Buna soto.
Vestile tale sunt deprimante insa nu ma surprind deloc. Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun asa insa asta este adevarul.
Hai sa le luam pe rand:
Umflaturile aparute asa cum le descrii tu ma duc cu gandul la o invazie metastazata in sistemul limfatic.
Tebuie sa-ti mai spun ceva ce nu ti-am spus inca. Fratele tau avea mari sanse sa se vindece daca imediat dupa ce sa-a facut biopsia si sa-a pus diagnosticul de melanom malign Clarca III erau excizati exact si nodulii limfatici santinela. Din imediata apropiere a tumorii. Chiar daca aceasta procedura nu este atat de usoara, pentru ca este greu de decis pe care nod sa se taie, era o masura de precautie absolut necesara.
Pe de alta parte, fratele tau a ajuns la doctor foarte tarziu, abia la un an de cand au aparut primele simptome. Melanomul a avut timp sa dea mestastaze pe parcursul unui an de zile.
Pentru ca este foarte bine stiut ca un melanom nedescoperit la timp va lua intotdeauna calea limfatica si mai tarziu dezvolta metastaze la diferite organe. Cele favorite sunt creierul (principalul favorit), ficatul, plamani, sau alte regiuni ale pielii.
In alta ordine de idei, cancerul de piele de tip melanoma are patru stadii de dezvoltare numerotate de la 0 la IV fiecare cu cateva substadii. Melanomul malign Clarca III apartine stadiului I A cand melanomul este mai mic de 1 mm in grosime, iar ulceratiile nu sunt prezente. Studiile de specialitate arata ca este localizat doar in piele si ca nu a fost gasit in nodulii limfatici.
Ori, ce ai scris tu, in primul mesaj este descrierea perfecta a stadiului III, cand melanomul sa-a raspandit deja la nodulii limfatici din apropiere.
Apoi, ultimul tau mesaj ma trimite la ultimul stadiu al bolii, stadiul IV cand tumora deja sa-a raspandit in alte zone ale pielii si in nodulii limfatici mai indepartati. Nu cred ca daca se vor gasi metastaze si in alte organe acest fapt ar mai surprinde pe cineva.
Imi pare extraordinar de rau ca trebuie sa iti scriu adevarul asa gol golut si dureros cum este el. Insa fratele tau acum are nevoie de tot suportul moral din partea familiei si sunt sigura ca dupa socul initial pe care il vei avea cand vei citi acste randuri vei fi capabil sa te aduni si sa te mobilizezi pentru a-la ajuta pe el. Nu pot sa te mint.
Nu inteleg totusi un lucru. De ce medicii dupa ce au depistat ganglionii inghinali inflamati, si cu atat mai mult dupa ce piciorul i-a fost invadat de tumora, in loc sa-i carpeasca piciorul nu i la-au amputat din prima ?!?!
Citeaza
«..........i-au aparut umflaturi cam cat o aluna pe piciorul ramas(dreptul), pe mana dreapta, spate si inghinal stanga. Nu se stie cat de rapid sau daca vor evolua, dar oricum deruta este maxima(de ce au aparut, de ce amorteste, de ce inima are manifestari tahicardice......) »
Cine este derutat ? Voi sau medicul ?
Ar trebui sa va treziti urgent din starea de stupoare si sa-la transportati de urgenta la spital sa i se faca niste investigatii.
Tahicardia este un raspuns fiziologic, in cazul fratelui tau, la stresul acumulat, la starea de anxietate, anemie, febra probabil, efort fizic cat de mic. Cauzele pot fi multiple si nu ar trebui neglijate.
Ca sa nu uit, « potiunea » pe care ti-am scris-o mai sus este cunoscuta sub denumirea comerciala de « bitter suedez » si o poti gasi in farmacii. Compozitia este totusi putin diferita intre cea facuta in casa si cea fabricata industrial. Oricum, matusa mea a folosit-o pe cea preparata in casa dupa reteta pe care ti-am scris-o mai sus. Si a functionat. Cred insa ca boala ei a fost descoperita la timp. Totusi, daca asta iti va mia linisti constiinta ca ai incercat orice…de ce sa nu o folosesti?!
Ce pot sa mai spun ? Ma doare sufletul..........