Soimos, la Feb 24 2007, 11:47 AM, a spus:
Nu te nelinisti!
Las ca o explic eu inca o data!
In afara de acest citat deja cunoscut cu "Nu am venit sa aduc pacea ci sabia..." acelasi Isus mai afirma ca "Cine nu isi uraste parintii fratii si copii ...ba chiar propria viata ...acela nu e demn de mine!" iar aceasta afirmatie cu mici diferente de exprimare o gasim la 3 dintre apostolii lui Isus ...deci se poate accepta ca fiind o afirmatie corecta!
Am mai comentat versetele astea , dar se pare ca nu am facut-o satisfacator ...
As vrea sa te intreb acum :
Cum crezi ca tu ca Cel care a zis : <<
Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti ! >> ... poate instiga la ura ??
<< Nu am venit sa aduc pacea , ci sabia >> era , din pacate ,
premonitia conflictelor ce vor izbucni in numele Adevarului , nu pentru ca Isus ar fi dorit asta , ci pentru ca stia care vor fi CONSECINTELE nedorite ale aflarii Adevarului : Impartirea oamenilor in doua tabere care se vor razboi vesnic : oile cu caprele !
<< Cine nu isi uraste parintii fratii si copii ...ba chiar propria viata ...acela nu e demn de mine ! >> ... nu se refera la ura propriuzisa , ... n-ar avea nici un sens , gandeste-te un pic ; (a uri pe x = a nu-l pune pe x mai presus de y , a nu-l pretui pe x mai mult decat pe y )
Se refera la
a nu pune nimic mai presus decat El , nici pe membrii familiei , care sunt vase de lut ca si noi , nici viata noastra ,
... si asta e absolut firesc atata timp cat ... nu poti sa pui strachinile mai presus decat Olarul
Spun Olar pentru ca Fiul , intaiul creat , a participat impreuna cu Tatal la geneza : <<26. Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” >> ( Geneza 1:26 )
Cum se impaca , cum acceptam ... presupusul ( de catre tine ) mesaj al ...
violentei , din partea Celui care ,
epuizat de drumul pe care a trebuit sa-si poarte crucea , umilit de gloata lacoma de spectacol pe gratis , hulit , haituit si scuipat de prostimea care se inghesuia -ca intotdeauna – sa ajunga cat mai aproape , pentru a savura dintr-un unghi cat mai favorabil intregul show
live , fara trucaje ieftine , care ii satisfacea din plin pe amatorii de senzatii tari , vesnic insetati de sange precum vampirii ,
biciuit cu salbaticie , ridiculizat de soldatii romani , dezbracat in public de hainele Sale si imbracat cu o mantie caraghioasa , fiind tinta unor jocuri hidoase ale garzilor , ostasilor si a rasetelor multimii ,
desfigurat in asa hal ca-ti intorceai fata de la El , ... transformat de oamenii carora le facuse numai bine intr-o masa diforma , un cadavru ambulant jupuit de viu , parasit de toti , chiar si de ucenicii sai , extenuat de durere , foame si nesomn , badjocorit chiar de cei pentru care se ducea sa moara ...din libera vointa ... El , Domnul vietii , cinstit de Tatal si trimis in lumea asta hada cu
unica misiune nobila si ingrata deopotriva
de a ne scoate pe noi , catarii vesnic impotrivitori si carcotasi , din rahatul in care suntem ...
.<< El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, cel întâi născut din toată zidirea.
Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El.
. El este mai înainte de toate lucrurile, şi toate se ţin prin El. >> ( Coloseni 1:15 )
... cum putem admite ca El , care , pironit pe cruce , cand cuiele i se fixau in palme si pironul in picioare , cand crucea era inaltata ... moment in care sub greutatea trupului incepea adevarata agonie a mortii , cand viata i se scurgea lent din trup odata cu sangele ,
in momentele cand gravitatia face tot mai greu , cu fiecare rasuflare , efortul de a respira ,
... tocmai atunci cand tortura era de nesuportat , ... ce crezi ca a rostit gura Sa care ‘ savura ‘ cocteilul de sange , sudoare si otet ? :
<<
Tata , iarta-i , caci nu stiu ce fac ! >> ( Luca 23:34)
... nici in ultimele momente , in care se lupta cu moartea ,
n-a renuntat la mesajul iubirii ABSOLUTE , rugandu-Se pentru ALTII , nu pentru El insusi , nu pentru izbavirea Sa , ci pentru A NOASTRA:
pentru preotii si carturarii care L-au condamnat , pentru soldatii care L-au schingiuit , si nu numai pentru ei ,
... pentru TINE si pentru mine !
<< A ajuns intr-un chin de moarte si a inceput sa se roage si mai fierbinte >>
(Luca 22)
Esre intelept sa afirmam ... ca Mesagerul iubirii indeamna la ura in sensul uzual al acestui cuvant ... fara a concluziona logic ca aceasta ar fi o antiteza ?
Citeaza
Iata cuvinte extrem de grele care trebuiesc intelese in contextul general asa cum spune Isus si nu scoase din context si interpretate dupa bunul plac!
E mai limpede decat cristalul ca este intocmai cum spui tu , de data asta:
Nu se pot lua chiar cuvant cu cuvant anumite versete ,
cum ar fi de exemplu si acesta : << Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat, vă spun, că, dacă nu mâncaţi trupul Fiului omului, şi dacă nu beţi sângele Lui, n-aveţi viaţa în voi înşivă.
Cine mănâncă trupul Meu, şi bea sângele Meu, are viaţa veşnică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi.
Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană, şi sângele Meu este cu adevărat o băutură. >> ( Ioan 6:53)
Atunci , ca si acum , dupa 2000 ani , vorbele Lui starnesc aceleasi reactii , aceleasi controverse ... Nu e uluitor ?
<<
Mulţi din ucenicii Lui, după ce au auzit aceste cuvinte, au zis: „Vorbirea aceasta este prea de tot: cine poate s-o sufere?” >> ( Ioan 6:60)
Nu se pot lua chiar
ad litteram anumite versete , dupa cum nu poti trunchia intelesul pildelor , abandonand acel al doilea mesaj , acel dublu inteles ce razbate din aceeasi pilda , mult mai profund decat cel dintai
... fara a ignora grosolan sau sfida contextul general al Evangheliei ale carei semnificatii converg intr-o
unica directie , asa cum exprima si etimologia cuvantului evanghelie :
Veste buna
P.S. Faptul ca
doar cuvintele Bibliei ... ce au strabatut mileniile , au fost si sunt singurele slove capabile sa starneasca atatea aprinse polemici , sa izvorasca atatea torente de lacrimi , ... sa curga atatea rauri de sange ... nu-ti da de gandit ?
De ce n-am admite atunci ca acceptarea sau respingerea lor ... ar putea fi la urma urmei chiar o batalie ... pe viata si pe moarte , ... in care invingator
... sau invins
va fi ...
... bietul nostru suflet ?