Sari la conținut
Forum Roportal
menssana1984

Efectul de tip Corporatie si criza apei din Bolivia.

Postări Recomandate

Bolivia face parte din primul val de tari ce vor suferi din cauza lipsei apei potabile,din 2025 se va resimti la nivel global, acest lucru.

Concernul Bechtel a preluat rezervele de apa ale Boliviei, realizand astfel o privatizare.

Ceea ce devine super-interesant, e faptl ca in contractul semnat intre partea civila si noul producator de apa, e faptul ca cetatenii nuau voie sa stranga nici macar apa de ploaie, deoarece si ea apartine prin contract, concernului Bechtel.

In aceasta privatizare si conditiile in care a avut loc, a fost implicat bineinteles si FMI.Intr-un final, dupa izbucnirea unui mic razboi civil, cu pretul a cateva sute de raniti si un mort, presedintele Boliviei a anulat contractul cu companiile implicate in aceasta problema.

Contractul avea valoare de 200 de milioane de dolari, imediat dupa achizitie, pretul apei a crescut cu 35%, ceea ce intr-o tara in care venitul zilnic pe cap de locuitor e de 2 dolari, e total neacceptabil.

Sistemul de apa era controlat de Aguas del Tunari, un consortiu al International Water Limited Londra, care apartine companii italiene Edison si a companiei americane Bechtel.

In ianuarie au avut loc foarte multe greve, demonstratii si blocaje rutiere si feroviare care au dus practic, la inchiderea totala a oraselor timp de 4 zile.Guvernul a promis o scadere a pretului, dar nu sa tinut de cuvant.

La data de 4 februarie, mii de oameni au participat la un mars pasnic, care a fost imprastiat cu forta de politie, dupa doua zile de confruntari, pe parcursul carora 175 de tineri au fost raniti si alti doi orbiti permanent.

Conform unui sondaj facut in martie, 90% din cetateni credeau ca e ca subsidiara Bechtel sa lase sistemul de aprovizionare cu apa pe seama unui control public.Guvernul a venit in ajutorul Bechtel, insistand ca compania sa raman in Bolivia.

Presedintele Banzer a suspendat toate drepturile si libertatile individului, interzicand de asemenea orice adunare publica care sa fie formata din mai mult de 4 oameni si limitand sever libertatea presei.

""We see it as our obligation, in the common best interest, to decree a state of emergency to protect law and order", a trambitat Banzer.

Posturile locale de radio au fost preluate sau inchise de fortele militare.

Toate aceste lucruri au pus orasul Cochabamba, in prima linie a luptei impotriva globalizarii resurselor de apa.

Dar Coalitia pentru Apararea APei si Vietii , o organizatie ce include grupuri de ecologisti, avocati, sindicalisti si alte organizatii din apropiere, conduce aceasta lupta impotriva Bechtelului, desi conducatorii sai au fost fie arestati fie goniti din tara.

Cateva zile mai tarziu, Bechtelul , parasea Bolivia.

 

Ar mai fi multe de zis despre felul incare Bechtelul a intrat in posesia acelui contract,de ce nu s-au facut publice onorariile incasate de presedinte si multe altele, dar e de ajuns deocamdata.

ideea de baza e urmatoarea:

cata vreme aerul, apa, natura sunt neingradite, sunt ale tuturor, si nu pot fi considerate bunuri.

dar in clipa in care cineva trage un gard in jurul lor, ce devin ele?

si de ce lasam sa se intample asa ceva?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asa e peste tot in America de Sud, si in Africa guverne corupte care protejeaza interesele companiilor straine inainte de proprii cetateni.

Asta inseamna globalizare, in Brazilia guvernul planuieste sa produca etanol pentru contractele incheiate cu SUA, astfel se mai distruge o parte din padurea Amazonului pentru plantatii.

 

- privatizarea apei

 

 

Ce om e ala sa se duca la altul si sa ii zica : "nu aduna apa de ploaie, e a mea, plateste-mi". Nu e un SF, asa a fost in Bolivia

Editat de jet li

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×