sau Inregistrare

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

telecomanda tv tunner Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Venus 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 27-August 05

Scris 22 December 2007 - 02:48 PM

Am un tv tunner WinFast, iar telecomanda s-a defectat. Am inercat sa cumpar o alta telecomanda dar mi s-a raspuns ca nu se comercializeaza telecomenzi de tv tunner caci nu renteaza.
Stie cineva sa-mi spuna daca e adevarat sau sa mai insist?

Tipul telecomenzii:
WinFast
Y0400052
0

#2 Utilizator offline   dAImon 

• dragon
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 11-May 05

Scris 22 December 2007 - 03:15 PM

senzorul nu functioneaza in aceeasi frecventa ca si la o telecomanda normala? :cheer: in incearca cu cea de televizor.

si, da, gandeste-te ca se vand putine tv-tunere .. si foarte putini reusesc sa piarda / strice telecomanda. mai bine vezi daca nu o poate repara cineva pe cea care o ai. ce'a patit?
0

#3 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 04-March 07

Scris 22 December 2007 - 03:16 PM

Sunt telecomande universale, cu un spectru destul de larg de frecvente. Ma gandesc ca ar trebui sa mearga si la un tv tuner.
0

#4 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 02-April 06

Scris 22 December 2007 - 03:29 PM

Vezi postareafitzroy, la Dec 22 2007, 03:16 PM, a spus:

Sunt telecomande universale, cu un spectru destul de larg de frecvente. Ma gandesc ca ar trebui sa mearga si la un tv tuner.

Telecomenzile din ultimii 20 de ani funcţionează cu impusuri modulate īn cod (PCM). Adică transmit un tren de 10 sau 11 impulsuri, pe care-l repetă atāt timp cāt e o tastă apăsată. Frecvenţa e nerelevantă, īn zilele noastre.

Cele mai des īntālnite telecomenzi reproduc codurile originale emise de SAA 3006 / SAA 3010, īntālnite şi pe modelele mai vechi de Philips şi Samsung. Inclusiv NEI-urile foloseau acest set de comenzi, ele pot fi decodate direct de diverse procesoare de comandă şi control din TV-uri şi VCR-uri.

De-obicei, nu prea are ce să se strice la o telecomandă. Trebuie verificate īn primul rānd contactele de la baterii, inclusiv pe cablajul imprimat, apoi starea lipiturilor quartz-ului de lāngă circuitul integrat şi starea lipiturilor la LED-ul (sau LED-urile) de emisie īn infraroşu. Orice puşti de clasa a XII-a care a mai ţinut un pistol de lipit īn mānă se descurcă să repare o telecomandă. Verificarea emisiei e foarte simplă, cu un aparat de radio īn gama de unde medii (MW) se aude īn toată casa dacă telecomanda emite sau nu ceva la apăsarea unei taste :cheer: Exact ca la telefoanele GSM aflate lāngă boxele de la calculator.

Vezi postareadaimon, la Dec 22 2007, 03:15 PM, a spus:

senzorul nu functioneaza in aceeasi frecventa ca si la o telecomanda normala? :cheer: in incearca cu cea de televizor.

Senzorul e receptorul. Nu funcţionează īn frecvenţă, e un senzor de infraroşu, o fotodiodă, cel mai adesea.

Prima verificare ar trebui să clarifice dacă LED-urile de infraroşu ale telecomenzii emit sau nu semnale la apăsarea unei taste. Unele telecomenzi au şi un LED cu lumină vizibilă (roşu, de-obicei) amplasat pe panoul cu taste, pentru a confirma emisia codurilor.

Aceasta postare a fost editata de harald: 22 December 2007 - 03:34 PM

0

#5 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 December 2007 - 03:31 PM

There u go, Venus, un raspuns detaliat si competent. Tot ce trebuie sa faci e sa gasesti un pusti cu un pistol de lipit. :cheer:

Harald. Stiam ca PCM sta la baza conversiei digitale a semnalului audio. Cum am echipamente audio, m-am intersectat deseori cu notiunea in documentatiile lor. Habar n-aveam de utilizarea in telecomenzi, si m-am pus sa citesc un pic.

Din cate inteleg acum, exista doua standarde internationale de codare a semnalului transmis de o telecomanda obisnuita: RC5 si RECS 80:

RC5 coding represents each command as a series of "bits", just like the bits used in computers to represent numbers and letters. RC5 has a uniform duration of each "bit" that is
being transmitted, and uses what is caled a "biphase code". In the middle of the duration of a bit, a "0" is encoded by a transition from a high to a low voltage, and a "1" by a
transition from a low to a high voltage.

RECS 80 code uses pulse length modulation, where information about the bits to be encoded is contained in the length of each pulse. Each bit to be transmitted is encoded
by sending an initial high level of the duration T, followed by either a low level of duration 2T representing a logical '0', or following the initial level with a 3T to represent a
logical '1'.

O telecomanda universala poate transmite/receptiona folosind ambele standarde. Nelamurirea mea e legata de PCM. Din cate inteleg eu, PCM se refera exclusiv la reprezentarea digitala a unui semnal analogic, inclusiv a amplitudinii semnalului analogic. Pe cand in cazul telecomenzilor, semnalul este analogic. Ar fi diferenta dintre PCM si modularea lungimii pulsului, ca in RECS 80:

The word pulse in the term Pulse-Code Modulation is somewhat confusing, as there appear to be no "pulses" per se anywhere to be found except in the transmission line. This perhaps is a natural consequence of this technique having evolved alongside two analog methods, Pulse width modulation and Pulse position modulation, in which the information to be encoded is in fact represented by discrete signal pulses of varying width or position, respectively. In this respect, PCM bears little resemblance to these other forms of signal encoding, except that all can be used in time division multiplexing, and the binary numbers of the PCM codes are represented as electrical pulses.

Ar rezulta deci ca nu e vorba de PCM la telecomenzile ce transmit pulsuri in infrarosu, ci de modularea lungimii pulsului. Gresesc?

Aceasta postare a fost editata de fitzroy: 22 December 2007 - 04:27 PM

0

#6 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 December 2007 - 05:28 PM

Vezi postareafitzroy, la Dec 22 2007, 03:31 PM, a spus:

Ar rezulta deci ca nu e vorba de PCM la telecomenzile ce transmit pulsuri in infrarosu, ci de modularea lungimii pulsului. Gresesc?

Găseşti aici documentaţia originală de la Philips pentru SAA3010,
exponentul tipic pentru emiţătoarele de telecomandă RC-5. Īn pagina 7 sunt prezentate trenurile de impulsuri modulate, precumşi terminologia originală folosită de Philips īn 1989.

http://www.selectronic.fr/includes_selectr...ips/SAA3010.PDF

Pe osciloscop, trenul de impulsuri nu este perfect orizontal, ca īn diagramele din documentaţie, ci este suprapus peste o sinusoidă (purtătoarea de RF) pe care o modulează.

Īn sens general, pulse code modulation (PCM) se referă la orice transmisie unde distanţa dintre impulsurile digitale (distanţa dintre două valori "1", de exemplu) este relevantă. Explicaţia din Wikipedia este bună ca să-ţi formezi o idee, dar exprimarea este improprie: şirul de impulsuri modulate īn cod trebuie luat ca atare, originea lui nu este neapărat un semnal analogic audio. Invers, faptul că una din tehnicile de digitizare a semnalului analogic audio foloseşte ulterior tehnica PCM pentru transmiterea semnalului digital obţinut, este cāt se poate de adevărat.

Aceasta postare a fost editata de harald: 22 December 2007 - 05:41 PM

0

#7 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 December 2007 - 05:45 PM

Uhm, practic e acelasi lucru cu citatul meu referitor la RC5. Deci nu e vorba de PCM. Nu te-am intrebat ca sa-ti arat o greseala in folosirea termenilor. :cheer: In fond eu inca credeam ca telecomenzile se diferentiaza prin frecventa semnalului, nu prin modul de codare. :) :cheer: Am fost intrigat doar de faptul ca citisem de PCM in alt context decat cel al transmisiunilor analogice si vroiam sa fiu sigur ca am inteles bine detaliile pe care le-am citit (tot datorita raspunsului tau pe topic).

Vezi postareaharald, la Dec 22 2007, 05:28 PM, a spus:

Īn sens general, pulse code modulation (PCM) se referă la orice transmisie unde distanţa dintre impulsurile digitale (distanţa dintre două valori "1", de exemplu) este relevantă. Explicaţia din Wikipedia este bună ca să-ţi formezi o idee, dar exprimarea este improprie: şirul de impulsuri modulate īn cod trebuie luat ca atare, originea lui nu este neapărat un semnal analogic audio. Invers, faptul că una din tehnicile de digitizare a semnalului analogic audio foloseşte ulterior tehnica PCM pentru transmiterea semnalului digital obţinut, este cāt se poate de adevărat.

Din ce inteleg eu, PCM este sistemul de reprezentare digitala a semnalului analogic. Codarea pentru transmisiuni a rezultatului nu mai este specifica PCM si se refera la altceva.

Eu ma refeream la un semnal analogic, nu neaparat la unul audio, cand discutam de conversia amplitudinii lui in semnal digital. Am dat exemplul cu semnalul audio pentru ca acolo am citit de PCM.

Tot din cum interpretez eu, telecomanda ar putea folosi o conversie de tip PCM in cazul in care ar trebui sa transmita, de exemplu, un semnal de la un potentiometru. Din moment ce amplitudinea semnalului este irelevanta la o telecomanda (pentru ca toate comenzile de pe ea sunt distincte, nu controleaza nici o functie continua - inclusiv reglajele de volum), PCM-ul este de prisos.

Aceasta postare a fost editata de fitzroy: 22 December 2007 - 05:54 PM

0

#8 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 December 2007 - 05:54 PM

Vezi postareafitzroy, la Dec 22 2007, 05:45 PM, a spus:

In fond eu inca credeam ca telecomenzile se diferentiaza prin frecventa semnalului, nu prin modul de codare ...

Poţi să le diferenţiezi şi prin frecvenţa semnalului (purtătoarea de RF) dacă vrei să te distrezi. :cheer:
Īn mod normal, se foloseşte un quartz de 455 kHz, dar SAA 3010 merge cu orice quartz īntre 400 şi 500 kHz. Aşa că poţi folosi unul de 432, la o instalaţie artizanală pentru tras draperiile, de exemplu, ca să nu interfereze cu televizorul Philips sau Samsung (sau Nippon :cheer:).
0

#9 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 December 2007 - 05:57 PM

Tu ai un SAA 3010 si ai facut experimente cu el, sa inteleg? :cheer:
0

#10 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 December 2007 - 06:00 PM

Vezi postareafitzroy, la Dec 22 2007, 05:45 PM, a spus:

Din ce inteleg eu, PCM este sistemul de reprezentare digitala a semnalului analogic. Codarea pentru transmisiuni a rezultatului nu mai este specifica PCM si se refera la altceva.

Nu. Semnalul analogic (audio sau nu) poate fi transmis īn cod PCM, dar utilizarea codurilor PCM este mult mai vastă. Nu ştiu ce īnţelegi prin transmisiuni, presupun că te referi la transmisiuni de RF, dar la modul general, transmiterea unui semnal este īnsăşi scopul existenţei acelui semnal, indiferent că parcurge 2 mm pe un traseu de cablaj imprimat, 2 m printr-un cablu cu mufe RCA sau 2.000 km. prin radiofrecvenţă.

Vezi postareafitzroy, la Dec 22 2007, 05:57 PM, a spus:

Tu ai un SAA 3010 si ai facut experimente cu el, sa inteleg? :cheer:

Nu, am avut sute de telecomenzi cu SAA 3010 şi le adaptam de la unele TV-uri la altele. Prin 1990-1994.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari