Sari la conținut
Forum Roportal
roportal

Prima Dacie cu motor care consuma apa

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

In 2002, ziarul Libertatea anunta ca inventatorul Mihai Rusetel a brevetat la OSIM un motor care functioneaza cu apa. Inventatorul promitea la acea ora ca va utila o Dacie cu un asemenea motor si va demonstra ca se misca. Demonstratia sa-a petrecut marti, 5 aprilie 2005.

 

Rusetel ne-a invitat (pe redactorii Libertatea - n.r.) sa dam o tura cu o Dacie 1300, care are motorul clasic adaptat in asa fel incat sa mearga jumatate cu benzina, jumatate cu apa - adica o aplicatie a brevetului de baza. Desi pare incredibil, amestecul de apa si benzina dezvolta o putere mai mare decat benzina simpla. Mihai Rusetel lucreaza la proiectul motorului cu apa de peste 30 de ani.

 

Printr-un concurs de imprejurari, pe cand lucra in cadrul CFR, Rusetel a avut ocazia sa cunoasca la Craiova un profesor de chimie, pe nume Ionescu, care fusese inginer in armata celui de-al III-lea Reich. Acesta la-a invatat cateva chichite ale tehnologiei aburului, folosite de armata lui Hitler in timpul celui de al II-lea razboi mondial.

 

In ultimii ani ai conflagratiei, Wermacht-ul ramasese fara combustibil si era nevoie urgenta de solutii. Una din alternative, la care a lucrat si Ionescu, a fost adaptarea motoarelor cu abur de la senilate. Lucru care sa-a si intamplat. Transportoarele senilate germane, cele folosite in special in spatele fronturilor, au inceput sa fie echipate cu motoare miscate prin puterea aburului.

 

Drept combustibil pentru incalzirea apei era folosit orice material inflamabil, de la carpe si paie, la lemne. "De la profesorul Ionescu am luat primele lectii despre metodele de a produce abur mult cu agent termic putin. Unele din aceste lectii le-am experimentat in laboratoarele de la Craiova.

 

" A urmat studierea "cazanului Traian Vuia", sau "cazanul cu abur in regim instantaneu", o inventie a celebrului constructor de avioane, care e folosita inca la locomotivele Diesel-electrice pentru incalzirea vagoanelor. "Proiectul motorului meu a fost gata in 1980, cand am cerut inscrierea lui la Oficiul pentru Inventii si Marci.

 

Nu mi sa-a dat brevetul, in schimb, am fost trimis la Biroul pentru Dosare Secrete, care la-a verificat si mi-a propus sa-la cesionez statului. Am tergiversat predarea proiectului, pe motiv de perfectionare, pana la Revolutie. La sfarsitul lunii ianuarie 1990, am cerut ajutorul unei cunostinte de la societatea Romconsult, care m-a trimis la Crescent.

 

Aceasta firma-fantoma romaneasca din Cipru se ocupa pe timpul lui Ceausescu, printre altele, cu vanzari-cumparari de brevete mai speciale. Nici una, nici doua, presedintele firmei, Dan Voiculescu, mi-a cerut prototipul. Bineinteles ca la-am refuzat", isi aminteste Mihai Rusetel.

 

Concret, inventia brevetata in 2002 se refera la un motor cu ardere interna, in doi timpi, care foloseste drept combustibil apa. Energia folosita rezulta din spargerea moleculei de apa in atomi de hidrogen si oxigen la contactul lichidului pulverizat peste o suprafata incandescenta, in interiorul cilindrilor motorului. Fenomenul fizic e cunoscut sub numele de calefactie.

 

Dupa ce a realizat un prototip de motor cu apa, care functioneaza, Mihai Rusetel a primit medalia de bronz la Salonul de inventica de la Geneva, apoi a primit diplome in Franta, i sa-a oferit un milion $ pentru cesionarea inventiei, a fost contactat de diferite persoane dubioase pentru colaborare, dar fara un contract ferm sa.a.m.de.

 

Rusetel nu a cedat nervos ci, ajutat de Guvernul Romaniei, a primit o finantare pentru a realiza si omologa prototipul standard. El va fi gata in cursul anului viitor. Pentru utilizarea motorului care sa mearga exclusiv cu apa, va fi nevoie insa sa se modifice destul de mult liniile de fabricatie ale masinilor actuale. "M-am gandit sa adaptez ideea la actualul parc auto.

 

Astfel, a aparut motorul de Dacie, normal, care merge jumatate cu apa, jumatate cu benzina. la-am realizat singur, cu banii mei. Practic, masina porneste cu benzina, dar cand motorul ajunge la temperatura de 90 de grade Celsius, fac comutarea pe alimentare cu apa. Am un rezervor in portbagaj, care e plin cu apa - ca la sistemul GPL, oarecum. Cum e posibil sa amestec benzina cu apa in acelasi motor clasic de Dacie, e treaba mea", explica Mihai Rusetel.

 

Cand parametrii motorului vor ajunge la un standard acceptabil, respectiv sa consume mai putin de 10 litri de amestec apa/benzina la suta de cailometri - "pentru a nu umbla omul cu ditamai rezervorul de apa dupa el", dupa cum spune inventatorul - va cere omologarea la Registrul Auto si se va apuca de productie, cu puteri proprii. Ideea se poate aplica la orice motor cu ardere interna.

 

In fiecare zi, patru romani cer cate un brevet de inventie

 

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) inregistreaza 1.500 de cereri de brevete pe an, adica patru pe zi. Din acestea, 350 primesc patalamaua care da autorului dreptul de exclusivitate asupra inventiei sale.

 

"Din inventiile care primesc brevet, abia 20% sunt aplicate, desi calitatea inventiilor romanesti e foarte buna, avem foarte multe premii internationale la activ, asa cum e cazul domnului Rusetel. Celelate, ori sunt cumparate de mari firme occidentale, care le baga la sertar pentru a nu da peste cap un anumit interes economic mondial, fie raman in asteptare.

 

La noi, brevetele sunt cerute, in proportie de 70%, de persoane fizice, care chiar daca au idei stralucite, nu au bani. Restul sunt inaintate de firme particulare si institute de cercetare. In Occident e invers: 70% din cereri vin din partea unor mari companii", a declarat cotidianului citat ing. Valeriu Geambazu, purtator de cuvant al OSIM.

 

Sorin Golea

 

Sursa : Libertatea

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

am auzit de multa vreme de masini alimentate cu apa, dar ma surprinde ca este vorba de un motor in 2 timpi ( ma refer la varianta initiala) care trebuie sa se unga cu un ulei amestecat in carburant ( ele folosesc amestec de benzina si ulei spacial numit generic " ulei de amestec" ), iar in cazul functionarii cu benzina fara ulei acesta se gripeaza...ma intreb oare ce metoda de ungere o fi folosit ? sau o fi vorba de un motor in 2 cilindri/ 4 timpi?

Editat de Victor Apostu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

LIBERTATEA e un ziar de 2 bani, iar articolele sunt pe masura.

 

Este de domeniu SF aceasta stire.

 

Totusi exista, si la nivele mondial sa-a pus la punct un procedeu de functionare a autovehiculelor pe baza de HIDROGEN (acesta putand fi obtinut fie din hidroliza apei, fie din descompunerea hidrocarburilor).

 

Daca intradevar sunteti pasionati de Stiinta si Tehnica si de acest subiect, mai multe detalii veti gasi intr-un articol publicat de mine pe acest forum, aici.

 

Mai vorbim!

Editat de kyroptus

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

REVIN:

 

Legat de amestecul tertial: Benzina - Toluen - Apa... exista o bine cunoscuta diagrama pe care orice student care a facut Chimie-Fizica a ajuns sa o cunoasca, aceasta diagrama sa-a dorit a sta la baza unui nou amestec de combustie care prin proportiile sale molare (sau mai pe inteles prin procentele adaugate din cei trei componenti) sa duca la obtinerea unui combustibil mai ieftin.

 

Diagrama dateaza din ani 70 deci cei care o cunosc stiu ca e un fenomen vechi. Intrebarea vine acum, de ce oare nu se utilizeaza? Simplu... gazele de reactie sunt cu mult mai nocive decat cele ale benzinei simple + E INTABIL COMPUSUL

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
REVIN:

 

Legat de amestecul tertial: Benzina - Toluen - Apa... exista o bine cunoscuta diagrama pe care orice student care a facut Chimie-Fizica a ajuns sa o cunoasca, aceasta diagrama sa-a dorit a sta la baza unui nou amestec de combustie care prin proportiile sale molare (sau mai pe inteles prin procentele adaugate din cei trei componenti) sa duca la obtinerea unui combustibil mai ieftin.

 

Diagrama dateaza din ani 70 deci cei care o cunosc stiu ca e un fenomen vechi. Intrebarea vine acum, de ce oare nu se utilizeaza? Simplu... gazele de reactie sunt cu mult mai nocive decat cele ale benzinei simple + E INTABIL COMPUSUL

[snapbacca]38486[/snapbacca]

chiar si asa pe vremea raposatului se foloseau tot felul de " retete fotoghinice" care mai de care, rom

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mai exista un procedeu, folosit de foarte mult timp la torpile, sitem ce inglobeaza un generator de gaze si vapori, cuplat cu o masina alternativa cu 2 pistoane. Acest generator, este un cilindru in care are loc arderea unei mici cantitati de combustibil (petrol lampant). Peretii camerei de ardere sunt raciti cu apa ce circula printr-o spirala, apa care se vaporizeaza, iar vaporii sunt injectati in interiorul generatorului, asigurand astfel oxidantul. Amestecul de gaze si vapori rezultat, pune in miscare masina alternativa cu pistoane. Motorul este de "unica folosinta", data fiind destinatia torpilei, deci nu se pune problema fiabilitatii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Dar cu coroziunea ce faci?

nu s-a descoperit din pacate un combustibil care sa nu " manince motorul" , totusi alcoolul se pare ca este mult mai " blind" decit benzinele, si nu depune calamina, dar alcoolul dupa ce arde lasa si el in urma o mica cantitate de apa....daca motorul ar functiona continuu nu ar fi nici o problema, dar oprindu-l dam ragazul necesar unui atac chimic asupra camasii si segmentilor...nemaivorbind de cit de nociva este pentru motor benzina cu continut de sulf, care in special atunci cind motorul este pornit pentru putin timp impreuna cu condensul de apa rezulta un acid sulfuros ( nu sulfuric, doamne-fereste!!!) care produce un strat microscopic foarte zgrumturos ( oglinda devine mata, daca am putea-o vedea...) si care la fiecare pornire este inlaturat, prin frecarea cu segmentii de pe piston...si asa, incet incet incepe consumul de ulei...si de aici stim cu totii ce urmeaza...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Va dati seama ca daca acel motor cu apa ar merge, practic ar arunca in aer toata ordinea mondiala care se conduce dupa petrol.

Am dreptate?

:D

poti fi sigur ca magnatii petrolului vor pune bete-n roate la asa ceva, motorul cu apa le-ar produce pierderi uriase...

Editat de Victor Apostu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×