sau Inregistrare

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

De ce nu a facut nimic ciobanul din Miorita? ?!? Evaluare topic: - - - - -

#21 Utilizator offline   Arcadia@ 

• Love And Peace
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 22-September 06

Scris 11 July 2007 - 12:25 AM

Vezi postareamica_curioasa, la Jul 11 2007, 01:00 AM, a spus:

ar fi aratat cum se traieste ucigandu-i el pe cei doi... ca sa scape, sa se conserve (si sa nu-mi spui ca exista o alta solutie...). omul care depaseste instinctul conservarii transcende dincolo de conditia sa efemera, animalica, instinctuala... la ciobanul mioritic predomina spiritualul...

Daca viata nu e numai suflare si existenta, asa ca ce daca cei 2 "mor"? S=apoi moare doar trupul , nu si spiritul. Ii cununa cu soarele si luna...
Problema e ca avem nevoie de oameni spirituali in viata, nu pe lumea cealalta.
Si=poi cine zice ca trebuia sa ii omoare? Putea foarte bine sa se duca si sa le-o zica in fata, asa, ciobaneste, surprinzandu-i.
0

#22 Utilizator offline   LikeThisPoppy 

• stop
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 14-April 07

Scris 11 July 2007 - 12:45 AM

Vezi postareaArcadia2007, la Jul 11 2007, 01:25 AM, a spus:

Daca viata nu e numai suflare si existenta, asa ca ce daca cei 2 "mor"? S=apoi moare doar trupul , nu si spiritul. Ii cununa cu soarele si luna...Problema e ca avem nevoie de oameni spirituali in viata, nu pe lumea cealalta.Si=poi cine zice ca trebuia sa ii omoare? Putea foarte bine sa se duca si sa le-o zica in fata, asa, ciobaneste, surprinzandu-i.
sa fie asa de simplu? sa te duci la un criminal si sa rationezi cu el?poezia exprima un concept de iubire divina, de putere de renuntare....desi unii ar condamna pasivitatea lui in aceasta conjunctura. eu il inteleg... el nu lupta sa-si apere propria viata, dar sunt sigura ca ar fi facut-o pt. a o apara pe a altora.e un visator, un idealist, un inadaptat la jungla existentei concrete.pa ei nu poate sa-i cunune cu sparele si luna ca nu au spiritul pur.
0

#23 Utilizator offline   Arcadia@ 

• Love And Peace
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 22-September 06

Scris 11 July 2007 - 01:11 AM

Vezi postareamica_curioasa, la Jul 11 2007, 01:45 AM, a spus:

sa fie asa de simplu? sa te duci la un criminal si sa rationezi cu el?poezia exprima un concept de iubire divina, de putere de renuntare....desi unii ar condamna pasivitatea lui in aceasta conjunctura. eu il inteleg... el nu lupta sa-si apere propria viata, dar sunt sigura ca ar fi facut-o pt. a o apara pe a altora.e un visator, un idealist, un inadaptat la jungla existentei concrete.pa ei nu poate sa-i cunune cu sparele si luna ca nu au spiritul pur.

Daca era Iisus, as fi inteles ca moare cu un scop, dar asa... Sa mori numai ca nu te poti adapta mi se pare o slabiciune si nu ceva de lauda.
Balada sugereaza ideea ca omul care renunta e superior, mda, dar cel care renunta la a fi superior e superior.
Balada nu mai e de actualitate. Acum a venit vremea lui Arjuna. E vremea luptei. ;)
0

#24 Utilizator offline   LikeThisPoppy 

• stop
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 14-April 07

Scris 11 July 2007 - 01:18 AM

Vezi postareaArcadia2007, la Jul 11 2007, 02:11 AM, a spus:

Daca era Iisus, as fi inteles ca moare cu un scop, dar asa... Sa mori numai ca nu te poti adapta mi se pare o slabiciune si nu ceva de lauda.
Balada sugereaza ideea ca omul care renunta e superior, mda, dar cel care renunta la a fi superior e superior.
Balada nu mai e de actualitate. Acum a venit vremea lui Arjuna. E vremea luptei. ;)

pai se zice ca tre sa traim dupa modelul lui Iisus...daca l-ai intelege pe el, de ce nu si pe cioban:)
depinde la ce te adaptezi... :doh:
nu cel care renunta la a fi superior e superior, ci cel care renunta la constiinta superioritatii sale si se aboneaza la modestie, acela e superior!
:cheer:
0

#25 Utilizator offline   Shadowdancer 

• Sister of Night
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 26-January 06

Scris 11 July 2007 - 01:40 AM

hm... avand in vedere specificul national prezent in baladele populare... probabil ca era mort de beat si nu a fost in stare sa faca nimica... ;)
0

#26 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 02-April 06

Scris 12 July 2007 - 08:59 AM

Vezi postareaArcadia2007, la Jul 11 2007, 01:25 AM, a spus:

Si=poi cine zice ca trebuia sa ii omoare? Putea foarte bine sa se duca si sa le-o zica in fata, asa, ciobaneste, surprinzandu-i.

Nici măcar asta nu era necesar :good: Oile erau problema, că doar nu voiau să-l omoare pentru spiritualitatea de care dădea dovadă :flowers: Dacă era atât de pătruns de bogăţia spirituală a lumii care-l înconjura, trebuia să le lase lor oile. S-ar fi descurcat el cumva, că doar "codru-i frate cu românul". :)
0

#27 Utilizator offline   Shadow and Light 

• ..contemplare si traire...
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 18-June 06

Scris 12 July 2007 - 05:53 PM

Vezi postareaArcadia2007, la Jul 11 2007, 02:11 AM, a spus:

Balada nu mai e de actualitate. Acum a venit vremea lui Arjuna. E vremea luptei. :crazy:

..ceea ce nu ai inteles este la ce renunta si de ce..
..iar balada are foarte multe mesaje frumoase..trebuie doar sa le descifrezi..multe povesti sunt precum cantecele..desi toti aud o melodie, nu intotdeauna toti percep simtirea transmisa de cel ce a compus-o..multi traind propria lor simtire asociind-o inconstient cu anumite informatiii..dar ramane faptul ca cel ce a compus-o..a transpus-o din simtirea proprie, deci este un "adevar subiectiv" prin care poate trece oricine si astfel este intotdeauna de actualitate atata timp cat cineva o traieste pe propria piele...

..fiecare lupta cu ceva sau cineva si defapt acel ceva sau cineva suntem noi insine..
..toate experientele nu fac altceva decat sa materializeze aceasta lupta interioara si de multe ori a actiona inseamna a te detasa si a te detasa presupune lupta...

..iar lupta nu inseamna neaparat sabii si sange..
..singurul adversar demn de luat in seama esti tu insuti..si in mare cam despre asta este vorba si in Bhagavad Gita..adevaratul luptator lupta inauntrul sau cu propriile umbre...
0

#28 Utilizator offline   bistro 

• Ia chifteaua, neamule!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 21-September 06

Scris 14 July 2007 - 02:44 AM

Vezi postareaArcadia2007, la Jul 6 2007, 08:51 PM, a spus:

De ce nu a facut nimic ciobanul din Miorita?, ?!?

Pt ca suntem o natie de oi. :)
Dac-am fi fost o natie de berbeci, probabil ca eram nemti, austrieci sau orice alt neam care-a demonstrat de-a lungu' istoriei ca are testicule!
0

#29 Utilizator offline   I_Usako 

• Boboc
  • Pip
  • Vezi galerie
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 20-July 07

Scris 20 July 2007 - 08:14 PM

Miorita ... unul dintre subiectele controversate ale literaturii romane ... Toti din forum banuiesc k au citit Miorita si a invatat diferite comentarii pt examene. Ma rog, sunt sigura k ati observat sau macar va amintiti k Miorita nu are DEZNODAMANT. deci este lasat la latitudinea cititorului sa hotarasca finalul... si cititorul ce face??? ... il considera pe cioban un las care sta cu mainele in san... va rog frumos... Ciobanul nu este un las care isi asteapta moartea, ci se va pregati pt lupta. Tot testamentu, toata alegoria moarte- nunta este o presupunere, o supozitie ("de-ar fi sa mor"), in nici un caz nu este o certitudine. La inceputul baladei daca va amintiti, ciobanasul moldavean este conturat ca idealul de frumusete si curaj in conceptia poporului roman. Si un cioban curajos nu sta si isi asteapta moartea. el are caini "barbati" care sa-l apere, cu siguranta are si arme si nu se sfiieste sa le foloseasca. Asa ca toata moartea lui este o presupunere. Asta e parerea mea - CIOBANASUL NU ISI ASTEAPTA MOARTEA, DAR ESTE POSIBIL SA FIE DOBORAT TOTUSI IN LUPTA. Acesta consider ca este motivul pentru care este introdus motivul testamnetului.
0

#30 Utilizator offline   Dirtyangel 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 16-August 06

Scris 20 July 2007 - 08:26 PM

Vezi postareaArcadia2007, la Jul 6 2007, 08:51 PM, a spus:

Eu nu am inteles nici pana acum.
Nu e viata cel mai mare dar pe care ni L-a dat Creatorul? De ce prefera moartea in locul vietii, ce atitudine mai e si asta?

creatorul cum da viata, asa si o ia!
Ciobanul nu s-a impotrivit pt ca stia ca asa i-a fost scris!
Poate credea ca in cer il asteapta o lume mai buna :blink:
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Jurnalul Annei Frank
De unde pot achizitiona aceasta carte?
Hija  8 1.581
Replici noi Carti despre Tibet rodicazetel  2 3.707
Replici noi Carte Demostene Botez
de unde as putea face rost de Picu si Gheorghita?
Gabrielaz  0 705
Replici noi Citit online Dragos.  2 4.801
Replici noi Atasamente Pe ce site as putea publica o creatie personala? mistress  7 3.221