sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Cartea caii si virtutii - Tao Te King Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 22-July 05

Scris 25 October 2007 - 02:07 PM

toti cautam calea adevarului, secretele universului si ... universul e darnic si ni le face cunoscute prin anumiti oameni care au ales calea cea buna...ni i-a lasat pe apostoli care au scris Biblia, ne-a lasat alti iluminati care au lasat adevaruri scrise.Iata cateva scrieri despre adevar adunate in cartea dupa care multi orientali s-au ghidat si-au avut succes in munca lor.
Voi posta cate un capitol ca sa le putem parcurge incet si bine :P Eu am primit-o ca indrumare de la sifu meu si n-am citit-o integral din comoditate si lene dar ce am citit din ea... a fost adevarat.

"TAOTEKING - CARTEA CAII SI VIRTUTII
By LaoZi
sau (alta varianta a traducerii textului)
CARTEA CĂRĂRII SUPREMULUI ADEVĂR

INTRODUCERE
TAO TE KING înseamnă "Cartea Căii şi a Virtuţii Supremului Adevăr". Este un text fundamental ce conţine 5000 de caractere (din această cauză, uneori este supranumit în chineză şi "textul celor 5000 de caractere"). Acest text este atribuit lui LAO-TZE. El constituie baza taoismului filosofic (Tao-chia) şi a taoismului religios (Tao-chiao). Tradiţia susţine că acest text a fost scris de LAO-TZE în secolul al VI- lea înaintea lui Christos, dar astăzi se ştie că textul a fost scris în secolul al IV-lea sau al III-lea înaintea lui Christos.

TAO TE KING, pe care LAO-TZE, după cum spune tradiţia, l-a încredinţat paznicului pragului Yin Hsi înainte de a dispare în Occident, conţinea 81 de capitole:
primele 37 formeaza "Cartea Căii" (TAO)
următoarele 44, formeaza "Cartea lui TE". Această diviziune s-a datorat faptului că primul capitol trata despre TAO, iar cel de-al 38-lea despre TE.
CELE 81 DE DICTATE - TAO TE KING

1. TAO care ar fi numai cale nu este veşnicul TAO. Numele ce i l-am dat nu este Numele Veşnic. Fără nume este principiul Cerului şi al Pământului. Când îl putem numi, este puterea infinită care creează nenumăratele fiinţe, lucruri şi energii. Iată pentru ce în veşnica lipsă de dorinţe i se poate vedea esenţa. În fiinţarea înfăţişării dorinţelor i se văd înfăptuirile sale. Cele două înfăţişări au aceeaşi obârşie, deşi au nume deosebite. Această identitate este un abis de adâncime şi mister, ea este adâncul adâncimilor şi poarta tuturor esenţelor.
"
0

#2 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 08:21 AM

2. Toţi oamenii, sub cer, cunosc frumosul ca frumos, iată obârşia urâtului. Toţi oamenii cunosc binele ca bine, iată obârşia Răului. Astfel, fiecare lucru şi opusul său se nasc îngemănate, greul şi uşorul se nasc unul pe altul. Cel lung determină pe cel scurt. Înaltul produce adâncul. Sunetul şi glasul se acordă reciproc. Înainte şi îndărăt decurg unul din altul. Iată de ce Înţeleptul practică doctrina Non - Acţiunii. El instruieşte prin pildă vie, nu doar cu vorbe. Pe toate fiinţele care se nasc în lume şi care îşi pun nădejdea în el, nici nu le uită, nici nu le îndepărtează. El le impulsionează şi astfel le creează merite fără a şi le însuşi. Le catalizează să se dezvolte şi nu se bizuie pe ele. Aşa câştigă el merite, dar rămâne mai presus de ele. Rămânând mai presus de ele, nici meritele nu îl părăsesc niciodată datorită detaşării sale izvorâte din înţelepciune.
0

#3 Utilizator offline   qusay 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 18-July 06

Scris 26 October 2007 - 09:15 AM

Cumva, inteleg ca Tao este calea de mijloc, intre Cer si Pamant, intre emotii si minte. Calea echilibrului, a luciditatii, a prezentei permanente in a fi. O curgere inc are accepti si intelegi realitatea, fara sa te opui ei, gasind culoarul de curgere pt viata ta.
0

#4 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 09:17 AM

Tao e Dumnezeul asta care nu ni-l putem explica noi prea mult, universul ,Tot ce este ... orientalii l-au numit Tao :cry:
0

#5 Utilizator offline   qusay 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 09:22 AM

Uite ca niciodata n-am asociat Tao cu Principiul suprem ci cu o filosofie de viata, cu o atitudine de viata.
Tao=Dumnezeu?!
0

#6 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 09:27 AM

nu chiar ca nu poate fi definit dar ... filosofia Tao vorbeste despre rotitele universului ceva de genul
0

#7 Utilizator offline   ironic 

• esoteric...
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 31-May 06

Scris 26 October 2007 - 09:38 AM

:cry:
Tao este surasul lui Dumnezeu...
0

#8 Utilizator offline   qusay 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 09:43 AM

Ca sa nu ma zapacesc sa incep cu o defiitie. sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Tao

Tao (道, în chineză tao sau în transcrierea pinyin dŕo; pronunţat dō în japoneză) este un concept al filozofiei chineze care înseamnă "cale", "metodă" sau "învăţătură".

Tao este forţa fundamentală care curge în toate fiinţele şi lucrurile inerte din Univers. Este esenţa însăşi a realităţii şi prin natura sa este inefabilă şi indescriptibilă. Este reprezentă de tŕijítú, simbolul reprezentând unitatea dincolo de dualismul yin-yang compus din principiile de energie positivă şi negativă.

Tao este o noţiune cheie a taoďsmului, filozofie religioasă chineză, iar confucianismul îi face referiri deasemenea. Tao este adesea tradus prin "Principiul".

Artele marţiale chineze reprezintă o cale pentru a parveni la această unitate între cele două principii şi a avansa pe calea Tao. Prin metonimie un tao (de exemplu în Taijiquan) este o înlănţuire de mişcări, calea ce duce la stăpânirea artei şi deci către unitate. În chineză, acest tip de exerciţiu mai este denumit şi "lu".
0

#9 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 09:47 AM

atata incredere acordati dictionarului si lui www.wiki... :cry:

chinezii observa si experimenteaza...apoi noteaza

un chinez iluminat a scris cartea...

Tao e conceptul de univers cu felul in care el se manifesta

universul se explica f bine prin artele martiale...(fizica, biomecanica, metafizica) ... deci poate fi o cale dar dac te uiti bine si observi dincolo de cuvinte sunt aceleasi principi ca in crestinism sau esoterism puse in alta forma...numai cai n careta asta eu am gasit explicatii adevarate si elaborate in cuvinte putine dar bine scrise

3. Nu preaslăviţi decât pe oamenii cu adevărat aleşi şi poporul nu va lupta pentru măriri deşarte. Nu preţuiţi ceea ce este greu de câştigat dar efemer şi poporul nu va fura. Nu-i arătaţi nimic ce i-ar îmboldi excesiv dorinţa, şi inima nu i se va tulbura. Deci, iată principalele sfaturi ale înţelepciunii: golirea inimii de dorinţă, umplerea cu TAO, potolirea patimilor, amplificarea iubirii pure, sporirea puterilor. Să caute să aducă mereu poporul dincolo de ştiinţă, dincolo de dorinţe, către nepieritoarea înţelepciune. Să împiedice pe cei ce ştiu, care sunt geniali, să lucreze numai din vanitate. De procedează aşa constant, fără să acţioneze, poporul va fi bine cârmuit.
0

#10 Utilizator offline   qusay 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 26 October 2007 - 09:51 AM

ellla, la Oct 26 2007, 10:47 AM, a spus:

atata incredere acordati dictionarului si lui www.wiki... :cry:

Ei, am deschis prima pagina care s-a deschis. Mai caut, sa ma lamuresc cum e cu Tao.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Misterele din Egipt
Cartea lui Cinamar