aLat, la Mar 20 2005, 11:08 AM, a spus:
Citind diverse articole m-am convins de curand ca religia asta nou aparuta este o mare inshelatorie. Deshi ea se proclama o religie straveche este aparuta in forma actuala din sec XVIII, shi se rafineaza in continuu. Cele doua cartzi ce stau la baza ei, Bahir shi Zohar, se vand la pretzuri aberante, la fel ca shi o vasta gama de produse ce se presupune ca purifica spiritul. Ex: apa kabbalah 10$/sticla.
Perceptzia moderna a credincioshilor kabbalah este ca cu cat sacrifici mai mult pentru credintza cu atat eshti mai aproape de perfectziune. Shi sacrificiile nu sunt mici, va amintitzi sumele fabulosse donate de Madonna, shi multe alte celebritatzi.
Dilema mea este: cum de a ajuns religia asta sa fie atat de populara? O idee am eu dar vreau sa shtiu parerile mai multora.
Eros.
Din cate stiu eu Kabbalah nu este o religie deci nu isi asuma pretentia de a RELEGA omul de Creatorul sau. Cel mult este o suma de precepte, un sistem filosofic destul de bine pus la punct si care abordat cu buna credinta poate da roade neasteptat de bune. Poate ca in cele din urma si tu te simti atras de Kabbalah dar nu faci decat sa pierzi timpul asteptand aprobarea celorlalti si punand intrebari superficiale de genul: cum de a ajuns religia asta sa fie atat de populara? Daca nu ai fi fost atras nu ai fi pus nici macar o astfel de intrebare, nu?
Daca totusi vrei un raspuns acesta ar fi faptul ca are CEVA DEOSEBIT. Are o lumina proprie, ceva din gratia lui Uriel si puterea lui Mihail. Daca vrei sa vezi Kabbalah transpusa sublim in crestinism te sfatuiesc sa citesti cate ceva despre Isihasm. Vei gasi acolo aceeasi magie si sacralitate a Cuvantului si aceeasi putere a inceputului ca si in Kabbalah.
In ceea ce priveste aberatiile care pleaca de la Kabbalah si merg spre extreme (vezi apa Kabbalah cu 10 dolari/sticla) raspunsul meu e simplu: nu dati perle la porci. Vezi excesele care se petrec si in sanul Sfintei Biserici - acatiste, alungari de demoni, blesteme spuse in biserica, etcaetera.
Apropos, termenul de "credincioshilor kabbalah" e o greseala de-a ta din moment ce printre preceptele importante ale Kabbalei se numara si acela de a nu crede nimic. Trebuie sa stii un lucru, sa-l cunosti si sa-l intelegi in profunzime. Credinta in conceptia lor nu te ajuta la nimic. Kabbalah tine de gnostica nu de credinta.
Sper ca am reusit sa aduc putina LUMINA (Zohar).
Ce sa-ti spun? Studiaza Kabbalah daca tot esti inclinat spre asa ceva si-ti vei da seama ce anume o face atat de populara.
Si nu mai citi articole: "Am citit un articol despre Biblie. Ce interesant!!! Citeste carti. Macar una. Alege din cele 23 de volume existente. Si in legatura cu preturile cartilor sa stii ca ai dreptate. Sunt aberant de scumpe. Stiu ca si tu si eu ne-am fi dorit sa fie mai ieftine. Adica accesul la informatie ar fi fost mai facil. Dar suntem romani: ne descurcam.
Cu respect,
Eros.
Aceasta postare a fost editata de YHWH: 06 October 2005 - 04:17 PM