sau Inregistrare

• 17 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Relatia AGRESOR - VICTIMA - teme combinate - o relatie a mortii, care duce la nebunie si crima Evaluare topic: * * * * *

#61 Utilizator offline   Cleric Prestøn 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 04-August 06

Scris 11 July 2007 - 12:53 PM

Busola interna

Agresorul si victima sunt persoane care si-au pierdut busola interna (sentimentele fata de ei insisi si fata de ceilalti), s-au le-a fost furata....
Pe parcursul relatiei, agresorul devine tot mai atent cu sine iar victima sa tot mai neatenta cu sine.

Omul cand isi pierde busola interna (sentimentul care il motiveaza, il directioneaza) cauta repere, motivatii externe.
Se ghideaza dupa horoscop. Se teme de superstitii, de pisica neagra care-i apare in drum, de numarul 13 etc.
Familia in care nu exista motivatii interne (sentimente) le va cauta in exterior. Isi face o baie noua dupa care deschide usa vecinilor:"hai vecine sa vezi ce baie mi-am tras".
Daca e la sat, se scoala cat mai de dimineata sa-l vada vecinii cat e de harnic.
Pizma celor din jur e motivatia externa preferata de familiile "harnice" care nu au la baza lor sentimentul unuia fata de celalalt.

Cei care formeaza familii fara sentiment, sunt persoane goale pe dinauntru. Tot ce au e trupul lor cu care isi identifica sinele.
Motiv pentru care unii dezvolta o preocupare patologica vis-a-vis de sanatatea si integritatea lor corporala. De la cele mai nastrusnice medicamente si alimente naturiste pana la teama de cutremure si alte cataclisme naturale.
Preocuparea si teama asta le-o insufla si celor din jur prin sfaturi necerute, stiri negative.
De la acesti oameni bizari poti afla prima data care e alimentul cel mai nenatural, mai plin de E-uri pe care trebuie sa il eviti. Sau cand e posibil sa loveasca urmatorul cutremur.
Cel mai mic semn de boala, e motiv de panica maxima pentru ei. Cel mai mic defect fizic din nastere pe care il poate avea copilul lor e motiv de maxima nemultumire. Si evident, urmeaza o naveta furibunda la medici pentru a aduce perfectiunea inapoi. Oamenii fara sentiment, pretind perfectiunea de la semenii lor. Aceasta tendinta spre perfectiune e un mecanism psihologic de despagubire pentru infirmitatea lor sufleteasca, pentru neputinta de a avea sentiment neconditionat pentru sine, pentru cei din jur, e o compensare pana la urma pentru starea de nefericire din sufletul lor. Cauza starii de nefericire ei nu o pot constientiza motiv pentru care si dezvolta tot delul de mecanisme compensatorii.

p.s. sentiment neconditionat: sa-ti iubesti (accepti) aproapele asa cum e el fara sa-i ceri nimic in schimb pentru asta. Sa oferi ceva fara sa astepti rasplata.

Agresorul si victima, sunt oameni care nu inteleg de fapt ce e iubirea (acceptare si intelegere).
Ei confunda iubirea cu indragostirea, care e adevarat te fericeste o vreme. Dar indragostirea se termina cu atat mai repede cu cat nu sti sa iubesti neconditionat.

Aceasta postare a fost editata de iosafat: 11 July 2007 - 12:59 PM

0

#62 Utilizator offline   Cleric Prestøn 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 July 2007 - 02:28 PM

Cum poti sa iti pierzi busola interna (busola omului e sentimentul din el, pe care si-l calca in picioare)

1. Nu ai fost iubit neconditionat in familie, in copilarie, prin urmare nu sti sa iubesti neconditionat (absenta sentimentelor autentice fata de sine si ceilalti)
2. Iti alegi un artener de viata de care nu esti indragostit (absenta sentimentelor fata de partener)
3. Iti alegi o cariera pentru care nu ai aptitudini, vocatie (absenta sentimentelor fata de munca prestata)

Absenta sentimentelor genereaza in om sentimentul ca nu el isi controleaza viata. Ca ori pe unde umbla e un rob.
Ca nu el e stapanul sau ci mereu altii (patronul, partenerul de viata).

Absenta sentimentelor duce cu timpul la dificultati de memorare, de atentie.
Partenerul care nu are sentiment in relatie, uita oala cu mancare pe aragaz frecvent. Mintea sa e ocupata (inconstient) cu modul in care ar putea scapa de chinul relatiei, nu de grija ca sa iasa mancarea buna.

Cu timpul calcarea in picioare a sentimentelor proprii duce la o stare de tampire, de pseudodementa (la batranete) iar asupra copiilor genereaza o pseudodebilitate (din cauza ca parintele fara sentiment calca in picioare sentimentele copilului sau).

Viata noastra e guvernata de sentimentul din noi. Renuntarea la el pentru beneficii imediate (materiale, sexuale, morale, de inlaturare a singuratatii) il duce la neantizare. La anularea sinelui.

Cand vezi un copil sau un adult ca are gandurile aiurea, ca nu se poate concentra la ce spui, ca vorbeste peste tine sau nu are rabdare sa te asculte inseamna ca sentimentele sale sunt absente. Ce inseamna absenta setimentelor? Inseamna ca avem a face cu un om care isi calca in picioare sentimentele proprii, ale celor din jur si caruia ii sunt calcate in picioare sentimentele. E vorba de un om care umbla in viata fara busola interna. Un om fara busola devine victima-agresor pentru a se despagubi pe sine sau pe altul pentru starea de nefericire.

Aceasta postare a fost editata de iosafat: 13 July 2007 - 02:57 PM

0

#63 Utilizator offline   Un Om 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 19-June 07

Scris 13 July 2007 - 03:56 PM

Ce anume trebuie constientizat sii mai ales cu ce trebuie inceput ptr ati recapata busola interna ? Cred ca multi dintre noi ne cunoastem cat de cat problemele dar nu stim cu ce sa incepem
0

#64 Utilizator offline   Cleric Prestøn 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 July 2007 - 05:01 PM

Vezi postareafreakkk, la Jul 13 2007, 04:56 PM, a spus:

Ce anume trebuie constientizat sii mai ales cu ce trebuie inceput ptr ati recapata busola interna ? Cred ca multi dintre noi ne cunoastem cat de cat problemele dar nu stim cu ce sa incepem

1.rezolvarea (eliminarea) dependentelor afective nejustificate de sentiment autentic (de exemplu dependenta afectiva si materiala de niste oameni care iti sunt impostori in calitate de parinti - cazul multor adolescenti cu probleme, sau intreruperea unei relatii sado-masochiste cu partenerul de viata), dependenta de oameni, locuri si lucruri care de fapt nu ti le doresti, nu iti plac, care iti compenseaza lipsa unor valori adevarate, reale in viata. O dependenta e teama de a ramane singur in viata, teama ca nu mai ai cu cine face sex - la barbati complexati fizic, social, material, teama ca nu te mai vrea nimeni dupa o anumita varsta ca ai imbatranit si nu mai poti face copii-la femei; teama ca ramai pe drumuri in cazul victimei dependente locativ de agresor, toate vin din absenta sentimentelor pentru sine.
2.constientizarea minciunii de sine (dupa o anumita varsta cred ca se mai face la judecata de apoi)

Aceasta postare a fost editata de iosafat: 13 July 2007 - 05:03 PM

0

#65 Utilizator offline   Un Om 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 13 July 2007 - 06:28 PM

Ai dreptate . De cand am renuntat la spiritualitate simt un gol urias , nu fac altceva decat decat sa ratacesc de colo colo fara sa stiu ce caut . Nimic nu ma mai bucura , nimic nu ma mai multumeste .Ce crezi ca poate reinvia sentimentele?
0

#66 Utilizator offline   Cleric Prestøn 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 July 2007 - 07:03 PM

Vezi postareafreakkk, la Jul 13 2007, 07:28 PM, a spus:

Ai dreptate . De cand am renuntat la spiritualitate simt un gol urias , nu fac altceva decat decat sa ratacesc de colo colo fara sa stiu ce caut . Nimic nu ma mai bucura , nimic nu ma mai multumeste .Ce crezi ca poate reinvia sentimentele?

Schimba mediul, du-te printre cei care au ceva de oferit si nu mai sta langa cei care "te fura"
0

#67 Utilizator offline   Cleric Prestøn 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 16 July 2007 - 01:04 PM

Cei care agreseaza psihic sunt "ucigasi ai mintzii".
Pentru a-i contra, nu trebuie sa-i agresezi la randul tau. Ci doar SA TE APERI (fara reprosuri, fara sa te plangi, fara sa te autocompatimesti). Cea mai buna aparare impotriva unui agresor a ca victima sa renunte la statutul de victima.
Cand nu esti victima, nu mai poti fi agresat.
Totusi unii agresori au trecut pragul spre psihopatie, agreseaza fara motiv.
In momentul asta nu mai e nimic de facut. Agresorul psihic cand nu mai poate ucide mintea, poate ucide trupul (poate comite crima).

Cand victima nu mai permite sa fie agresata (se apara eficient, devine independenta etc) agresorul devine frustrat sau dimpotriva isi poate reveni la normal, adica victima renunta sa mai fie victima, agresorul renunta sa mai fie agresor.
Cand unul isi rezolva problemele are si celalalt ocazia sa si le rezolve pe ale sale de la sine. Cazurile de genul asta sunt f rare, de obicei e vorba de o victima care isi face terapie eficienta si se lupta cu agresorul de pe pozitiile unui om puternic, nu de pe pozitii de victima (cu reprosuri si plangeri). Dar cazurile astea sunt atat de rare ca pot ramane in teorie.

In majoritatea cazurilor traumele victimei nu-i permit sa actioneze ca un actor neutru dupa ce agresorul ii este deconspirat de catre altii sau de catre ea insasi cu puterea mintii ei. Cand victima simte ca prinde putere asupta agresorului vrea razbunare. Vrea inapoi ce i s-a luat. Vrea sa se despagubeasca.
Momentul cand victima isi provoaca agresorul e momentul cand a sosit scadenta pentru victima.
Atunci victima poate fi ucisa de agresor sau isi poate ucide agresorul, depind cine e mai iute, mai planificat in actiune.

Figurativ vorbind, agresorul e ca un "demon" (vampir psihic) care isi poseda victima in toate modurile posibile, iar victima sa e un "demonizat". Odata demonizata victima dupa ce scapa de langa agresor va demoniza si pe altii.
Ca victima sa fie "demonizata" de un "demon", ea trebuie sa fie "putin" "demonizata" din familia ei unde s-a nascut. Asa sustine AT-ul.

Dar eu cred ca oamenii malefici pot "demoniza" un om slab de inger chiar daca a iesit "curat" din familie.

Cunosc un caz, o profesoara de matematica care s-a casatorit cu un homosexual. Ambivalenta lui sentimentala si sexuala fata de ea (ea nu a stiut niciodata ca e homosexual) au schizofrenizat-o (plus tacticile lui de a o face sa creada ca nu stie ce vorbeste, ca uita diverse lucruri, etc). A ajuns sa iasa la plimbare cu sotul si fiul, o lua inaintea lor si incepea sa isi arunce hainele de pe ea, iar cei doi se grabeau sa le adune si sa o imbrace la loc.
Cazurile de disociati care se dezbraca in public sunt destule.
Dupa internari multiple la psihiatrie, sotul a luat-o acasa, a inchis-o intr-o camera, a batut scanduri la ferestre, a legat-o ca pe animal, si i-a dat mancare din ce in ce mai rar. Prietenii de familie nu au mai avut voie sa o viziteze. Intr-un an a murit.

Imi aduc aminte de un film vechi in care sotul isi inebuneste deliberat sotia, ii ascundea lucrurile, (mai ales cele daruite de el) si apoi o intreba unde sunt. Dupa un timp le gasea el chipurile, si i le arata, apoi ii spunea vezi, incepi sa iti pierzi memoria, e timpul sa mergi la spihiatru. Faptul ca o facea sa creada ca nu stie ce face, il apara pe el de escapadele sale cu alte femei. Tot ce i se parea sotiei ciudat in comportamentul lui, el ii spunea ei ca sunt simple halucinatii din cauza bolii.

Mai trebuie sa spun ca victima are insomnii, migrene, cefalee, psoriazis, alergii, palpitatii, atacuri de panica, spasmofilie, crize de isterie, etc si pentru toate astea se trateaza cu "naturiste", cauta raspunsuri la horoscopul de la tv si viziteaza manastirile? Unele chiar s-au calugarit in starea lor de confuzie.

Aceasta postare a fost editata de iosafat: 16 July 2007 - 01:15 PM

0

#68 Utilizator offline   Un Om 

• Crin
  • PipPipPipPipPip

Scris 19 July 2007 - 01:58 AM

Imi place foarte mult ca ne dai si exemple de cazuri negative! Dupa ce am citit toate postarile astea am ramas mai debusolat in unele puncte de vedere.Nu stiu de ce dar am inceput sa am falsa impresie ca toti sunt nebuni si de aceea am nevoie si de modele pozitive !
Pe mine personal cred ca m-ar ajuta daca ai posta si exemple de cazuri pozitive cu persoane dezvoltate armonios sau care au invins astfel de probleme(nu e nevoie neaparat de cazuri reale , macar fictive)
Scuze daca am fost incoerent dar sunt foarte obosit !

Aceasta postare a fost editata de freakkk: 19 July 2007 - 02:00 AM

0

#69 Utilizator offline   elandi 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 05-September 05

Scris 19 July 2007 - 07:01 AM

Vezi postareafreakkk, la Jul 19 2007, 02:58 AM, a spus:

Imi place foarte mult ca ne dai si exemple de cazuri negative! Dupa ce am citit toate postarile astea am ramas mai debusolat in unele puncte de vedere.Nu stiu de ce dar am inceput sa am falsa impresie ca toti sunt nebuni si de aceea am nevoie si de modele pozitive !
Pe mine personal cred ca m-ar ajuta daca ai posta si exemple de cazuri pozitive cu persoane dezvoltate armonios sau care au invins astfel de probleme(nu e nevoie neaparat de cazuri reale , macar fictive)
Scuze daca am fost incoerent dar sunt foarte obosit !

Poti sa te uiti la filme cu eroi, cowboy, Hercule, politiste pana te saturi sa vezi cazuri pozitive (dar mereu si negative cu care se lupta eroii).
Lumea care scrie aici cauta solutii pentru ca sufera psihic si cauta explicatiile suferintei.
Motivul suferintei este agresivitatea intre oameni.
Despre asta a vorbit prima data Freud si a presupus ca exista o pulsiune a mortii. Oamenii sunt miscati si manati de Eros si Thanatos. Apoi Konrad Lorenz a scris despre agresivitatea intraspecifica in Asa-zisul rau. Lorenz considera agresivitate unul dintre cele 4 instincte majore si arata avantajele ei pentru specie.
Irenaus Eibl-Eibesfeldt in Iubire si Ura si in Agresivitatea umana arata ca exista mecanisme innascute atat pentru coeziunea dintre oameni, cat si pentru ura si violenta.
Daca nu vorbim deschis despre agresivitate si nu recunoastem ca face parte din viata noatra obisnuita, nu vom putea pricepe neam de ce suferim si ne imbolnavim psihic si fizic.
Suntem tentati sa vedem partea buna, sa ne fortam sa vorbim doar de iubire. Si asta ne costa. Un spectacol dezgustator este, de exemplu, o serbare de 8 martie la o gradinita sau la scoala primara. Copiii sunt invatati sa spuna tot felul de minciuni si fantasmagorii despre mama lor si asta pentru satisfactia acestor mame...

Aceasta postare a fost editata de elandi: 19 July 2007 - 07:02 AM

0

#70 Utilizator offline   Cleric Prestøn 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 19 July 2007 - 09:08 AM

Vezi postareaelandi, la Jul 19 2007, 08:01 AM, a spus:

Poti sa te uiti la filme cu eroi, cowboy, Hercule, politiste pana te saturi sa vezi cazuri pozitive (dar mereu si negative cu care se lupta eroii).
Lumea care scrie aici cauta solutii pentru ca sufera psihic si cauta explicatiile suferintei.
Motivul suferintei este agresivitatea intre oameni.
Despre asta a vorbit prima data Freud si a presupus ca exista o pulsiune a mortii. Oamenii sunt miscati si manati de Eros si Thanatos. Apoi Konrad Lorenz a scris despre agresivitatea intraspecifica in Asa-zisul rau. Lorenz considera agresivitate unul dintre cele 4 instincte majore si arata avantajele ei pentru specie.
Irenaus Eibl-Eibesfeldt in Iubire si Ura si in Agresivitatea umana arata ca exista mecanisme innascute atat pentru coeziunea dintre oameni, cat si pentru ura si violenta.
Daca nu vorbim deschis despre agresivitate si nu recunoastem ca face parte din viata noatra obisnuita, nu vom putea pricepe neam de ce suferim si ne imbolnavim psihic si fizic.
Suntem tentati sa vedem partea buna, sa ne fortam sa vorbim doar de iubire. Si asta ne costa. Un spectacol dezgustator este, de exemplu, o serbare de 8 martie la o gradinita sau la scoala primara. Copiii sunt invatati sa spuna tot felul de minciuni si fantasmagorii despre mama lor si asta pentru satisfactia acestor mame...

" Un spectacol dezgustator este, de exemplu, o serbare de 8 martie la o gradinita sau la scoala primara. Copiii sunt invatati sa spuna tot felul de minciuni si fantasmagorii despre mama lor si asta pentru satisfactia acestor mame..."
dar iti dai seama cat ii dezgusta pe micutii care au mame impostoare? sau cat ii intristeaza pe cei la care le-a murit mamica posesiva?

"Suntem tentati sa vedem partea buna, sa ne fortam sa vorbim doar de iubire. Si asta ne costa."

E vorba de iubirea neconditionata, asa zisul altruism. Indragostirea intre parteneri apare si poate sa dispara. Si dispare foarte repede la oamenii care au trait in familia lor iubirea conditionata (care nu e iubire).

Psihanaliza a batut multa vreme campii. Freud s-a ratacit mult in sex. Jung (desi evreu crescut in religia mozaica) a ajuns sa caute raspunsuri in spiritism. In fine, scrierile lui Jung sunt greu de inteles chiar si pentru profesionisti.

AT-ul lui Eric Berne a facut ceva de bun simt. A preluat, s-a intors la filozofia crestina si a transpus-o intr-o forma analitica, sintetica, usor de inteles pentru oricine e dispus sa relationeze pe principiul "nu fa altuia ce tie nu-ti place" sau mai bine zis "nu impiedica pe altii sa obtina ceea ce tu iti doresti si ai obtinut deja".

Interesant ca dupa ce omenirea a trecut prin analize psiholgice extrem de alambicate s-a intors la intelepciunea populara izvorata din bunul simt si usor de inteles.

Indragostirea egoista (iubesti pe celalalt pentru tine) te poate face fericit o vreme, dar nu-l fericeste pe celalalt cu nimic. Si mai ales nu are nici o tangenta cu altruismul.
A te indragosti de partener nu te ajuta cu nimic in a-l pastra in relatie alaturi de tine.
Mai rau, cu cat te iubesti pe tine mai putin, cu atat te indragostesti mai puternic de celalalt. Atat de puternic incat daca primesti papucii te poti arunca de la etajul 9. Sinele e absent, fiind totdeauna la celalalt. Cand celalalt nu mai e, sinele tau dispare, simti ca nu mai existi si prin urmare pui in practica trecenea la neant.

Agresivitatea e o reactie la frustrare nu e nici instinct nici sentiment.
Omul are 4 sentimente, bucuria, tristetea, iubirea si mania. Iubire inseamna altruism, intelegere si acceptare pentru nevoile celuilalt, chiar daca acesta are nevoie sa nu te mai vada in veci. Din iubire pentru el, si nu pentru tine, il lasi in pace.
Lipsa bucuriei produce tristete. Iar tristetea de lunga durata epuizeaza creierul si genereaza depresie.
Lipsa iubirii (nu indragostirii) naste manie in om. Ce inseamna asta? Daca un om de langa tine, pe care tu l-ai tratat cu altruism, ai fost atent cu nevoile sale, i-ai lasat mana libera sa se bucure de orice, iar el in schimb te agreseaza facand tocmai invers de cum i-ai facut tu, asta te manie.
Iar mania e un sentiment sanatos prin care tu il aduci la realitate pe cel care practic agreseaza fara motiv.
A nu te mania, a te lasa calcat in picioare atunci cand sti ca nu meriti genereaza frustrare in timp.

Cineva care isi injura si umilea frecvent "prietenul" ii spunea acestuia cand el nu-i raspundea inapoi cu aceeasi moneda: "nu tine in tine ca se impute si miroase urat". Corect. A te mania pe oamenii care au ca principiu de viata "mojicia impune respect, sunt mojic sunt respectat" e un lucru sanatos, care il obliga pe mojic ca "asa nu merge".

Furia, spre deosebire de manie, nu e un sentiment, e o reactie care apare din frustrare de cele mai multe ori generata de egoism (Dl. Goe). Furie au psihopatii, paranoicii, si toti egoistii care vor mai intai sa li se satisfaca propriile dorinte inaintea dorintelor altora (se intelege mai ales prieteni, membri din familie, etc.)

Mai pe intelesul tuturor, toti cei lipsiti de capacitati empatice, de altruism, de putinta si stiinta de a iubi neconditionat sunt mai tot timpul furiosi. Furia permanenta e specifica agresorilor decompensati. E nevoie sa fie pusi in camasa de forta si pe diazepam intravenos ca sa poti discuta cu ei.

Aceasta postare a fost editata de iosafat: 19 July 2007 - 09:14 AM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 17 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) niste pareri mi-ar prinde bine Reprazent  21 7.474
Replici noi Teama de a mai vorbi Little swan  1 333
Hot Topic (New) Atasamente Se merita sa fac Psihologia?
Traiesc in Romania, prin urmare am nevoie de bani.
zbiara  94 23.107
*Replici noi psihoza si detentie
un episod psihotic''tratat''cu detentie in penitenciar
Guest_Guest_georgescu eugen_*_*  10 1.610
Replici noi Mai sociabil SenzAtione  17 929