sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

"Īnvingătorul Mourinho" - articol - Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   monique 

• rapidista
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 02-October 04

Scris 02 May 2005 - 06:28 PM

M-a impresionat foarte mult si nu m-am putut abtine sa nu-la postez si aici... pe langa aroganta afisata mereu, Mourinho ramane un invingator...

Mourinho a cīştigat cu Chelsea campionatul, prima oară după 50 de ani, şi Cupa Ligii. A ajuns peīnă īn semifinalele Ligii Campionilor. Portughez. Antrenor. 42. Ani. Ambiţios. Mīndru. Arogant. Guraliv. Exigent. Neiertător. Metodic. Meticulos. Detailist. Teoretician. Practician. Perfecţionist. FC Porto. Victorii. Trofee. Chelsea. Victorii. Cel-mai-bun. Jose. Mourinho. Campionul. Īn felul saău, Mourinho e un "galactic". Dar lui nu-i place această titulatură. "Ce īnseamnă un galactic? Un tip faimos, cu o mulţime de bani şi prestigiu? Eu prefer un fotbalist care poate saă joace constant bine 60 de meciuri pe sezon?"
Pe 26 ianuarie 1963, īn zorii zilei, Jose Mourinho a ieşit la lumină. N-a fost un copil saărac. Din contră. Tatăla, Felix, era portarul "naţionalei" Portugaliei şi al Vitoriei Setubal. Mama, Maria Julia, era profesoară şi provenea dintr-o familie de aristocraţi īn regimul dictatorial al lui Salazar. "Nu mi-a lipsit niciodată nimic", recunoaşte Mourinho.

Ze, cum era alintat, a făcut primii paşi pe gazon, iar mingea a devenit prietena lui. "Nu se despărţea niciodată de ea", povesteşte mama, care īşi aminteşte cum micuţul "alerga pe teren după minge, īntrerupīnd pregătirea Vitoriei". "Aşa am descoperit bucuria fotbalului. Meciuri, vestiare, călaătorii, autocare, cantonamente. M-au acaparat", zice Jose.

Spionul
Timpul a trecut. La 15 ani, băiatul īla ajuta pe tatăla saău, ajuns antrenor. Ce făcea? Spiona. "Īnaintea unor meciuri, īla trimiteam saă urmărească echipele adverse. Stătea zile īn şir. Vedea antrenamente, jocuri, īşi nota tactici, sisteme, curiozităţi, le analiza şi īmi arăta un raport. Desăvīrşit. Datorită lui cīştigam multe partide". Şi nu doar atīte. Īn timpul meciurilor, pentru că Felix nu putea peărăsi zona din faţa băncii de rezerve, Ze fugea īn jurul terenului şi īi transmitea el mesajele pentru jucători. Direct.

A visat saă ajungă fotbalist. Īnsă nu strălucea deloc. Era apărător la Rio Ave şi intra din cīnd īn cīnd doar pentru că tatăla era antrenorul echipei. Īntr-un meci cu Sporting, preşedintele clubului la-a ameninţat pe Felix că īla demite dacă īla mai foloseşte pe fiul saău. La 19 ani, Jose n-a suportat o asemenea umilinţă.

Cu "bunicul" pe "Camp Nou"
sa-a decis. "Voi fi antrenor". N-a fost uşor. Maria Julia īla īnscrisese la Academia de Studii Economice, la management. A luat examenul, sa-a dus la primele cursuri. După cīteva zile i-a zis mamei: "saă nu te superi, nu saīnt făcut pentru aşa ceva". Avea alt drum. A intrat la ISEF, Institutul de Educaţie Fizică.

Şi la 25 de ani era profesor de sport. "Cīştigam mai mult decīte jucīnd fotbal la amatori". Viaţa sa-a accelerat. Manuel Fernandes, antrenorul lui Setubal, I-a invitat la club. "Am pregătit juniorii un an, tineretul un an şi īn 1990 am trecut la seniori, ca secund". O scurtă experienţă la Amadora, īnainte de a fi prezentat lui Bobby Robson, la Sporting. Ştia patru limbi străine, engleză, spaniolă, italiană şi germană, nu i-a fost greu saă intre īn graţiile britanicului, căruia i-a fost şi translator, şi asistent.
După un sezon la Sporting şi alte trei la Porto, au ajuns īmpreună la Barcelona. Era atīte de legat de Robson, īncīte colegii glumeau pe seama lui: "Cine e teīnărul arătos venit cu bunicul pe «Camp Nou»? Mourinho!".

Şomer după Benfica
Īn vara lui 2000 sa-a īntors īn Portugalia. Era antrenor principal. Benfica nu i-a priit. sa-a certat cu preşedintele clubului şi a plecat după 9 meciuri. "Am fost prima şi singura dată şomer. Īn şase luni am citit zeci de cărţi de fotbal, am văzut sute de casete cu meciuri. Şi īn somn făceam scheme de joc".

Leiria n-a fost decīte catapulta spre FC Porto şi Europa. Īn doi ani şi jumătate a cīştigat Cupa UEFA şi Liga Campionilor, plus toate trofeele din vestul Peninsulei Iberice. Ze era celebru īn 2004, la 41 de ani. Voia şi mai mult.

Atacīnd Insula
Atunci a apărut Roman Abramovici. sa-au īntīlnit la Monte Carlo, pe iahtul "Pelorus". "Proiectul m-a cucerit" şi Mourinho n-a mai stat pe gīnduri. A semnat cu Chelsea. "Anglia nu e Portugalia", la-a ironizat Ranieri, fostul manager, dar lusitanul i-a replicat prompt. "saīnt campionul Europei".
"Īn Anglia, fotbalul e jucat cu dragoste, pasiune şi instinct, dar toate acestea nu ajung. Acest sport trebuie şi gīndit" (GSP)

Restul articolului il puteti citi
aici

Enjoy! :crazy: :roll: :-
0

#2 Utilizator offline   ronnie 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 05-June 05

Scris 10 June 2005 - 08:07 AM

Mourinho e cel mai tare! Imi place f mult de el! Chiar daca e arogant. Cand esti superpregatit in ceea ce faci, iti permiti sa fii si arogant ::cheer::
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Atasamente Champions League - The Showdown
mai mult decat spectacol fotbalistic
ALX  34 20.044
Topic inchis Care e cea mai buna echipa? RHS  3 7.263
Topic inchis Atasamente Role Aggressive sau Fitness?
nu stiu daca s-a mai discutat...dar
vladymeer  11 18.341
Topic inchis EURO 2008 - ROMANIA Grifff  37 23.355
Topic inchis Olaroiu, dat afara pentru blat! roportal  4 7.535