Ateu - Agnostic - Teist cateva clarificari
Scris 01 June 2007 - 03:06 PM
Agnosticismul nu tine de credinta ci de cunoastere.
Astfel poti fi la fel de bine un ateu agnostic ce spune "Existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata si eu cred ca nu exista." sau poti fi un teist agnostic ce spune "Existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata dar eu cred ca Dumnezeu exista."
Pe langa aceste 2 atitudini agnostice mai exista doua atitudini "dogmatice". Prima are dogmele reprezentate de invataturile unei forme de organizare religioase (Crestinism, Islamism, Hinduism, etc). A doua are "dogmele" reprezentate de starea curenta a progresului stiintific.
Scris 01 June 2007 - 07:18 PM
Eu mă încadrez într-un agnosticism extra-teist si a-dogmatic: “Existenţa unei divinităţi (oricare i-ar fi numele) nu poate fi demonstrată, nu ştiu dacă există şi reneg orice dogmă religioasă întrucât nu am certitudinea că e de provenienţă divină.”
Scris 01 June 2007 - 11:17 PM
Un ateu poate spune cu usurinta ca nu crede in Dumnezeu pentru ca nu are dovezi,asta e clar !
Dar sa presupunem ca un Dumnezeu exista si se face cunoscut doar celor care au cel putin decenta sa accepte ideea unui Dumnezeu. Daca Dumnezeu deci, se face cunoscut oamenilor, cum pot fi ei teisti agnostici? Dovezile in spiritualitate nu sunt doar cele clare, puse frumos pe hartii, pe manuscrise sau care se gasesc in istorie. Dovezile 'celelate' TREBUIE luate in calcul, nu? Daca cineva il vede/simte,/experimenteaza pe Dumnezeu, este o dovada palpabila pentru EL si deci, din punctul lui de vedere, Dumnezeu exista.
Dar revenind la agnosticism, nu incurcati termenii, Dumnezeu nu poate locui in inima cuiva agnostic.
Scris 02 June 2007 - 11:13 AM
Anna Condor, la Jun 2 2007, 12:17 AM, a spus:
Daca eu il vad pe Dumnezeu zambindu-mi intr-un rasarit de soare nu inseamna ca prin perceptia asta i-am demonstrat existenta. Tot agnostic raman
Dumnezeul tau nu poate trai in inima mea agnostica. Dumnezeul meu e mai putin pretentios
Scris 02 June 2007 - 05:43 PM
Cavaleru, la Jun 2 2007, 10:13 AM, a spus:
Daca tu il vezi pe Dumnezeu zambindu-ti intr-un rasarit de soare, este o forma de cunoastere.
Citeaza
Daca il poti recunoaste pe Dumnezeu in spatele unui rasarit de soare... nu esti chiar atat de agnostic.
Besides, te asigur ca Dumnezeul meu e mai putin pretentios decat iti imaginezi tu
Scris 02 June 2007 - 07:00 PM
Citeaza
Agnosticismul nu tine de credinta ci de cunoastere.
Astfel poti fi la fel de bine un ateu agnostic ce spune "Existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata si eu cred ca nu exista." sau poti fi un teist agnostic ce spune "Existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata dar eu cred ca Dumnezeu exista."
Pe langa aceste 2 atitudini agnostice mai exista doua atitudini "dogmatice". Prima are dogmele reprezentate de invataturile unei forme de organizare religioase (Crestinism, Islamism, Hinduism, etc). A doua are "dogmele" reprezentate de starea curenta a progresului stiintific.
De unde te-ai informat aşa de bine?
Într-adevăr, ateismul este doar lipsa credinţei în zei, şi atâta tot.
Eu sunt ateu agnostic, ca şi Ayn Rand din semnătura mea de mai jos, de altfel.
Aceasta postare a fost editata de Hortulanus: 02 June 2007 - 07:01 PM
Scris 03 June 2007 - 11:08 PM
Deşi cred că cel mai mult o va clarifica imaginea de mai jos.
Aceasta postare a fost editata de Hortulanus: 03 June 2007 - 11:13 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Ce se intampla in religia catolica !? | nelu28 | 4 | 4.146 |
|
Razboiul dintre oameni si diavoli - strategie detaliata
un RTS nevazut si groaznic |
Cleric Prestřn | 73 | 14.968 |
|