Scris 30 December 2009 - 09:11 PM
Iata un mesaj(l-am primit si eu mai demult) care spune cat de importanta este relatia de complementaritate, relatia perfecta intr-un cuplu.
"O relaţie armonioasă şi spirituală de cuplu trebuie să se desfăşoare implicând global patru nivele ale fiinţei şi anume: planul erotic, planul afectiv, planul mental şi planul spiritual. Vom prezenta succint în cele în ce constă armonia de cuplu pe fiecare din aceste planuri:
Armonia la nivel erotic se află, într-un anumit fel la baza întregii relaţii de cuplu. La acest nivel se manifestă concretizarea celei mai adânci aspiraţii de totalitate, de împlinire, care face ca cele două fiinţe să se apropie una de cealaltă. Acesta este planul infinitelor potenţialităţi, aici se găseşte sămânţa misterioasei flori a evoluţiei spirituale. Armonia deplină în acest plan nu poate apare decât atunci când, eliminând orice prejudecată sau inhibiţie corelată cu acest nivel, cei doi ajung să-l cunoască integral, având un control perfect asupra lui şi asupra energiilor care-l guvernează. Aici transfigurarea este cheia fundamentală care-i va conduce spre aceste realizări, ea fiind acea forţă magică ce poate transforma în mod real banalul în frunuseţe orbitoare, impuritatea în strălucire luminoasă, limitarea în infinit. Forţa de transformare concretă pe care o are transfigurarea autentică provine totdeauna din sublimarea energiilor din plan erotic în planurile superioare ale fiinţei.
Armonia la nivel afectiv aduce cu ea căldură sufletească, duioşie nesfârşită, blândeţe şi tandreţe, puritatea inimii. Ea face ca sufletul omului să se deschidă brusc spre lumina şi dragostea Divinului. De aici vine deschiderea spre celălalt şi capacitatea de empatie perfectă cu trăirile sale cele mai profunde. Sensibilitatea afectivă a celor doi face ca ei să ştie să preţuiască valorile umane şi să descopere împreună surse de nesfârşită bucurie.
Armonia la nivel mental implică înţelegerea mutuală a celor doi. Din aces plan vine forţa angrenării împreună în orice acţiune, forţa de transformare atât interioară cât şi a lumii exterioare. Cei doi vor trăi sensul adevărat al afirmaţiei că „a iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt ci a privi împreună în aceeaşi direcţie”. Cuplul îşi va putea ghida viaţa prin intuirea sensului ascuns al tuturor lucrurilor şi situaţiilor.
Armonia în plan spiritual provine din aspiraţia comună a celor doi de a folosi relaţia lor de cuplu ca pe o trambulină care să-i propulseze în evoluţia spirituală. Înţelegând profund că scopul existenţei este atingerea stării de desăvârşire spirituală cei doi trăiesc permanent o stare de dăruire faţă de Dumnezeu şi faţă de principiile spirituale autentice. Această stare de armonie poate fi amplificată prin practica sprituală realizată împreună, constând în diferite tehnici spirituale realizate la unison, meditaţii, amor cu continenţa sexuala si transfigurare. De asemenea cei doi trebuie să-şi dezvolte puterea de a vedea în fiinţa iubită esenţa spirituală divină de dincolo de formă şi transformări. Această putere de transfigurare divină este evidenţiată deseori în textele tantrice care sunt concepute uneori ca dialoguri între cele două pricipii fundamentale cosmice Supremul masculin, SHIVA, şi eternul feminin, SHAKTI (sau DEVI). Într-un asemenea dialog DEVI spune: „ O, SHIVA, tu care eşti Sinele meu, acordă-mi graţia de a te iubi din toată inima mea”. O asemenea transfigurare trebuie să stea la baza tuturor acţiunilor celor doi iubiţi şi ea trebuie să vibreze în orice gest, cuvânt sau gând. Atunci nu va mai putea exista distanţă care să-i separe, timp care să se scurgă între ei, suferinţă care să-i întunece. Iubirea lor se aseamănă cu iubirea a două stele, liberă fiecare în acelaşi spaţiu nesfârşit şi totuşi unite prin lumina ce radiază ca o punte între ele. Aceasta este modalitatea eliberatoare de a înţelege iubirea, este iubirea care-i luminează şi îi face pe oameni să devină zei."