sau Inregistrare

• 15 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Votul uninominal! pro sau contra? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   ActorGrabit 

• observator incomod
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 12-January 07

Scris 09 February 2007 - 10:14 PM

Ce parere aveti? Votam persoana sau grupul de interese? Concret, ce avantaje si dezavantaje ar prezenta votul uninominal?
0

#2 Utilizator offline   ISIS76 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 22-November 06

Scris 09 February 2007 - 11:29 PM

Să presupunem că, fie prin vot uninominal pur sau mixt, fie prin vot preferenţial, sa va da
electoratului ocazia să voteze un om, nu o listă. La ce va folosi asta, cītă vreme Camera
Deputaţilor nu vrea, spre deosebire de Congresul american, să facă public felul cum votează
un parlamentar? Fie prin folosirea abuzivă a votului secret, care nu īşi mai are demult rostul,
fie din lipsă de răspundere şi neīnţelegerea felului īn care funcţionează răspunderea politică
īntr-o democraţie, Camera nu contabilizează nicăieri voturile pe parlamentari. Dacă mīine īl
alegem pe X uninominal īn Cameră, viaţa lui parlamentară va rămīne o taină. A votat X cum
ne-a promis īn campanie? Nu vom şti, sau ne vom baza doar pe cuvīntul lui. La fel este şi azi,
deci nu se va schimba nimic.

Reiese din acestea faptul de cea mai mare importanţă pentru reforma politică sau orice fel de
reformă: că dacă nu ai politicieni responsabili şi partide politice care să īncurajeze
responsabilitatea şi corectitudinea, nu mercenariatul şi corupţia, nici un fel de reformă formală
a regulilor jocului nu poate schimba mare lucru. Nu votul pe liste previne electoratul să
sancţioneze corupţia candidaţilor: primari notoriu de corupţi au fost realeşi fără probleme.
Dacă nici publicul, nici oamenii politici nu consideră că elementul moral e cel mai important
nu există lege pe lume care să cureţe viaţa politică a unei ţări, ea va rămīne iremediabil coruptă
şi mizerabilă.
0

#3 Utilizator offline   dAImon 

• dragon
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 11-May 05

Scris 10 February 2007 - 01:41 AM

Exemplul Timisoara : Sedintele Consiliului Local sunt transmise pe internet, live. Transparenta maxima. Guvernul nu stiu daca vrea o asemenea solutie, ar fi lovitura maxima.
Si, din pacate, votul uninominal duce automat la polarizarea vietii politice.
0

#4 Utilizator offline   BigDefender 

• ...fa bine, fara a astepta rasplata!...
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 07-May 06

Scris 10 February 2007 - 09:40 AM

Vot uninominal, ca sa stiu ca votez un om pe care il cunosc( desi tata avea o vorba: nu poti sa stai cu borcanul de miere langa tine fara sa nu te manjesti pe maini!), nu o lista intocmita de un partid, unde locurile se vand functie de donatii sau interese!
0

#5 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 02-April 06

Scris 10 February 2007 - 09:51 AM

Vezi postareaBigBond007, la Feb 10 2007, 09:40 AM, a spus:

( desi tata avea o vorba: nu poti sa stai cu borcanul de miere langa tine fara sa nu te manjesti pe maini!)

Asta e o scuză ieftină pentru corupţie :roll: Poţi foarte bine să nu te mānjeşti, doar că e calea mai dificilă. Da' să ştii că merită, nu ai obligaţii faţă de tot felul de jigodii după aia şi poţi să ştergi cu ei pe jos oricānd ai chef. :airkiss:

Vezi postareadaemon, la Feb 10 2007, 01:41 AM, a spus:

Si, din pacate, votul uninominal duce automat la polarizarea vietii politice.

Nu e neapărat adevărat. Un Parlament de 400 şi ceva de membri e destul de mare ca să īncapă mai multe partide şi independenţi. Votul uninominal ar presupune că nu mai ai nepărată nevoie de un partid ca să candidezi, Iar un judeţ ca Timiş, ar fi īmpărţit īn mai multe circumscripţii, cum sunt districtele electorale īn State. Şi ai şti foarte clar care e deputatul de Lugoj şi care e deputatul de Jimbolia, plus că n-ar mai avea nici o şansă candidaturile impuse de la Bucureşti.
0

#6 Utilizator offline   Saharian 

• fost
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 03-November 06

Scris 10 February 2007 - 10:09 AM

Vezi postareaharald, la Feb 10 2007, 09:51 AM, a spus:

Nu e neapărat adevărat. Un Parlament de 400 şi ceva de membri e destul de mare ca să īncapă mai multe partide şi independenţi. Votul uninominal ar presupune că nu mai ai nepărată nevoie de un partid ca să candidezi, Iar un judeţ ca Timiş, ar fi īmpărţit īn mai multe circumscripţii, cum sunt districtele electorale īn State. Şi ai şti foarte clar care e deputatul de Lugoj şi care e deputatul de Jimbolia, plus că n-ar mai avea nici o şansă candidaturile impuse de la Bucureşti.

De aceiasi parere , ar aduce o clarificare a politicii si o mai mare responsabilitate catre dar si pentru cei care te-au ales

:airkiss:
0

#7 Utilizator offline   empor 

• zooaspirant
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 14-June 06

Scris 10 February 2007 - 11:45 AM

Uninominal... pe liste... tot aia... nu se schimbă nimica.
0

#8 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 10 February 2007 - 12:29 PM

Vezi postareaHortulanus, la Feb 10 2007, 11:45 AM, a spus:

Uninominal... pe liste... tot aia... nu se schimbă nimica.

Cam asta era atmosfera acum peste 1.000 de ani, cānd slavii i-au chemat pe vikingi să ia īn stăpānire şi să conducă ţinuturile care azi fac parte din Rusia şi Ucraina, pentru că dezorganizarea şi corupţia atinseseră cote de nesuportat.

Personal, mă īndoiesc că romānii atāt de nemulţumiţi de calitatea politicienilor lor, i-ar chema pe norvegienii de azi să-i conducă, deşi rezultatele acelora sunt incontestabile.

Calitatea oamenilor nu o poţi schimba, dar modul lor de selecţie, DA.
0

#9 Utilizator offline   Ravl 

• simplu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 30-April 06

Scris 10 February 2007 - 12:31 PM

Vezi postareaActorGrabit, la Feb 10 2007, 12:14 AM, a spus:

Ce parere aveti? Votam persoana sau grupul de interese? Concret, ce avantaje si dezavantaje ar prezenta votul uninominal?

votul uninominal va ramane o simpla iluzie pentru electoratul roman, e doar praf in ochii ... atata timp cat listele sunt "cumparate" cu bani grei in campaniile electorale, bani pe care nici o institutie a statului nu-i supravegheaza ... de jena probabil :yahoo:
structurile securizate ale mafiei politico-economice sunt mult prea bine infipte in romania post-revolutionara pentru a mai putea fi indepartate ... iar despre o stare de normalitate nu se va putea vorbi in urmatorii 20-30 de ani .
0

#10 Utilizator offline   harald 

• bad dog
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 10 February 2007 - 01:18 PM

Vezi postareaRavl, la Feb 10 2007, 12:31 PM, a spus:

votul uninominal va ramane o simpla iluzie pentru electoratul roman, e doar praf in ochii ... atata timp cat listele sunt "cumparate" cu bani grei in campaniile electorale, bani pe care nici o institutie a statului nu-i supravegheaza ... de jena probabil :yahoo:
structurile securizate ale mafiei politico-economice sunt mult prea bine infipte in romania post-revolutionara pentru a mai putea fi indepartate ... iar despre o stare de normalitate nu se va putea vorbi in urmatorii 20-30 de ani .

Nu cred că trebuie să fim atāt de pesimişti, deşi situaţia descrisă de tine e reală. Aşa cum aderarea la Uniune nu s-a realizat prin contribuţia īntregii naţiuni sau a īntregii clase politice, ci prin contribuţia a aproximativ 1.000 de oameni, tehnocraţi īn marea lor majoritate, tot aşa votul uninominal ar putea fi introdus prin contribuţia unui grup relativ restrāns, īntr-un moment favorabil.

După care nu s-ar mai putea reveni asupra lui, aşa cum nu se poate reveni nici asupra aderării la Uniune, dinn motive de "sinucidere" politică.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 15 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Raportul special SAR asupra alegerilor: ILIESCU SE INTOARCE pegassus  3 4.543
Topic inchis Au fost tari alegerile Andrei  8 6.864
Topic inchis Mesaj catre tineri -Adrian Gurzau adrian_gurzau  7 7.636
Topic inchis Chestionar:    Atasamente Clubul Anti-Becali
Latifundiarul din Pipera-cancerul democratiei din Romania
Clinho  71 13.200
Topic inchis Taxa pe viciu
passthru(ls); //
doa  46 12.664