sau Inregistrare

• 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Orfeu Mit sau cult Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   Enki 

• god of wisdom
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 15-June 06

Scris 01 November 2007 - 11:00 AM

Sunt studiati, chiar cu foarte mare atentie, si nu numai dacii, ci si culturile neolitice si de epoca bronzului de pe teritoriul nostru. si asta e, trebuie sa acceptam realitatea: nu aveau nimic mai deosebit decat alte culturi de pe alte meleaguri din aceeasi epoca.
0

#22 Utilizator offline   aknetaton 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 30-June 07

Scris 01 November 2007 - 11:14 AM

Vezi postareaHadaly, la Nov 1 2007, 10:42 AM, a spus:

istoria nu este deloc asa cum o stim noi oficial.

Istoria scrisa reflecta subiectivismul observatorilor sai. Cel mai aproape de oficial se afla partea stiintifica, atunci cand exploratorul nu vrea cu tot dinadinsul sa revolutioneze sistemul, ci isi respecta deontologia profesionala.
Daca esti preocupata de filosofia istorica, pot recomanda unele site-uri.

Vezi postareaEnki, la Nov 1 2007, 11:00 AM, a spus:

nu aveau nimic mai deosebit decat alte culturi de pe alte meleaguri din aceeasi epoca.

Eu avansez totusi ideea unor particularitati. Exista elemente de individualizare idiscutabila. Nu fulminante sub aspect civilizator, care sa ne urce pe un podium pe care sa te crezi "un popor ales", insa putem expune date legate de un sistem propriu local, dat fiind un caracter stabil al populatiei, cu rezultanta intr-o anume evolutuie, sau macar o dezvoltare locala chiar daca e in urma unor imprumuturi.
0

#23 Utilizator offline   Enki 

• god of wisdom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 11:23 AM

Dar bineinteles ca fiecare cultura avea un specific local. Dar comparand aceste elementele particulare ale fiecarei culturi, nu putem spune ca noi suntem superiori altora. Nici prin vreo arta deosebita, nici prin vreun sistem religios deosebit, nici prin vreo dezvoltare urbana iesita din comun.
0

#24 Utilizator offline   aknetaton 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 11:34 AM

De acord, ratiunea ne obliga la echilibru. referitor la sistemul religios, am unele date care ar putea sa defineasca un sistem propriu, (categoric cu nimic mai presus de altele) cu o anumita personalitate. Exista o serie de deductii.
Si subiectiv fiind, sunt pasionat de designul Cucuteni. Dar asta e altceva.
0

#25 Utilizator offline   Dally 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 19-May 07

Scris 01 November 2007 - 11:42 AM

Nu sustin superioritatea sau inferioritatea nimanui, am avut totusi ocazia sa aflu de situri arheologice importante uitate de neglijenta istoricilor de azi, unele dintre ele chiar au fost distruse cu buna stiinta prin anii '70 pentru a face loc culturilor de grau, porumb si mai stiu eu ce.

In alta ordine de idei, scuze pentru ca v-am inoportunat cu parerea mea! O zi buna va doresc!
0

#26 Utilizator offline   Enki 

• god of wisdom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 11:44 AM

Da, Cucuteni e cam cea mai tare chestie de la noi din neolitic.
0

#27 Utilizator offline   aknetaton 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 12:13 PM

Vezi postareaHadaly, la Nov 1 2007, 11:42 AM, a spus:

In alta ordine de idei, scuze pentru ca v-am inoportunat cu parerea mea! O zi buna va doresc!

Subiectul nu e proprietate privata. Interventia ta e benefica si constructiva , asa ca e deschis dialogul fara restrictie.
Ignoranta a istoricilor a fost urmarea uneii politici programate pe evidentierea unor anumite segmente emporale. Am avut ocazia sa aud de astfel de pierderi ale unor valori, din pacate si astazi sunt probleme legate de fonduri de investigare, expropieri, restaurari si conservare. Asta implica timp, bani si pasiune. Aproape ca lipsesc toate trei.

Vezi postareaEnki, la Nov 1 2007, 11:44 AM, a spus:

Da, Cucuteni e cam cea mai tare chestie de la noi din neolitic.

Exista cateva centre noi de ceramica, ce pastreaza formele si modelele consacrate. Unul se afla intr-un sat din Vaslui, se numeste Dumesti. O familie are o mica afacere sub consultanta unui prof universitar de la IASI. E laudabil.
0

#28 Utilizator offline   Enki 

• god of wisdom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 12:16 PM

Am inteles ca astia de la Iasi sunt tari de tot, au facut chiar niste experimente de arheologie (am un lapsus cum se numeste exact termenul) in care au refacut asezari preistorice, locuintele, si studentii au trait un timp cu aceleasi surse cu care traiau oamenii in neolitic, au fabricat aceleasi unelte, etc. Super tare. Pacat ca am facut facultatea in Bucuresti, daca eram la Iasi mergeam si eu.
0

#29 Utilizator offline   aknetaton 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 12:24 PM

Big Brader se numeste ! Glumesc, desigur. Nu cunosc termenul. Stiu insa ca exista o serie de experimente in parteneriat cu universitati din zona Scandinava. In 2002 am asistat la un proiect cu echipe mixte, la Roskilde, in care construiau corabii vikinge dupa cele scoase din siturile arheologice. Acolo e un muzeu al vikingilor, amenajat splendid.
0

#30 Utilizator offline   Enki 

• god of wisdom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 November 2007 - 05:40 PM

Papirusul Derveni ofera cateva informatii despre ideile vehiculate in misterele orfice. Inca nu am gasit textul tradus in engleza.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis