sau Inregistrare

• 30 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Garda de Fier Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   DoruDC 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 22-November 07

Scris 22 November 2007 - 03:42 PM

Garda de Fier cunoscuta si sub numele de Miscarea Legionara, a fost supusa de-a lungul timpului unei acerbe campanii de denigrare. Puterea din tara indiferent care a fost ea, începând cu perioada interbelica, si continuând cu cea comunista si postcomunista s-a folosit de institutiile statului pentru a întreprinde actiuni abuzive asupra Garzii de Fier si pentru a face campanie antilegionara.

In acest articol doresc sa fac niste precizari în special pentru cei ca mine care au învatat în perioada comunista, si care nu au avut ca sursa de informare decât propaganda antilegionara comunista. In acest sens, am citit unele carti de istorie publicate dupa 1989, dar care si ele spun adevarul doar pâna la un anumit punct, evitând sa-l spuna pâna la capat, ba uneori acuza fara suport real, pentru ca situatia pe plan international nu permite o analiza nepartinitoare.

Razvan Codrescu spune ca: „Ne-a fost impusa cu consecventa o adevarata dogma ideologica, fundamentata pe mitul propagandistic al "salbaticiei" legionare(:)... Legionarismul a devenit astfel imaginea publica a tuturor relelor de ieri si de azi". „Atât de mult au fost repetate aceste lucruri, atâta cerneala s-a varsat si atâta patima a fost investita în aceasta denigrare concertata, încât pentru anumite minti comode problema nici nu mai merita discutata". Mai mult, „Când se rosteste numele(:) Miscarii Legionare, multora li se pare ca stiu totul dinainte…" (Radu Mihai Crisan- "Secretul Sabiei de Foc", p.8-9).

Datorita acestei campanii antilegionare, multi cred de exemplu ca ei ar fi organizat deportarea evreilor în Transnistria, ceea ce nu e adevarat. Miscarea Legionara a fost la guvernare în perioada 14 septembrie 1940 -21 ianuarie 1941. Dupa aceasta data, guvernul legionar a fost îndepartat prin forta de Ion Antonescu. Aproximativ 700 de legionari au reusit sa fuga din tara în Germania unde au fost trimisi în lagare, iar altii circa 8 mii au fost aruncati în închisori în tara. De retinut este ca la 22 iunie 1941, România intra in al doilea razboi mondial pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei. Prin urmare, guvernarea legionara nu a avut în administrare niciodata Basarabia, Bucovina, sau Transnistria, ocupate atunci de sovietici, si nu ar fi putut sa deporteze pe nimeni în Transnistria. De asemenea, ca urmare a Dictatului de la Viena din 30 august 1940, o mare parte a Transilvaniei a fost sub ocupatie maghiara pâna la data de 6 martie 1945, iar deportarea evreilor din Transilvania la Auschwits în numar de 150.000 de persoane, a fost facuta de administratia ungureasca si nu de români.

Istoricul liberal Neagu Djuvara încearca sa explice în cartea sa "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri" la pag.214-215, ce a fost Miscarea Legionara, însa nu stiu în ce masura poate sa fie cu adevarat echidistant stiindu-se ca liberalii si legionarii au fost adeversari. Totusi dânsul reuseste sa spuna ca: "Dat fiind ca si astazi ideologia acestei miscari mai atrage simpatii, trebuie sa încerc sa spun ce a fost Miscarea Legionara. Si e foarte greu de explicat. Mai întâi, sa nu credeti, cum spun adversarii Miscarii Legionare, ca a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Miscarea Legionara a fost o miscare autohtona, nascuta din grupari studentesti anticomuniste". Si mai spune urmatoarele: "Ce voiau ei? Ziceau ca vor sa curete tara de moravurile politice murdare, sa înlature influenta pernicioasa si cosmopolita a evreilor si a masonilor; se voia întoarcerea la un trecut popular".

Aceste aprecieri ale domnului Djuvara ar putea sa dea impresia ca le este favorabil legionarilor, însa nu este asa. Si domnia sa ca si multi altii care au scris pe acest subiect abunda în acuze la adresa legionarilor, unele întemeiate, altele însa extrem de puerile si care au mai degraba un caracter de manipulare.

Intr-o alta lucrare, la care Roxana Simionescu a scris "Nota introductiva" la compendiul Doctrina Legionara, Prezentare concisa, Editura Lucman, Bucuresti, 2003, la pag. 17, se spune: "Notabil este faptul ca, spre deosebire de celelalte organizatii nationaliste din Europa interbelica (croata, belgiana, maghiara, slovaca), Miscarea Legionara nu a fost incriminata de Tribunalul de la Nürenberg". Si nu a fost incriminata nu atât „datorita închiderii la Auschwitz a legionarilor care se refugiasera în Germania" ci, precum precizeaza Ion Varlam, mai cu seama „pentru ca Legiunea a afirmat clar în doctrina ei ca oamenii nu se deosebesc prin culoare sau sânge, deci nu putea fi acuzata de rasism" (Radu Mihai Crisan- "Secretul Sabiei de Foc", p.29).

Intr-un alt caz, profesorul universitar, Radu Ieftimovici, spulbera legenda comunista privitoare la "pogromul" de la Abator din Ianuarie 1941 publicând documente si marturii. Un astfel de document este marturia celor de la abator: "Subsemnatii, medici veterinari si functionari ai Abatorului Capitalei, luând cunostintă de articolele publicate de ziarele "România Liberă", "Tribuna Poporului" prin care se afirma ca în abatorul Capitalei au fost ucisi ovrei, si de campania care se duce pe aceasta tema, de natura sa discrediteze institutia si oamenii ce o servesc, dam cea mai categorica desmintire, afirmatiunilor facute si declaram pe proprie raspundere ca faptele enuntate mai sus sunt de domeniul fanteziei". Urmeaza semnaturile (37).
0

#2 Utilizator offline   jeny9 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 24-November 07

Scris 24 November 2007 - 06:26 PM

Buna , se prea poate sa ai dreptate cu ce spui dar as avea ceva de spus poate ca ne spuneau noua minciuni dar cred ca chiar idiologia lor e de condamnat spui ca luptau impotriva comunistilor dar foloseau aceleasi arme cu ce se deosebesc cand tot teroarea e arma lor. :jester:
0

#3 Utilizator offline   Kahila 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 04-September 07

Scris 25 November 2007 - 03:41 PM

Sant aia care acum isi spun Noua Dreapta?
0

#4 Utilizator offline   Anonymus Kline 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 09-March 07

Scris 25 November 2007 - 03:44 PM

Vezi postareaKahila, la Nov 25 2007, 01:41 PM, a spus:

Sant aia care acum isi spun Noua Dreapta?

Da si nu... Noua Dreapta a imprumutat multe de la ei, desi, nu poti spune ca sunt "aceiasi"...
0

#5 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 02-April 06

Scris 25 November 2007 - 10:01 PM

Bunica soţiei mele povestea acum vreo 4-5 ani diverse lucruri despre ce promiteau legionarii ca vor face în satul respectiv, atunci când vor veni la putere. A murit la 90 de ani, dar avea mai puţin de 30 la vremea respectivă. Promisiunile concrete nu contează, dar cel mai şocant lucru pentru ea (şi amuzant pentru mine, după toţi aceşti ani) a fost următorul:
"Ei, şi în '48 au venit comuniştii la putere şi au făcut în sat toate lucrurile pe care promiteau legionarii că or să le facă"

Aceasta postare a fost editata de harald: 25 November 2007 - 10:02 PM

0

#6 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 04-March 07

Scris 26 November 2007 - 12:08 AM

Argumentele tale in favoarea miscarii legionare sunt in spiritul manevrelor cu care ea s-a consacrat in sfera manipularii informatiei. Postezi citate din Djuvara care pot fi interpretate in mod favorabil miscarii, dupa care spui ca acuzele sale la adresa aceleiasi miscari sunt "puerile". Ipocrizie curata.

Restul e la fel, maculatura. Declaratiile lui Ieftimovici (din start suspecte, ca sa folosesc un eufemism, prin functia lui) se contrazic cu declaratiile unui numar mare de martori ai pogromului si ale urmarilor acestuia. Dar din nou, asa se intampla cand preferi sa iei o minciuna in brate ca sa aperi niste conceptii pe care le consideri sacrosante.

Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, accesibil aici, bazat pe o bibliografie detaliata si beneficiind de contributia unei echipe de istorici de prestigiu, dovedeste fara echivoc crimele legionarilor. Nemaivorbind de cele impotriva evreilor, raportul atribuie miscarii legionare deportarile tiganilor, rezultate in peste 10,000 de morti. Lista e lunga.

Nu mi se pare nimic mai dezgustator decat mistificarea cu buna stiinta a istoriei suferintei oamenilor in numele unor idei. Acelasi principiu nenorocit conform caruia poti calca pe cadavre pentru un "adevar" personal. E ca si cum ai comite in minte, din nou, aceleasi crime.
0

#7 Utilizator offline   puiu.t 

• cel mai simpatic
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 28-June 06

Scris 26 November 2007 - 06:46 AM

Vezi postareafitzroy, la Nov 26 2007, 12:08 AM, a spus:

Argumentele tale in favoarea miscarii legionare sunt in spiritul manevrelor cu care ea s-a consacrat in sfera manipularii informatiei. Postezi citate din Djuvara care pot fi interpretate in mod favorabil miscarii, dupa care spui ca acuzele sale la adresa aceleiasi miscari sunt "puerile". Ipocrizie curata.

Restul e la fel, maculatura. Declaratiile lui Ieftimovici (din start suspecte, ca sa folosesc un eufemism, prin functia lui) se contrazic cu declaratiile unui numar mare de martori ai pogromului si ale urmarilor acestuia. Dar din nou, asa se intampla cand preferi sa iei o minciuna in brate ca sa aperi niste conceptii pe care le consideri sacrosante.

Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, accesibil aici, bazat pe o bibliografie detaliata si beneficiind de contributia unei echipe de istorici de prestigiu, dovedeste fara echivoc crimele legionarilor. Nemaivorbind de cele impotriva evreilor, raportul atribuie miscarii legionare deportarile tiganilor, rezultate in peste 10,000 de morti. Lista e lunga.

Nu mi se pare nimic mai dezgustator decat mistificarea cu buna stiinta a istoriei suferintei oamenilor in numele unor idei. Acelasi principiu nenorocit conform caruia poti calca pe cadavre pentru un "adevar" personal. E ca si cum ai comite in minte, din nou, aceleasi crime.

Ai idee macar cat timp au fost la guvernare? si in ce conditii?
Eu as fi mai prudent cu ceea ce nu sunt sigur!!
Nu sustin ca au fost inger, dar nici demoni nu au fost. Miscarea legionara ar trebui , dupa parerea mea, impartita in doua etape: Codreanu si Sima, caci fiecare e total diferita.
0

#8 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 November 2007 - 07:07 AM

Vezi postareapuiu.t, la Nov 26 2007, 06:46 AM, a spus:

Ai idee macar cat timp au fost la guvernare? si in ce conditii?
Eu as fi mai prudent cu ceea ce nu sunt sigur!!
Nu sustin ca au fost inger, dar nici demoni nu au fost. Miscarea legionara ar trebui , dupa parerea mea, impartita in doua etape: Codreanu si Sima, caci fiecare e total diferita.

Pune mana si citeste raportul, daca chiar te intereseaza subiectul, si vorbim dupa ce "ai idee".
0

#9 Utilizator offline   buleala 

• matza
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 02-March 07

Scris 26 November 2007 - 09:04 AM

Vezi postareafitzroy, la Nov 26 2007, 12:08 AM, a spus:

lasa bah prostiile!
mai citeste!
0

#10 Utilizator offline   fitzroy 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 November 2007 - 10:12 AM

Vezi postareabuleala, la Nov 26 2007, 09:04 AM, a spus:

lasa bah prostiile!
mai citeste!

:phone: :cry:

Ai si ceva fraze? Sau doar d-astea scurte, ca obosesti repede? :cheer:
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 30 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Stalin - Lenin - Marx - Trotki
biografii necunoscute
Piepor  35 6.572
Replici noi Istoria antica neculae  9 1.464
Topic inchis Istoria Statului Israel pe scurt
Cu scop informativ. Teme combinate
Evreul  37 9.352
Hot Topic (New) Atasamente Calendar Istoric la zi.
Evenimente, Oameni, Stiinta, Cultura.
New Task  321 20.846
Hot Topic (New) ILLUMINATI
Cine sunt ei de fapt??
stf  28 6.237