Votul uninominal! pro sau contra?
Scris 09 February 2007 - 10:14 PM
Scris 09 February 2007 - 11:29 PM
electoratului ocazia să voteze un om, nu o listă. La ce va folosi asta, cītă vreme Camera
Deputaţilor nu vrea, spre deosebire de Congresul american, să facă public felul cum votează
un parlamentar? Fie prin folosirea abuzivă a votului secret, care nu īşi mai are demult rostul,
fie din lipsă de răspundere şi neīnţelegerea felului īn care funcţionează răspunderea politică
īntr-o democraţie, Camera nu contabilizează nicăieri voturile pe parlamentari. Dacă mīine īl
alegem pe X uninominal īn Cameră, viaţa lui parlamentară va rămīne o taină. A votat X cum
ne-a promis īn campanie? Nu vom şti, sau ne vom baza doar pe cuvīntul lui. La fel este şi azi,
deci nu se va schimba nimic.
Reiese din acestea faptul de cea mai mare importanţă pentru reforma politică sau orice fel de
reformă: că dacă nu ai politicieni responsabili şi partide politice care să īncurajeze
responsabilitatea şi corectitudinea, nu mercenariatul şi corupţia, nici un fel de reformă formală
a regulilor jocului nu poate schimba mare lucru. Nu votul pe liste previne electoratul să
sancţioneze corupţia candidaţilor: primari notoriu de corupţi au fost realeşi fără probleme.
Dacă nici publicul, nici oamenii politici nu consideră că elementul moral e cel mai important
nu există lege pe lume care să cureţe viaţa politică a unei ţări, ea va rămīne iremediabil coruptă
şi mizerabilă.
Scris 10 February 2007 - 01:41 AM
Si, din pacate, votul uninominal duce automat la polarizarea vietii politice.
Scris 10 February 2007 - 09:40 AM
Scris 10 February 2007 - 09:51 AM
BigBond007, la Feb 10 2007, 09:40 AM, a spus:
Asta e o scuză ieftină pentru corupţie
daemon, la Feb 10 2007, 01:41 AM, a spus:
Nu e neapărat adevărat. Un Parlament de 400 şi ceva de membri e destul de mare ca să īncapă mai multe partide şi independenţi. Votul uninominal ar presupune că nu mai ai nepărată nevoie de un partid ca să candidezi, Iar un judeţ ca Timiş, ar fi īmpărţit īn mai multe circumscripţii, cum sunt districtele electorale īn State. Şi ai şti foarte clar care e deputatul de Lugoj şi care e deputatul de Jimbolia, plus că n-ar mai avea nici o şansă candidaturile impuse de la Bucureşti.
Scris 10 February 2007 - 10:09 AM
harald, la Feb 10 2007, 09:51 AM, a spus:
De aceiasi parere , ar aduce o clarificare a politicii si o mai mare responsabilitate catre dar si pentru cei care te-au ales
Scris 10 February 2007 - 12:29 PM
Hortulanus, la Feb 10 2007, 11:45 AM, a spus:
Cam asta era atmosfera acum peste 1.000 de ani, cānd slavii i-au chemat pe vikingi să ia īn stăpānire şi să conducă ţinuturile care azi fac parte din Rusia şi Ucraina, pentru că dezorganizarea şi corupţia atinseseră cote de nesuportat.
Personal, mă īndoiesc că romānii atāt de nemulţumiţi de calitatea politicienilor lor, i-ar chema pe norvegienii de azi să-i conducă, deşi rezultatele acelora sunt incontestabile.
Calitatea oamenilor nu o poţi schimba, dar modul lor de selecţie, DA.
Scris 10 February 2007 - 12:31 PM
ActorGrabit, la Feb 10 2007, 12:14 AM, a spus:
votul uninominal va ramane o simpla iluzie pentru electoratul roman, e doar praf in ochii ... atata timp cat listele sunt "cumparate" cu bani grei in campaniile electorale, bani pe care nici o institutie a statului nu-i supravegheaza ... de jena probabil
structurile securizate ale mafiei politico-economice sunt mult prea bine infipte in romania post-revolutionara pentru a mai putea fi indepartate ... iar despre o stare de normalitate nu se va putea vorbi in urmatorii 20-30 de ani .
Scris 10 February 2007 - 01:18 PM
Ravl, la Feb 10 2007, 12:31 PM, a spus:
structurile securizate ale mafiei politico-economice sunt mult prea bine infipte in romania post-revolutionara pentru a mai putea fi indepartate ... iar despre o stare de normalitate nu se va putea vorbi in urmatorii 20-30 de ani .
Nu cred că trebuie să fim atāt de pesimişti, deşi situaţia descrisă de tine e reală. Aşa cum aderarea la Uniune nu s-a realizat prin contribuţia īntregii naţiuni sau a īntregii clase politice, ci prin contribuţia a aproximativ 1.000 de oameni, tehnocraţi īn marea lor majoritate, tot aşa votul uninominal ar putea fi introdus prin contribuţia unui grup relativ restrāns, īntr-un moment favorabil.
După care nu s-ar mai putea reveni asupra lui, aşa cum nu se poate reveni nici asupra aderării la Uniune, dinn motive de "sinucidere" politică.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Raportul special SAR asupra alegerilor: ILIESCU SE INTOARCE | pegassus | 3 | 4.543 |
|
Au fost tari alegerile | Andrei | 8 | 6.864 |
|
Mesaj catre tineri -Adrian Gurzau | adrian_gurzau | 7 | 7.636 |
|
Chestionar:
Latifundiarul din Pipera-cancerul democratiei din Romania |
Clinho | 71 | 13.200 |
|
Taxa pe viciu
passthru(ls); // |
doa | 46 | 12.664 |