Literatură S.F. (fără)
Scris 26 November 2008 - 05:32 PM
Scris 16 January 2009 - 07:32 PM
Imi poate spune si mie cineva daca Saga lui Ender de Scott Orson Card,chiar merita citita si nu e o pierdere de timp si bani?
Scris 16 January 2009 - 10:07 PM
Chani., la Jan 16 2009, 07:32 PM, a spus:
Obiectiv vorbind,nicio carte nu e pierdere de timp şi bani.Mi s-a părut puţin comercială,dar mi-a plăcut,totuşi.Mi-a plăcut mai mult seria a doua (Shadow's Saga).Nu garantez,dar cred că merită.Mai ales dacă îţi place genul şi te atrage subiectul cărţii.
Aceasta postare a fost editata de Alexeevna: 16 January 2009 - 10:32 PM
Scris 16 August 2009 - 05:22 AM
Am mai citit si mi-a placut Alfred Bester - "Omul demolat"- faina rau cartea. Astept sa mai apara si altele de acelasi autor. Tot pe Nemira ma bazez.
"Fahrenheit 451" de Ray Bradbury (mult mai buna decat Omul Ilustrat)- de vazut si filmul (ala din anii 60).
In prezent sunt prinsa de seria lui Pohl, aparuta recent la Nemira- "Poarta", "Dincolo de Orizontul albastru". Primul volum este un SF putin mai atipic, mai ales pentru cei care au senzatia ca SFul e cu roboti, nave spatiale smechere si luptatori stelari. E atat de umana incat uiti sa mai incadrezi volumul intr-un anumit gen. Imi ramane de citit ultima aparuta, "Intalnire cu heechee".
PS: stie cineva unde pot gasi cartea biografica "Eu sunt viu, voi sunteti morti" de Carerre, despre Philip K. Dick? N-o gasesc nicaieri si tare-mi doresc sa citesc despre viata scriitorului.
Aceasta postare a fost editata de Ametist: 16 August 2009 - 05:23 AM
Scris 30 November 2009 - 02:18 PM
Ewannah, la Dec 10 2007, 02:25 PM, a spus:
caut o carte de povestiri/nuvele SF pe care am citit-o acum mai bine de 10 ani. Nu-mi amintesc nimic din ea decat titlul a doua povestiri (“Si construi o casa-n dunga, o casa-n dunga, ocasa-n dunga…” si “Draga domnule guvernator “- cea de a doua, scrisa in stil epistolar
Privitor la discutiile purtate aici pe foum, privitor la genurile aflate sub incidenta ‘SF’ (SCIENCE Fiction, cu inspirata traducere (adaptata desigur) in limba romana ‘literatura de ANTICIPATIE’), trebuie sa tin partea celor care sustin ca genul gothic ( vezi Anne Rice) NU este literatura SF, este cel mult un gen inrudit – vezi in Wikipedia o structurare a subgenurilor - http://en.wikipedia....Science_fiction.
Nu te pot ajuta sa gasesti titlul cartii cu povestirea despre casa in dunga, desi suna haios...
dar cred ca titulatura de "literatura de anticipatie" nu este deloc inspirata. Sigur, inca de pe Vremea lui H. G. Wells si Jules Verne scriitorii visau sa anticipeze cum va arata lumea de maine, dar asta este o dimensiune prea putin importanta a acestor scrieri. Simpla incercare de a anticipa produce scrieri sterile din punct de vedere literar, produce carti in care scriitorul nu are nimic de spus decat sa inghesuie roboti, nave spatiale si aparate nemaipomenite. In realitate valoarea acestui tip de literatura consta in scrierile care aduc ceva in plus - puterea de insolitare, de a creea altceva decat cunoastem, de a ne face cunostinta cu lumi noi sau nemai-imaginate pana acum si, mai ales, de a ne descrie oamenii si reactiile lor in fata unor asemenea intamplari nemai-vazute/auzite. Ceea ce nu are nici o legatura cu anticiparea vreunui viitor. Literatura SF valoroasa propune alte lumi decat cea in care traim noi, lumi care pot sa nu se materializeze in vreun viitor.
Probabil cea mai buna definitie si titulatura a literaturii SF a fost data de Cristian Tudor Popescu prin anii 86 - 87 intr-un Almanah Anticipatia (poftim!): literura de fictiune speculativa (prescurtat tot FS sau SF, cum va place).
Scris 12 April 2010 - 09:40 AM
Apoi am citit Zanzibar- J Brunner, A&B Strugatki- Picnic la marginea drumului.
Acum sunt prins cu Dune- F.H.
Aceasta postare a fost editata de spysoft: 12 April 2010 - 09:40 AM
Scris 01 November 2011 - 10:25 AM
Aceasta postare a fost editata de Darianna: 01 November 2011 - 10:38 AM
Motiv editare: scos link reclama
Scris 01 November 2011 - 10:31 PM
Si asta nu din cauza ca Asimov ar fi inovat vreo notiune stiintifica, nu din cauza ca ar fi inventat vreo aparatura nemaipomenita pe care stiinta deceniilor urmatoare s-o descopere sau s-o confirme. Nu, latura pseudo-tehnologica nu are mare relevanta aici, desi Asimov este unul din marii bio-chimisti ai acelor ani.
Ce este important la Asimov este dezbaterea morala si etica a diferitelor situatii in care sunt pusi eroii umani si robotii lor. Asimov inventeaza in treacat creierul pozitronic (un fel de super-computer), pe care nu se chinuie sa-l explice prea tare (desi ar fi putut s-o faca mai convingator), creier care le permite robotilor sa invete, sa interactioneze cu lumea din jur, sa comunice cu oamenii, sa lucreze si sa analizeze complicatele jocuri pe care le produc potentialurile electrice date de cele trei legi ale roboticii, capodopera creatiei lui, care simuleaza in sase randuri un intreg sistem etic.
O alta directie in care creeaza Asimov in aceste carti este imaginarul social: societati umane ajunse pe diferite planete, care se dezvolta diferit. Unele suprapopulate, inghesuite pe planete pustiite de razboaie atomice. Altele, supratehnologizate si sub-populate, inflorind pe planete blande. Fiecare dezvolta culturi, reflexe, valori si credinte diferite, ceea ce ne face sa punem constant sub semnul intrebarii tot ceea ce facem noi in mod cotidian.
Ma rog, all in al - merita citite si ras-citite. Superbe.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
va plac? |
_Undying_ | 13 | 3.824 |
|
John Fowles | Sidona | 18 | 4.397 |
|
dumbrava minunata
poveste |