Testamentul Este valabil ?
Scris 10 December 2007 - 01:26 PM
Stie cineva ce prevede legislatia ?
Scris 10 December 2007 - 01:30 PM
Scris 10 December 2007 - 01:54 PM
Scris 10 December 2007 - 03:21 PM
Scris 10 December 2007 - 06:47 PM
Scris 16 December 2007 - 02:28 AM
Scris 16 December 2007 - 09:29 PM
mx81, la Dec 10 2007, 03:21 PM, a spus:
.................
de unde stii tu asta?....mai documenteaza-te..
.................
stii ce este un testament olograf?....stii in ce conditii are valoare juridica?
................
ca ex...eu am primit testamentar o casa de la o matusa...( era verisoara primara a tatalui meu si nu avea descendenti directi----doar alte rude -- 11 veri primari)...
a facut un testament in favoarea mea pentru casa...de fata cu notarul si inca un testament olograf in care erau lasate ca mostenire alte chestii pentru restul...
...............
nu a putut nimeni ataaca testamentul....
si dupa ce am facut succesiunea am certificat de legatar ( actul casei )
...............
testamentele sunt valabile --pot fi atacate sau nu pot fi atacate---depinde de la caz la caz...( eu am avut noroc)
Scris 19 December 2007 - 03:16 PM
Cred ca aici se cere opinia unui avocat...
Scris 19 December 2007 - 03:39 PM
Scris 19 December 2007 - 10:22 PM
marinaru, la Dec 10 2007, 01:26 PM, a spus:
Stie cineva ce prevede legislatia ?
in Dreptul civil romanesc:
Testamentul este un act juridic unilateral, personal si solemn, esentialmente revocabil in timpul vietii testatorului, prin care acesta dispune, pentru timpul incetarii sale din viata,de tot sau o parte din avutul sau.
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel care lasa mostenirea (testatorul) NU poate dispune prin acte cu titlu gratuit (ex. testamentul, donatia). Prin aceasta reglementare, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari (descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului) impotriva donatiilor si legatelor testamentare facute de defunct,asigurandu-le primirea cel putin a unei parti din mostenirea ce li se cuvine potrivit legii, chiar impotriva vointei testatorului.
Astfel, in toate cazurile in care o persoana are mostenitori rezervatari, averea acestei persoane se imparte teoretic, in doua parti valorice distincte: rezerva -de care persoana in cauza nu poate dispune cu titlu gratuit in favoarea altor persoane (aceasta parte trebuie sa ramana mostenitorilor rezervatari), si cotitatea disponibila, de care persoana respectiva poate dispune cu titlu gratuit in mod liber, donand-o sau testand-o cui doreste; totusi aceste din urma acte sunt supuse reductiunii, adica pot fi - la cererea mostenitorilor rezervatari -desfiintate in tot sau in parte, consecinta fiind revenirea bunurilor respective in masa succesorala, in masura necesara intregirii rezervei.
Asadar, in Dreptul civil romanesc mostenitorii rezervatari nu pot fi dezmosteniti, nici indirect (prin donatie sau testament) si nici direct (prin dispozitia expresa de inlaturare de la mostenire), iar daca acest lucru totusi se intampla, poate fi atacat in instanta.
In ce priveste contractele de vanzare-cumparare, acestea nu pot fi intocmite intre soti, tocmai pentru motivele enumerate mai sus.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Ajutati-ma sa dau in judecata site-ul OKazii.ro
Nesimtitii cei mai mari ai internetului! HOTI |
White_flag | 7 | 1.804 |
|
Pensia copilului major | alex321 | 8 | 7.240 |
|
Asigurarea medicala in Ro