sau Inregistrare

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Dumnezeu intre real si fictiune Este Dumnezeu o creatie a mintii umane? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   damago 

• Boboc
  • Pip
  • Vezi galerie
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 25-April 07

Scris 15 May 2007 - 06:25 PM

Omul este o creatie divina sau Dumnezeu este o creatie umana?
Asa cum se spune si in Biblie eu va intreb pe voi: Dumnezeu l-a creat pe om sau omul l-a creat pe Dumnezeu? Pentru a putea da un raspuns eu va invit sa cititi cu atentie ceea ce scrie mai jos.
Asa cum spune si titlul eu va invit la o dezbatere in care as dori sa stiu parerea vostra sincera. Exista Dumnezeu sau nu si daca exista, sub ce forma si de ce?

Inainte de a citi ceea ce este scris mai jos declar ca am peste 18 ani si sunt constient ca articolul imi poate influenta propria gandire sau nu. Prin ceea ce scrie mai jos autorul isi expune propria parere, nu este un manifest si nici vreo influenta din partea unor terti. Acest articol nu este o noua teorie destre viata, nu-si propune sa schimbe gandirea universala ci este o simpla etalare a propriilor convingeri.
Articolul?
0

#2 Utilizator offline   intravenos 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 10-December 06

Scris 15 May 2007 - 09:47 PM

Din neant nu se poate naste decat neant. Gasesti raspunsul in aceasta cugetare. :)

P.S. Intre divinitate si preotul exploatator, nu e nicio legatura. :spiteful:
0

#3 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 12-May 05

Scris 16 May 2007 - 08:30 AM

Dumnezeu l-a creat pe om, apoi omul si-a creat propria viziune asupra lui Dumnezeu
deci: omul este o creatie divina iar Dumnezeu, asa cum il intelege omul la un moment dat, este o creatie umana
...tot asa dupa cum mama te-a nascut, iar tu ti-ai facut propria imagine despre mama ta

prin urmare, exista Dumnezeu, dar omul nu il poate cuprinde exact cu intelegerea sa, ci doar il aproximeaza

in continuare, propun o paralela intre convingerile propuse in articol si propriile mele convingeri crestine

Eu sunt ateu, adica fac parte din acele persoane care nu se inchina in fata vreunui dumnezeu. Nu asta m-a invatat mama sau tata, prietenii sau scoala. La aceasta concluzie am ajuns de unul singur datorita cunostiintelor dobandite intr-unul din anii de liceu.
eu sunt catolica, adica fac parte din acele persoane care se inchina lui Dumnezeu in Biserica Catolica. Nu asta m-a invatat mama sau tata, prietenii sau scoala - am copilarit in mediu ateu.
La aceasta concluzie am ajuns singura datorita cunostiintelor dobandite intr-unul din anii de facultate, mai exact in ultimul an, pregatindu-mi lucrarea de licenta: Teoreme de punct fix pe spatii locaol convexe (licenta in matematica)

am studiat istoria religiilor, studiu in urma caruia am ajuns sa-mi pun niste intrebari. Conform invatamintelor, in lume au existat mai multe religii in perioade diferite, una dintre ele fiind crestinismul din zilele nostre. Aceasta religie este relativ tanara, aparand in urma cu doar 2000 de ani; in schimb primele schelete umane dateaza de aproximativ 2 milioane de ani. Asa cum au aparut si au disparut popoare si civilizatii (incasii, grecii si romanii – ca civilizatii antice, mesopotamienii, egiptenii, dinastiile chineze, diferite popoare antice rasfirate pe intreg mapamondul cunoscute mai putin) tot asa au aparut si religiile si au disparut odata cu disparita popoarelor respective
apoi am studiat religia si istoria religiilor (in Facultatea de Teologie), si am ajuns la concluzi asemanatoare cu cele de mai sus, fara sa imi tulbure credinta

Cum crestinismul este o religie noua el va disparea intr-o buna zi tot asa de brusc precum a aparut
sigur ca va disparea - asta o spune si credinta crestina: in prezenta lui Dumnezeu, dupa Inviere, nu se va mai practica cultul crestin (adica preotii vor fi someri, daca nu au invatat si alte meserii in viata asta?!?!)

Dar ce este de fapt religia? Religia, spun unii este credinta intr-o divinitate. De fapt este nevoia de a crede intr-un idol.
Din cele mai vechi timpuri oamenii au simtit aceasta nevoie de a crede in ceva, intr-un obiect sau divinitate superiora care sa-i apere si sa-i ajute sa treaca prin momentele grele.

nevoia de rude si de prieteni este normala - de ce nu ar fi la fel si nevoia de Dumnezeu, mai ales ca istoria omenirii a tot verificat-o

Intotdeauna am fost de parere ca doar oamenii slabi au nevoie de un dumenezeu. Cei care nu au curajul sa lupte, sa treaca mai departe, sa depaseasca momentele grele; cei carora le e frica sa traiasca. Acestia sunt oamenii care au nevoie de Dumnezeu.
In schimb, oamenii puternici nu au nevoie de cineva care sa-i calauzeasca in viata, au curajul sa lupte si sa depaseasca momentele dificile.

la ce religie te referi aici?
Crestinismul te indeamna sa lupti si sa depasesti momentele dificile cu credinta in Dumnezeu
oare tu consideri ca parintii tai si-au incheiat rolul in viata ta dupa ce ai reusit sa te descurci singur?
parerea mea este ca nu

un medic poate salva viata unui om, dumnezeu nu o poate face insa – referitor la numeroase cazuri in care oamenii bolnavi au preferat sa se roage la Dumnezeu decat sa mearga la spital si urmarile au fost evidente
cand medicul salveaza viata unui om nu o face impotriva vointei lui Dumnezeu, ci cu ajutorul acestuia
iar daca ne gandim si la cati au avut de suferit datorita incompetentei medicilor...
in orice caz, cei care nu merg la medic, nu din prea multa credinta (nu) o fac

Se spune ca Dumnezeu iti da dar nu-ti baga si-n gura.
Vrei sa-ti cauti ceva de munca? Te trezesti de dimineata si incepi sa-ti cauti. O faci asa in fiecare zi si dupa o saptamana ti-ai gasit. Si ii multumesti lui Dumnezeu.
Vrei sa reusesti la examene? Te apuci de invatat, studiezi noptile si mergi in fiecare zi la sala de lectura. Dupa ce iei examenele ii multumesti lui Dumnezeu.
Te simti rau, mergi la doctor, oferi cadouri – operatia iti reuseste si ii multumesti lui Dumnezeu.
Dar conform expresiei de mai sus ca „Dumnezeu iti da dar nu-ti baga si-n gura”, un loc de munca nu-l aveai daca nu te duceai sa-l cauti, la examene nu reuseai daca nu invatai si nici bine nu te faceai daca nu mergeai la spital. Si-atunci: care este rolul lui Dumnezeu? Ce face el pentru noi si cum ne poate influenta viata?

rolul lui Dumnezeu este exact rolul parintilor - cei care asteapta de la parinti sa le ofere mancare si distractii gratis pana cand mor (parintii), se indreapta spre Dumnezeu cu aceleasi pretentii

mai putin obisnuit... Ce s-a intamplat in aceste cazuri?
nu stim exact - la nivelul de intelegere la care a ajuns acum omenirea
tocmai de acea nu ne putem baza prea mult pe intelegerea omeneasca

poti oare ucide in nmele lui Dumnezeu? Se pare ca da, acest lucru s-a intamplat si nu de putine ori
omul poate face orice in numele lui Dumnezeu - dar asta nu inseamna ca o face neaparat cu acceptul lui Dumnezeu

un experiment
cum de toti copii au reusit sa-l deseneze la fel?

au desenat imaginea promovata de Coca-Cola, nu de Biserica!!!

fiecare religie are propria legenda despre facerea lumii
si este corect sa fie asa!
omul nu stie exact care este istoria familiei lui - cum ar putea avea pretentia sa cunoasca istoria divinitatii altfel decat in mod aproximativ

Cine crede in Dumnezeu trebuie sa creada fiecare pasaj din biblie, de la inceput si pana la sfarsit ceea ce este extrem de greu, luat teoretic, stiintific.
te intreb iar, la ce religie te referi?
in Crestinism nu este asa

Preotii sunt in slujba domnului. Asa se spune, asa am invatat, asa exista si in prezent sau asa ar trebui sa existe.
preotii sunt tot oamenI, nu vreun dumnezeu intrupat....

„cine este Sfantul Duh?”. S-a inscat o polemica insa nu s-a dat nici un raspuns concret. Dar chiar asa, cine este Sfantul Duh? Eu sincer habar nu am, poate imi spuneti voi cei care stiti mai bine.
dar cine este tatal tau stii exact? stii cate prietene a avut inainte de a te avea pe tine de fiu?
nu prea stii, si totusi, nimic nu te impiedica sa iti iubesti/folosesti parinti, nu-i asa?!?

eu cred in existenta unui dumnezeu, dar eu il vad pe Dumnezeu diferit de cum il vedeti voi.
deocamdata nu ne-ai vorbit decat despre cum vezi tu ca il vedem noi pe Dumnezeu
de exemplu, eu il vad altfel decat consideri tu ca il vad

A fost religia o simpla manipulare a maselor de oameni pentru satisfacerea propriile interese? La ultima intrebare eu as raspunde ca DA. sigur ca da
a fost si inca mai este religia
dar credinta in Dumnezeu este cu totul altceva

Intorcandu-ne la articolul nostru va intreb din nou: exista Dumnezeu? Si daca da, care este rolul lui Dumnezeu pe acest pamant? Este oare Dumnezeu o refugiere a fricii instinctului uman in fata greului? Este o creatie a mintii umane? Si daca raspundeti afirmativ la ultima intebare este mintea umana o minte sanatoasa sau una bolnava?
iar eu raspund (din nou)
Dumnezeu l-a creat pe om, apoi omul si-a creat propria viziune asupra lui Dumnezeu
omul este o creatie divina iar Dumnezeu, asa cum il intelege omul la un moment dat, este o creatie umana
exista Dumnezeu, dar omul nu il poate cuprinde exact cu intelegerea sa, ci doar il aproximeaza
0

#4 Utilizator offline   K0ntr0VerSy 

• PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 13-May 07

Scris 16 May 2007 - 10:33 PM

Multi ne certam din cauza subiectului asta. Daca va ganditi bine, Dumnezeu exista si este inefabil. Cu siguranta nu este un batranel care a facut lumea si omul in sase zile si in a saptea s-a odihnit. Este creatorul lumii exact asa cum este ea, in ciuda celor care cred ca Dumnezeu a creat un lucru bun, iar omul l-a schimbat in rau in ciuda vointei lui. Bun sau rau exista doar in viziunea noastra.
0

#5 Utilizator online   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Moderator Global
  • Inregistrat: 11-December 06

Scris 16 May 2007 - 11:59 PM

Vezi postareaK0ntr0VerSy, la May 16 2007, 11:33 PM, a spus:

Bun sau rau exista doar in viziunea noastra.

Dumnezeu stie ce este răul. Asta inseamna ca nu este doar viziunea noastra.

GENEZA 3 : 22 "Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si răul.

Uite deci, ca si in viziunea lui Dumnezeu exista conceptul de ....rău !
0

#6 Utilizator offline   Andruta* 

• miss tache
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 19-August 05

Scris 17 May 2007 - 12:09 AM

Vezi postareaK0ntr0VerSy, la May 16 2007, 11:33 PM, a spus:

Multi ne certam din cauza subiectului asta. Daca va ganditi bine, Dumnezeu exista si este inefabil. Cu siguranta nu este un batranel care a facut lumea si omul in sase zile si in a saptea s-a odihnit. Este creatorul lumii exact asa cum este ea, in ciuda celor care cred ca Dumnezeu a creat un lucru bun, iar omul l-a schimbat in rau in ciuda vointei lui. Bun sau rau exista doar in viziunea noastra.
Frumos spus. Cu toate ca uneori,poate fi si un batranel :P
Dumnezeu a creat imperfectiunea,nu se poate vorbi despre un lucru bun sau rau,ci doar despre unul imperfect,in opinia mea,desigur.
Binele si raul sunt notiuni relative,diferite de la individ la individ.Ma scuzati pentru repetitia usor suparatoare. :o:
0

#7 Utilizator offline   K0ntr0VerSy 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 17 May 2007 - 12:37 AM

Vezi postarealupini, la May 17 2007, 12:59 AM, a spus:

Dumnezeu stie ce este răul. Asta inseamna ca nu este doar viziunea noastra.

GENEZA 3 : 22 "Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si răul.

Uite deci, ca si in viziunea lui Dumnezeu exista conceptul de ....rău !

O sa ne certam.
In primul rand, eu nu (mai) cred in Yehova, dar sa vorbim strict dpdv al bibliei. Dumnezeu stie intr-adevar ce e raul pentru ca el L-A CREAT. Fiind omnipotent, nimic nu exista fara voia lui. El stie dinainte ce gandeste si ce va face fiecare, asa ca "Dumnezeu te pune la incercare" nu e altceva decat un nonsens. Gandeste-te la semnificatia cuvintelor omnipotent & creator.
0

#8 Utilizator online   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 17 May 2007 - 12:48 AM

Vezi postareaK0ntr0VerSy, la May 17 2007, 01:37 AM, a spus:

Fiind omnipotent, nimic nu exista fara voia lui. El stie dinainte ce gandeste si ce va face fiecare, asa ca "Dumnezeu te pune la incercare" nu e altceva decat un nonsens.

M-am gandit mult la ce ai scris mai sus. Omul , cand era fara pacat, avea dragostea, insa , stii tu cum e vorba, nu stii ce ai pana nu pierzi. :o: Dumnezeu a stiut asta, si a dat voie ca omul sa nu-l asculte, pentru ca acesta -- omul -- sa vada ce inseamna ruperea legaturilor intre om si dumnezeu, sau mai bine spus, ruperea prieteniei intre noi si Dumnezeu. Si totusi, Dumnezeu putea sa ne lase in voia sortii alese de noi, dar, na facut-o, ci.....chiara atunci, la inceput, ne-a spus ca desi am ales sa nu-l ascultam.....El totusi ne va salva de sub dominatia lui Satan. Asta s-a intamplat acum circa, aproximativ , dar nu mai mult de....................:P.............2000 de ani !
0

#9 Utilizator offline   K0ntr0VerSy 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 17 May 2007 - 12:56 AM

Ne certam rau de tot.
Daca tu dai drumul cainelui din lesa si iti uda florile sa zicem, e de vina el sau tu?
Satan asta e the dark side of Dumnezeu. Doar e omnipotent, remember? Nimic nu poate sa existe fara vointa lui.
"Au poate un om sa isi adauge un cot la statura sa? Voua va spun: si perii din cap va sunt numarati!", remember?
0

#10 Utilizator online   lupini 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog

Scris 17 May 2007 - 01:04 AM

Vezi postareaK0ntr0VerSy, la May 17 2007, 01:56 AM, a spus:

"Au poate un om sa isi adauge un cot la statura sa? Voua va spun: si perii din cap va sunt numarati!", remember?

Vad ca stii despre ce spune Dumnezeu. Atunci oare, ce te-a facut sa il parasesti ?

Nu uita , ca pe cei care il parasesc pe Dumnezeu, si Dumnezeu ii paraseste !

Totusi, ce te-a facut sa il parasesti ?

Vezi postareaK0ntr0VerSy, la May 17 2007, 01:56 AM, a spus:

Daca tu dai drumul cainelui din lesa si iti uda florile sa zicem, e de vina el sau tu?

Da, insa Dumnezeu nu i-a tinut pe primii oameni in lesa ! Din contra, le-a pus totul la dispozitie si i-a lasat liberi. Cine e vinovat, omul ca n-a ascultat, sau Dumnezeu ca l-a avertizat ? Cine e vinovat ....un hoţ care fura, sau un judecator care il judeca ?
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Pacatul originar din crestinism...
blabla bla-uri de la voi pt mine
menssana1984  4 4.860
Topic inchis Atasamente COSMOTEISMUL religie si stiinta HiperIon_el  10 6.517
Hot Topic (New) Potopul reloaded Elia  185 22.495
Topic inchis Cu inima in Gradina tyta  9 2.072
Topic inchis MAGIA ALBA,ESTE SAU NU O "CRIMA" IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU?!
MAGIA ALBA,FOLOSITA DE SCOLILE ESOTERICE...
RAMONA  0 2.033