Salt la continut


Fotografie
* * * * * 1 voturi

Mancaruri traditionale de Paste


  • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
93 replici la acest subiect

#31 Rodica`

Rodica`

    Orhidee

  • Advanced Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8518 mesaje

Scris 10 April 2009 - 10:01 AM

Cele mai minunate mancari sunt la pasti...oua rosii, pasca, drob, jambon fiert si condimentat, ciorba de miel, friptura, spanac....dar mie cel mai mult si mai mult imi place o tocanitza cu ceapa si condimente pe care o facem din coaste, gat, parti mai cu os de la miel...in Regat i se spune stufat....no aia cu mamaliga e moartea mea sigura..... :evil:
  • 0

Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST

#32 irca

irca

    Boboc

  • Members
  • Strica
  • 23 mesaje

Scris 10 April 2009 - 11:17 AM

Pasca, oua, friptura de miel, cas de oi - neam-neam - abea astept.

aici gasiti retete de cozonac
  • 0

#33 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 11 April 2009 - 09:22 AM

tarta cu fructe o faci simplu? blat+ fucte deasupra + gelatina si frisca?



Da, dina sta simpla ca n-am timp si chef de complicatii si se termina repede ca 3 frigidere nu-mi ajung pentru ramasite!!!!


Ba se gateste...si inca ce se gateste...;)...ca de mers in concedii,mai slabut,ca suntem in criza...sau crize..... :D

Miel pregatit in fel si chip,oua rosii,cozonaci,pasca,sarmalute,salate diverse,etc...bucataresele vor fi tare ocupate in perioada urmatoare.

Stie cineva cum se face pasca cu smantana?M-am gandit sa diversific anul asta,dar nu stiu reteta exact.



In ziare doar de vacante citesc ca peste tot in lume se duc romanii, n-am fost de sarbatori din 1977 in Romania, de Pastele de dupa cutremur, la sfarsit de Aprilie a fost si atunci.

Mai inainte am primit o vizita nocturna si prietena mi-a adus o pasca cu semne de $$$$ pe ea ca decoratie, maica sa mi-a facut-o special, o franzela si o rulada cu multa frisca si crema!!! e foarte buna dar prea bogata si unsuroasa ... am taiat o felie si l-am mancat cu franzela!!! Schimbam mancare de sarbatori ca nu putem sa mergem la masa ca ei au programul lor de masa, iar sotul meu lucreaza Duminica!!! Eu i-am daruit o oala de 3 litri plina cu untura de porc si jumeri cat au iesit un container mare si plin, o duzina de oua rosii, 6 pachetele de mure, 3 libre de unt organic, usturoi curatat deja trei pachete cam 18-20 de capatine chiar si mai bine, ardei grasi rosu, portocaliu si verde 9 bucati, 2 pesti cruzi Trout, din toate condimentele mele ca ea nu cunoaste nici cimbrul si e de langa Galati :doh:, rude de vanilie, patrunjel flat ca acasa, gulie si radacini de patrunjel in supa ... nu se gasesc oriunde, se vind doar in legatura si e prea mult pentru o supa si cate $3.99 legatura, varza acra de casa ca maica sa a uitat sa puna in galeata cateva capatine si tocmai bine ca ei celebreaza doar pe cealalta Paste ... sint invitata la masa ... insa eu sint ocupata atunci dar raminem tot prieteni :cheer:
Nu chiar pastele catolic l-a scos pe ea din casa ci curiozitatea, voia sa vada parchetul!!! ca n-au decat o masina buna si stam extrem de departe. Ea nu asa ceva a imaginat, mi-a spus!!! i-am dat un coniac sa revina din shoc ...

Aceast mesaj a fost editat de The Unknown: 11 April 2009 - 09:26 AM

  • 0

#34 nu ma cheama asa!

nu ma cheama asa!

    Trandafir

  • Full Members
  • StricaStricaStricaStrica
  • 434 mesaje

Scris 20 April 2009 - 09:21 AM

Cele mai minunate mancari sunt la pasti...oua rosii, pasca, drob, jambon fiert si condimentat, ciorba de miel, friptura, spanac....dar mie cel mai mult si mai mult imi place o tocanitza cu ceapa si condimente pe care o facem din coaste, gat, parti mai cu os de la miel...in Regat i se spune stufat....no aia cu mamaliga e moartea mea sigura..... :)


Sa stii ca jambonul acela e excelent! Socrii mei fac, eu nici nu stiam ca e traditie in Ardeal, e teribil! :)

De asemenea friptura de miel combinata cu spanac, nici nu merge cu cartofi.

Tocanita nu o cunosc, poate dai reteta, mulumesc!


Pentru masa de pranz am planificat: File de peste, cartofi noi cu patrunjel si salata verde cu castraveti.
Oua vopsesc cu coji de ceapa poate diseara, vor fi numai de o culoare visinie dar nu folosesc chimicale.


Foarte frumoase sunt ouale vopsite cu coji de ceapa rosie. Mai ales daca pui si frunze si legi cu ciorap, ies naturale si, cum spuneai, fara chimicale. Eu am facut si cu vopsele anilinice, care nu sunt toxice, in nunate pastel, admirate de invitati.




ce?? sos de hrean :cheer: ...e cel mai bun sos din lume :P (dupa parerea mea )


Dai si tu o reteta aici ? Mulumesc!

Chiar daca pregatirile s-au facut si mancarea s-a cam terminat, retetele raman pentru la anul.
  • 0

#35 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 28 April 2009 - 10:15 AM

Dai si tu o reteta aici ? Mulumesc!




Retzeta de Sos de Hrean

asa cum faceam noi in copilarie in secuime.
Hreanul crestea in curte si scoteam o radacina lunga sa nu radem si mana ca trebuie dat pe razator ...
Ne ustura ochii si nasul mai tare decat ardeiul iute sau ceapa!!!

Intr-o cratita faceam rantas dintr-o lingura de faina si una de untura de porc, nu-l lasam sa arda doar sa schimbe culoare alba in galbuie. Adaugam 3-4-5 linguri de hrean ras cat a iesit sau cat am avut chef de ras ... amestecam repede sa iasa iuteala ca iesea un miros intepator cand atingea cratita fierbinte!!!! Nu-l lasam sa se arda, il diluam cu supa de oase sau de pui, de vita ... sau cu apa daca nu era altceva dar nu prea multa doar sa nu se arda, mai puneam o lingurita de zahar, un pic de sare si o lingura de otet, amestecam repede, unii pun vin alb in loc de supa sau apa, 100 ml. Da in fiert si adaugam vreo 300 ml de smantina dulce lichida sa devina cremoasa, sa nu fie prea concentrat sosul, dar nici sa se vada apa in ea. Se da langa carnuri afumate in special. Asta e o reteta mai prietenoasa si-l pot manca si copiii cu cartofi fierti si o felie de jambon, sau o bucata de orice fel de carne fiarta sau fripta, ca multi prefera hreanul ras crud, natur extrem de aromatic/iute doar cu otet!!!
  • 0

#36 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 30 March 2010 - 11:43 PM

Depinde pe care meridian ne aflam, asta determina ce traditie respectam cu ce fel de resurse pentru sarbatori.
In toate tarile exista oameni care observa aceasta sarbatoare insa mancarea preparata pentru a accentua importanta zilei depinde si de buzunarul fiecaruia, ca azi peste tot sint si Mall-uri aprovizionate sa dea tonul la petrecere.
Stilul de viata a mai intervenit care nu ne lasa sa fim departe de bucatele grase si pline de conservante, alcool si alte substante in exces care ne mai indulcesc traiul, au contribuit la modificarea sarbatorilor. Unii sint obligati la diete speciale altii pleaca in vacante sau-si aleg activitati care nu prea sint de sezon doar ca au timp pentru acest hobby si profita de ocazie, ultima mini-vacanta inainte de vara.
Cu exceptia musulmanilor parca, restul de pamanteni celebram Pastele Duminca asta. Avem si un numitor comun totusi
pe langa atitea diferente, oul rosu, este simbolul acestui eveniment, ca-i din ciocolata sau martzipan, daca e in staniol rosu, e de Paste!!! Restul e traditie dupa posibilitati si dieta fiecaruia din acea zona particulara unde se afla.
Nu vreau sa provoc durere sufleteasca la nimeni, in special la cei care n-au cum sau unde sa mai mearga acasa, dar din experienta mea de viata, cel mai bine se petrece acasa de sarbatori, intre familie si persoane iubite, acasa.

Sarbatori fericite de Paste doresc la toti, forumisti anonimi sau prieteni!
  • 0

#37 Diela

Diela

    mititica deductivă şi noninvazivă

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 7047 mesaje

Scris 01 April 2010 - 08:00 AM

anul ăsta am să fac reţeta asta de friptură de miel - vă spun după dacă a fost bună, dar sună gustos şi interesant

http://gospodini.blo...-aromatice.html
  • 0

#38 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 01 April 2010 - 09:08 AM

anul ăsta am să fac reţeta asta de friptură de miel -



Poate multi nu sint familiari cu Ierburile Provencale, ideal pentru miel si vanat.
Ma deranjeaza hartia din tava ... eu nu l-as captusi totusi cu hartie de nici un fel o tava pentru o friptura asa delicata!!!
Din experienta mea spun ca niciodata n-am avut probleme si n-am auzit de hartie pan'acum doar pentru prajituri.
Scortisoara ... pentru mine ar fi o cantitate enorm de mare, in rest precis o sa aveti o masa spectaculara!!!


Herbs De Provence

Also Known as: Herbes De Provence, Provencal Herbs or French Herbs

Ingredients: Savory, Thyme, Rosemary, Lavender and Fennel

Taste and Aroma: Sweet, minty, fragrant and fresh.

Uses: Grilling, fish, meat, vegetables, eggplant and tomatoes.

Substitutes: Rosemary, Fines Herbes, Paris Seasoning, Thyme and Marjoram

Fun Fact: Herbs De provence is a relatively new blend, invented only in the 1970s.


- Eu nu reusesc sa decid asupra retetei de drob, mi se par chiftele ca eu am obicei sa fac si din carne de miel, vitel, vita oaie, capra, peste ... iar in State in tava in forma lunguiata de paine un Meatloaf este ceva de toate zilele. Daca folosesc maruntaiele de miel/oaie/capra, nu-l maninca nimeni. Poate daca-l pun in tava in forma de peste ... devine o curiozitate!
si cu cateva masline verzi si negre in felii pe langa cele de oua fierte?!?!?!?
Acum mai ramane sa reduc cantitatile ca tava/pestisorul nu-i cat o balena din pacate ... sau mai folosesc inca o tava!!!
  • 0

#39 Rodica`

Rodica`

    Orhidee

  • Advanced Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 8518 mesaje

Scris 01 April 2010 - 09:12 AM

- Eu nu reusesc sa decid asupra retetei de drob, mi se par chiftele ca eu am obicei sa fac si din carne de miel, vitel, vita oaie, capra, peste ... iar in State in tava in forma lunguiata de paine un Meatloaf este ceva de toate zilele. Daca folosesc maruntaiele de miel/oaie/capra, nu-l maninca nimeni. Poate daca-l pun in tava in forma de peste ... devine o curiozitate!
si cu cateva masline verzi si negre in felii pe langa cele de oua fierte?!?!?!?
Acum mai ramane sa reduc cantitatile ca tava/pestisorul nu-i cat o balena din pacate ... sau mai folosesc inca o tava!!!

:rot:
asta e ideea cu drobul. sa fie din maruntaie. :rtfm:
e foarte bun. chiar si plamani punem. :-
si nu maruntim prea tare. sa fie bucatzele mai marisoare, cubuletze.

dar ficatul nu trebuie fiert prea mult ca e amar.... chiar si de la miel. :rtfm:
  • 0

#40 The Unknown

The Unknown

    Orhidee

  • Gold Member
  • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
  • 13304 mesaje

Scris 01 April 2010 - 09:41 AM

:rtfm:
asta e ideea cu drobul. sa fie din maruntaie. :rtfm:



Maruntaiele n-au succes la mine decat ficatul facut tocanita, insa fiul meu nu maninca nimic din organele animale!!!
Plamini, splina de nici un animal nici eu n-am mancat inca ... si nici nu poftesc.
Incerc mereu sa modific retetele sa fie mai aproape de ceea ce avem in regimul nostru alimentar.
Am vazut undeva taiat in cubulete toate incredientele si arata foarte bine, nu era fiert nimic, doar calit cu ceapa maruntaiele si carne tocata de miel crud mai era amestecat in compozitie sa fie mai mare cantitatea.
Am auzit si de pipota de curcan/pui fiert si macinat mai mare ... adaugat in compozitie.
  • 0