Cavaleru' Jedi, la Dec 18 2007, 02:31 PM, a spus:
Asta nu inseamna ca nu o faci, la un nivel subconstient...

Iar faptul ca tu o vezi la un nivel minimal... nu inseamna ca ea si este la un nivel minimal...
Kilkoana, la Dec 18 2007, 09:35 PM, a spus:
Ca, eu personal nu simt ca m-as descurca foarte bine la cest nivel, ca mai am de invatat si ca eu as citi...parereile fiecaruia.
Ti s-a intamplat sa intalnesti persoane, pe care sa nu le fi evaluat asa cum ai descris in primul post (dupa gesturi, limbaj corporal) la nivel constient, dar sa iti fi dat seama ca sunt "in regula, de incredere"? Si asta la scurt timp? Si, normal, sa iti fie confirmata parerea?
Cam la asta se referea Cavalerul_Jedi. Legat de limbajul corporal, peste 70% din informatiile pe care le detinem despre cei din jur provin din interpretarea, fie constienta fie subconstienta, a limbajului trupului: mimica, gestica, si aspecte paraverbale: inflexiunile vocii, tonalitatea.
O alta componenta de baza a inteligentei emotionale este
empatia, ceva mai greu de inteles si de "antrenat", dar este principalul lucru care il diferentiaza pe un om cu o inteligenta emotionala crescuta de unul care interpreteaza realitatea relatiilor interumane preponderent la nivel cognitiv. Empatia ne face sa intuim, anticipam, dorintele si actiunile altora (se pare ca empatia crescuta poate explica intuitia unor oameni). Ne ajuta sa ii intelegem, sa ii acceptam, sa fim mai toleranti. De fapt, la modul cel mai simplu, empatia inseamna sa "te pui in pielea celuilalt"- este un exercitiu interesant de facut. De exemplu, ai un conflict cu cineva. Si te gandesti la toate modurile posibile in care l-ai putea face sa dispara de pe fata pamantului. In loc sa faci asta, ai putea sa te joci putin si sa incerci sa vezi lucrurile din perspectiva acelei persoane (daca ai destule informatii incat sa faci asta). Nu este un lucru care sa te ajute sa il absolvi pe celalat de vina, ci sa iti ofere o imagine de ansamblu => cresc variantele de rezolvare a conflictului.
Inca un lucru legat de empatie: persoanele empatice sunt mai putin agresive. Asa ca daca esti colerica sau impulsiva, lucrand pe partea asta empatica, poti sa iti mai domolesti reactiile.
Mai sunt aspecte ale inteligentei emotionale, ca: abilitati sporite de comunicare, umorul sau diplomatia, insa din punctul meu de vedere empatia este cea mai importanta, pentru ca ea indica si calitatea acestei inteligente emotionale (sa facem diferenta intre un om oportunist, care reuseste sa pacaleasca apropiatii prin abilitatile sociale si cel care intr-adevar dispune de o inteligenta emotionala crescuta. Mai scurt: diferenta intre inteligenta sociala si cea emotionala).
Aceasta postare a fost editata de Ametist: 20 December 2007 - 09:50 PM