aknetaton, la Feb 14 2008, 07:48 PM, a spus:
Am raspuns cu mult mai putina subtilitate decat mi-as fi dorit, din pricina faptului ca e dificil sa comunici cu cineva cu care te afli pe lungimi de unda diferite. Din ce imi amintesc, am afirmat ca povara artei si a culturii in general, poate fi cantarita cu acelasi cantar cu care Dumnezeu iti masoara intelegerea si umanismul. Am omis intentionat sa vorbesc despre unitatea de masura, poate pentru ca diferenta intre cantarul terestru si cel divin e atat de mare, incat cele doua talere ale balantei se afla in lumi diferite.
Gericault, in opinia mea, a folosit arta ca pretext pentru etalarea calitatilor desavarsite de "cronicar plastic". Pe langa compozitie si executie plastica, lucrarile sale constituie documente.
Respect pentru stilul tau cu nerv dar fin..Totusi ar fi interesant sa ne spui daca iti place un pictor anume..
tosca_5, la Feb 20 2008, 12:29 AM, a spus:
Eu il prefer pe Caravaggio,dar nu-i neg pe Bosch si Bruegel,cum nici pe Picasso!
O latura obscura au avut toti!Revin!Inca nu ma pot dedica forumului!
Scurta si tumultoasa viata a lui Caravaggio.A semnat doar un singur tablou cu sangele care se scurgea din gatul unui condamnat la moarte.A lasat trei autoportrete:adolescent palid si slabit;tanar chinuit de malarie;iar cel de la 30 de ani,asistand la un asasinat.Viata lui de "globetrotter"al vremii sale,a fost plina si neprevazuta.A frecventat palate si inchisori,moare dramatic de insolatie dormind pe plaja pustie de la Porto Ercole,la numai 39 ani..Stilul lui a fost preluat de tineri pictori din intreaga Europa,dand un nou sens artei.In doua decenii a pictat capodopere care au schimbat istoria picturii,da spectatorului,un nou rol,nu doar de a privi pasiv lucrarea,ci de a deveni martorul ocular al evenimentului imortalizat,te IMPLICA!
Am vazut la Uffizi-Florenta,trei din capodoperele lui"Bacco","Sacrifico di Isacco","testa di meduza".
La Milano -pinacoteca Ambrosiana "Canestra di frutta",iar la Brera "Cena in Emmamus-(1606)".
La Prato ,langa Florenta"Incoronazine di spine".apoi la Roma in diverse locuri am vazut cred cca 23-25 lucrari,apoi Viena,Londra,Sankt Petersburg,Paris,alte 12-15 lucrari),deci pot sa spun CA AM VAZUT CARAVAGGIO,nu doar in reproduceri.
Este genial!Intre lumina si umbra,te implica,te atrage,te priveste direct ce se intampla ACOLO!
Caravaggio este f admirat in general.Ma bucur ca te-ai intors si mult succes in preocuparile tale.Un tablou de Caravaggio pe ziua de azi ales de tine?

Te invidiez ca i-ai vazut tablourile "live"

Revin.
Michelangelo Merisi da Caravaggio(1571-1610)unul din ultimii pictori ai Renasterii italiene.De f tanar isi vindea picturile pe strazile Romei.Ca si a adult a avut un iubit permanent,un baiat pe care l-a gasit pe cand era mic,surdo -mut,Pascualino.Modelele sale erau in general prostituate si oameni de pe cea mai de jos treapta a societatii.A fugit de la Roma la Napoli dupa ce a UCIS un om.A murit sarac.Scriitorul si regizorul Derek Jarman i-a creat o biografie(Un film cu buget restrans, filmat intr-o cladire parasita undeva in Londra).Filmarea a durat 6 saptamani,la inceputul lui septembrie 1985.Filmul este povestea vietii lui Caravaggio in flash backuri.Filmul e si fictiune si fantezie si adevar.Povestea se invarte in jurul faptului urmator:Caravaggio il angajeaza pe Ranuccio (un luptator pe strada,cum sunt intrecerile intre cainii de lupta)sa-i fie model.Cand iubita lui Ranuccio,Lena, ,o prostituata anunta ca e insarcinata,se pune intrebarea cine e tatal copilului.Pentru ca si Caravaggio facuse o pasiune pt Lena ,depasind-o pe cea pt Ranuccio.Lena este gasita moarta,innecata in rau.Ranuccio este arestat si acuzat de crima.Caravaggio crede cu tarie in nevinovatia lui Ranuccio:face orice ca acesta sa fie eliberat;dupa ce este eliberat ,Ranuccio isi marturiseste crima.(din dragoste pt Caravaggio).Caravaggio ii taie gatul lui Ranuccio.Filmul este presarat cu excencitricitati inutile,moderne suprarealiste,alegorii anacronice:calculatoare de buzunar,biciclete,masini de epoca,zgomot de avioane in fundal,jazz...toate-subliminal,discret,anacronisme inutile.Tot ce am inteles e ca acest mare artist,inventatorul clarobscurului teatral,al unei tehnici speciale,a pus pe panza tot ceea ce a trait:mizeria si betiile din adolescenta,crima,sangele,violenta,iubirea proscrisa,degradarea umana.Mediul in care a trait este omniprezent in arta sa.poate ca Michelangelo(Buonarotti)a avut mai multe sanse.Pt mine Michelangelo ramane geniul sculpturii.Caravaggio al luminii si umbrelor perfecte;mai ales cele din sufletul fiecaruia dintre noi.
Caravaggio a fost uitat pe nedrept secole de-a randul.Abia in sec.XX a fost "reabilitat";sa ne gandim..a trait in mizerie,modelele lui -toate personajele din tablouri-sunt persoane pe care le-a cunoscut,de pe strada de oriunde;el nu a avut sansa lui Michelangelo.Michelangelo a crescut de mic cu marmura la nas,a trait sub protectia familiei de Medici.Ganditi-va.cum ar fi aratat Capela Sixtina cu clarobscurul(tehica greu de implementat pe fresca) lui Caravaggio in loc de mormanele de muschi si carne ale flacailor lui Michelangelo...
In"Judith decapitandu-l pe Holofernes 'Caravaggio e e de un naturalism crunt.Si totul inspirat din realitatea lui...tablourile cu tema biblica sunt uluitoare"Cina la emaus",Necredinta sf.toma",Rastignirea Sf.Petru"...etc.
http://art-zone.ro/p...caravaggio.html