sau Inregistrare

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

despre dragoste - pdv duhovnicesc Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   estella 

• cont dezactivat
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 30-July 06

Scris 04 December 2007 - 05:57 PM

Iata ce am gasit intr-unul din momentele de plictiseala acuta si criza sufleteasca :jester: , mie mi s-a parut interesant:

« Nu dori să fi stimat şi iubit de oameni cu deosebire, că aceasta se cuvine numai lui Dumnezeu care n-are Luişi asemănare.

Nu dori a avea întâiul loc în inima ta cuiva, că aceasta se cuvine să fie închinată numai lui Dumnezeu; nici altul să cuprindă în inima ta locul acesta ci Hristos să-l cuprindă în tine şi-n tot omul bun.

În vremea ispitelor să nu părăseşti mănăstirea ta, ci suferă cu vitejie valurile gândurilor şi mai ales pe cele ale deznădejdii şi ale moleşelii. Căci aşa fiind probat cu bun rost prin necazuri, vei dobândi o nădejde şi mai întărită în Dumnezeu. Iar de-o vei părăsi, te ve afla neprobat, lipsit de bărbăţie şi nestatornic.
....

Să nu loveşti vreodată pe vreunul din fraţi, mai ales fără pricină şi fără judecată, ca nu cumva, nerăbdând jignirea, să plece şi să nu mai scapi niciodată de mustrarea conştiinţei, aducându-ţi (aminte) pururea întristarea în vremea rugăciunii şi răpindu-ţi mintea de la dumnezeiasca îndrăznire.

Încă nu are dragoste desăvârşită cel ce se mai ia încă după părerile oamenilor. De pildă pe unul iubindu-l şi pe altul urându-l pentru pricina aceasta sau aceea; sau pe acelaşi odată iubindu-l, altădată urându-l, pentru aceleaşi pricini.

Oamenii se iubesc unii pe alţii, fie în chip vrednic de laudă, fie în chip vrednic de ocară, pentru cinci pricini: sau pentru Dumnezeu, cum iubeşte cel virtuos pe toţi, atât pe cel virtuos cât şi pe cel ce încă nu este virtuos; sau pentru fire, cum iubesc părinţii pe copii şi invers; sau pentru slava deşartă, cum iubeşte cel slăvit pe cel ce-l slăveşte; sau pentru iubirea de argint, cum iubeşte cineva pe cel bogat pentru a primi banii; sau pentru plăcere, ca cel ce-şi slujeşte stomacul şi cele de sub stomac. Dragostea cea dintâi este vrednică de laudă, a doua este mijlocie, celelalte sunt pătimaşe.

Dacă pe unii îi urăşti, pe alţii nici nu-i iubeşti, nici nu-i urăşti, pe alţii iarăşi îi iubeşti dar potrivit, şi în sfârşit pe alţii îi iubeşti foarte tare, din această neegalitate cunoaşte că eşti departe de dragostea desăvârşită care cere să iubeşti pe tot omul la fel deopotrivă.

Dragostea ne face să iubim pe Dumnezeu deasupra tuturor lucrurilor, şi aceasta nu se poate decât numai prin lepădarea de sine şi de toate. Fiecare din voi dacă se leapădă de tot ce are, nu poate să nu fie Mie ucenic. "Iată acum ce este bun sau ce este frumos, fără numai a locui fraţii împreună", că întru aceasta a făgăduit Domnul viaţa de veci.
... »

Parintele Arsenie Boca

Ce parere aveti: lasand la o parte partea religioasa cat de adevarat este? e bine de urmat modelul bisericesc si daca da, ad litteram, sau... doar asa... ca idee? mai este valabil in ziua de azi? aplicam pildele astea in viata de vi cu zi fara sa stim? cat de 'sanatoase' sunt ? ... si ce va mai trece prin cap :cheer:

(poate fi mutat la religie)

Aceasta postare a fost editata de estella: 04 December 2007 - 05:58 PM

0

#2 Utilizator offline   the listener 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 04-November 06

Scris 04 December 2007 - 06:18 PM

Vezi postareaestella, la Dec 4 2007, 07:57 PM, a spus:

Iata ce am gasit intr-unul din momentele de plictiseala acuta si criza sufleteasca :doh: , mie mi s-a parut interesant:

« Nu dori să fi stimat şi iubit de oameni cu deosebire, că aceasta se cuvine numai lui Dumnezeu care n-are Luişi asemănare.

Nu dori a avea întâiul loc în inima ta cuiva, că aceasta se cuvine să fie închinată numai lui Dumnezeu; nici altul să cuprindă în inima ta locul acesta ci Hristos să-l cuprindă în tine şi-n tot omul bun.

În vremea ispitelor să nu părăseşti mănăstirea ta, ci suferă cu vitejie valurile gândurilor şi mai ales pe cele ale deznădejdii şi ale moleşelii. Căci aşa fiind probat cu bun rost prin necazuri, vei dobândi o nădejde şi mai întărită în Dumnezeu. Iar de-o vei părăsi, te ve afla neprobat, lipsit de bărbăţie şi nestatornic.
....

Să nu loveşti vreodată pe vreunul din fraţi, mai ales fără pricină şi fără judecată, ca nu cumva, nerăbdând jignirea, să plece şi să nu mai scapi niciodată de mustrarea conştiinţei, aducându-ţi (aminte) pururea întristarea în vremea rugăciunii şi răpindu-ţi mintea de la dumnezeiasca îndrăznire.

Încă nu are dragoste desăvârşită cel ce se mai ia încă după părerile oamenilor. De pildă pe unul iubindu-l şi pe altul urându-l pentru pricina aceasta sau aceea; sau pe acelaşi odată iubindu-l, altădată urându-l, pentru aceleaşi pricini.

Oamenii se iubesc unii pe alţii, fie în chip vrednic de laudă, fie în chip vrednic de ocară, pentru cinci pricini: sau pentru Dumnezeu, cum iubeşte cel virtuos pe toţi, atât pe cel virtuos cât şi pe cel ce încă nu este virtuos; sau pentru fire, cum iubesc părinţii pe copii şi invers; sau pentru slava deşartă, cum iubeşte cel slăvit pe cel ce-l slăveşte; sau pentru iubirea de argint, cum iubeşte cineva pe cel bogat pentru a primi banii; sau pentru plăcere, ca cel ce-şi slujeşte stomacul şi cele de sub stomac. Dragostea cea dintâi este vrednică de laudă, a doua este mijlocie, celelalte sunt pătimaşe.

Dacă pe unii îi urăşti, pe alţii nici nu-i iubeşti, nici nu-i urăşti, pe alţii iarăşi îi iubeşti dar potrivit, şi în sfârşit pe alţii îi iubeşti foarte tare, din această neegalitate cunoaşte că eşti departe de dragostea desăvârşită care cere să iubeşti pe tot omul la fel deopotrivă.

Dragostea ne face să iubim pe Dumnezeu deasupra tuturor lucrurilor, şi aceasta nu se poate decât numai prin lepădarea de sine şi de toate. Fiecare din voi dacă se leapădă de tot ce are, nu poate să nu fie Mie ucenic. "Iată acum ce este bun sau ce este frumos, fără numai a locui fraţii împreună", că întru aceasta a făgăduit Domnul viaţa de veci.
... »

Parintele Arsenie Boca

Ce parere aveti: lasand la o parte partea religioasa cat de adevarat este? e bine de urmat modelul bisericesc si daca da, ad litteram, sau... doar asa... ca idee? mai este valabil in ziua de azi? aplicam pildele astea in viata de vi cu zi fara sa stim? cat de 'sanatoase' sunt ? ... si ce va mai trece prin cap :doh:

(poate fi mutat la religie)

total adevar.....ad literam e doar ratiune .... si totusi e vorba de iubire(simtire) ca degeaba e ad literam daca nu simti ..... e cuvint gol :jester: da este valabil si in ziua de azi....le putem aplica daca vrem ......sunt mai sanatoase decit iti poti inchipui :cheer: acum depinde de om sa faca ....... ce este descris e doar pt ratiune si ramine "neinteles" cu adevarat atita timp cit nu se aplica :doh:
multa iubire
0

#3 Utilizator offline   estella 

• cont dezactivat
  • PipPipPipPipPip

Scris 04 December 2007 - 06:25 PM

mie mi se pare f interesanta partea cu 'iubirea de cinci feluri' si faptul ca e admis ca intr-o viata sa iubesti de mai multe ori... nu doar o data, chiar recomandabil :jester:
0

#4 Utilizator offline   the listener 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 04-November 06

Scris 04 December 2007 - 06:32 PM

Vezi postareaestella, la Dec 4 2007, 08:25 PM, a spus:

mie mi se pare f interesanta partea cu 'iubirea de cinci feluri' si faptul ca e admis ca intr-o viata sa iubesti de mai multe ori... nu doar o data, chiar recomandabil :doh:

ori nu inteleg ori ori nu intelegi tu :jester: unde se vorbeste de admis sa iubesti in cinci feluri? :cheer:
multa iubire
0

#5 Utilizator offline   Malkia 

• Seherezada
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 15-August 07

Scris 04 December 2007 - 06:48 PM

E frumos dar e...teorie, cum e si filosofia... In practica lucrurile stau cu totul altfel, de asta m-am convins in mod continuu de cand stiu ca exist...

Toate cartile care au fost si vor fi scrise vreodata, religiile, filmele de dragoste si cam tot ce s-a putut imagina, constituie idealurile oamenilor, ceea ce si-ar dori ei sa se intample in realitate, perfectiunea... In realitate, dragostea nu ni se distribuie in mod egal tuturor (ca daca Dumnezeu ar fi fost dictator, ar fi scris in Biblie... :jester: ), ci chiar, culmea, cei care au mai multa nevoie de dragoste sunt privati de ea in mod continuu...

Asa ca unicul scop al acestor lecturi este, dupa parerea mea, sa visezi. Sau sa-ti amarasti si mai tare sufletul...

Aceasta postare a fost editata de Malkia: 04 December 2007 - 06:49 PM

0

#6 Utilizator offline   estella 

• cont dezactivat
  • PipPipPipPipPip

Scris 04 December 2007 - 07:05 PM

Vezi postareathe listener, la Dec 4 2007, 11:32 AM, a spus:

ori nu inteleg ori ori nu intelegi tu :doh: unde se vorbeste de admis sa iubesti in cinci feluri? :doh:
multa iubire

nu, zice ca oamenii iubesc in 5 feluri si mai incolo ca : 'Dragostea cea dintâi este vrednică de laudă, a doua este mijlocie, celelalte sunt pătimaşe' asa ca eu optez pt celelalte :cheer: - n-am nevoie sa ma laude nimeni :doh:

Vezi postareaMalkia, la Dec 4 2007, 11:48 AM, a spus:

E frumos dar e...teorie, cum e si filosofia... In practica lucrurile stau cu totul altfel, de asta m-am convins in mod continuu de cand stiu ca exist...

Toate cartile care au fost si vor fi scrise vreodata, religiile, filmele de dragoste si cam tot ce s-a putut imagina, constituie idealurile oamenilor, ceea ce si-ar dori ei sa se intample in realitate, perfectiunea... In realitate, dragostea nu ni se distribuie in mod egal tuturor (ca daca Dumnezeu ar fi fost dictator, ar fi scris in Biblie... :jester: ), ci chiar, culmea, cei care au mai multa nevoie de dragoste sunt privati de ea in mod continuu...

Asa ca unicul scop al acestor lecturi este, dupa parerea mea, sa visezi. Sau sa-ti amarasti si mai tare sufletul...

eu vad dragostea asta de d-zeu mai mult ca dragoste de frumos si bine, intr-un mod mai mult egoist, adevarat, iar din textul de mai sus inteleg sa pun mai presus dragostea asta decat cea pt o anumita persoana.
si mai cred ca vrea sa zica ca uneori suntem influentati si ne dorim sa avem lucruri de care poate nu avem nevoie la un moment dat, sau nu suntem pregatiti... si mai inteleg sa profitam la maxim si sa ne bucuram de ce avem, acum... si sa nu cadem in extreme si sa devenim obsedati de 'suflete pereche' si alte bazaconii...

Aceasta postare a fost editata de estella: 04 December 2007 - 07:10 PM

0

#7 Utilizator offline   dark_light 

• Familia Viperidae
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 18-November 05

Scris 04 December 2007 - 07:15 PM

Vezi postareaestella, la Dec 4 2007, 05:57 PM, a spus:

Dumnezeu iubeste pe toti oamenii deopotriva? NU ! atunci de ce cere oamenilor sa faca treaba asta? :jester:
0

#8 Utilizator offline   estella 

• cont dezactivat
  • PipPipPipPipPip

Scris 04 December 2007 - 07:18 PM

Vezi postareadark_light, la Dec 4 2007, 12:15 PM, a spus:

Dumnezeu iubeste pe toti oamenii deopotriva? NU ! atunci de ce cere oamenilor sa faca treaba asta? :cheer:

off: depinde ce inseamna d-zeu pt tine, tu il vezi din pdv religios, eu nu... iar pt d-zeul ala al tau se zice: nu fa ce face popa, fa ce zice popa :jester:

Aceasta postare a fost editata de estella: 04 December 2007 - 07:18 PM

0

#9 Utilizator offline   red2shoes 

• red
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 08-November 06

Scris 04 December 2007 - 07:23 PM

dumnezeu ii iubeste doar pe aceia care ii respecta .....poruncile
nu suna a dicriminare? :jester:

Aceasta postare a fost editata de red2shoes: 04 December 2007 - 07:23 PM

0

#10 Utilizator offline   estella 

• cont dezactivat
  • PipPipPipPipPip

Scris 04 December 2007 - 07:37 PM

Vezi postareared2shoes, la Dec 4 2007, 12:23 PM, a spus:

dumnezeu ii iubeste doar pe aceia care ii respecta .....poruncile
nu suna a dicriminare? :doh:

eu nu-i respect poruncile dar el ma iubeste :doh: poruncile sunt facute de oameni si interpretate de oameni... deci sunt si bune si rele :jester:
discriminarea e necesara si fara ea am fi toti la fel... discriminarea exista indiferent de noi.
aaaa.... si vorbeam de dragoste?? :cheer:

Aceasta postare a fost editata de estella: 04 December 2007 - 08:09 PM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis