Moralitatea in casnicii
Scris 06 May 2007 - 10:27 AM
Scris 06 May 2007 - 10:44 AM
nightwish, la May 6 2007, 12:02 AM, a spus:
Mi-a pus cineva intrebarea asta acum cateva zile si am vrut sa vad ce ganditi voi.
Avem doua cupluri: cate un partener este infidel, unul din cand in cand, fara sa se implice cu alta femeie decat sexual, celalalt.. traieste doua vieti. Care este mai moral?
Ar fi de dezvoltat descrierea detaliata a situatiei sotiei si sotului. Asemenea lucruri nu sunt ori albe ori negre. Intrebarile tale sunt foarte delicate. Pentru mine poate fi imoral sau poate nu fi imoral deloc, depinde mult de situatie.
Aceasta postare a fost editata de sabina00: 06 May 2007 - 10:44 AM
Scris 06 May 2007 - 10:56 AM
MiniME, la May 6 2007, 11:27 AM, a spus:
Subscriu!
Scris 06 May 2007 - 10:58 AM
Scris 06 May 2007 - 11:02 AM
Pt mine de exemplu este imoral sa accept amorezeala in 3 ....ce poate fi moral pt altu..pt mine poate fi imoral.
Situatia descrisa este imorala...fac si eu ca Flori...ce rost mai are legamantul numit casatorie?
Scris 06 May 2007 - 11:04 AM
Legat de cele doua cazuri ... probabil ca ambele sunt imorale . Primul pentru ca asa cum s-a mai spus , dpdv social , nu este corect sa schimbi partenera cu o mare gramada de alte partenere ... Cel de-al doilea pentru ca pe langa implicarea fizica , exista si implicarea sentimentala , care poate distruge mai mult decat " fluturas din floare-n floare ".
Scris 08 May 2007 - 06:48 PM
nightwish, la May 5 2007, 10:03 PM, a spus:
Care dintre urmatoarele doua situatii este mai imorala si de ce:
1. Sa ai aventuri pasagere..
2. Sa ai o relatie extraconjugala de lunga durata..
?
In cazul relatiior de scurta durata si bazate strict pe sex, implicarea celui casatorit e una superficiala; trateaza partenerele exclusiv ca pe o masa de carne care satisface nevoi,evident,carnale.E inutil sa se puna in discutie disponibilitatea acelor femei de a se lasa “exploatate”.Aici e vorba de “el” care e incapabil emotional sa vada in femeie altceva decat un obiect care ii foloseste satisfacerii unei nevoi imediate.Din punctual asta de vedere e imoral fata de sotie,care si ea nu poate fi altceva decat “obiectul” sus-numit,dar care in plus e indispensabila datorita activitatilor domestice pe care le desfasoara in cadrul “familiei”.
Pt cazul in care lucrurile se complica in sensul ca se aluneca mai mult sau mai putin voit intr-o relatie extraconjugala de lunga durata, atitudinea superficiala se exclude.Si dintr-un anumit punct de vedere,un gest lipsit de superficialitate “candideaza” mai putin la imoralitate.Intr-o astfel de situatie se presupune o oarecare implicare afectiva si atunci/aici vlorile morale isi pierd sensul ca notiuni care eticheteaza pt ca se confunda cu starea interioara a “personajului”.Acest om risca din punct de vedere social sa fie etichetat ca fiind imoral timp in care sufletul lui poate sa fie rupt intre doua situatii.Cu adevarat ar ajunge un imoral amanand la nesfarsit luarea unei decizii.
Aceasta,evident,e o viziune pe care mi-am format-o “observand” cazuri mai mult sau mai putin apropiate.Variatii sunt multiple in functie de….variabile…
Scris 08 May 2007 - 09:43 PM
Din punct de vedere religios amandoua cazurile sunt egal imorale, cum egal imoral esta sa faci sex necununat, sa divortezi, sa te recasatoresti ( daca nu esti vaduv) - si in general sa faci sex in afara legaturii consfintite in fata preotului.
Asta daca nu ne mai gandim si la faptul ca exista unii care zic ca sexul e imoral daca nu are scop de procreere ( chiar daca e in cadrul casniciei).
Dar pe de alta parte cunosc o multime de femei care ar accepta senine ca sotul sa aiba legaturi pasagere ( ca, deh - asa e barbatul - ochii vad, inima cere) dar s-ar da cu fundul de pamant daca ar afla ca barbatul are o relatie lunga - ceea ce ar presupune sentimente, angajament, etc.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Cum sa imi recapat increderea in el? | Ptia | 37 | 11.411 |
|
|
adiman83 | 114 | 8.429 |
|
sh mai mult ajutor | eudoareu | 2 | 2.186 |
|