Credinta... manipulare in masa...
Scris 11 March 2005 - 02:49 AM
Scris 12 March 2005 - 12:09 PM
crystyann, la Mar 11 2005, 02:21 AM, a spus:
[snapbacca]30652[/snapbacca]
Da-mi exemple!
Scris 12 March 2005 - 07:10 PM
Scris 12 March 2005 - 07:15 PM
sazza, la Mar 11 2005, 02:49 AM, a spus:
[snapbacca]30667[/snapbacca]
De acord cu tine, totusi nu uita de talmudisti si de anumite percepte"standard" ale anumitor grupari (secte) care au ca scop declarat nimicirea celor din afara sistemului lor...
Scris 12 March 2005 - 09:57 PM
sazza, la Mar 11 2005, 02:49 AM, a spus:
[snapbacca]30667[/snapbacca]
Eu nu puteam explica mai bine. Sunt de acord cu tine la faza asta. As mai adauga doar urmatoarea observatie: chiar Coranul, cartea sfanta a islamicilor, nu indeamna la ucidere sau alte chestii din astea. Extremistii si "mintile afectate" au scos anumite pasaje de acolo (jihad), si le-au rastalmacit astfel incat sa le acopere interesele. sa-au folosit de religie pentru ca are impact asupra oamenilor si deci sa poata manipula, intra-adevar, dar asta nu inseamna ca religia manipuleaza.
Victor Apostu, la Mar 12 2005, 07:15 PM, a spus:
[snapbacca]30948[/snapbacca]
Nu prea stiu care e faza cu sectele ...m-ar interesa sa fac un reportaj candva despre una din alea cu "invataminte" ciudate. Dar ele nu intra sub termenul-umbrela
religie.
Asa si politica e buna, si fara ea ar fi cam dificil de trait, dar altii o folosesc in scopuri proprii si ca mijloc de manipulare.
Aceasta postare a fost editata de Crystal_C: 12 March 2005 - 09:59 PM
Scris 13 March 2005 - 06:50 PM
Victor Apostu, la Mar 12 2005, 07:15 PM, a spus:
[snapbacca]30948[/snapbacca]
pai scopul unor astfel de secte este de a atrage mai multi oameni (nu vreau sa spun mai multe ca nu sunt tare documentata). fiecare percepe religia asa cum doreste el si e bine ca fiecare are liberetatea de a alege.
dar daca ne gandim mai bine si credinta ortodoxa isi pune eticaeta ca nu obliga pe nimeni sa vina la credinta sa dar tocmai prin acest lucru(indirect ce-i drept) influenteaza inconstientul si ajungem la problema temei(creeaza o impresie buna/imaginea conteaza :pee :pee )...da manipuleaza.
in schimb sunt multe practici pe care unii le fac pana la orbire si cu care nu sunt de accord. cum este "datul de pomana".hmmm...asta o faci pentru tn daca te face sa te simti mai bine dar nu pentru sufletul mortului care oricum numai....
Aceasta postare a fost editata de pufuletz: 13 March 2005 - 06:52 PM
Scris 21 March 2005 - 10:08 PM
Victor Apostu, la Mar 12 2005, 07:10 PM, a spus:
[snapbacca]30947[/snapbacca]
cine crede ca este mainipulat de o religie (sau mai bine zis de institutia care reprezinta aceasta religie) eu zic ca e un om slab . manipularea prinde la oamenii mult prea simpli fara educatie si care nu isi inteleg si nu se aliniaza timpului in care traiesc . mie imi pare absurd ca in mileniul trei cand ne putem mandri cu tehnologie si atatea mijloace de informare sa mai cred ca sunt manipulata din punct de vedere spiritual. a existat manipulare de acest gen si poate mai prinde in anumite medii dar vreau sa cred ca sunt un "homo urbanus" (scuzati licenta
Scris 22 March 2005 - 09:04 PM
jojodor, la Mar 21 2005, 10:08 PM, a spus:
[snapbacca]31985[/snapbacca]
asta se si urmareste! De fapt un om cu adevarat liber de mult n-am vazut. Libertatea pe care noi o avem ( credem ca o avem) este una iluzorie. Am citit pe tema asta mai mulcate lucrari si pot sa spun ca nu neaparat sunt in acord cu tot ce scrie acolo dar cu cit vei citi mai mult vei incepe sa te intristezi, apoi sa gindesti, in fine, liber...Nu spun ca Biserica inseamna ceva rau. A facut mult bine, sa nu uitam ca scolile si primele tipografii precum si artele plastice au evoluat secole de-a rindul in jurul acestei institutii.Problema apare ceva mai tirziu, aparind tendinta de politizare si monopolizare a "capitalului" social, inducerea anumitor percepte in mod subtil. Cu cit mai subtil, cu atit mai bine. Conceptele devin la un moment dat atiut de inradacinate incit pur si simplu crezi ca este propria ta viziune asupra vietii...Nu intru deocamdata in detalii...
Scris 22 March 2005 - 09:06 PM
Crystal_C, la Mar 12 2005, 09:57 PM, a spus:
Nu prea stiu care e faza cu sectele ...m-ar interesa sa fac un reportaj candva despre una din alea cu "invataminte" ciudate. Dar ele nu intra sub termenul-umbrela
religie.
Asa si politica e buna, si fara ea ar fi cam dificil de trait, dar altii o folosesc in scopuri proprii si ca mijloc de manipulare.
[snapbacca]30982[/snapbacca]
Lucrezi in presa? as putea event. sa-ti sugerez niste referinte?
Scris 22 March 2005 - 09:11 PM
pufulet, la Mar 13 2005, 06:50 PM, a spus:
dar daca ne gandim mai bine si credinta ortodoxa isi pune eticaeta ca nu obliga pe nimeni sa vina la credinta sa dar tocmai prin acest lucru(indirect ce-i drept) influenteaza inconstientul si ajungem la problema temei(creeaza o impresie buna/imaginea conteaza :pee :pee )...da manipuleaza.
in schimb sunt multe practici pe care unii le fac pana la orbire si cu care nu sunt de accord. cum este "datul de pomana".hmmm...asta o faci pentru tn daca te face sa te simti mai bine dar nu pentru sufletul mortului care oricum numai....
[snapbacca]31116[/snapbacca]
ai dreptate, se merge pa anumite sablonisme care pun in miscare anumite mecanisme reflexe de comportament...conditionat. Simplu: uite-te la atitudinea oamenilor in jurul bisericii, la slujba, sau in afara bisericii...Asa cum spui...
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Biblia si stiinta | Pixelut | 10 | 7.862 |
|
bebe ingeras | babyofangels | 75 | 10.111 |
|
Inchinarea catre Fiara ! Abuz mental si psihic !
Fanatism crestin din SUA (video) |
Schimbarea Perceptiei | 180 | 21.475 |
|
Rugaciunea
...un caz disperat , sau o solutie? |
Anna Condor | 73 | 14.702 |
|
Conferinta Umanista - 5 & 7 mai 2008 | Monsieur Louis | 1 | 1.838 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS