sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Despre ochi Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   taifunul 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 03-January 06

Scris 18 March 2006 - 11:41 AM

am si eu o intrebare .am observat de o luna ca in jurul ochilor e o albastreala parca as fi vopsit in jurul ochilor . e ceva natural sau se poate face ceva ca sa pot scapa de acest lucru .
0

#2 Utilizator offline   assiris 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Inregistrat: 25-December 05

Scris 02 April 2006 - 06:57 PM

In curind voi prezenta niste materiale interesante destinate in special celor ca noi, care folosim zilnic calculatorul, dar nu numai lor, ci tuturor celocr care au nevoie de aceasta.
Assiris
0

#3 Utilizator offline   _cata 

• www.catalinpop.ro
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 13-September 04

Scris 03 April 2006 - 09:18 AM

Le asteptam cu mult interes.
0

#4 Utilizator offline   assiris 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 05 April 2006 - 07:02 AM

Articolul ce urmeaza, a fost scris de o doamna din Belgia, Valeria, o persoana care a avut bunavointa de a-l trimite revistei Formula AS pentru publicare, din propria experienta si studiu, spre folosul celor care au nevoie de aceste sfaturi. Modestul meu merit este de a-l pune mai depatre la indemina celor ce cauta raspunsuri aici la problemele lor, a celor care folosesc zi de zi calculatorul.
Daca v-a fost de folos, trimiteti multumirile autorului articolului, a carui adresa de mail o veti gasi la sfirsit.

Iata acum prima parte:

DEGENERESCENTA MACULARA

* DMLA – degenerescenta maculara legata de vīrsta (īn franceza « Dégénérescence Maculaire Liée ą l’Āge, sau īn engleza « Macular Degeneration Advanced ») este o boala care afecta peste 30 de milioane de persoane īn lume, fiind prima cauza de cecitate (orbire) a persoanelor de peste 50 de ani.
* DMLA ( degenerescenta maculara ) - se manifesta prin distrugerea maculei, o zona mica situata īn centrul retinei, responsabila de acuitatea vizuala ; viziunea centrala se deterioreaza progresiv si pe aceasta zona apare o pata neagra care este proiectata pe obiectul pe care persoana īl priveste ;
* Macula ne permite sa vedem cu claritate detaliile fine si culorile si poate fi comparata cu filmul unui aparat de fotografiat. Imaginile pe care le vedem sīnt focalizate de obiectiv si descrise de retina, apoi transmise de nervul optic (din ochi) creierului pentru a fi interpretate. In cazul bolii acest film este patat, centrul cīmpului vizual este alterat si toate detaliile se pierd. Retina ( partea cea mai importanta a ochiului) se compune din 2 parti principale – un sector macular central si o retina perfiferica mai larga. Aceasta retina periferica ne permite sa vedem laturile (contururile) obiectelor ( viziune periferica) si sa ne deplasam fara risc. Ea contine niste celule specializate numite conuri, dar īntr-un numar mic, pe cīnd macula ( zona mica centrala din retina) contine o mare concentrare de conuri, lucru care ne permite sa vedem toate detaliile fine.

* Macula este īn mod particular sensibila schimbarilor circulatorii (vasculare) si a celor produse de vīrsta (ateroscleroza capilara ) * Cataracta este adesea asociata glaucomului, degenerarii retinei sau degenerarii maculare ;

* Primele simptome ale DMLA sīnt : nevoia de a mari intensitatea luminii, o vedere tulbure, distorsionarea obiectelor, dificultatea de a observa detaliile, cititul care devine repede un act penibil, chiar imposibil. ATENTIE : daca aveti impresia ca liniile drepte onduleaza, sau se deformeaza, trebuie neaparat sa consultati un medic oftalmolog. Depistajul precoce este esential. Incepīnd cu virsta de 45 de ani este bine sa se efectueze un control anual ;

* Examenul fundului ochiului va confirma acest diagnostic.

* Angiografia este si ea indispensabila pentru a prescrie un tratament adecvat, pentru a cunoaste natura leziunii la nivelul ochiului afectat, cīt si pentru a depista prezenta semnelor precursoare la nivelul celuilalt ochi ;

* DMLA poate fi de natura « uscata » (atrofica), forma cea mai des īntīlnita cu o evolutie lenta pentru care nu exista tratament, insa trebuiesc luate masuri de urgenta pentru o adaptare rapida īmpotriva pierderii vederii īn mod progresiv si de natura « umeda » (vasculara), o forma mai putin curenta, dar care evolueaza foarte repede .

* In functie de caz, chirugul va practica o fotocoagulare cu laserul (doar putini pacienti pot beneficia de aceasta tehnica dificila), sau va injecta sub macula un medicament reactiv la lumina ( fototerapia dinamica, tehnica utilizata īn trecut īn cancerologie pentru distrugerea tumorilor ) ;

* Aceste tehnici permit doar stabilizarea leziunilor, īnsa nici-o tehnica medicala nu permite īnca recuperarea vederii pierdute. Persoanele afectate pot pastra totusi o viata autonoma, evident foarte dificila ( īn functie de gravitatea bolii ) daca vor putea beneficia de metode de reeducare si alte ajutoare vizuale. In occident, asociatii precum « La Ligue Braille » īnlesnesc vīnzarea ochelarilor lupa (se va consulta un optometrist), a ecranelor de televizor sau ordinator lupa, ceasuri « vorbitoare » care va anunta ora, lampi lupa, carti scrise cu caractere mari, bastoanele albe specifice identificarii nevazatorilor, etc.

* Dupa aceasta scurta incursiune īn descrierea bolii, va voi spune atīt d-voastra doamna M.V. din Slatina, cīt si tuturor persoanelor cu probleme oculare cum se poate preveni sau stabiliza pierderea vederii.

* Din cauza unei grave exoftalmii (exorbitarea ochilor produsa de o hipertiroidie), nedepistata de catre medicii occidentali si netratata la timp - da, chiar si īn Occident exista greseli medicale si nu putine la numar - am pierdut vederea cu o rapiditate uimitoare, aveam 30 de ani). Dupa ani de alergaturi prin spitale, 5 interventii chirugicale ( la Anvers si Gand), dintre care 3 ratate grav (sechele), un cīmp vizual restrīns, tubular, cīt si paralizia totala a nervilor optici s-a ajutat si o retinita pigmentara, lucru rar īntīlnit, deoarece retinita pigmentara este de obicei o boala cu care te nasti, ereditara. Acum 2 ani, chirurgul mi-a spus ca el nu mai are ce-mi face, ca nu exista tratament (la mine fototerapia dinamica nu s-a putut efectua) si ca-mi mai da cel mult 6 luni pīna sa orbesc, la doar 40 de ani, deci o viata distrusa. A ajutat chiar rīzīnd, ca ar trebui sa figurez īn « Guinness Book Recoders », deoarece el nu a mai īntīlnit un asemenea caz. Nu mai vedeam la 1 metru distanta, ma īmpiedicam de scari, de bordul trotoarelor, nu mai distingeam detaliile lucrurilor, a chipurilor, sau nuantele culorilor, aveam niste migrene īngrozitoare de la efortul fantastic pe care-l faceam sa pot vedea sau sa-mi ridic pleaoapele, luam calmante cu pumnii, infectii (mi-a taiat o pleoapa prea scurt si nu īnchid un ochi) etc, etc…

* Atunci am decis sa spun stop la consultatii peste consultatii, alergaturi extenuante, examene inutile, lacrimi, deceptii si alte umilinte venite din partea medicilor ( ! ) si sa ma īngrijesc singura, prin metode cīt mai naturale.

* Uitati ceea ce eu am facut si mi-a ajutat enorm ca sa scap de cecitate si sa stabilizez putina vedere care īmi mai ramasese, ceea ce va recomand atīt d-voastra, cīt si celor cu afectiuni similare ( retinite, cataracte, glaucom, DMLA, miopii , infectii ):

- īn primul rīnd m-am documentat ;

- am pus īn ochi miere de salcīm luata de la mama Paraschiva din Piata Unirii (multumesc Formula AS !). Cu mīna bine spalata si uscata, se inmoaie un pic degetul mic īn miere si se ung colturile interne ale ochilor. Va previn, ustura teribil, dar trece rapid, usturimea nu dureaza mai mult de 1 min. Nu va stergeti ochii, ci doar obrajii ; ulterior veti simti o usurare extraordinara, iar ochii se vor limpezi. Pare poate incredibil, dar mierea face minuni (bogata īn vit.B1, B2, B6, B12, flavonoide, enzime, fitohormoni, acid lactic, citric, oxalic, malic, dextrina, etc ; prin continutul sau bogat īn microelemente poate fi comparata cu cel al sīngelui uman)

- diminetile tamponez pleoapele cu tinctura de silur (« Euphrasia Officinalis », o gasiti la Plafar, ajuta enorm īn toate afectiunile oculare) ;

- am luat polen, laptisor de matca si Apivitas, ceai de salvie, papadie si silur, beta-caroten, complex de vitamine B, Coenzima Q10, extract din sīmburi de struguri, ginkgo biloba, taurina, luteina, Noni, aloe vera ( īn Rusia sīnt niste injectii intramusculare cu extract de aloe, sīnt ieftine; nu toate īn aceeasi zi, bineīnteles).

- am baut sucuri din morcovi, mere, telina, sfecla, varza, kiwi, portocale ;

- am facut exercitii oculare dupa tehnica lui Koji Yamamoto, (asi putea descrie unele) tehnici de relaxare, vizualizare si mai ales cele de autosugestie (puterea subconstientului, autosugestia are efect placebo) ; pentru vizualizare, fiecare īsi va īnchipui propria-i metoda de vindecare, scurta, concisa , la fel si pentru autosugestie. Exercitiul sa nu dureze mai mult de 10 min. Izolati-va, trebuie sa aveti liniste cīnd le practicati ;

Iata de ex. ce spun eu, dupa ce ma destind prin inspirari/expirari : « pe zi ce trece, vad din ce īn ce mai bine, īn special cu ochiul stīng » (cu acesta eu nu mai vedeam practic deloc, era mort, acum īntrezaresc lucrurile din nou si desi imaginea nu este clara, este totusi o mare victorie, semn ca īntre ceea ce spune medicina alopata si ceea ce poate īnfaptui puterea mintii umane depaseste de multe ori orice explicatie stiintifica). In acelasi timp ma imaginez cum eram īnaintea bolii, cīnd zīmbeam si eram sanatoasa. Este dupa mine, o metoda cu rezultate remarcabile, cu conditia sa credeti profund īn efectele ei pozitive si sa fiti extrem de relaxati cīnd o practicati ;

* HRANA OCHIULUI – beta-carotenul, vitamina C, E, omega 3, afinele, vita- de-vie, ginkgo-biloba, luteina, zeaxantina, taurina, zincul, seleniul, hranesc profund ochii si previn imbolnavirea lor. Ochiul este organul care se afla cel mai mult timp īn contact cu aerul, ori este bine stiut ca īn fiecare zi corpul nostru este expus oxidarii. Prin procesul de oxidare, se produc radicalii liberi, responsabili de īmbatrīnirea celulelor, care, pe termen lung, dauneaza organismului. De aici, riscul de a dezvolta boli cronice printre care cancerul, boli cardiovasculare si cataractele. Alti factori de risc īn īnbolnavirea ochilor sīnt tabagismul, obezitatea, hipertensiunea,radiatiile U.V., poluarea, boli ca diabetul si hipertiroidia, cīt si unii factori ereditari (exista de exemplu si o forma de degenerescenta maculara juvenila « boala lui Stargard » cea mai des īntīlnita, provocata de mutatia unei gene recesive « abcr »).

- Macula este partea din retina care contine cei mai multi carotenoizi īn special luteina, īnsa acestia se pierd prin procesul de oxidare. De aceea, ochii trebuiesc hraniti īn mod regulat , de-a lungul vietii cu antioxidanti, pentru a evita imbolnavirea lor. Se vor consuma cīt mai multe vitamine existente īn fructe si alte vegetale. Insa, ar trebui sa īnghitim kilograme īntregi de portocale sau mere pentru necesarul de vitamina C de exemplu (trebuie tinut cont si de faptul ca sīnt tratate chimic), sa mīncam peste dimineata, prīnz si seara pentru necesarul de vitamina E, sau kilograme de spanac pentru aportul de luteina.
De aceea este necesar sa facem apel la antioxidantii vinduti īn magazinele naturiste, sau farmacii, combinati sub diverse forme si concentratii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesti antioxidanti combinati īntre ei potenteaza efectul de hrana si protectie oculara, prevenind īmbatrīnirea lor prematura si deci īmbolnavirea lor.
Dupa cel mai important studiu retrospectiv efectuat īn 1994 de catre Massachussets Eye and Ear Infirmary din Boston, a fost confirmat faptul ca DMLA apare de regula la persoanele cu o mare deficienta īn antioxidanti, īn particular īn carotenoizi (luteina, zeaxantina,alfa si beta-caroten, licopina).

In Romānia gasiti produsul « Optivital » vīndut de laboratoarele Medica (contine extract din seminte de struguri rosii, morcov, maces si ginkgo biloba), « Optilux » (contine beta-caroten, ginkgo biloba, extract din afine si vita-de-vie) , « Vizual Forte » vīndut de CPR – USA – (contine extract de afine, luteina, vit.E, beta caroten, zinc si cupru) si « Luteina » vīndut de Calivita din Timisoara.

Insa niciunul nu egaleaza produsul american « BRITE-EYES » care contine beta-caroten (25.000 I.U.), ascorbat de cisteina, riboflavina, vitamina C, E, luteina, zeaxantina, extract din afine, Copper, extract de silur, zinc, magneziu.

BRITE-EYES se gaseste in capsule (cale orala) si in picaturi (cale topica). Aplicarea topica este cea mai eficienta (aceaste picaturi contin īn plus si doi lubrifianti care protejeaza de iritatii si uscaciune oculara) ;

BRITE-EYES este formula cea mai concentrata si cea mai avansata care exista la ora actuala. Din pacate se poate cumpara doar din magazinele din U.S.A (acolo costa cca.17 dolari /60 caps, o luna de tratament) . Pentru Europa eu am gasit un singur distributor, din Anglia, dar pretul este de 60 de euro/60 caps, observati diferenta de pret substantiala. Ignor daca se vinde cumva īn Romānia, caci din toate cautarile efectuate, eu nu am reusit sa aflu.
Va pot spune ca am putut consuma pīna acum 2 borcane a cite 60 de capsule aduse din U.S.A, la care am asociat Ginkgo biloba si mierea de salcīm pusa īn ochi , iar rezultatele nu au īntīrziat sa apara : nu mai pun picaturi chimice īn ochi (eram obligata sa pun de cel putin 6 ori/zi din cauza uscaciunii si a iritatiilor), ochii sīnt curati, limpezi si umezi, nu mai fac efort ocular major si de aceea migrenele au diminuat, observ o slaba īmbunatatire īn recuperarea vederii ( imaginea de aproape nu mai este la fel de tulbure, īn ceata), citesc din nou chiar daca folosesc ochelari lupa, iar pentru ordinator utilizez un program special pentru rau-vazatori, care consta īn scrisul īn caractere mai mari de culoare verde pe fond negru. Deci, e nevoie de o readaptare totala, de eforturi constante, īnsa se poate pastra totusi o anumita autonomie, cu conditia sa stopati evolutia bolii.

Eu luam de cca. 1 an jumate deja o parte din acesti antioxidanti separat : ginkgo, vitamina C si E, beta-caroten, afine, taurina, omega 3, complex de vitamina B, īnsa trebuia sa cumpar o gramada de borcane si sa īnghit o gramada de capsule, pe cīnd cu Brite-Eyes, e mult mai simplu, toate acestea sīnt concentrate īntr-o singura capsula (picaturile sīnt mai eficiente, dar puteti alterna utilizarea lor orala si topica). Asa am scapat eu de la orbire, condamnata fiind de toti medicii. Dovada ? Faptul ca astazi va scriu.

Daca doamna Sīnziana Pop īmi va permite (nu vreau sa monopolizez rubrica, īnsa aceste afectiuni oculare fac ravagii si foarte multi oameni fiind dezinformati nu stiu cum se pot proteja sau trata), asi putea continua īntr-un alt numar al revistei sa va spun efectele benefice ale acestor compozanti din Brite-Eyes de exemplu (compozanti pe care dealtfel d-voastra vi-i puteti asocia singuri dupa cum īi gasiti separat īn magazin, fiecare dupa posibilitatile de care dispune, asa cum am procedat si eu īnainte) : la ce ajuta luteina, zeaxantina, ginkgo, zincul, L-cisteina, taurina, riboflavina, etc. si poate sa va vorbesc mai mult despre cataracte, ori glaucom, alte cauze de cecitate . De exemplu pe mine nici oftalmologul, nici endocrinologul nu m-au prevenit ca hipertiroidia, sau « boala Basedow » ataca grav vederea, desi aveam ochii exorbitanti, va puteti imagina asa ceva ? Am vazut 4 oftalmologi si toti mi-au prescris ochelari pentru miopie, ba unul dintre ei, la banalul examen cu urmaritul creionului sus/jos, stīnga/dreapta a constatat ca īntorc capul sa-l urmaresc, nu ochii si ca aveam deci o paralizie totala, īnsa īn loc sa ma trimita rapid sa efectuez examenele specifice unui diabet, sau a unei hipertiroidii, a rīs ca nu mai vazuse īnca asa ceva, sustinīnd ca asa m-am nascut ; abia atunci am constatat si eu acest blocaj si desi am asigurat-o ca este imposibil sa fie din nastere, ca, īnca din copilarie am efectuat anual un control la care aveam 10/10, ca nu am purtat niciodata ochelari si nici alte afectiuni oculare nu am avut pīna atunci, nu a facut decīt sa-mi prescrie si ea o ordonanta pentru ochelari de miopie ; i-am aratat chiar fotografii unde priveam peste umar si mi se vedeau clar pupilele deplasate spre colturile ochilor, dar nici asta nu a convins-o ! Iata cum, dragi Asisti , din grava incompetenta a unor medici am ajuns eu astazi cu un handicap de peste 80% si asta mi s-a īntīmplat nu īn Romānia, ci īn Belgia .
De aceea ar fi bine ca oamenii sa fiu informati cīt mai mult despre riscurile, cauzele, tipurile de afectiuni si tratamentele oculare, dar īn mod special cu preventia lor.

Astfel de boli precum cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara sau retiniana, duc la un grav handicap. Cīnd spunem handicap, spunem depresiune nervoasa, izolarea sociala a bolnavului, ignoranta si indiferenta anturajului sau (de cele mai multe ori din lipsa de informatii), lupta pentru acceptare si readaptare atīt a bolnavului, cīt si a familiei lui.
De aceea, īndraznesc sa cer permisiunea doamnei Sīnziana Pop, pentru a va putea vorbi despre acesti antioxidanti , plante si minerale utile īn hrana ochilor, sau īn stoparea evolutiei afectiunilor oculare.

Pentru a da numai un singur exemplu, taurina este de pilda, acidul aminat cel mai concentrat din ochi ; o deficienta īn taurina altereaza structura si functia retinei. Taurina are o influenta benefica asupra evolutiei cataractei. Este deasemenea o substanta trofica utila īn regenerarea nervului optic (bun de retinut).

Doamnei Sīnziana Pop, o persoana cu har si suflet, mii de multumiri pentru Formula AS, ziar pe care din pacate nu l-am cunoscut decīt de putin timp, dar pe care, cu vederea mea slaba de numai 20% l-am citit numar cu numar de pe arhiva internetului, iar Asistilor fideli multe salutari si urari de sanatate.
Si nu uitati : desi este o lupta de zi cu zi, de ceas de ceas, totul devine posibil cīnd doriti acest lucru cu adevarat, din rasputeri, numai sa nu renuntati ! Pentru a ma īncuraja si a ma ajuta ca sa-mi accept acest cumplit handicap, dobīndit la o vīrsta atīt de tīnara, o prietena din Germania mi-a spus cīndva : « cīnd dumnezeu īnchide o usa, deschide īntotdeauna o fereastra ! »

Valerievall@hotmail.com ( Bruxelles, Belgique )

Dintr-o inexplicabila si regretabila atitudine a celor de la Formula AS, partea a doua a articolului nu a mai aparut in nici un numar al revistei, parte ce interesa foarte mult pe cei care cautau o rezolvare a problemelor lor.
Aveti ocazia sa cititi in continuare ceea ce ar fi trebuit sa contina acest articol. Mentionez din nou ca meritele aparitiei acestor materiale sunt ale doamnei Valeria, cetatean roman din Belgia.

[size=3]AFECTIUNILE OCULARE

DESCRIERE, PREVENTIE, TRATAMENT ALOPAT SAU TERAPII NATURALE
[b]

Miopie, hipermetropie, astigmatism, strabism, uveita, cataracta, glaucom, degenerescenta maculara, retinita pigmentara … cīti dintre noi nu am auzit, ori nu sīntem atinsi īntr-o buna zi de o astfel de afectiune oculara ?

Cīti dintre noi sīntem oare preparati in fata socului de a primi īntr-o buna zi vestea unui diagnostic grav, de multe ori necrutator si, cuprinsi de disperare, fara alte informatii utile, fara un sprijin moral adecvat, sa nu stim īncotro sa ne īndreptam, ori cui sa cerem ajutor ?
Cīti medici, la ora actuala, mai iau timpul necesar pentru a ne da explicatiile de rigoare si cīti dintre ei mai au si o anumita pregatire necesara pe plan psihologic pentru a ne anunta cu un minimum de diplomatie si de umanism verdictul crunt de cecitate ?
Prea putini … Mult prea putini dealtfel sīnt si cei ce se īncumeta sa ne vorbeasca despre terapiile paralele celor alopate, informīndu-ne si lasīndu-ne posibilitatea de a alege ceea ce noua ni se pare mai bun pentru vindecarea noastra; unii le iau īn derīdere, fiind īnchisi radical acestor cai, altii chiar cu o doza de sarcasm si agresivitate, sustinīnd ca, oricum, nu servesc la absolut nimic.

Medicina, zis « conventionala » nu reorienteaza bolnavul spre terapiile naturale nici macar īn al noulea ceas, atunci cīnd ea-i īnchide radical portile, neputīndu-i oferi īngrijirile necesare. Ea nu face decit sa renege īn mod dogmatic bazele ei comune cu celelalte medicini, īn loc sa gaseasca un mijloc eficient de a se reuni.

Personal, tinīnd cont de experienta prin care am trecut si trec īn continuare īn lupta crīncena cu boala (nemaiputīnd practic beneficia de-o asistenta medicala corecta din cauza numeroaselor greseli comise de medici si care m-au lasat cu un grav handicap ocular, īn prag de cecitate), consider ca medicina alopata, cīt si cea naturala nu ar trebui nicidecum disociate, ci dimpotriva, ele ar trebui sa mearga mīna īn mīna, īn comun acord si armonie, sa se completeze una pe cealalta fara rivalitate, nici condescendenta. Din amīndoua, bolnavul, care de multe ori poate lua īnfatisarea draga a unei mame, tata, sotie, bunic, sau copil - factori de care medicul uita adesea complet, mergīnd pīna a nu mai vedea īn pacientul din fata sa decīt un simplu corp sau organ, efectuīnd astfel un act aproape mecanic - trebuie sa aleaga ceea ce este mai bun si util pentru el, oferindu-si toate sansele de vindecare, sau ameliorare a afectiunii de care sufera.

Omul este un « tot » : trup, suflet, spirit. Cīnd boala se prezinta, ea va afecta mai īntīi fiinta īn īntregime, īnainte sa se localizeze la un organ īn mod particular. De aceea, nici nu se poate spera la o vindecare posibila daca mintea sau medicatia este focalizata numai asupra acestui organ, ignorīnd complet organismul din care el face parte (medicina holistica). Bolnavul nu poate fi īngrijit pe parcele, tratīndu-i-se doar simptomele specifice afectiunii de care sufera, fara īnsa a cauta sa-i fiu depistate si cauzele care l-au īmpins spre īmbolnavire.
Plecīnd de la sursa care a generat boala si acordīnd o atentie deosebita mentalului care joaca un rol primordial īn orice recuperare, sansele lui de īnsanatosire, sau cel putin de ameliorare se vor dubla.
Voltaire spunea : « L’espérance de guérir est déją la moitié de la guérison ».

Deprimat, speriat, lipsit de informatii, obsedat de gravitatea bolii si consecintele ei, traind de multe ori īn conditii precare de viata, bolnavul lasa frica sa puna stapīnire pe el, diminuīndu-si astfel din start capacitatea de a pastra un mental solid, necesar īn lupta pentru recuperare.
In īntelepciunea populara se spune ca : « speranta de tine īn viata » si este un mare adevar. Fara speranta, nimic nu este posibil.

Tocmai de aceea, bolnavul, nu ar trebui sa faca o fixatie asupra diagnosticului, sa se lase dominat īn permanenta de gīnduri negre, traind īntr-o frica constanta, ci, sa-si spuna ca, practic, nu-i ramīn decīt doua alternative : sau depune armele, renuntīnd la orice lupta si atunci accepta fatalitatea resemnat, sau īntoarce armele si porneste cit mai de graba razboiul cu boala, avīnd convingera ferma ca el va fi acela care va iesi īnvingator (īnvatati la timp din experientele celor ce au adoptat cea din urma varianta, asa cum este si cazul aceleia care va scrie astazi).

Un rol si o atitudine optimista, orientata si bazata pe speranta de īnsanatosire, nu poate fi decīt benefica si nu poate decīt sa deschida tuturor portile vindecarii (Galien, de exemplu, estima ca femeile vesele faceau mai rar cancer, decīt cele deprimate).

Remisia este dealtfel un fenomen foarte interesant, complex si pasionant. Explicarea vindecarii unor boli īn mod aparent incurabile, depaseste cu mult īntelegerea medicilor (sa amintim aici, doar de cazurile de remisie spontana de la Lourdes). Medicina carteziana, neīntelegīnd inexplicabilul unei astfel de remisii, prudenta lasa loc ulterior scepticismului si denigrarii, daca nu chiar a respingerii radicale ; īnsa nu trebuie uitat ca universul cartezian este clasificator si compartimentat, alb sau negru, lipsit de nuante. Ca sa pot fi gasite unele explicatii īn acest sens, ar fi necesara o anume « depasire » īn domeniile psihologiei, fiziologiei, biologiei si mai ales a spiritualitatii. Pentru Hippocrate, spiritul si corpul se īnscriu īntr-un « continuum ». Bucuriile si necazurile unuia se rasfrīng asupra celuilalt.

Cļnd vederea ne este afectata, īntregul univers pare sa se naruie. Brusc, lucrurile capata cu totul alte aspecte si dimensiuni, iar necazul nostru se va rasfrīnge invariabil si asupra familiei noastre.Tinīnd cont de faptul ca dintr-o boala oculara serioasa poate decurge si un eventual handicap, de multe ori grav, atunci el se va rasfrīnge inclusiv si asupra societatii. De aceea, preventia lor si un tratament adecvat īn faza incipienta sīnt absolut indispensabile.

Circa 80% din informatii sīnt traduse de creier prin vedere, ori, afectati sau lipsiti de posibilitatea de a vedea, gesturile cotidiene cele mai curente devin greu de realizat, chiar imposibile. Pentru a avea numai o idee de ce ar īnsemna sa fiti privati de vedere, faceti urmatorul test : seara, puneti de-o parte o esarfa complet sau partial opaca. Cīnd va treziti dimineata, legati-va la ochi cu aceasta esarfa, apoi īncercati sa mergeti asa īn sala de baie sa va spalati pe dinti, sa va pieptanati si sa va imaginati doar cum ati putea arata, sa va īmbracati, sa va īncaltati, si sa va preparati singuri micul dejun. Nu cred ca va fi necesar sa prelungiti exercitiul pentru ca de-aici īnainte sa puteti avea mai multa indulgenta vizavi de cei nevazatori (sau cu orice alt handicap), cīt si sa pretuiti si sa acordati o cu totul alta atentie īngrijirii propriilor dumneavoastra ochi.

Nimeni nu stie dinainte ce-i rezerva viitorul si nimeni nu e la adapost de un necaz, fie el sarac sau bogat. Incaltati macar o singura zi pantofii celui lovit de boala, imaginīndu-va īn locul sau si vazīnd lucrurile prin aceasta prisma, cu siguranta ca va veti putea ameliora, devenind mai buni, mai īntelepti si mai toleranti.

CATARACTA :

Este o afectiune oculara, care se caracterizeaza printr-o opacizare a cristalinului, īnsotita de o scaderea lenta, dar progresiva a acuitatii vizuale, ce poate duce pīna la cecitate (orbire). Este dealtfel, prima cauza de cecitate īn lume (16 milioane de cazuri dintre care jumatate prezente īn tarile īn curs de dezvoltare, Africa si Asia ; cea de-a doua cauza fiind degenerescenta maculara - DMLA – despre care v-am vorbit īn no.689 al revistei).
Nu este vorba (cum gresit se crede) nici de o tumoare, nici de formarea vreunui tesut (piele) pe ochi, ci mai degraba de formarea unei « cete » pe cristalin ; la aparitia cataractei, cristalinul devine ca o fereastra aburita, sau poleita, iar lumina, nemaiputind fi transmisa corect la retina, imaginea se deterioareaza, nu mai este clara.

SIMPTOME :

- o vedere tulbure, īn ceata, de aproape sau de la distanta ;
- lacrimatul des al ochilor ;
- o jena si o sensibilitate crescīnda la lumina (fotofobie), īn special la o lumina puternica (soare, lampi, condusul de noapte) ;
- necesitatea de a schimba mereu de dioptrii, reverber ;
- pupila, īn mod normal neagra, poate sa se schimbe la culoare devenind sau galbui-portocalie, sau albicioasa.

EXISTA MAI MULTE TIPURI DE CATARACTE :

- cataracta senila (zis de batrīnete), fiind si cea mai frecventa forma, care se datoreaza īmbatrīnirii īn timp a cristalinului ;
- cataracta congenitala (zis de familie), poate fi transmisa de parinti sau sa apara īn timpul sarcinii, fiind o forma ce trebuie depistata cīt mai precoce īn copilarie, pentru a putea stabili o interventie chirugicala īn functie de rapiditatea opacizarii cristalinului ;
- cataracta traumatica, fiind o forma, care este si foarte rapida, provenita fie din accidentele casnice (lovituri, ca de ex. un soc produs de un dop de sampanie, o mingie de tenis sau de golf, arme sau alte proiectile, etc.), fie de rani produse de ace de brad, aschii de lemn, cioburi, muscaturi de cīine, etc., sau arsuri chimice.De aceea trebuie consultat de urgenta.
- cataracta secundara fiind o forma provenita din alte afectiuni si boli precum diabetul neglijat, uveite mai vechi, dezlipiri de retina, sau redobīndita īn urma operatiei de cataracta.

INTERVENTIA CHIRURGICALA :

Cristalinul este constituit dintr-un nucleu care contine proteine transparente si care este īnconjurat de un īnvelis tot transparent, o membrana numita capsula.
Operatia consta īn deschiderea acestei capsule si extractia nucleului cristalinului opacizat (extractia totala fiind extrem de rara), fie prin extractie simpla, manuala, fara fragmentarea acestui nucleu, prin incizie īn cornee de 8-10 mm, fie prin tehnica de phako-emulsificare – nucleul fiind fragmentat si aspirat cu ajutorul unei sonde vibrante cu ultrasunete, introduse īn interioarul ochiului (incizie de 3,-3,2 mm). Absenta cristalinului (afakie) antreneaza un defect optic si atunci bolnavul are nevoie de o noua lentila pentru a focaliza lumina, deoarece capacitatea de reglaj īntre vederea de aproape si cea la distanta se pierde (mecanismul de acomodare). Acest defect va fi corectat sau prin lentile corneene, precum ochelarii, ori lentilele de contact, sau, prin lentile intraoculare permanente si atunci, la sfīrsitul interventiei se introduce īn ochi o mica lentila optica, implantul, a carui putere va fi calculata in functie de anumiti parametri luati īn cont dinainte de oftalmolog (se efectueaza o echografie). Acest implant poate fi mono sau multifocal. Fiecare prezinta avantaje, cīt si dezavantaje.
Implantele sintetice sīnt lentile refractare care permit modificarea traiectului razelor de lumina, fara a modifica forma corneei. Aceste tehnici sīnt rezervate pentru corectiile miopiilor si hipermetropiilor puternice, iar acest gen de chirugie este recomandat persoanelor de peste 40 de ani.

Operatia este īn 95% din cazuri indolora, singurul inconvenient fiind imobilizarea pacientului (nu trebuie sa se miste, īn special sa miste ochii) Anestezia este de regula locala si consta fie īn injectarea unui produs anesteziant īn jurul ochiului, fie prin instilarea unor picaturi anesteziante (cale topica). Interventia poate dura īntre 15 si 45 de minute si nu necesita de regula o spitalizare (exceptīnd alte cazuri mai grave) De aceea se efectueaza īn mod normal īn « One day clinic ».
Precautiile post-operatorii constau īn instilarea unor picaturi oftalmice (antibiotice), sau uneori portul unei lentile de protectie (gen ochelari) ; deasemenea se impune o lipsa de efort major, sau orice soc al globului ocular.

RISCURI SI COMPLICATII POSIBILE :

Cu toate ca interventia pentru cataracta este la ora actuala un gest chirurgical curent, ea nu este totusi lipsita de unele complicatii. Riscul « O » nu exista.

Iata cīteva dintre acestea :

- o ruptura a capsulei (cca.5%), extractia incompleta a nucleului cristalinului opacizat (resturi ramase, neaspirate), edeme retiniene centrale, infectii (cca. 3% cazuri dintr-o mie), tulburari ale corneei, ochi umflati, o vedere dubla, o perceptie de « muste zburatoare », cadere partiala a pleoapei superioare, deplasarea cristalinului artificial, arsura retiniana provocata de lumina microscopului operatoriu, o greseala de calcul de putere a cristalinului artificial (rara) care necesita o noua interventie, dezlipire de retina, sau aparitia ulterioara a unei cataracte secundare ce necesita o corectie cu laser YAG …

Cristalinul ochiului actioneaza ca un filtru optic si controleaza accesul luminii spre retina. Transparenta tesuturilor sale permite o penetrare continua a luminii si deasemenea formarea radicalilor liberi. Acestia sīnt capabili sa dea nastere la o cascada de reactii biochimice, care parvin sa degradeze lipidele si proteinele din ochi si pe termen lung, ele parvin la opacizarea cristalinului. Practic aceasta este cataracta.
Dupa un raport al Academiei de Stiinte din USA, 1983, cataracta ar fi initiata de un radical liber – peroxid-hidrogen – care se gaseste īn umoarea apoasa a ochiului. Radicalii liberi, precum peroxid-hidrogen, super oxid, hidroxid, sau oxigen singulet, sīnt foarte reactivi din punct de vedere chimic si provoaca reactii īn lant, care altereaza structurile celulare si chiar si ADN-ul (peroxid=apa oxigenata).
Acestia oxideaza glutationul (voi vorbi despre glutation si importanta sa majora īn urmatorul articol), distrug sistemul de productie a energiei ochiului si permit astfel pierderea sodiului din cristalin, dupa care, caldura corpului oxideaza (popular « coace ») proteinele din cristalin care devin opace si insolubile (de aceeasi maniera ca si proteinele din ou).
Radicalii liberi distrug deasemenea membranele de acizi grasi a membranelor celulare si al fibrelor din cristalin, generīnd astfel si mai multi radicali liberi si creeaza legaturi īncrucisate « Cross Links » īntre proteinele structurale ale capsulei cristalinului.
Aceasta capsula are capacitatea de a se umfla sau de a se deshidrata ; īn acest fel ea poate mari sau diminua presiunea, ceea ce poate provoca ruperi īn membranele fibroase din cristalin, creeīnd astfel spatii minuscule īn ochi, unde apa si mizeriile pot stagna. In plus, odata cu īnaintarea īn vīrsta, fluxul sangvin din ochi diminueaza, deposedīndu-l de nutrimentele esentiale si īmpiedicīndu-i functionarea corecta a propriului sau sistem de antioxidare.

Ochiul poseda un sistem de aparare care protejeaza cristalinul de atacurile oxidative, prin antioxidantii prezenti īn umoarea apoasa, cum ar fi de exemplu vitamina C si E, carotenoizi (luteina, zeaxantina) sau seleniul ; cu trecerea anilor acest sistem de aparare diminueaza simtitor si astfel se produc leziuni oxidative ireversibile.
Mai multe cercetari epidemiologice au examinat atīt rolul alimentatiei, cīt si cel al aportului de nutrimente īn organism asupra incidentelor cataractei si al altor afectiuni oculare serioase.

ROLUL VITAMINEI E (TOCOFEROLUL) IN HRANA OCHIULUI :

- majoritatea oamenilor cred ca vitamina E este o vitamina cīt se poate de banala, īnsa nu este asa. De fapt 8 compozanti au o activitate de vitamina E: alfa, beta, gama si delta tocoferoli si alfa, beta, gama si delta tocotrienoli. Cea mai mare parte din suplimentele nutritive existente pe piata contin īn principal doar alfa tocoferol ; astfel, consumatorul crede ca se suplimenteaza corect, dar de fapt el nu dispune decīt de un produs cu o eficacitate redusa, care poate aduce chiar si unele inconveniente, atunci cīnd este vorba de o forma sintetica, axata numai pe alfa tocoferoli (palpitatii, tulburari digestive,etc). De aceea, vitamina E trebuie utilizata sub forma naturala (extract din germeni de grīu, de soia, ulei de palma) si mai ales sub o forma completa (costa mai scump – cca 20 de euro/cutia si se vinde fie īn magazinele de profil, fie pe site-uri internet). O alimentatie sanatoasa, bine echilibrata, ar trebui sa aduca omului in mod normal toti acesti 8 compozanti cu activitate de vit.E, ceea ce nu mai este demult cazul. In zilele noastre, produsele cu care ne hranim nu mai au calitatile nutritive de odinioara (agricultura biologica). De aici, importanta unei suplimentari, īn special pentru cei cu diverse afectiuni si patologii; cititi cu atentie etichetele si alegeti produse de calitate (sigla GMP – Good Manufacturing Practices). Preferati sa platiti ceva mai mult si sa obtineti rezultate, decīt sa consumati produse ieftine si prost dozate si sa va plīngeti apoi ca nu obtineti rezultate !

Gama tocoferolul si gama tocotrianolul joaca un rol foarte important īn organism alaturi de alfa-tocoferol, fiind cei mai eficaci compusi ai vit.E utili īn recuperarea dioxidului de nitrogen din organism, fara a forma subprodusi nitrogenati toxici ; īn plus acestia sīnt excelenti inhibitori īn transformarea celulelor canceroase. Din nefericire consumul unor prea mari cantitati de alfa,fara gama-tocoferol, creeaza un dezechilibru. In plus el favorizeaza eliminarea gamei-tocoferolului din organism, marind astfel si mai mult acest dezechilibru.

Cercetatorii au analizat obiceiurile alimentare si consumul suplimentelor de vit.E la 764 de persoane participīnd la « Lens Opacities Case-Control Study »; astfel a fost pus īn evidenta, ca persoanele suplimentate īn vit.E, pe o durata de 5 ani, aveau cu 57% mai putine riscuri de a dezvolta o cataracta, decīt cele ce nu consumau, iar cele care luau multivitamine aveau cu 31% mai putine riscuri īn acest sens.
- « USA Beaver Deam Eye Study » a analizat nivelele serice ale vit.E si a altor carotenoizi si incidenta cataractei la 252 de persoane, īntre 50 si 86 de ani. Cei ce aveau nivelele serice de vit.E cele mai ridicate, prezentau cu 60% mai putine riscuri de a dezvolta o cataracta.
- Alt studiu a fost efectuat pe 25 de pacienti afectati de o cataracta nucleara si 25 suferind de o cataracta corticala.Toti urmau a fi operati. Pacientii au primit 100 mg de vit.E/zi, sau respectiv un placebo, timp de o luna īnainte de interventie. La sfīrsitul suplimentarii, opacitatea cristalinului diminuase cu 40% la cei cu cataracta corticala, indicīnd o inversiune si cu 14% la cei ce aveau o cataracta nucleara.
- Vitamina E actioneaza la nivelul lipidelor (grasimilor) si deci īn toate tesuturile si membranele celulare, unde joaca un rol pivot īn ceea ce priveste lupta īmpotriva propagarii de reactii īn lant initiate de radicalii liberi ;
- este un complement indispensabil īn actiunea altor antioxidanti precum vit.C, seleniul, COQ10, glutation, carotenoizi ;
- joaca un mare rol pe plan antiinflamatoriu si cardiovascular, multiplele sale proprietati facīnd-o practic indispensabila si pentru sanatatea organelor si functiilor acestora – ochi, creier, inima, muschi, articulatii, piele, aparat digestiv si sistem imunitar ; Necesarul minim de vit.E recomandat de regula ca supliment este de 30-40 mg/zi, īnsa aceasta doza minima poate fi marita īn situatii particulare, cum ar fi de ex. cazul tulburarilor metabolice, infectii, boli cronice, stres, poluare, clima (pentru aceasta se pot efectua examene clinice) ; īn aceste situatii doza optima recomandata ar fi īntre 200 si 400 mg/zi. In general, vit E se gaseste mai mult īn alimentele oleaginoase – seminte de dovleac sau floarea soarelui (neprajite !), nuci, arahide, alune (personal, avīnd o afectiune oculara grava si pentru a stopa evolutia bolii, am un aport suplimentar de 60 mg/zi de vit.E naturala pe care o asociez cu vit.C naturala, ceea ce ar fi indicat si pentru cei cu afectiuni cardiovasculare serioase). Preparīndu-va o salata variata la care adaugati si o lingura buna de seminte crude amestecate (floare, dovleac, in, sau noix cajou) sīnteti siguri de un aport alimentar jurnalier destul de corect; daca luati si o doza suplimentara pe līnga cea provenita din alimentatie, veti obtine cu siguranta rezultate satisfacatoare.
Nota : ca sa fie eficace, vit.E va fi luata īn timpul meselor, pentru a īnlesni metabolizarea sa la nivelul grasimilor ce intra īn fluxul sangvin ; de asemenea, este recomandat sa fie asociata cu vit.C naturala, care, īn afara numeroaselor sale proprietati, permite si reciclarea vit.E de catre organism, completīndu-i actiunea.

VITAMINA C – INDISPENSABILA IN METABOLISMUL OCHILOR :

- vitamina C este prezenta īn cristalinul ochiului īntr-o concentratie īntre 30 si 50% mai mare, decīt īn circulatia sangvina din organism ;
- protejeaza grupul de proteine sulfat–hidroxid al cristalinului la animalele nocturne ;
- asigura formarea colagenului (este cimentul intercelular care tine tesuturile īmpreuna), stimuleaza sistemul imunitar ;
- joaca un rol major īn protectia cristalinului īmpotriva oxidarii fotochimice ; - hraneste membrana care regleaza transportul nutrimentelor si ionilor īn cristalin ;
- intervine īn metabolismul carotenoizilor si īn fenomenele de oxidoreducere ;
- este vitala pentru sanatatea oaselor, a dintilor, a vaselor sangvine ;
- este extrem de utila pentru cicatrizare si un important antioxidant ;
- spre deosebire de vit.E care este o vitamina liposolubila, vit.C este o vitamina hidrosolubila, pe care organismul nu o stocheaza decīt cīteva ore ; tocmai de aceea ea trebuie luata de 1 – 3 /zi pentru a o mentine la un nivel optimal īn organism.
NOTA : alegeti de preferinta « ESTER C » care este o forma exceptionala de vit.C brevetata din 1989 si care contine metaboliti naturali neacizi ai vit.C, fapt care amelioreaza absorbtia si retinerea sa mai mult timp īn organism. In plus, permite un aport de 4 ori mai mare de acid ascorbic īn tesuturi si este mult mai bine tolerata de stomac, deoarece nu provoaca aciditate.

Cercetatorii au constatat faptul ca, exact īnainte de formarea unei cataracte era produsa o scadere semnificativa īn concentrarile de vit.C din ochi. Aceasta scadere continua odata cu agravarea bolii.
Studiul « American Journal of Clinical Nutrition » din 1997 a evidentiat un nivel mai scazut de opacizare precoce a cristalinului cu 77% mai slab la femeile suplimentate īn vit. C si E, īn decursul a mai bine de 10 ani, decīt la cele ce nu luau aceste suplimente.

Necesarul de vit.C este de min.100 mg/zi, īnsa orice surplus este eliminat de catre organism ; este prezenta īn fructe si legume, organe animale ca inima, ficat, rinichi de vita. Lipsa ei produce scorbutul.

IMPORTANTA VITAMINEI B2 PENTRU OCHI :

- Vitamina B2 (sau riboflavina) este implicata īn lantul respiratoriu, dar si īn sistemul antioxidativ ;
- Razele ultraviolete (UV) distrug vit.B2 ;
- Un deficit īn vit.B2 este implicat si īn aparitia cataractei. Un studiu de interventie realizat īn China (Lixian) a pus īn evidenta o reducere cu 44% a riscului de cataracta printr-o suplimentare cu 3 mg de riboflavina si 40 mg de niacina (vitamina PP) pe zi la persoane īn vīrsta de 65 la74 de ani.
- Intr-o serie de rapoarte publicate de cercetatorii de la Universitatea din Georgia (USA) a fost mentionat faptul ca, dupa un studiu efectuat pe 24 de pacienti cu o cataracta (18 dintre ei avīnd o opacizare a cristalinului si 6 o cataracta dezvoltata) si care au fost tratati cu 15 mg/zi de riboflavina s-au produs ameliorari importante īntr-un interval cuprins īntre 24 si 48 de ore si dupa 8 luni de tratament, opacitatea practic disparuse. Un alt studiu īn dublu orb si controlat prin placebo este necesar pentru a confirma aceste rezultate extrem de importante.

LUTEINA, ZEAXANTINA SI AFECTIUNILE OCULARE :

- regiunea maculara a ochiului este acoperita de un pigment macular. Acesta este compus la rīndul sau din doi pigmenti galbeni – luteina si zeaxantina. Prezenta lor este dealtfel la originea acestei regiuni centrale a retinei « macula lutea » (pata galbena). Pigmentul macular, compus din acesti doi carotenoizi capabili sa filtreze lumina albastra, actioneaza ca un filtru de lumina de scurta lungime de unda si exercita o actiune protectoare īmpotriva dezastrelor produse de radicalii liberi.
Densitatea pigmentului macular variaza de la un individ la altul si diminueaza odata cu īnaintarea īn vīrsta. O slaba densitate a acestui pigment va permite patrunderea razelor de lumina cu o mai mare usurinta, fiind un risc major īn ce priveste degenerescenta maculara; de aceea este foarte important ca aceasta densitate sa fie marita.
Analizīnd nivelele carotenoizilor din retinele umane si a celor de maimute, Khachik si echipa sa au descoperit cantitati de luteina si zeaxantina sub forme identice celor existente īn legume si fructe, īnsa au reperat si forme oxidative ale acestora, subliniīnd faptul, ca, fara īndoiala, aceste doua nutrimente protejeaza retina si cristalinul de atacul radicalilor liberi.
- dovezile ca un consum de luteina si zeaxantina ar putea reduce riscurile pe termen lung de DMLA (īn special forma uscata) si cataracta sīnt din ce īn ce mai numeroase.
- ļntr-un studiu efectuat (« Nurse Health Study »), cercetatorii au analizat alimentatia si frecventa operatiilor de cataracta la mai bine de 77.000 de femei. A fost pus īn evidenta ca, acelea care consumau o cantitate importanta de luteina si zeaxantina si aveau si o alimentatie bogata īn acesti doi carotenoizi (spanac, varza, brocoli, porumb, galbenus de ou, portocale), aveau un risc cu 22% mai slab de a fi operate de cataracta, decīt cele ce nu consumau decīt slabe cantitati din acesti antioxidanti ;
- un alt studiu efectuat pe o durata de 8 ani pe 36.000 de medici si care analiza relatia īntre alimentatie si sanatate, a pus īn evidenta ca aceia care consumau cele mai mari cantitati de luteina si zeaxantina, aveau cu 19% mai putine riscuri de a dezvolta o cataracta, decīt cei ce nu consumau deloc, sau prea putin acesti carotenoizi ;
- luteina si zeaxantina, utilizate cu succes īn preventia īmbatrīnirii oculare, dar care ramīn totusi necunoscute publicului, nu sīnt produse de catre organism, ci sīnt prezente īn legumele cu frunze cit mai verzi (spanac, brocoli, varza creata), dar si īn porumb, galbenus de ou, ardei gras, dovleac, pepene galben, portocale;
- luteina si zeaxantina, dupa cum am mentionat mai sus, sīnt prezente īn regiunea maculara a retinei, fiind dispersate īn cantitati mai mici īn retina si cristalin, īnsa luteina este prezenta si īn serumul sangvin, piele, creier, colul uterin si sīni (este bine de retinut pentru femei). La nivelul pielii ea este stocata īn epiderma si derma, avīnd proprietati antioxidante, jucīnd un rol de filtru īmpotriva patrunderii luminii albastre īn piele ;
- are o actiune citotoxica, atīt īmpotriva cancerului de sīn, cīt si īn problemele cardiovasculare ;
- consumul de luteina este īn mod normal de 6 g/zi, īnsa īn tarile industrializate aportul parvenit din alimentatie este doar de cca. 2,2 mg/zi, de aici necesitatea de a mari consumul legumelor ce o contin, cīt si o suplimentare adecvata.
NOTA : sīnt interzise femeilor īnsarcinate

ASTAXANTINA IN BOLILE OCULARE :

- astaxantina, apartine si ea marii familii de carotenoizi, fiind un foarte puternic antioxidant, de zece ori mai mare fata de beta-caroten, licopen, luteina si zeaxantina si īntre o suta si cinci sute de ori mai mare fata de vitamina E;
- este de fapt pigmentul care da culoarea rosie-portocalie pestilor ca de exemplu cea a somnului si a altor mici pesti, a crustaceelor (crab, homard), dar si a pasarei Flamingo, a florilor, dovleacului rosu, etc.;
- alga « haematococus pluvialis » este cea mai bogata sursa īn astaxantina ;
- nivelul cel mai īnalt īn ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a undelor luminoase de catre astaxantina se situeaza la 489 nm īn categoria razelor solare cele mai mult implicate īn dezvoltarea unei DMLA (degenerescenta maculara);
- spre deosebire de ceilalti carotenoizi, astaxantina poate traversa barierele hemato-cerebrale si hemato-retiniene;
- un studiu efectuat pe sobolani a pus īn evidenta ca acest carotenoid intervine īn mod eficace īn ameliorarea leziunilor retiniene si protejeaza fotoreceptorii īmpotriva radicalilor liberi. Alte studii, de data aceasta efectuate pe cultura celulelor retiniene umane sīnt īn curs de cercetare la ora actuala pentru a putea evalua efectul protector al astaxantinei impotriva stressului oxidativ asupra acestor celule (Nota : puteti gasi astaxantina de vīnzare pe internet).

AFINELE (MYRTILLE, BLUEBERRIES) :

- au o actiune asupra vederii nocturne. Pentru a-si ameliora vederea īn timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, pilotii britanici de la Royal Air Force consumau foarte multa dulceata de afine, īnsa si foarte multi morcovi ;
- Mai multe studii europeene au demonstrat ca suplimentarea cu extract de afine permite o adaptare mai rapida īn obscuritate, cīt si o restaurare a viziunii dupa fenomenul de sensibilitate (fotofobie) la lumina puternica ;
- acest extract, cīt si un consum regulat de fructe proaspete (fara adaos de zahar alb asa cum procedeaza gresit multi oameni) este utilizat īn mod curent īn Europa pentru īngrijirea diferitelor dezordini oculare ;
- afinele contin antocianozide, care apartin si ele marii familii de carotenoizi.
- au un efect stabilizator asupra colagenului, ameliorīnd circulatia sīngelui īn ochi, īn special īn retina ;
- au efect pozitiv īn retinopatia diabetica, DMLA, retinita pigmentara (RP) sau īn cecitatea nocturna ;
- antocianozidele pot fi eficace si pentru īntīrzierea aparitiei cataractei ;
- 50 de pacienti afectati de cataracta au primit de 2 ori/zi, timp de 4 luni, 180 mg de extract de afine si 100 mg de vit.E, iar cercetatorii au constatat ca formarea cataractei era stopata la 48 dintre cei 50 de pacienti.

EXTRACTUL DIN SIMBURI DE STRUGURI (PROANTOCIANIDINE) SI OCHII :

- este considerat ca un antioxidant foarte puternic, capabil sa apere matrita colagenului īmpotriva radicalilor liberi si sa o protejeze de rupturile enzimatice, marind debitul de oxigen si de sīnge spre ochi.
- strugurii sīnt bogati īn vitamina C, A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, P, saruri minerale, acizi, oligoelemente ca : fosfor, potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc, cupru, iod, sulf, fiind practic, unul din cele mai bune alimente energetice oferite de natura ;
- uleiul din sīmburii de struguri presat la rece este singurul produs alimentar din lume care contine cea mai mare cantitate de proantocianidine (biflavonoidul proantocianidin oligomeric OPC, de 20 de ori mai puternic ca vitamina C si E) ;
- extractului din sīmburi de struguri i se atribuie si un efect antimutagen (īncetineste mutatia ADN-ului) si o mare valoare īn cosmetica, deoarece restaureaza colagenul si elastina pielii si īntīrzie aparitia ridurilor.

GINGKO BILOBA SI PRESIUNEA INTRAOCULARA :

- ginkgo este un arbore cu frunze late, īn forma de evantai, originar din China, dar ulterior cultivat si pe alte continente, cu o īnaltime matura ce poate atinge 30 - 40 de metri. Este practic un mit, fiind considerat ca cel mai batrīn arbore de pe pamīnt (250 milioane de ani), simbol de invulnerabilitate, deoarece dupa bomba nucleara de la Hiroshima, el a fost singurul arbore care a recrescut īn epicentrul exploziei. In 1876, īn Anglia, Charles Darwin numeste arborele ginkgo « fosila īn viata »
- este desigur un arbore īn mod sexual originar (dioic), deoarece exista o specie masculina si una feminina; specia feminina este asemanata cu o fusta a fetelor (exista si o legenda īn acest sens), deoarece nu are despicatura, iar cea masculina cu un pantalon scurt al baietilor, fiind usor spintecata la mijloc ;
- utilizarea frunzelor sale se situeaza īn jurul secolului al -17 - lea, cīnd un medic german, īn voiaj īn Japonia īi descopera numeroasele proprietati. - In farmacia occidentala se utilizeaza īn special frunzele sale, pe cīnd īn medicina traditionala chineza sīnt utilizate mai degraba semintele; fructele sīnt deasemenea utilizate īn bucataria asiatica (amande de gingko, prajite, sau fierte) ;
- este un arbore venerat de budisti, prezent īn proximitatea marilor temple, avīnd reputatia de a le proteja de foc; īn China, semintele de ginkgo vopsite īn rosu (culoare care simbolizeaza veselia) erau oferite la orice nastere si casatorie.
- despre extractul de gingko biloba si proprietatile sale se poate vorbi foarte mult, el avīnd numeroase īntrebuintari si fiind util īn mai multe afectiuni (deficit de memorie, amnezie, dementa senila sau cerebralo-vasculara ca de ex. boala Alzheimer, tulburari de auz, ulcere varicoase, arteriopatii, boala Raynaud, ca tonic venos, retentie hidrica īn faza pre-menstruala, etc.) dar voi face referinta aici, doar la problemele oculare.
- extractul de gingko biloba are o actiune favorabila asupra microcirculatiei arteriale si capilare (reduce vīscozitatea sīngelui, mareste fluxul sangvin) ;
- neutralizeaza radicalii liberi pe care īi captureaza la nivel retinian si cerebral ;
- īncetineste īmbatrīnirea retinei, actioneaza ca un antispasmodic ;
- ajuta la o marire a acuitatii vizuale si o stimulare a activitatii retiniene inclusiv a retinopatiei diabetice, sau a celei hipertensive ;
- mentine metabolismul oxigenului si al glucozei īn creier ;
- are un rol important īn preventia tumorilor ;
- extractul de gingko biloba standardizat la 24% de flavon glicozizi de gingko poate aduce ameliorari īn reducerea presiunii intraoculare si īn cea a cīmpului vizual. A fost necesara o doza de minimum 160 mg/zi administrata timp de 4 saptamīni la pacientii cu glaucom pentru a fi observata o reducere a leziunilor oculare, si aceeasi doza la pacientii cu o insuficienta irigare a arterei retiniene pentru a constata o regresie a tulburarilor cīmpului vizual, cīt si o reducere a sensibilitatii produsa de intensitatea luminii.
(Nota : personal utilizez capsule continīnd 400 mg de extract de frunze de ginkgo/zi de aproximativ 3 ani ; mentionez ca pe ambalaj este indicat utilizarea a 2 capsule de 400 mg/zi, īn timpul meselor, iar lipsa acestora din tratamentul meu cotidian este imediat resimtita īn organism ; asta s-a īntīmplat īn cazul cīnd am facut o pauza de o luna) ;
Atentie ! Persoanele care iau anticoagulante, sau inhibitori de MAO trebuie sa consulte si sa ceara avizul medicului ; ginkgo nu se utilizeaza pe durata sarcinii si alaptarii.
Toate aceste nutrimente sīnt capabile sa amelioreze circulatia microcapilara din ochi si pot contribui la frīnarea deteriorarii maculei.

TERAPIILE COMPLEMENTARE (Naturoterapia) printre care vom enumera doar: acupunctura, presopunctura, fitoterapia, homeopatia, reflexoterapia, bioenergoterapia, luminoterapia, cromoterapia, helioterapia, balneoterapia, apiterapia, aromaterapia, cristaloterapia, meloterapia, urinoterapia, tehnicile de autosugestie, vizualizare, reiki, shiatsu, yoga, meditatie, alimentatie macrobiotica si altele, pun īn evidenta din ce īn ce mai multe rezultate pozitive īn ce priveste ameliorarea, regresia, sau vindecarea multor boli si se adreseaza īn mod special celor pentru care medicina alopata nu ofera solutii concrete, sau acelora care prefera sa previna si sa se īngrijeasca cu metode cīt mai naturale. Dumnezeu a lasat practic tot necesarul la īndemīna oamenilor, numai ca ei, īn goana lor continua dupa bani si progres, au uitat de legatura indispensabila cu natura, distrugīnd-o īn mod constant. Si cīta dreptate avea totusi Bernard Shaw atunci cīnd spunea :
« Oamenii inteligenti se adapta la natura, imbecilii cauta sa adapte natura … tocmai de aceea, ceea ce numim progres este opera imbecililor ».

Cu bunavointa doamnei Sīnziana Pop, īntr-un numar viitor, voi īncerca, īn mod metodic, sa va vorbesc despre prepararea si puterea mentalului īn demararea unui program de lupta cu bolile grave, invalidante, asa cum l-am intreprins eu (respiratie, meditatie, yoga, etc.; multi bolnavi derutati, cu probleme oculare grave, mi-au pus īntrebari īn acest sens), dar si despre rolul mierii pusa īn ochi, sau al aportului īn oligoelemente necesar organismului.
Deasemenea, tin sa le multumesc celor peste 180 de persoane care fie ca s-au regasit, fie ca au apreciat articolul meu anterior si care mi-au trimis mesaje de felicitari si simpatie prin internet. Din pacate, nu am putut raspunde tuturor solicitarilor acestora īn privinta altor sfaturi utile, din cauza propriei mele vederi reduse, a unui program de viata strict si evitarii expunerii ochilor pe timp īndelungat īn fata ecranului de ordinator. Nadajduiesc ca aceste persoane ma vor putea īntelege si ma vor putea scuza (de aici interesul ca eu sa pot scrie un singur articol prin care toata lumea sa poata beneficia). Cīt despre Brite-Eyes si proprietatile sale, pentru care am avut un maximum de īntrebari, inclusiv de la romānii din diaspora si care este extrem de important īn aceste afectiuni oculare, cu adevarat revolutionar, īncerc sa īnchei chiar īn momentul de fata un articol īn acest sens. O persoana care a īnceput acest tratament doar de 3 saptamīni, īn urma articolului, mi-a scris recent pentru a-mi multumi si pentru a-mi cere si alte sfaturi utile, specificīnd ca se simte deja cu mult mai bine. Urmariti va rog ziarul si nu uitati sa-i multumiti, desigur, doamnei directoare Sīnziana Pop, deoarece, fara amabilitatea dīnsei de a le publica, aceste informatii utile nu v-ar fi putut parveni. Un an bun, plin de īncredere īn dumneavoastra īnsiva !

Articol scris de : Valeria, Bruxelles
valerievall@hotmail.com
0

#5 Utilizator offline   madalina _ 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 27-October 05

Scris 06 April 2006 - 04:03 PM

N-am avut rabdare sa citesc, desi asteptam postul tau. Suntem multi aici care petrecem multe ore in fata calculatorului, ar fi fost interesant....dar cred ca ai depasit recordul cu acest articol kilometric, puteai sa ne dai un link... forumul este un loc de discutii iar genul asta de expuneri nu cred ca sunt tocmai nimerite... parerea mea.... :blink:

Aceasta postare a fost editata de Madalina_: 06 April 2006 - 04:04 PM

0

#6 Utilizator offline   J0' 

• i wanna live forever.. so far, so good :)
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 05-October 05

Scris 06 April 2006 - 04:40 PM

deja nu doar ca ma dor ochii , dar si capul :blink:

puteai sa faci rezumat :good:
0

#7 Utilizator offline   assiris 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 06 April 2006 - 05:45 PM

Vezi postareaJoanna, la Apr 6 2006, 05:40 PM, a spus:

deja nu doar ca ma dor ochii , dar si capul :blink:

puteai sa faci rezumat :good:

Scuze. E mare, cine are rabdare sa-l citeasca il va citi, este complet, nu mi-am permis sa-l trunchiez, asa l-a scris autoarea. Problema grava este ca noi azi nu mai avem rabdarea necesara pentru a rezolva unele probleme. Lumea se grabeste. Unde? Incotro? Vrem ca totul sa tina cit inghitirea unui antinevralgic cind ne doare capul. Dar cu el nu rezolvam boala ci aminam un destin poate.
Va cer scuze. Daca veti avea vreodata nevoie de el il gasiti aici. E intradevar un forum in care se incearca rezolvarea unor probleme mai mari sau mai mici si nu un banal chat in care o conversatie se rezuma doar la: a/s/l pls?
Inca odata scuze. Incepe sa-mi para rau ca l-am postat aici, adminul il poate sterge oricind si o sa-l pun in alta parte, unde poate cineva are nevoie de el.
Assiris
0

#8 Utilizator offline   Costty 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 31-January 06

Scris 08 April 2006 - 08:26 PM

Foarte bun articolul. Multumim!
0

#9 Utilizator offline   greyt 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 16-May 05

Scris 10 April 2006 - 10:40 AM

Multumim Assiris pt articol .E foarte bun .
0

#10 Utilizator offline   Lion79 

• Leu79
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 06-April 07

Scris 05 June 2007 - 02:22 PM

mi s-a inrosit rau un ochi.cred ca m-a tras curentul.ce sa fac sa treaca mai repede?
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi operatie de cistalin dupa operatie de dezlipire de retina? felicica1  0 452
Replici noi Astigmatism miopic
am nevoie de anumite explicatii :(
Ioana bv  3 9.097
Replici noi optica medicala-recomandare valium  2 3.036
Replici noi Vedere in relief pe monitor NASTYPRIMUL  8 4.043
Replici noi Greseala?
Dioptriile invers?
Dark Joker  1 615