe daca nu ar fi venit o ploaie fina care sopti: “Viata este formata din lacrimi, doar din lacrimi!”
Deasupra ei plutea plin de maiestate un vultur care, de acolo de sus, spuse: “Viata este o nazuinta spre inalt!”
Apoi veni noaptea.
Dupa un timp, un om mergea acasa pe aleile goale. Venea de la o petrecere si se gandea… “Viata este o continua cautare a fericirii si o inlantuire de deceptii!”
Dupa lunga noapte venira in sfarsit si zorii diminetii, care spusera: “Asa cum noi suntem inceputul zilei care vine, la fel viata este inceputul vesniciei…”

Ma intreb cum ai raspunde daca te-as intreba: “Pentru tine, ce este viata?"
0

#3 Utilizator offline   Lara_L 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 17-February 08

Scris 12 March 2008 - 07:30 PM

Se povesteste ca un discipol i-a spus maestrului sau, ca pleaca sa mediteze undeva departe, in speranta de a atinge iluminarea.
Asa ca o data la sase luni, i-a trimis maestrului un bilet, ca sa-i raporteze progresele pe care le facuse.
Primul raport spunea: " Acum inteleg ce inseamna sa-ti pierzi egoismul". Maestrul a rupt biletul si l-a aruncat. Dupa sase luni, a mai primit un bilet care spunea: " Acum am castigat toleranta fata de toate fiintele". Maestrul l-a rupt.
Apoi al treilea raport spunea: " Acum am inteles taina lui unu si mai multi." Si acest bilet a avut aceeasi soarta- a fost rupt.
Si lucrurile au continuat asa, ani de zile, pana cand in sfarsit nu a mai venit nici un raport.
Dupa un timp, maestrul a devenit curios si intr-o zi a gasit un om care pleca intr-o calatorie spre acel loc indepartat.
Maestrul si-a zis: " Ce-ar fi sa aflu ce s-a intamplat cu discipolul meu?" si i-a trimis un bilet cu aceasta intrebare. In cele din urma a primit un raspuns care spunea: " Ce conteaza?" Iar cand maestrul a citit aceste cuvinte a spus: " A reusit! A reusit! In sfarsit a reusit! A atins iluminarea!"
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Cat de inteles te poti face?
poti vorbi despre orice fara a fi off
PourMoi  52 5.599
Hot Topic (New) Am nevoie de niste sfaturi Monika23  60 6.163
Replici noi Conflictul intre generatii udvaritibor  0 1.113
Hot Topic (New) In ce consta normalitatea? CavalerulJedi  26 4.612
Hot Topic (New) Prostie, ignoranta, rautate sau toate la un loc ?
Cat de mojici pot fi unii
Naeema  49 1.868