sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Bunul Samaritean model de implicare socială? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   SithLord 

• "Adam a trait 1000 ani pt ca n-a avut soacra. Daca n-avea n
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 13-July 06

Scris 25 July 2007 - 10:55 AM

Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut īntre tālhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsāndu-l aproape mort. Din īntāmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzāndu-l, a trecut pe alături. De asemenea şi un levit, ajungānd īn acel loc şi văzānd, a trecut pe alături. Iar un samarinean, mergānd pe cale, a venit la el şi, văzāndu-l, i s-a făcut milă Şi, apropiindu-se, i-a legat rănile turnānd pe ele untdelemn şi vin şi, punāndu-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el. Iar a doua zi scoţānd doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: <<Ai grijă de el şi tot ce vei mai cheltui, eu, cānd mă voi īntoarce, īţi voi da.>> Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut īntre tālhari?
Iar el a zis: <<Cel care a făcut milă cu el>>. Şi Iisus i-a zis: <<Mergi şi fă şi tu asemenea! >>

Ce īnţelegeţi din pilda bunului samarinean?
0

#2 Utilizator offline   X.E.N.A. 

• searching...for my spring...
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 11-January 07

Scris 25 July 2007 - 10:58 AM

Ca nu conteaza contextul rasial/social etc in momentul in care ajuti pe cineva...sau ca te va ajuta cineva de la care nu te astepti...ca nu e bine sa pui etichete inainte sa vezi reactii...etc...simplist spus.
0

#3 Utilizator offline   SithLord 

• PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie

Scris 07 August 2007 - 02:01 PM

nu prea are lumea nici o tangenţă cu implicarea socială...
0

#4 Utilizator offline   + & - 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 08-August 07

Scris 08 August 2007 - 06:29 PM

In parabola bunului samaritean Isus a ilustrat intr-un mod pragmatic ce inseamna datoria omului (vecinului, strainului) fata de semenii lui. Exista o limitare in oricine care incearca sa ajute in jur pe ceilalti. Nu poti sa-i ajuti pe toti oricat ai vrea. Insa poti sa faci ce poti cu puterea ta sa ajuti un om in nevoi, om care ti-a iesit "in cale", in drum. Sa ajuti pe cineva si sa-i ameliorezi suferinta e ca si cum ai vrea ca cineva candva sa te ajute si pe tine. Indiferent daca persoana in cauza e un strain, din alta tara, de alta religie, culoare a pielii etc. simbolistica parabolei bunului samaritean este tocmai faptul asta. Adica oricine care vine in legatura, in relatie cu un om in suferinta, intr-un mod fizic, psihic sau spiritual trebuie sa-l ajute fiindca omul devine un vecin pentru tine. E ca un frate, ca un apropiat. Datoria omului de a-si ajuta semenii nu consta numai in ajutor material. Sa ajuti un vecin/frate fizic e bine, sa-l ajuti mental si moral ca sa-l faci sa se ajute singur e si mai bine si sa-i dai constiinta divina si eliberarea din ignoranta prin trezire spirituala e cel mai bine. Trebuie sa-ti ajuti "vecinul" in functie de criteriile astea.
Depinde de constiinta fiecaruia.
0

#5 Utilizator offline   ma-o 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 29-September 06

Scris 09 August 2007 - 05:04 PM

bunul samariteam este o rara avis
0

#6 Utilizator offline   dAImon 

• dragon
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 11-May 05

Scris 17 August 2007 - 12:55 AM

ne plangem mereu ca lumea merge prea repede. ca nu te poti opri ca sa-l ajuti pe cel de langa, pentru ca te calca pe tine in picioare cei care-ti veneau din urma, in cursa asta far'de sfarsit.

dar daca vrei, poti. insa e o problema de configuratie personala. bunul samaritean este o pasare care zboara prea sus ca sa o vedem, de asta pare rara :bye:
0

#7 Utilizator offline   SithLord 

• PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie

Scris 10 September 2007 - 05:24 PM

cred că societatea īn care trăim, trecutul gloriosului comunism cu sistemul său de tătic al tuturor, ne-a făcut să fim cum suntem astăzi.
Nu cred că locuitorii metropolei Bucureşti şi ale altor oraşe aglomerte din ţară, seamnă īn vreun fel la comportament şi atitudine faţă de semeni cu americanii. Deşi cred că majoritatea trăiesc cu impresia că īntr-a colo ne īndreptăm.
Nu ştiu cāt la suntă dintre noi se opresc să īntrepe un necunoscut pe stradă "de ce plāngi?" sau "de ce eşti trist?"
De ce nu ne oprim? că ne calcă cei din "spate" pe călcāie?
0

#8 Utilizator offline   delia delia 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 24-February 07

Scris 10 September 2007 - 05:28 PM

Ba sunt cativa care fac asta, insa o fac cu retinere, fiindu-le teama de reactia celui care plange.
E greu sa faci un bine, sau cel putin sa incerci sa faci bine, pentru ca imediat esti suspectat ca ai cine stie ce interese absconse.
Exemplu:
vrei sa ajuti o batranica sa urce in tramvai, ii spui sa-ti dea sacosile (care par mai grele decat ea) si ea refuza, gandind ca vei fugi cu ele.
0

#9 Utilizator offline   SithLord 

• PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie

Scris 12 September 2007 - 12:09 PM

Vezi postareadelia delia, la Sep 10 2007, 06:28 PM, a spus:

Ba sunt cativa care fac asta, insa o fac cu retinere, fiindu-le teama de reactia celui care plange.
E greu sa faci un bine, sau cel putin sa incerci sa faci bine, pentru ca imediat esti suspectat ca ai cine stie ce interese absconse.
Exemplu:
vrei sa ajuti o batranica sa urce in tramvai, ii spui sa-ti dea sacosile (care par mai grele decat ea) si ea refuza, gandind ca vei fugi cu ele.

nu contează! Īncearcă la alta.
Parabola bunului samaritean e mai mult decāt ATĀT. E mai mult decāt a sări īn ajutor. Cazul pe care īl propune nu e unul general, e foarte concret. E vorba despre situaţiile evidente. Nu īndeamnă la ai ajuta pe cei ce ni se par ca ar avea nevoie ci l-a ai ajuta pe cei care īn mod incontestabil au nevoie. Nu īndeamnă la ai ajuta pe cei care susţin că au nevoie de ajutor nici la a-i forţa să fie ajutaţi pe cei care nu ne vor ajutorul. Este vorba despre cazuri indiscutabile şi despre disponibilitatea de a ajuta.

Uitaţi două perspective. Cerşitul: o veche meserie a oamenilor leneşi şi perfizi.
Nimeni care nu are nevoie nu cere.

Eu o aleg pe prima. Voi pe care o alegeţi?
0

#10 Utilizator offline   SithLord 

• PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie

Scris 28 November 2007 - 11:51 AM

Prietenia dintre un copil si un piton lung de sapte metri pare un lucru imposibil. Totusi, “minunea” se intampla intr-un sat din Cambodgia. Copilul isi iubeste atat de mult animalul de companie incat refuza sa se culce fara sa simta pielea rece a reptilei alaturi, pe perna. Parintii micutului s-au obisnuit cu aceasta situatie bizara.

Nimeni nu poate sa-si explice cum si de ce femela-piton birmanez, pe nume Lucky, s-a atasat atat de puternic de micutul Sambath Uon. Tatal copilului a povestit cum sarpele a aparut brusc din jungla, pe cand fiul lui avea numai trei luni si s-a cuibarit langa locul unde dormea fiul sau Sambath.

Lucky avea atunci numai 50 de centimetri lungime. Speriat, barbatul a luat reptila si a dus-o inapoi in jungla. Dar Lucky s-a reintors! Scena s-a repetat de inca doua ori, iar de fiecare data sarpele s-a intors loial la stapan. (articolul continua in : Click!, astazi)

Vav de aceasta situati incepe sa imi fie rusine ca sunt mamifer bibed cu ratiune si constiinta. In timp ce femelele noastre avorteaza in draci, si-si abandoneaza plozii, vin animalele din jungla sa ne ocroteasca puii pentru ca noi suntem prea importanti ca sa ne stergem de caca la fundulet proprii urmasi!!!
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic