La varsta adolescentei, are loc o revizuire a scriptului. Evident inconstienta. Asta este varsta la care multi parinti se plang ca "nu se mai inteleg cu copilul", ca "a ajuns la varsta aia critica, in care toti adolescentii sunt refractari". De fapt, Copilul tatoneaza in script. Si-l "cizeleaza". Face modificari, insa minime, il incadreaza mai bine in peisaj. Intr-un anume fel, se convinge daca asteptarile percepute sunt cele de rigoare. As indrazni sa spun ca isi "repeta" rolul si se asigura ca a inteles bine toate "replicile". S-a constatat ca esentialul nu il schimba. Asteptarile parintelui de sex opus sunt doar putin revizuite, si se fac niste "adaptari" de rigoare. Dupa aceasta perioada , scriptul " este batut in cuie". "Coboara" adanc in subconstient, insa ii va guverna toata viata.
Cleric Preston, la Apr 15 2008, 04:21 PM, a spus:
"Boarfa dreacu, la ora asta se vine acasa?" - (asteptarile tatalui - ......
Hai sa incercam sa vedem ce ar putea intelege Copilul. Ca tatal( partenerul ei mental) se asteapta ca ea sa fie o boarfa. Insa ea nu stie din nastere cum sa fie asa ceva si sa il "multumeasca" pe tata. Asa ca isi priveste mama, ca doar pe ea a ales-o tata, ca fiindu-i pe plac. Asa ca raspunde la asteptarea tatalui, si isi imita mama in ceea ce presupune ca ar fi comportamentul ideal pe care-l place tata.

Numai cei cu scripturi complementare ajung sa stabileasca un cuplu. Nu ma refer numai la cuplul casatorit. Orice persoana pe care o acceptam in jurul nostru, are un rol in scriptul nostru. Si pe buna dreptate vorbele batranesti, venite din unele observatii exacte, spun : "Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti", sau "Cine se aseamana se aduna"
Si luand exemplul de mai sus....cand am facut referire la asteptarile parintelui de sex opus, nu m-am referit numai la ceea ce percepe copilul ca si-ar dori de la el parintele acesta. Identificandu-se cu parintele de acelasi sex, copilul vede si simte ca parintele de sex opus are asteptari si de la partener(a). Si poate traduce ca se asteapta ca si copilul( care se identifica cu parintele de acelasi sex) sa ii indeplineasca aceleasi asteptari. Exemplu: in familia unde tata se poarta rau cu mama, iar mama e numai vaicareata si nu face nimic, fata poate deduce ca asta este asteptarea tatalui...ca femeia sa fie desconsiderata, si sa nu faca nimic. Ca atare isi va imita constiincios mama, va lua un sot, care intr-o forma sau alta o desconsidera( nu neaparat in modul in care o facea tatal ei, insa intr-o forma sau alta tot desconsiderare sa fie), iar ea nu va face nimic sa schimbe starea lucrurilor.
De parintii pe care ii purtam in minte trebuie sa "divortam". Mental vorbind. Si mai ales de parintele de sex opus. Sa se renunte la a-i mai implini asteptarile. Si sa renuntam la ne mai comporta precum parintele de acelasi sex. Toate aceste atitudini( implinirea asteptarilor parintelui de sex opus si imitarea parintelui de acelasi sex, care ne definesc scriptul) sunt constrangeri in viata. Si ca atare nu suntem liberi, pana nu facem acest pas. Si sa cautam sa ne implinim pe noi.
Persoanele cele mai "legate" emotional de parintii din mintea lor, si care nu vor cu orice chip sa renunte se invart in cerc. Aceste persoane fie par sa fie "multumite" cu viata lor( stau bine in script, sunt satisfacute inconstient de modul in care si-au multumit parintii), fie nu considera ca psihoterapia are valoare si ca atare nu ajung in terapie. Mai sunt cei care fac niste pasi firavi...dar fie "au dat numai de snapani, fie terapeutul se declara invins negasind nimic de facut" fie chiar aleg cel mai slab terapeut, nici acestia nu vor sa renunte la parintii mentali. Apoi vin cei care ajung si stau ceva timp in terapie, apoi, inainte de incheierea ei declara ceva de genul:" Mie mi-a ajuns, ma simt bine, nu vreau sa fiu mai fericit de atat" sau " Terapeutul cam batea pasul pe loc si eu nu mai gaseam nimic de invatat de la el, asa ca am renuntat", etc . Acestia au taiat un pic din 'cordonul ombilical" mental, dar pe parcurs au decis sa se intoarca la mama si la tata.
In terapie se reeduca persoana. Se inlocuiesc invataturile inutile parentale cu altele utile. Dar, cum sa stie omul cum sa fie liber, daca el face terapii bazate numai pe "a invata sa traiasca bine in script"? In ele omul va invata sa traiasca multumit in nevroza. Analiza de script este ceea ce separa totul. Cum poate la urma urmei cineva sa renunte la ceva ce nu cunoaste?!
Aceasta postare a fost editata de Laughlin: 15 April 2008 - 05:27 PM