Fizică Profesor: Gramonman
Scris 26 February 2007 - 10:14 PM
gramonman, la Feb 25 2007, 09:46 PM, a spus:
Sa se determine a (modulul vectorului a), stiind ca ax=4, ay=6, az=5 si unghiul dintre axa 0x si proiectia vectorului a pe planul xoy este 60o.

cred că trebuie să te hotărăşti...pentru că dacă ştiu toate cele trei coordonate aflu modulul ca fiind radical din suma pătratelor coordonatelor.... şi nu văd la ce īmi trebuia unghiul ... ca să nu mai spun că sigur un triunghi dreptunghic cu catetele 4 şi 6 nu are un unghi de 60 grade.....
poate nu īnţeleg eu cerinţa..
Scris 26 February 2007 - 11:08 PM
vesperala, la Feb 27 2007, 12:14 AM, a spus:
poate nu īnţeleg eu cerinţa..
mai ...eu zisei sa dea una foarte simpla...informatii in plus nu strica
Scris 26 February 2007 - 11:25 PM
Aceasta postare a fost editata de gramonman: 26 February 2007 - 11:26 PM
Scris 26 February 2007 - 11:33 PM
gramonman, la Feb 25 2007, 09:46 PM, a spus:
Sa se determine a (modulul vectorului a), stiind ca
ax=4,
ay=necunoscut,
az=5
si unghiul dintre axa 0x si proiectia vectorului a pe planul xoy este 60o.

merge asa...
atentiie: ax/ay= tg (30grade), de unde ay=....
Aceasta postare a fost editata de vesperala: 26 February 2007 - 11:35 PM
Scris 25 March 2007 - 10:10 AM
Solutia problemei:
Notam proiectia vectorului a pe planul XoY cu a'.

Observam ca a'=ax/cos(60)=2 ax=8
Cunoscand a', putem calcula a aplicand teorema lui Pitagora in triunghiul dreptughic de mai jos:

a^2=a'^2+az^2=64+25=89
a=9,43
Tinand cont ca nimeni nu a fost interesat de problema (in mare parte vina mea, scriind enuntul pe fuga si fara sa-l verific) am sa ma gandesc la o abordare mai atragatoare pentru lectia de Fizica.
Scris 25 March 2007 - 10:53 AM
lupini, la Feb 16 2007, 05:57 PM, a spus:
Crusher, la Feb 16 2007, 06:16 PM, a spus:
Intrebarea e mai subtila si mai "desteapta" decat raspunsul. E o greseala de logica sa spui ca legile fizicii au existat de cand lumea si pamantul.
Cine a citit ceva din logica si filozofia stiintei, e la curent cu rolul esential dat in cercetarea stiintifica cercetarii in sine, a modului in care ii atribuim conotatii valorice si de adevar. Legile fizicii (ca si toate legile formulate de stiintele exacte) reprezinta o interfata intre efortul cognitiv al omului si universul fizic in care traieste. Implicit, nu STIM cu certitudine legile si proprietatile fundamentale ale universului; doar le INTERPRETAM si DEDUCEM, prin intermediul interactiunii noastre (intrinsec limitate) cu universul fizic, sub forma de experimente si observatii. Cu alte cuvinte, legile fizicii nu sunt o proprietate imuabila a universului, ci doar formularea noastra care cuantifica niste fenomene explicabile la un moment dat, si intr-un anumit mod.
O lege a fizicii nu a existat inainte de a fi "descoperita". Pentru ca formularea insasi a legii e strans legata de subiectivismul metodei de cercetare care a dus la descoperirea ei, si nu exista o conexiune logica prin care sa se identifice la nivelul absolut cu fenomenele descrise. In stiinta abunda exemplele in acest sens, in care legile stiintei au fost rescrise in functie de noi descoperiri. Ca sa le amintesc doar pe cele mai cunoscute din fizica, diferenta dintre mecanica newtoniana si cea einsteiniana, si diferenta dintre determinismul clasic al fizicii si incertitudinile fizicii cuantice.
Scris 21 August 2007 - 10:38 PM
Aceasta postare a fost editata de kapa.: 21 August 2007 - 10:39 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Note
Notele profesorilor |
Crusher | 15 | 8.921 |
|
Şcoala Online