sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Despre Autori si Bibliografii Despre cum se posteaza un text Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Cela 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 20-July 05

Scris 25 April 2007 - 02:19 PM

Maximus, posta la adresa http://www.roportal....topic10266.html textul de mai jos (ca si alte idei in acest topic deja inchis) inspirat fie de scrieri ale mele mai vechi pe vreun forum, fie de pe site-ul meu care azi este inchis ((www3. sympatico.ca/ws7n ).
Nu ma deranjeaza acest fapt, personal considerand ca ideile trebuie sa circule, mai ales cand sunt corecte si adevarate, insa e a doua oara deja cand cineva pe acest forum preia idei fara sa aminteasca sursa, sau macar sa aminteasca ca nu detine bibliografia pe baza careia a fost intocmit textul, adica nu-i este autor decat indirect.
Asta din pacate creaza confuzii in alte parti, pe unde mi se reproseaza plagiatul . . .

O suma importanta de idei (chiar ideile centrale) ale crestinismului apar in alte religii cu mult inaintea acestuia.
Crestinismul s-a inspirat si din alte parti sau e pura coincidenta??
Pe scurt:
1.Mitul babilonian al zeului Bel-marduk
Aici apare tema invierii din morti, Marduk era prins ca urmare a unor intrigi, era despuiat si ucis iar apoi aruncat intr-o pestera. Pestera era strajuita de soldati, el era jelit de femei. Impreuna cu el erau judecati doi raufacatori unul era ucis altul era eliberat. Comemorarea "patimilor" lui Marduk aveau loc pe 1-11 martie. In final zeitatea invia si iesea din mormant spre bucuria multimii.
2. Mitologia persana
Ahura-Mazda va trimite in lume pe eroul Cheresaspa, pentru a restabili ordinea. Misiunea acestuia odata indeplinita, fecioara Eredhat-Fedhri, va naste pe Saoshiant, "Mantuitorul". Cand va implini 30 de ani, Saoshiant va lichida definitiv conflcitul cu fortele raului, invingandu-le. Apoi va prezida Invierea Mortilor, va separa pe cei buni de cei rai, primii fiind primiti de indata in cer, in Gorodemano (Lacasul Cantecului),
3. Mitologia egipteana
Mitului invierii este si mitul lui Osiris, Isis si Horus, initial zei ai vegetatiei la egipteni. Si aici eroul mantuitor este ucis dar invie in final, si aici el este nedreptatit, si aici el dupa inviere devine “stapanul lumii celor morti, a lumii spiritelor”.
4.Mitul metroacismului,
Cultul frigian al “Mari Mame Cibela”. Aici apare un mantuitor, Attis (“tzapul” in frigiana, cum lui Isus i se spunea “mielul”), care si el moare si invie. Adoratorii metroaci sustineau ca biserica crestina a copiat riturile lor cele mai sfinte, patimile, moartea si invierea lui Attis, ca au plasat dupa exemplul lor la echinoctiul de primavara "saptamana patimilor", comemorarea sacrificiului crucii (la metroacii apare pinul) prin care "mielul dumnezeiesc" rascumpara neamul omenesc. Intalnim apoi, deopotriva, botezuri, abstinentze pregatitoare, zile de doliu pentru moartea mantuitorului, lumanari care se aprind si se sting, figuratii expresive ale invierii, nopti de veghe, “miruri” si comuniuni, imnuri de bucurie care succed prohodirea zeului.
5. Mithraismul
Dupa parerea mea cel mai asemanator crestinismului.
Ambele religii au comun botezul prin scufundare, aghiasma, descoperirea icoanelor din altar in sunetul clopotelului, nasterea zeului mantuitor la 25 decembrie, dogma nemuririi sufletului, invierea si judecata viitoare, existenta raiului in sferele superioare ale cerului si a iadului cu demoni in adancurile pamantului, o morala imperativa, precum si faptul ca credinciosii ambelor culte se numeau intre ei “frati” si se priveau ca atare. Ca si Cristos, Mithra era socotit mijlocitor intre credincios si divinitatea nevazuta; precum Mithra era socotit “zeu al luminii”, Hristos e numit “lumina lumii”.
Ce parere aveti de asta?
Este crestinismul revelat sau doar face parte dintr-un proces continuu de pefectionare a religiosului din om?
0

#2 Utilizator offline   Enki 

• god of wisdom
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 15-June 06

Scris 25 April 2007 - 02:25 PM

Ai dreptate, dar astea sunt idei super cunoscute celor care se preocupa de aceste aspecte, si sunt pasionati de mitologia orientala. Poate i-o fi fost lene sa mai scrie el textul si l-a copiat. Sunt foarte multe siteuri mai ales straine unde am intalnit aceste informatii.
0

#3 Utilizator offline   Cela 

• Lalea
  • PipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 20-July 05

Scris 25 April 2007 - 04:02 PM

Vezi postareaEnki, la Apr 25 2007, 04:25 PM, a spus:

Ai dreptate, dar astea sunt idei super cunoscute celor care se preocupa de aceste aspecte, si sunt pasionati de mitologia orientala. Poate i-o fi fost lene sa mai scrie el textul si l-a copiat. Sunt foarte multe siteuri mai ales straine unde am intalnit aceste informatii.

E adevarat ca exista disponibile toate aceste idei chiar si pe net, doar ca formularile, ortografia romaneasca, sistematica comparatiei in sine, este aceea creata de mine pe baza unei bibliografii in principal romanesti. De altfel, in alta parte, autorul (maximus) chiar indica sursa (adica site-ul meu, acum inchis) pentru o alta chestiune pe care o aduce in discutie, numai ca eu am vazut asta ulterior:
http://www.roportal....topic10106.html

Maximus: uite aici referitor la "proorocirile" post factum facute de profetul Daniel
http://www3.sympatic...ws7n/Index8.htm

Aceasta postare a fost editata de Cela: 25 April 2007 - 04:03 PM

0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Dumnezeu Creatorul si Mantuitorul
Isus si mantuirea - biblic
il servo  612 49.328
Topic inchis Biserica ... un factor de evolutie sau de involutie?
Religia cuvantul Domnului pentru noi?
Soimos  140 21.678
Topic inchis Un mare pacat: masturbarea * * - - - predator  102 33.463
Replici noi Ce se intampla in religia catolica !? nelu28  4 3.942
Topic inchis Hristos este adevăratul Lucifer tota_puri  4 1.508