Aparate auditive - avantaje si dezavantaje
Scris 28 November 2007 - 10:19 PM
ma numesc camelia si sufar de hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala de la 4 ani
recent am fost la audiolog si mi-a recomandat un aparat auditiv digital marca BERNAFON mai exact , aparat PRIO 400 CIC
acest aparat costa destul de mult si nu am putut lua o decizie daca sa il achizionez sau nu nestiind daca este intradevar bun pentru a rezolva problema "comunicarii" (aud dar nu inteleg) .
daca cineva a mai folosit un asemenea model de aparat auditiv digital sau oricare alt model..,
va rog sa ma informati cu sugestii daca merita sau nu investitia
sau macar un sfat util despre avantajul si dezavantajul aparatelor auditive, care sunt cele mai bune si merita....
mersi anticipat Wink
Scris 29 November 2007 - 08:22 PM
La orice producător găseşti un aparat echivalent, care compensează acelaşi tip de deficienţă auditivă, cu aceleaşi rezultate.
Chiar dacă optezi pentru Bernafon, e de preferat un model mai mare (ITC, nu CIC) cu baterie 312 (AG-3). Cum ar fi PRIO 305 sau 315. Sau PRIO 322, eu consider preferabil să fie omnidirecţional, pentru că prea multă tehnologie strică (şi costă, evident
Seria PRIO 400 utilizează baterii A-10, iar sunetul e destul de "înecat", fără a reda prea bine frecvenţele joase.
http://www.bernafon.com/eprise/main/com_en...RIO/Instruments
Aceasta postare a fost editata de harald: 29 November 2007 - 08:36 PM
Scris 30 November 2007 - 10:09 PM
am cumparat siemens prisma. ni s-au spus ca ar fi f bune pt afectiunea lui.
problema e, ca nu le accepta nicicum, de curand am reusit performanta de a le tine in urechi in jur de o jumatate de ora.
am inceput sedintele de logopedie, el are doar 2 anisori si 3 luni, iar logopedul ne-a spus ca lui i se pare ca Raul nu aude cu aparatele acestea, iar copilasul, fiind atat de mic si problema fiind de la nastere, nu poate sa spuna in ce masura aude sau nu
am cerut parerea unui medic orl-ist (care se ocupa printre altele si cu comercializarea de aparate auditive, altele decat siemens), si ne-a spus ca de vina ar fi aparatele, care de fapt nu sunt potrivite afectiunii copilului.
Cei de la Siemens spun ca-s ideale, si ca el aude, asta e f sigur
de auzit.. aude, dar intelege ce aude?
Scris 01 December 2007 - 10:54 AM
rauldor, la Nov 30 2007, 10:09 PM, a spus:
am cumparat siemens prisma. ni s-au spus ca ar fi f bune pt afectiunea lui.
problema e, ca nu le accepta nicicum, de curand am reusit performanta de a le tine in urechi in jur de o jumatate de ora.
am inceput sedintele de logopedie, el are doar 2 anisori si 3 luni, iar logopedul ne-a spus ca lui i se pare ca Raul nu aude cu aparatele acestea, iar copilasul, fiind atat de mic si problema fiind de la nastere, nu poate sa spuna in ce masura aude sau nu
am cerut parerea unui medic orl-ist (care se ocupa printre altele si cu comercializarea de aparate auditive, altele decat siemens), si ne-a spus ca de vina ar fi aparatele, care de fapt nu sunt potrivite afectiunii copilului.
Cei de la Siemens spun ca-s ideale, si ca el aude, asta e f sigur
de auzit.. aude, dar intelege ce aude?
1. Siemens Prisma reprezintă o familie destul de veche de aparate auditive, cred că datează de prin 1997. Dar sunt programabile, aşa că e mai greu de crezut că nu sunt potrivite afecţiunii copilului, ci e mult mai probabil că nu sunt programate cum trebuie.
2. Care "cei de la Siemens spun că sunt ideale"? Audiolux nu e Siemens, chiar dacă pe firmă scrie Siemens. Dacă ţi-ar spune Werner Hohn că sunt ideale, îl poţi crede, pentru că Werner Hohn chiar ştie ce vorbeşte, iar de aproape 30 de ani el este Siemens. Dar Audiolux nu e Siemens, chiar dacă ei încearcă să lase impresia asta. E posibil să fie într-adevăr ideale ca domeniu de aplicare (adică audiograma să se încadreze perfect în aria recomandată de Siemens pentru utilizarea aparatelor Prisma). Dar asta nu garantează şi acurateţea programării aparatelor.
3. Un copil atât de mic nu are ce să înţeleagă, presupun că nu a vorbit niciodată, dacă nu a auzit niciodată. Pentru astfel de cazuri, trebuie apelat la metode indirecte de diagnostic, emisii cohleare, emisii otoacustice, care oferă indicaţii importante, dar nu se pot compara cu acurateţea unor metode aplicate unui pacient care vorbeşte, ştie ce ar trebui să audă şi poate explica ce aude în realitate.
Aşa că "aud, dar nu înţeleg" nu e aplicabil în acest caz, pentru că nu există nimic care să poată fi înţeles de copil. Poate că programarea aparatelor e corectă, poate că nu e. Dar e foarte greu de spus dacă da sau nu.
Cunosc, în urma unei experienţe personale, cazul unui băieţel de 9 ani, care avea pe audiograma tonală pierderi de 40-50 dB, cu excepţia unei căderi de aproape 100 dB la 1 kHz. După mai multe reprogramări nereuşite ale aparatelor auditive, s-a dovedit că pentru el, programarea cea mai bună era realizată ignorând acea cădere de la 1kHz. Întrucât el nu auzise niciodată acea zonă din spectrul audio, o programare "corectă" (dpdv tehnic) a aparatelor auditive îl făcea să nu le suporte, amplificarea aparatului fiind într-adevăr imensă, în încercarea de a compensa o pierdere de 100 dB. Dar era un copil de 9 ani, cu care te puteai înţelege, iar audiologul fusese oricum demult depăşit de situaţie.
Nu ştiu nimic despre deficienţele auditive concrete ale băieţelului tău, aşa că nu-mi pot da cu părerea despre aparatele Prisma, dacă sunt "ideale"
Aceasta postare a fost editata de harald: 01 December 2007 - 11:20 AM
Scris 02 December 2007 - 05:24 PM
dar asta nu e decat o dovada ca aude sunete, nu si ca aude melodia, cuvinte...
ori logopedul zicand... nu sunt bune aparatele, nu intelege cuvinte...
noua nu ne e foarte clar daca le intelege sau nu. de acolo intrebarea.
da, e normal ca sa nu recunoasca un mar, sa nu stie ca e mar, chiar daca noi i-am aratat si spus de zece ori acest lucru
inca nu il intelege, nu asociaza cuvantul cu obiectul
dar.. intrebare este: cu protezele actuale, asa cum sunt reglate, va ajunge sa inteleaga, sa asocieze?
asta e ceea ce nu stim
si asta e ceea ce nu lamurim
fiindca cei de la proteze zic da, dar cu multa munca si exercitiu, iar logopedul zice degeaba munca si exercitiu, daca el nu intelege cu aceste proteze.
Scris 02 December 2007 - 07:14 PM
rauldor, la Dec 2 2007, 05:24 PM, a spus:
Da, iar problema e că au dreptate şi audiologii, şi logopedul
Nu ştiu ce profesie ai şi dacă există la tine vreo înclinaţie tehnică. Dar ţinând seama că în următorii 7-8 ani, preocuparea principală o să fie rezolvarea acestei probleme a copilului, astfel încât pe la 10 ani să poată interacţiona complet normal cu ceilalţi copii (purtând aparate, desigur) eu aş spune că e momentul să înceapă să te preocupe audiologia.
Nimeni dintre audiologii care produc bani din asta n-o să poată petrece cu copilul mai mult timp decât tine. Iar pe de altă parte, sumele pe care le vei cheltui cu respectivii audiologi, pentru servicii de utilitate discutabilă, vor fi mult mai mari decât cheltuielile pentru a acumula cunoştinţe în domeniu. Orice absolvent mediu de liceu poate deveni audiolog, nu trebuie să fii nici medic şi nici inginer electronist pentru asta, că nu trebuie să ajungi să proiectezi tu aparate auditive.
Cred că ăsta ar fi un bun început: pentru programarea aparatelor auditive se folosesc mai multe formule, aceste formule duc la rezultate diferite unele de altele, iar alegerea uneia sau alteia dintre metode (formule) nu poate fi argumentată obiectiv şi nici anticipate rezultatele (compatibilitatea formulei) pentru un anumit pacient:
http://www.phonak.co...xx_focus_37.pdf
the DSL Method and it’s associated prescriptive algorithm has been shown to:
(1) significantly improve children’s speech recognition scores over unaided performance;
(2) improve low-level speech recognition and normalize loudness when a nonlinear version of the DSL prescription is
used; and
(3) more closely approximate pediatric users PLLs than does the NALRP/ NL1 algorithm in children who were prior
users of DSL-fitted hearing aids regardless of the degree of hearing loss.
Ştiu că sună descurajant, dar asta e realitatea: audiologia nu e o ştiinţă exactă, rezultatele se obţin "pe încercate", cam la fel ca gătitul mâncării de către o gospodină tradiţionalistă.
Aceasta postare a fost editata de harald: 02 December 2007 - 08:11 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Operatii nereusite - ce e de facut ?
cunoaste-ti drepturile |
Cimpanzeu | 0 | 998 |
|
Deficientele de auz.... |
madalina _ | 455 | 162.140 |