noi toti suntem niste fiinte deosebite: nu mintim, ne comportam corect cu cei din jur, tratam cu respect pe orice persoana cu care intram in contact, in ce priveste dragostea iubim neconditionat, liber si fara sa ajungem in momente in care sa tradam sentimentele celui alaturi de care traim...bun, acuma revenind la realitate, tot ce am spus mai sus -si probabil multe altele-sunt lucruri pe care, desigur, ne dorim din tot sufletul sa le credem despre noi... atat de mult incat de cele mai multe ori ne punem singuri in brate cea mai mare vrajeala posibila: ne mintim e noi insine. si anume: am mintit pentru ca nu are rost sa il frec la cap pe cutare cu crudul adevar-oricum ii este mai bine daca stie varianta usor imbunatatita a adevarului-pe naiba, nu vrem decat ca acelui cutare sa nu ii treaca prin cap cumva vreo chestie care ne-ar manji oarecum imagine deosebita pe care i-o servim cu candoare-.ne comportam corect cu cei din jur...adevarat, dar doar cand ne convine si asta in cazul in care nu dam doar impresia ca ne-am comportat asa pentru cei din jur-da mai, am gresit fata de saracu om, DAR uite ca si el a facut nustiuce...vezi, nu eu sunt de vina de fapt-.respectul...asta e o chestie mult prea ampla ca sa imi mai bat macar capul...iar despre dragoste...incep sa cred ca fie este un concept mult prea avansat pentru noi ca specie, fie este doar o bazaconie aparuta din nevoia noastra de a nu mai fi singuri la un moment dat si a continua sa ne reproducem in progresie geometrica fara a ne mai bate capul cu aspecte de genul"...hmmm, oare la anul gasesc un partener/a potrivit pentru monta?" desigur, exagerez, dar cred ca ati inteles imaginea de ansamblu...
revenind la nevoia de a minti...e clar...mintim cu toti de rupem locul...din sute de mii de motive...si in sute de mii de feluri...si cel mai tare ne mintim oe noi insine atat de rau incat uneori nici nu ne mai dam seama care este de fapt imaginea de ansamblu...
de fapt gresesc generalizand...sunt sigur ca exista printre noi persoane echilibrate, cinstite si corecte care niciodata nu fac au facut sau vor face asa ceva...ii felicit din tot sufletul - fericiti cei saraci cu duhul

-
totusi ce ma irita cel mai mult este nevoia asta stupida de cele mai multe ori a oamenilor -si in special a celor apropiati noua- de a minti.
cel putin in cazul meu am facut o ciudata alergie le minciuna...stiti cred situatiile in care cineva iti servste pe tava o simpatica brasoava-si tu stii treaba asta- dar e atat de marunta, neinsemnata si lipsita de importanta incat nici nu iti mai bati capul...?uite ca eu am ajuns la un nivel mai inalt in cazul asta

...nu stiu daca este vorba de dezamagire, sau iritare sau pur si simplu sila fata de gestul facut, dar efectiv ceva se schimba atat de profund in relatia mea cu persoana respectiva incat totul se schimba intr-un mic dezgust.
si vine intrebarea mea:cat este de normal sa accepti o minciuna cat de mica cand vine vorba de viata de cuplu?
am ajuns oare cu totii atat de dependenti de "a minti" incat am ajuns sa facem acest lucru involuntar si a devenit incet incet un apanaj al vietii noastre de zi cu zi?
eu personal am inceput sa fac un exercitiu: sa nu mint deloc si sa numar de cate ori am fost tentat pe parcursul unei ile sa bag o brasoava cat de mica...seara mi-am pus mainile in cap

mentionez ca nu sunt mitoman din fire...dar: suna telefonul: " salut, ce faci? / bine, tu? / bine si eu. mai, hai la o bere/aaa, mai nu pot, am avut cam multa activitate azi si sunt cam rupt, hai sa lasam pe maine, te rog/ etc" (ar fi fost oarecum aiurea sa ii spun omului ca m-am saturat sa iesim in oras si sa vorbim despre telefoane, masini si ce manea minunata a lansat stiu eu ce pitic colorat)...cate de astea facem pe parcursul unei zile? si mai ales...sunt toate necesare? si mai ales...chiar este cazul atunci cand interlocutorul este persoana alaturi de care traim si eventual o iubim si eventual ne iubeste? va suna cunoscut? eu unul nu reusesc sa gasesc o motivatie la toate nimicurile de genul... dar probabil ca minciuna a devenit un semn de mare inteligenta si o modalitate extraordinara de a mentine o viata de cuplu sanatoasa si linistita in care fiecare isi vede de propriile dorinte aspiratii si idei, fara a-ti bate prea tare capul ca probabil toate acestea nu coincid cu "viziunea" partenrului/erei.
situatie: lui nu ii place plimbatul de aiurea prin magazine. ei da -surpiza

- el se duce la o cafea in timp ce ea o ia voiniceste la cloindat. intre timp apare o invitatie undeva. el o suna, ii face cunoscuta problema, ea este deacord sa mearga, stabilesc un moment de plecare...care se lungeste, si se lungeste si se lungesteeeeeee. apare si ea intr-un tarziu"era aglomerat acolo, am probat nustiu ce dincolo" ma rog nu-i mare branza. mai pe seara se rezolva misterul: ea s-a intalnit cu o colega au stat in mall ca fetele la o cafea vreo 20 de minute-nici o problema, lui oricum nu i-ar fi facut o bucurie deosebita sa asculte o discutie intreaga despre nustiuce minune din nustiu ce magazin- dar...este chiar atat de absrd ca lui sa i se comunice: draga, m-am intalnit cu o colega, mai stam la o cafea, mai intarzii putin? cat de exagerata este chestia asta?
ps:im not a control freak