sau Inregistrare

• 19 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Moartea Perspectiva crestina Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   cioanas 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 24-October 05

Scris 22 May 2007 - 07:38 PM

Asa cum pacatul a intrat în lume printr-un singur om si moartea prin pacat, tot asa moartea a trecut la toti oamenii; iar din cauza mortii, toti oamenii au pacatuit...Mortalitatea sau stricaciunea, sau - simplu - moartea, a fost vazuta înca din antichitate drept o maladie cosmica ce tine omenirea sub calcâiul ei din punct de vedere fizic si spiritual. Ca rau fizic, moartea este consecinta cea mai teribila a raului moral, a pacatului. Manifestarea raului prin moarte consta în separarea trupului de suflet, ruptura unirii lor. Din moment ce Augustin este de parere ca originea raului moral este pacatul originar, el sustine ideea ca fara pacat omul ar fi putut sa nu moara, posse non mori. Chiril al Alexandriei este de parere ca umanitatea - în urma pacatului lui Adam - s-a îmbolnavit de stricaciune, cu acest lucru fiind de acord pâna si oponentii lui Chiril, teologii scolii din Antiohia. Dumnezeu nu a creat moartea, afirma Sfântul Atanasie. În acceptiunea acestui teolog omul, întorcându-se de la realitatile eterne si ascultând de sfatul diavolului a devenit responsabil de coruperea lui si de moarte. Prin spiritul partas la natura divina naturii umane i s-a deschis planul nestricaciunii, al nemuririi al libertatii si continuitatii, al eliberarii de monotonia facerii si desfacerii - care, pentru om, înseamna moartea. Dumnezeu l-a facut pe om si a voit ca el sa ramâna în nestricaciune, dar - calcarea poruncii l-a readus la natura lui suferind coruptia.Ca o continuare a ideii lui Atanasie, Tatian afirma ca: noi nu am fost facuti pentru moarte, ci murim din vina noastra. Ne-am pierdut libertatea vointei, noi - cei liberi – ne-am facut sclavi si am fost vânduti din cauza pacatului. Nimic n-a fost rau de la Dumnezeu, rautatea am adus-o noi. Teodor de Mopsuestia afirma ca devenind muritori, noi am dobândit o mai mare pofta de pacat. Prin comparatia pe care o face între fiintele nemuritoare - ce nu au nevoie de hrana, bautura, etc. pentru a trai - si cele muritoare - ce au nevoie de o multime de lucruri pentru a-si satisface trebuintele pamântesti - acesta da si o explicatie destul de simpla afirmatiei sale. Un alt lucru interesant la teologia lui Teodor de Mopsuestia referitor la moarte este interpretarea sa cu privire la cuvintele Scripturii: în pacat m-a zamislit mama mea...El spune ca nu la actul împreunarii se refera aceste cuvinte ca fiind pacatul, ci la starea pacatoasa a omenirii muritoare în care îsi face intrarea noul nascut. Pentru Irenaeu, Adam nu era nici muritor în chip necesar, nici nemuritor în chip necesar: natura sa bogata în posibilitati, maleabila, putea fi constant hranita de har si transformata de el pâna la a putea depasi toate riscurile îmbatrânirii si mortii. Dupa Irenaeu, posibilitatile mortii existau, dar existau pentru a putea fi facute imposibile. În privinta acestei consecinte a raului moral - moartea - se poate face o distinctie între moartea pe care o suporta cei drepti si moartea de care au parte cei pacatosi. Moartea întâi, fizica, de care au parte toti oamenii, nu este decât pasul spre vesnicie, dar adevarata moarte este a doua, vesnica, de care au parte doar cei pacatosi – aceasta fiind adevarata moarte, despartirea vesnica de Dumnezeu. Într-o alta clasificare, moartea apare sub trei forme: moartea din pricina pacatelor, care este un rau; moartea mistica, care este un bine; si moartea obisnuita, care este un bun mijlociu deoarece viata este plina mai mult de amaraciuni decât de placeri, apoi pentru ca omul nu-si realizeaza niciodata toate dorintele si pentru ca moartea îl scapa pe om de greutati si ispite, oprindu-l sa mai pacatuiasca. Pozitia pe care o adopta gânditorii patristici în privinta mortii este semnificativa deoarece ataca sistemele de gândire profane care considerau ca moartea nu este o pedeapsa, pe de o parte, iar pe de alta parte ca nu va exista o a judecata viitoare când trupurile omenesti se vor transforma în trupuri ceresti si vor trai vesnic. Moartea, în conceptia majoritatii parintilor bisericii, trebuie privita în raport cu viata traita pe pamântul acesta. Conceptia pe care o avem cu privire la viata pamânteasca, astfel, nu este aceeasi pe care o au pagânii, o conceptie bazata pe pesimism si scepticism, ci o conceptie optimista pentru ca aici – pe pamânt - se face pregatirea pentru viata eterna, relele acestei vieti servind ca mijloace de încercare si corectie.

(PROBLEMA RAULUI în teologia patristica de Iosub Florin )
0

#2 Utilizator offline   CavalerulJedi 

• infantil
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 22 May 2007 - 09:03 PM

eu cred ca Pamanul e Purgatoriu unde invata toata lumea cum sa intre in Rai.
Judecata de dupa moarte e simpla: Dumnezeu pune o intrebare... "Ai invatat sa fii fericit?" daca raspunsul e nu... se apeleaza la "Mai trage odata!" :doh:
0

#3 Utilizator offline   DarkBringer 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 20-June 06

Scris 22 May 2007 - 09:21 PM

Frumos acest atac de tip misogin. Se pare ca incercati sa aplicati mesajele subliminale si in scris (inconstient sau nu).

Citeaza

Asa cum pacatul a intrat în lume printr-un singur om si moartea prin pacat, tot asa moartea a trecut la toti oamenii; iar din cauza mortii, toti oamenii au pacatui

Lasa-ma sa ghicesc, a fost Eva nu? Ce frumos invata lumea sa arunce vina pe cel mai slab. Ca de obicei, violenta este omniprezenta la prozeliti.

Moartea nu este decat sfarsitul unui ciclu si inceperea urmatorului.....
0

#4 Utilizator offline   Sikaryan 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 13-March 07

Scris 22 May 2007 - 09:27 PM

Care Dumnezeu ...ala care ne-a creat sau ala biblic?

Ia sa vedem ce zice Dumnezeul Crestinilor numit Isus:

Apocalipsa
18 Cel viu. Am fost mort, si iata ca sînt viu în vecii vecilor. Eu tin cheile mortii si ale Locuintei mortilor.

EL TINE ....CHEILE MORTII ...adica Isus recunoaste ca el e cel care cheama oamenii in moarte ...el e MOARTEA insasi!!!! ..Daca Dumnezeu da VIATA ... ISUS da MOARTEA adica e inversul creatorului ...e DISTRUGATORUL ...adica DIAVOLUL

....si eu tin CHEILE LOCUINTEI MORTILOR! ...adica aia e "imparatia lui" pe care v-o promite! ... Locuinta Mortilor!!!! si viata lui vesnica ...ce o fi ...daca nu MOARTEA VESNICA!

Feriti-va ca focul de VANDUTII (cei ca cioanas) ei va transforma din oameni finte sociale ...in niste ZOMBI ...adica morti vii care au datoria sa se pregateasca ptr lumea aialalta ...
0

#5 Utilizator offline   zexelica 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-February 07

Scris 22 May 2007 - 10:24 PM

Multa filozofie si citate din teologi, dar versuri-proba, nimic. Tipic.
0

#6 Utilizator offline   red2shoes 

• red
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 08-November 06

Scris 22 May 2007 - 10:34 PM

versuri proba pentru ce ,pentru moarte ?
dupa ,numai e nimic ,nada ...zero ...sa nu ne mai imbatam cu vise ....viata vesnica ...pai sa vina unul sa povesteasca cum e prin viata asta vesnica ,sa fim si noi pregatiti ....facem ceva bagaj la plecare ....mergem in insulele bermude,hawaii ....cate costume de baie sa-mi iau ...vezi cate probleme implica viata asta vesnica ...si pe urma ,imi spune cineva ce fac eu o vesnicie ? tricotez? imi pot lua un job ?
0

#7 Utilizator offline   zexelica 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 22 May 2007 - 10:42 PM

Vezi postareared2shoes, la May 22 2007, 11:34 PM, a spus:

versuri proba pentru ce ,pentru moarte ?
dupa ,numai e nimic ,nada ...zero ...sa nu ne mai imbatam cu vise ....viata vesnica ...pai sa vina unul sa povesteasca cum e prin viata asta vesnica ,sa fim si noi pregatiti ....facem ceva bagaj la plecare ....mergem in insulele bermude,hawaii ....cate costume de baie sa-mi iau ...vezi cate probleme implica viata asta vesnica ...si pe urma ,imi spune cineva ce fac eu o vesnicie ? tricotez? imi pot lua un job ?

Nu, Rosiutzo, da' astia spun ce crede unu' de-al lor despre ceva si ce zice altu', s.a.m.d., in loc sa spuna ce scrie si unde. Punct.
Cind aud d-astea"ce insemna Adam pt Mama Leone..." ma duc....
0

#8 Utilizator offline   red2shoes 

• red
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 08-November 06

Scris 22 May 2007 - 10:50 PM

Vezi postareazexelica, la May 22 2007, 11:42 PM, a spus:

Nu, Rosiutzo, da' astia spun ce crede unu' de-al lor despre ceva si ce zice altu', s.a.m.d., in loc sa spuna ce scrie si unde. Punct.
Cind aud d-astea"ce insemna Adam pt Mama Leone..." ma duc....

bine ca a murit ,adam ...si mama leone ,biata ....se pare ca noi nu vrem sa-i lasam sa se odihneasca ....eu nu vreau viata vesnica ,vreau una scurta si buna ....la urma urmei ...conteaza calitatea si nu cantitatea ....iar ce e in spatele mortii a fost ,e si va ramane un mister ...misterele fascineaza si incita la teorii fanteziste ....ce nu face omul cand prinde frica de ceva ...fabuleaza .....creeaza o lume unde se va refugia si nu va mai suferi ...

Aceasta postare a fost editata de red2shoes: 22 May 2007 - 10:50 PM

0

#9 Utilizator offline   Nicu1981 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 15-May 07

Scris 22 May 2007 - 11:41 PM

Moartea inseamna separare. Moartea fizica, sufletul se desparte de trup. Moartea spirituala, omul e despartit de D-zeu. Deci moartea vesnica e despartirea de D-zeu pentru totdeauna.
Va salut!
0

#10 Utilizator offline   zexelica 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 23 May 2007 - 12:39 AM

Vezi postareaNicu1981, la May 23 2007, 12:41 AM, a spus:

Moartea inseamna separare. Moartea fizica, sufletul se desparte de trup. Moartea spirituala, omul e despartit de D-zeu. Deci moartea vesnica e despartirea de D-zeu pentru totdeauna.
Va salut!

Corect si biblic. Te salutam si noi!
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 19 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic