sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

REMEMBER! Artisti care au scris istoria artei banatene Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 18-March 07

Scris 02 January 2008 - 06:33 PM

Am sa incep cu o nepretuita prietena ,EUGENIA DUMITRASCUfiind subiectiva am sa las pe cei care au scris despre ea sa "vorbeasca"prin ce au scris si spus in dealungul timpului si ce a spus artista cu diverse ocazii:

La puţin timp după ce a împlinit 72 de ani, în vara acestui an(2003), a trecut la cele veşnice reputata graficiană şi pictoriţă Eugenia Dumitraşcu Luca. Personalitate emblematică a mişcării artistice din Banat dupa terminarea Institutului de arta"Ion Andreescu"Cluj Napoca in 1956,cand s-a stabilit defininitiv la Timisoara.

In" traditie si postmodernitate " vorbind despre apetenta pentru innoirea problematicii artistice si pentru efectiva ei conexiune cu actualitatea ,de aici apare si impresia de insurgenta,de avangarda a artei din Timisoara,in anii "70.Dincolo de periodicele incursiuni in figurativ creatia Eugeniei Dumitrascu este permanent aflata sun autoritatea abstracta,dar se impune constatarea ca atat lucrarile indatorate transfigurarilor geometrice cat si cele cu imaginistica transgresata din real ating un nivel artistic ridicat si intotdeauna justificat de nevoia unei contriburii personale cu evidenta exprimata"
0

#2 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 02 January 2008 - 09:58 PM

"Asi vrea ca opera mea sa continue o gandire filozofica,si aceasta fara sa fac o arta controlata matematic"
"Arderile interioare sunt gata sa ma divulge"
"Timisoara traieste cu intensitate,poate cel mai intens di arealul romanescdezbaterea privind problemele relatiei dintre opera de arta si cuprinsul realului"
"Timisoara a fost singurul oras de care m-am indragostit din prima clipa,dovada ca e si punctul meu terminus,in ciuda intamplarilor si a dorintei mele nestramutate de a hoinari"
'Sunt un om solar cu umbre"
"Motivul casei m-a insotit multi ani,ca o nostalgie a ceva sacru si foarte personal,in acelasi timp"
""In ceeace priveste portretul,el ma intereseaza ca interior si nu ca expresivitate plastice.De aceea par atat de firav alcatuite.Fiindca vreau sa aflu ce simte cel pe care il pictez.Ce poate fi mai tulburator decat sa vorbesti despre om?"
"Doresc sa reinnoesc expresia sentimentului in piictura,ma tulbura spectacolul luminii,careia vreau sa-i dau un inteles propriu"
"Eu cand incep sa pictez e ca si cand as lucra pentru prima data,ca si cum as descoperi atunci posibilitatile picturii"
"Culoarea tine de un regim interior,de un anotimp al sensibilitatii"
"Pledez pentru echilibru intre sentiment si luciditate"
'N-am asa zisul spirit de generatie.In unele probleme sunt mult mai matura decat cei din generatia mea,iar in altele mult mai tanara,mai naiva"
"mi-a placut intotdeauna sa ofer oamenilor niste lucruri stenice care sa le faca viata mai senina"

"In lucrarile mele desenul ramane mereu la vedere.CULOAREA A FOST O CAUTARE PERMENENTA,O CERCETARE NEINCETATA.NU SUNT O COLORISTA SPONTANA,CI PROBLEMATIZEZ."
"Nu inventez peisaje,ci transpun emotia pe care o vad in jur.De aceea se pare ca ele au un dramatism,o doza de enigmatic,de introspectie nedisimulata"
"Am inceput prin a face grafica,apoi am trecut la pictura abstracta,o tehnica mixta,o inventie de-a mea.ceasta tehnica noua a mea pleaca de la niste structuri grafice ,pe care apoi le coloram foarte bogat,prin modalitati inventate"
"Acuarela si desenul sunt pentru mine precum vocea pentru un cantaret,acuarela este ceva mai aproape de inima mea"

"Sunt un om care traieste intens,cu toata fiinta ,in social,si nu ma pot inchide in preocuparile strict profesionale.Nu pot crea daca n- am lumina ca sa vad,aer ca sa respir,libertate ca sa creez si sa ma misc."

"Sunt norocoasa,am trait mult.Imi doresc ,nu zile numeroase,ci bune"
"Voi lucra ,cat ma tin puterile,cate vreme Domnul imi va ingadui"

Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 02 January 2008 - 10:22 PM

0

#3 Utilizator offline   aknetaton 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 30-June 07

Scris 18 January 2008 - 01:10 AM

Eugenia Dumitrascu, cred ca s-a nascut la Iasi, sau Bacau. Aflasem despre arta sa de la cativa cunoscuti. In anii '97 am incercat sa o intalnesc la Timisoara, dar din nefercire nu am reusit. Un portar inimos insa, mi-a deschis cu intelegere usa institutului si mi-a permis sa ii admir pe viu cateva lucrari.

Toata admiratia pentru unul dintre reperele artei contemporane.
0

#4 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 18 January 2008 - 03:47 PM

Da s-a nascut in comuna Traianu-Bacau.Era foarte legata de meleagurile natale desi de tanara a plecat de acolo ,a studiatla Cluj,apoi toata viata ei s-a desfasurat la Timisoara.
Am sa incerc sa postez cateva lucrari ,daca nu reusesc am sa rog o prietena.

Eveniment : Expozitie comemorativa din 2006-10-06 - Biblioteca Judeteana C. Sturdza Bacau
Expozitie ce o comemoreaza pe graficiana Eugenia Dumitrascu (1931-2003), care s-a nascut in judetul Bacau insa a locuit si creat majoritatea lucrarilor in Timisoara. (Agendabacau.ro)
0

#5 Utilizator offline   aknetaton 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 30-June 07

Scris 18 January 2008 - 04:29 PM

In familie mai este un bun colorist, artistul plastic Nicolae Dumitrascu. Desi nu este licentiat in domeneniu, acesta a lucrat in cariera sa artistica sute de tablouri in acuarela, cu o mare sensibilitate cromatica. Nu stiu sa fi avut multe expozitii, dar a lucrat cu multa rabdare si sinceritate. Una dintre cele mai importante expozitii ale sale a fost gazduita de Rotonda Institutului de Medicina si Farmacie din Iasi, in 1990, beneficiind de o prezentare a distinsului scriitor iesean Aurel Leon.
Nicolae Dumitrascu este medic si locuieste actualmente la Iasi.
0

#6 Utilizator offline   Bibicutza 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 06-April 08

Scris 06 April 2008 - 09:07 AM

Vezi postareatosca_5, la Jan 2 2008, 07:33 PM, a spus:

Am sa incep cu o nepretuita prietena ,EUGENIA DUMITRASCUfiind subiectiva am sa las pe cei care au scris despre ea sa "vorbeasca"prin ce au scris si spus in dealungul timpului si ce a spus artista cu diverse ocazii:

La puţin timp după ce a împlinit 72 de ani, în vara acestui an(2003), a trecut la cele veşnice reputata graficiană şi pictoriţă Eugenia Dumitraşcu Luca. Personalitate emblematică a mişcării artistice din Banat dupa terminarea Institutului de arta"Ion Andreescu"Cluj Napoca in 1956,cand s-a stabilit defininitiv la Timisoara.

In" traditie si postmodernitate " vorbind despre apetenta pentru innoirea problematicii artistice si pentru efectiva ei conexiune cu actualitatea ,de aici apare si impresia de insurgenta,de avangarda a artei din Timisoara,in anii "70.Dincolo de periodicele incursiuni in figurativ creatia Eugeniei Dumitrascu este permanent aflata sun autoritatea abstracta,dar se impune constatarea ca atat lucrarile indatorate transfigurarilor geometrice cat si cele cu imaginistica transgresata din real ating un nivel artistic ridicat si intotdeauna justificat de nevoia unei contriburii personale cu evidenta exprimata"

Am iubit-o si o iubesc in continuare. Nu o voi uita si nu as pute-o uita! Sunt ceea ce sunt astazi datorita ei...mi-a aratat, mi-a explicat, m-a invatat atat de multe si totusi prea putine...veti fi intotdeauna parte a mea, Doamna Profesoara. Intotdeauna veti reprezenta un moment de exaltare in sufletul meu, precum si o lacrima de durere...

As avea de asemenea o rugaminte catre dvs. cele care v-ati amintit de ea cu atata caldura in suflet. Va rog trimiteti-mi cateva repere unde as putea gasi mai multe postari despre viata dumneaei, mai multe lucrari de arta...
Imediat dupa stingerea dumneaei gasisem o pagian de internet ce cuprindea viata si opera dumneaei. V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Va multumesc din suflet.
0

#7 Utilizator offline   samsara 

• Daca
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 31-January 07

Scris 06 April 2008 - 09:26 AM

Ştefan Jäger

Viaţa

Ştefan Jäger a fost fiul bărbierului Franz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani, în 1889, a fost dat la şcoala privată pentru băieţi "Franz Wieszners" din Timişoara. 4 ani mai târziu a mers la liceu in Seghedin (1893-1895) unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură.

La varsta de 18 ani merge la o şcoală de artă din Budapesta, unde studiază şi este influenţat de pictori faimoşi precum profesorul Ede Balló, Greguss sau Bertalan Székely. În aceeaşi perioadă tatăl lui Ştefan se îmbolnăveşte foarte tare şi nu mai poate să-l susţină financiar pe acesta. Moare în 1910. Pentru a-şi putea continua studiile, Ştefan găseşte o slujbă de tutor la o familie bogată din Budapesta.

Primele picturi i-au fost cerute de galeri privată "Almasy" din Budapesta, unde motivele religioase, natura statică şi peisajele lui Jäger se dovedesc foarte căutate. Mai departe primeşte diferite comenzi pentru icoane şi altare din oraşele Arad, Jazowa, etc.

La începutul secolului 20, Jäger era deja bine cunoscut. În 1906 picteaza prima sa mare lucrare, "Colonizarea şvabilor" (Die Einwanderung der Schwaben). Lucrarea a fost comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch). Şvabii de aici au strâns bani într-o chetă pentru plata lui. Succesul acestei lucrări îi aduce lui Jäger o a doua comandă de la Cărpiniş. Pentru această lucrare însă, intreprinde o călătorie în Germania unde vizitează numeroase localităţi, mai ales Ulm, Stuttgart si Nürnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni.

Odată cu terminarea studiilor în arte, Jäger întreprinde şi alte călătorii, în Germania, Austria şi Italia. Totuşi, în 1910 decide să se stabilească definitiv în Banat, la Jimbolia, localitate mare şi importantă a şvabilor bănăţeni (atunci numită Hatzfeld). Va petrece restul vieţii aici. Între 1914-1918 merge la război şi luptă pe frontul din Dalmaţia. După război se întoarce la Jimbolia.

Cu timpul devine faimos în Banat, unde i se duce numele de de "pictorul şvab". Ştefan Jäger se stinge din viaţă pe data de 16 martie 1962 şi este înmormântat la Jimbolia, lângă mama sa Magdalena, decedată în 1927. Jäger nu a fost niciodată căsătorit şi nu a avut urmaşi. În prezent există un muzeu dedicat pictorului la Jimbolia.

Opera

Picturile sale reflectă infinita bogăţie a vieţii bănăţenilor: sărbători, tradiţii, case şi grădini, scene de muncă. Picteaza şi Kirchweih-ul în toate detaliile lui. Peisajele sale descoperă o cunoaştere profundă a naturii în ritmul anotimpurilor.

Câteva lucrări importante:

* Die Ansiedlung der deutschen im Banat, circa. 1905, 300 cm
* Die Einwanderung der Deutschen in Ungarn, 1906-1910, 145 x 510 cm
* Des Schwaben Kulturarbeit, 1922

http://ro.wikipedia....efan_J%C3%A4ger
0

#8 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 06 April 2008 - 09:50 PM

Vezi postareaBibicutza, la Apr 6 2008, 09:07 AM, a spus:

Am iubit-o si o iubesc in continuare. Nu o voi uita si nu as pute-o uita! Sunt ceea ce sunt astazi datorita ei...mi-a aratat, mi-a explicat, m-a invatat atat de multe si totusi prea putine...veti fi intotdeauna parte a mea, Doamna Profesoara. Intotdeauna veti reprezenta un moment de exaltare in sufletul meu, precum si o lacrima de durere...

As avea de asemenea o rugaminte catre dvs. cele care v-ati amintit de ea cu atata caldura in suflet. Va rog trimiteti-mi cateva repere unde as putea gasi mai multe postari despre viata dumneaei, mai multe lucrari de arta...
Imediat dupa stingerea dumneaei gasisem o pagian de internet ce cuprindea viata si opera dumneaei. V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Va multumesc din suflet.

In privat am sa-ti dau mai multe amanunte !
Ma bucur sa citesc aceste calde cuvinte despre un OM si DASCAL de o noblete indiscutabila.
POate ca ar trebui sa dezvoltam subiectul!
Promit sa revin ! Am renuntat cand am vazut ca nu prea sunt persoane interesate de subiect !
Multumesc !
0

#9 Utilizator offline   Hypatia 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 30-December 07

Scris 07 April 2008 - 12:48 AM

Vezi postareatosca_5, la Apr 6 2008, 10:50 PM, a spus:

In privat am sa-ti dau mai multe amanunte !
Ma bucur sa citesc aceste calde cuvinte despre un OM si DASCAL de o noblete indiscutabila.
POate ca ar trebui sa dezvoltam subiectul!
Promit sa revin ! Am renuntat cand am vazut ca nu prea sunt persoane interesate de subiect !
Multumesc !

Poate ne dai un link cu lucrarile ei:)
0

#10 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 07 April 2008 - 01:29 AM

Ma bucur ca sunt cu adevarat mai multi interesati de pictura ,in general ,in special Delia Dumitrascu!

Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 07 April 2008 - 01:30 AM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Atasamente PICTURI PE PERETE
Va salut !
Vaida Andrei  12 7.990
Replici noi tendinte arta contemporana CssC  14 5.062
Replici noi Atasamente VINZARE ACUARELE RUSESTI (ST-PETERSBURG)
MASTER CLASS
styopkaa  9 3.380
Replici noi Atasamente Art Duel Moonchild'  18 4.389
Replici noi pictorite silver  6 6.283