8 APRILIE
SAPTE LECTII DE LA CRUCE (7) DUMINICA PASTELUI
"Tata, în mainile Tale îmi încredintez duhul" Luca 23:46
Lectia 7: Încredinteaza-le lui Dumnezeu.
Anumite probleme cu care ne confruntam par fara sfarsit; de pilda, îngrijorarile privitoare la bani, probleme de familie si probleme de sanatate. Chiar si cand luam pauza si ar trebui sa ne odihnim, anticipam ce e mai rau, întrebandu-ne: "Pana cand, Doamne?" Singura cale spre pacea adevarata este de a încredinta rezultatul lui Dumnezeu. Cand Isus a strigat: "Tata, în mainile Tale îmi încredintez duhul!", nu a fost un strigat de înfrangere sau de resemnare. Nu, ci a fost un act al încredintarii care însemna predarea controlului în mainile Tatalui. Sangele ispasitor fusese varsat, lucrarea mantuirii a fost în cele din urma dusa la bun sfarsit. Dar înainte de a putea sa spuna acea rugaciune, Isus a trebuit mai întai sa se roage: "faca-se nu voia Mea, ci a Ta" (Luca 22:42). Cu alte cuvinte, "Tie îti încredintez rezultatul"! în
Filipeni 3:10-11, Pavel a scris: "sa-L cunosc pe El si puterea învierii Lui ... sa ma fac asemenea cu moartea Lui; ca sa ajung cu orice chip, daca voi putea, la învierea din morti". Cu totii ne dorim ca într-o buna zi sa împaratim si sa stapanim împreuna cu Hristos, dar nu dorim sa ne supunem vointa astazi în mainile Lui. Dar nu merge asa.
Jack Hayford scrie: "întotdeauna ... întrecerea s-a dat pe ... "calea crucii". Crucea nu ne cheama doar la Isus, dar ne
cheama si la viata, la întelepciunea caii lui Dumnezeu în toate relatiile si alergarile noastre ... la tiparul lui Isus ... în fata
celor mai acerbe lupte". Deci, cu orice te-ai lupta astazi, încredinteaza lupta lui Dumnezeu odata si pentru totdeauna. Cand o vei face, vei experimenta pacea Lui si nu vei fi dezamagit de rezultat.
9 APRILIE
ÎTI PASA SUFICIENT DE MULT PENTRU A CONFRUNTA?
"Daca fratele tau a pacatuit împotriva ta, du-te si mustra-l între tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau."Matei, 18:15
Pentru a rezolva diferentele, este nevoie de cateva reguli de baza:
1) Clarifica problema.
Evalueaza-ti cu atentie (si cu rugaciune) modul în care percepi problema. Îi supraevaluezi cumva proportiile?
Este o chestiune temporara sau pe termen lung? Este o problema evitabila sau nu?
2) Clarifica-ti atitudinea.
Isus a spus: "Fatarnicule, scoate întai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din
ochiul fratelui tau." (Matei, 7:5) Supune-ti gandurile lui Dumnezeu si cere-i sfatul. Cand esti furios si plin de prejudecati este usor sa faci prapad. Cu o asemenea atitudine nu vei putea instaura niciodata pacea.
3) Decideti cu atentie locul si momentul întalnirii.
Asigura-te ca este o locatie privata si ca nici unul dintre voi nu este obosit sau grabit. De exemplu, daca esti casatorita cu un fan al fotbalului, nu încerca sa porti o discutie profunda în timpul finalei campionatului mondial.
4) Reafirma-ti dedicarea fata de relatia în cauza.
Spune onest persoanei respective cat o pretuiesti si ca nu dai ultimatumuri; pur si simplu doresti ca lucrurile sa ia o turnura mai buna.
5) încurajeaza dialogul. Evita declaratiile polarizante, de genul: "Tu întotdeauna", "Tu niciodata". Cand spui ceva important, opreste-te si întreaba: "Am înteles bine situatia, sau am omis ceva?"
Sa fim cinstiti; uneori confruntarea duce la o despartire ireparabila. De aceea Pavel a scris: "Daca este cu putinta, întrucît atîrna de voi, traiti în pace cu toti oamenii." (Romani, 12:18) însa prea multi dintre noi renunta cand apar conflicte. Relatiile sunt valoroase; sunt necesari ani pentru a fi construite. De aceea, dragostea adevarata nu renunta si rezolva problemele.
10 APRILIE
SCUZE SAU REZULTATE
"Pot totul în Hristos, care ma întareste." Filipeni 4:1)
W. Page Pitt ar fi trebuit sa fie un ratat, însa a ajuns un om de succes. Dupa ce si-a pierdut vederea în proportie de 97% la varsta de cinci ani, a refuzat sa fie înscris la o scoala pentru orbi. A fost acceptat într-o scoala publica, în care a jucat baseball si fotbal. În mod remarcabil, a absolvit si colegiul, devenind un reputat profesor de jurnalism, care pretindea excelenta de la elevii sai. Odata, un student l-a întrebat daca ar putea spune care dintre lucrurile urmatoare este mai rau; sa fii orb, surd, sau fara brate si picioare. El a raspuns: "Nici unul dintre acestea! Letargia, iresponsabilitatea, lipsa ambitiei sau dorintei: iata adevaratele handicapuri. Si daca nu v-as învata nimic, ci tot ce as face ar fi sa pun în voi dorinta de a face ceva cu vietile voastre, acest curs ar fi un succes magnific." De multe ori le spunea studentilor sai: "Nu sunteti aici sa învatati mediocritatea ci excelenta. Daca va trimit sa obtineti o poveste si nu reusiti pentru ca aveti un picior rupt, sunati-ma de pe ambulanta si va voi ierta. Însa nu-mi serviti scuze! Acestea ma ranesc, iar explicatiile voastre nu fac decat sa toarne sare pe rana."
Cel mai mare inamic al tau nu îl reprezinta problema ce-ti sta înainte; ci complacerea, negativitatea, autolimitarile si mila de sine. Avem tot felul de scuze pentru a nu face mai multe cu viata noastra. Daca am fi avut vederea mai buna, daca am fi fost mai înalti sau mai slabi, daca am fi provenit dintr-un mediu mai select. Scuze!
Acum 2000 de ani, Pavel a scris: "Pot totul în Hristos, care ma întareste." Deci, cu ajutorul lui Dumnezeu te poti înalta deasupra circumstantelor care duc spre esec. Deci, scuze sau rezultate. Ce va fi sa fie?
Aceasta postare a fost editata de cioanas: 09 April 2007 - 04:41 AM