Huysmans abereaza sau nu in "Liturghia neagra"?
Scris 20 May 2005 - 02:49 PM
El zice ca "Liturghia neagra" e "un itinerar complet al satanismului"
Mie mi se pare cam abureala. Totusi imi place chestia cu Gilles de Rais (faina poveste).
Scris 02 June 2005 - 01:45 PM
emma, la May 24 2005, 04:46 PM, a spus:
sau n-ati citit cartea?
[snapbacca]44332[/snapbacca]
recunosc nu am citit cartea...........dar promit ca o citesc si va spun si parerea mea daca va intereseaza
Scris 02 June 2005 - 05:46 PM
emma, la May 24 2005, 03:46 PM, a spus:
sau n-ati citit cartea?
[snapbacca]44332[/snapbacca]
bine ca citesti toate draciile scrise de oameni...
pai tu cuvantul lor vrei sa cauti, sau cine stie ce copila nestiutoare mai esti
Scris 03 June 2005 - 11:36 AM
cucu mic, la Jun 2 2005, 06:46 PM, a spus:
[snapbacca]46086[/snapbacca]
Mama, da ce destept esti tu..
Sau pur si simplu nu-ti place naturalismul? Lasa bai best seller-urile, mai pune si tu mana pe o carte buna!
Si inca ceva: cati ani ai tu? Cine stie, poate esti mai copil decat mine.
Scris 03 June 2005 - 11:38 AM
midnight-ghost, la Jun 2 2005, 02:45 PM, a spus:
[snapbacca]46025[/snapbacca]
astept cu nerabdare sa aflu parerea ta! merita citita cartea, chiar daca Huysmans are un stil cam gothic, in general, in ceea ce scrie.
Scris 14 July 2005 - 03:39 PM
Sincer nu mai stiu daca era cartea despre care vorbea la un moment dat lordul Harry(sau cum il chema...) sau daca era dat ca exemplu al decadentismului intr-o nota de subsol..
Mai zi-ne ceva despre el...
Scris 14 July 2005 - 06:36 PM
cucu mic, la Jun 2 2005, 04:46 PM, a spus:
[snapbacca]46086[/snapbacca]
Dar daca imi dai voie sa te intreb, in afara de oameni cine mai scrie? Vre-un cimpanzeu, ceva?
Sau trebuie sa citim doar poezii scrise de autori necunoscuti?
Scris 16 July 2005 - 12:38 PM
pe mine, una, chiar ma intereseaza, cum am postat si mai sus... ne-ai lasat in aer...
Scris 17 July 2005 - 01:18 PM
„Istorie, literatura, sadism, magie neagra, erotism - iata «Liturghia neagra» a lui si.-ca. Huysmans. Nu e o lectura usoara. Cititorul e asaltat cu informatii, scene diavolesti, reflectii despre mediocritate. Avem de-a face numai cu spatii inchise, sintem fie in camera lui Durtal, fie in mintea lui, alaturi de Gilles de Rais, fie in turnul lui Carhaix, clopotarul. E intretinuta o atmosfera de mister si tensiune, care pare sa culmineze cu descrierea Liturghiei negre.”
(Florentina BERLIC, in Observator cultural, 30 septembrie 2003)
Traducere de Emanoil Marcu. „Aceasta carte este un itinerar complet al Satanismului.” (si.-ca. Huysmans) „Huysmans a fost adevaratul (era sa spun singurul) scriitor naturalist in sensul exact si profund al cuvintului. Poate o datora originilor sale flamande, caci exista la acest «intimist» ceva care-la inrudeste cu Rembrandt, cu Jordaens.” (R. Dumesnil) „Stilul lui Huysmans, de o densa pretiozitate flamanda, raneste ochiul ca un vitraliu prea violent, dar exprima, deopotriva, un elan mistic… In „A rebours” il vedem cautind un refugiu in arta excentrica si in vis, «in rasparul» vietii; apoi, in „Liturghia neagra”, pe ultima coarda a lirei sataniste, face sa sune o disperata nevoie de a crede.” (Henri Clouard)
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Carti ... | silvet | 24 | 12.297 |
|
A murit Octavian Paler
se duc "boierii"...reperele; ramanem cu...lichelele |
evico | 10 | 5.130 |
|
Crime Books | alfi | 2 | 4.226 |