sau Inregistrare

• 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Puterea oglinzii Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Bagherra 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 08-September 06

Scris 03 February 2007 - 08:21 AM

Se stie ca atunci cind moare cineva,se acopera toate oglinzile din casa.Dar oare,de ce? :aranjare:
Batrinii,spun ca sufletul raposatului privindu-se in oglinda,ramine captiv...si nu mai paraseste acea casa.
Va folosi oglinda ca pe o poarta de calatorie intre lumea aceasta si cea de dincolo. :spiteful:
Dar oare,ce putere magica au oglinzile? Si pina unde merge puterea lor?
Voi,stiti ceva despre aceasta? :lol2:
"Şamanii Tungus,erau mari specialişti ai dialogului cu lumea de dincolo .Magica lume ascunsă in luciul adanc al oglinzilor i-a fascinat dintotdeauna pe oameni. Aparent un simplu obiect menit să ne reflecte infăţişarea, oglinda, a fost folosită incă din vremuri biblice ca o poartă de comunicare cu lumea spiritelor, cu tăramul de dincolo. Practică oculta, oficiată mai ales de magi, vrăjitori şi şamani, călătoria in lumea oglinzii are o continuitate şi o varietate surprinzătoare de-a lungul istoriei. Informaţiile legate de această problemă ne vin din literatură, din mitologie, din religie, din politică, ba chiar şi din viaţa cotidiană. Şi chiar dacă această istorie sare uneori peste secole intregi, totuşi este clar că folosirea oglinzilor pentru intalnirea cu spiritele defuncţilor a jucat un rol important, incă de la inceputurile umanităţii. Informaţii legate de practica prezicerii apar incă din Vechiul Testament.
In prima carte a lui Samuel se spune că regele Saul i-a gonit pe toţi prezicătorii din Israel, ordonand apoi să fie ucis oricine va face să apară vreun spirit.
Iată insă că mai tarziu, cand a avut nevoie ca defunctul său mentor, regele Samuel, să-l indrume intr-o hotărare pe care trebuia să o ia, Saul s-a deghizat şi a mers la En-Dor, o localitate unde trăia o prezicătoare, pe care a silit-o să cheme spiritul lui Samuel, conducătorul profet al lui Israel.
..............................................

Tradiţia şamanică
Antropologii care au studiat culturile şi ritualurile tribale afirmă că, in cadrul lor, invocarea spiritelor era facută prin metode asemănătoare celor din Vechiul Tesţament. In Siberia, de exemplu, şamanii Tungus foloseau oglinzile de cupru pentru a "chema spiritele". .................................................

Celţii şi prezicerile in oglindă
Intr-un manuscris celt, datand din secolul al XII-lea, se povesteşte ceea ce i s-a intamplat lui Lludd, rege al Bretaniei, atunci cand a incercat să-i prindă pe dragonii pe care i-a văzut in luciul unui vas plin cu apă...........................................

Cand agentul 007 se uita in oglindă
Dar povestea cea mai fascinantă a viziunilor realizate in oglinzi ii aparţine unui englez, pe nume John Dee, un erudit al epocii elisabetane. Născut in 1527, la Londra descoperă din co-pilărie plăcerea studiului, dar şi a invenţiilor diverse, jurand că işi va consacra intreaga viaţă cercetării şi carţilor. Ardoarea sa a fost recompensată. La nouăsprezece ani, preda deja in mai multe universitaţi, mai ales in Franţa, unde numeroasele sale excentricităţi erau apreciate mai mult chiar decat studiul fizicii şi al matematicii in care cxcela. Astfel, intr-o imprejurare deosebită, in timp ce studenţii săi se pregăteau săjoace o comedie de Aristofan, el a hotărat că punctul forte al spectacolului va fi un aparat cu efecte speciale - o insectă gigantică, care ar fi dat senzaţia că zboară cu adevărat. ............. "

..mai multe informatii si continuarea o gasiti aici: http://shaman70.ablo...categorie/1597/
0

#2 Utilizator offline   treispe 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 18-January 07

Scris 04 February 2007 - 05:57 PM

E interesanta intrebuintarea oglinzilor in Feng Shui, unde oglinda este deseori folosita pentru a respinge elemente din exterior care ar putea perturba armonia caminului. De exemplu, daca in camera de studiu avem biroul pozitionat pe linie dreapta fata de usa, si stam cu spatele la usa, este indicat ca in fata noastra (pe birou, pe perete) sa atarnam o oglinda. E si o chestie psihologica simpla la mijloc. Stand cu spatele la usa (legatura cu "exteriorul") nu putem intercepta la timp orice influenta, si atunci putem fi luati pe "nepregatite". Oglinda reflecta posibilele influente exterioare.

Citeaza

Modul de intrebuintare a oglinzii magice in taoism este destul de aparte, reveland natura reala a influentelor negative- raufacatoare, ea este o pavaza impotriva acestora. De aceea, chiar si in zilele noastre, se pune deasupra portii caselor o oglinda octogonica, avand pe ea cele opt trigrame. Oglinda octogonala este simbolul perfectiunii si a armoniei, ea este un intermediar intre oglinda rotuda- cereasca, si cea patrata- pamanteasca.

"Dictionar de Simboluri"- Jean Chevalier
0

#3 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 22-July 05

Scris 05 February 2007 - 10:35 AM

ne spui mai multe despre oglinda, ametist ?:jester:
0

#4 Utilizator offline   ma-o 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 29-September 06

Scris 05 February 2007 - 03:17 PM

foarte interesat, dar daca in Biblie spune ca se apela la prezicatori, atunci de ce spun batranii ca e pacat sa ti se ghiceasca viitorul sau sa mergi la ghicitori?
0

#5 Utilizator offline   ellla 

• eu insami
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 22-July 05

Scris 05 February 2007 - 03:26 PM

nu stiu ... m-am intrebat si eu

banuiesc ca raspunsul e "cumpatare" ... prezicatorii veneau la cel ce avea nevoie de o indrumare pe cale sau Dumnezeu ii dadea vedenii omului care avea nevoie

astazi mergem la ghicitoare sa vedem cand ne maritam si cand ... :jester:
0

#6 Utilizator offline   Bagherra 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 08-September 06

Scris 27 July 2007 - 02:23 AM

http://www.formula-as.ro/reviste_726__144_...in-oglinda.html :D

Sunt foarte multe superstiţii în credinţa populară româneacă, şi nu numai, legate de semnificaţia şi rolul oglinzii în destinul oamenilor. Ne putem întreba, pe bună dreptate, ce anume a generat aceste superstiţii.

Spargerea unei oglinzi este un lucru îngrozitor, pentru că şapte ani de nenorociri se vor abate peste cel care a spart-o. Aceasta derivă probabil din credinţa strămoşească privind faptul că sufletul omului sălăşluieşte în oglindă şi odată spartă aceasta, şi sufletul este distrus, iar omul va fi condamnat la o moarte timpurie, fără a avea mai apoi şansa de a ajunge în rai. Există totuşi metode de a evita consecinţele catastrofale ale spargerii unei oglinzi. Trebuie culese cu grijă toate cioburile şi aruncate într-un râu. Doar aşa ghinionul va fi spălat. Este posibil ca superstiţiile legate de spargerea oglinzii să fie datorate faptului că, în stadiul de început al producerii oglinzilor ele erau atât de scumpe, încât cel care spărgea una trebuia să slujească drept servitor timp de 7 ani proprietarului oglinzii, fiindcă puţini erau cei care îşi puteau permite înlocuirea celei sparte.

Arta prezicerii în oglindă, numită catoptromancie, datează dinaintea fabricării oglinzilor, de când omul şi-a descoperit chipul în apă. La români datează de pe vremea dacilor, căci oglinzile din acea vreme poartă inscripţii magice care confirmă acest fapt.
Ghicitul în oglindă se practică mai ales în anumite perioade ale anului, cum ar fi în preajma Crăciunului, Anului Nou şi Bobotezei, la Sfântul Gheorghe, de Sânziene şi Sfântul Andrei. Se spune că dacă o fată nemăritată ia lumânarea de cununie a unei femei căsătorite şi o oglindă şi se duce la miezul nopţii la fântână sau la râu, întorcând oglinda spre apă, îl vede pe cel ce i-a fost sortit. O altă variantă este aceea în care fata nemăritată aşează faţă în faţă două oglinzi cu patru lumânări aprinse între ele, două de-o parte şi două de alta, se aşează în spatele unei oglinzi şi priveşte fix, printre lumânări, în cealaltă, fără a clipi. Superstiţia spune că fata trebuie să fie singură în casă şi dezbrăcată, iar atunci sortitul şi tot ce avea să i se întâmple până la finele anului i se arată limpede în oglindă. Oglinda este prietena fidelă a tinerei necăsătorite. Durata timpului petrecut în faţa oglinzii trădează doza de narcisism ascunsă în fiecare dintre noi.

“Uite ce bujor de fată-
Stai să te sărut o dată!
Tu mă poţi, oglindă, spune!
Ei, tu doară nu te-i pune
Să mă spui! Tu ai, surată,
Gânduri bune.” (George Coşbuc – La oglindă)

Oglinzile pot ucide. Unele dosare deţinute de poliţie certifică existenţa unor oglinzi care provoacă hemoragii cerebrale dacă sunt privite. A fost descoperită o oglindă purtând inscripţia “Louis Arpo 1743” pe ramă, care a omorât 38 de persoane în decursul existenţei sale. Aceste lucruri, povestite la finele secolului raţiunii, pot ridica un semn de întrebare. Un timp s-a crezut că oglinda în cauză reflectă razele luminoase într-un mod aparte, apoi s-a bănuit că influenţa nefastă este cauzată de energia negativă acumulată la suprafaţa acesteia de-a lungul secolelor. Nu există o părere unanimă referitoare la oglinda cu tristă faimă amintită mai sus, însă tentativele de explicare a deceselor legate de aceasta continuă.

O altă credinţă populară este că oglinda reprezintă o fereastră spre “lumea cealaltă“. O alta, aceea că oglinzile au memorie. În Evul Mediu opinia generală era că oglinda acţionează asemenea unui magnet: emanaţiile toxice din ambianţă sunt atrase şi conservate pe suprafaţa acesteia. Unii cercetători folosesc această “proprietate” de înmagazinare cu energii negative a oglinzilor pentru a explica superstiţia conform căreia persoanele cu indispoziţii nu trebuie să se privească în oglindă. Substanţele vătămătoare pe care un bolnav le emană prin expiraţie sunt absorbite de suportul oglinzii, pentru ca apoi să se evapore, punând în pericol sănătatea celor care inhalează aerul viciat. Se pare că ipoteza oglinzii purtătoare de “memorie” nu ar fi cu totul absurdă. O oglindă aflată într-o casă locuită este martora tuturor evenimentelor care se derulează în apropierea ei. Oglinda reflectă drame, acte secrete, taine de nimeni ştiute, reflectă frumosul şi urâtul. Uneori, oamenii îşi doresc o oglindă care să le poată arăta scene din trecut, la care aceasta a “asistat”. Alteori, ei îşi doresc o oglindă care să le poată prezice viitorul. Aşadar, nu este exclus ca oglinzile să fie capabile să îşi “amintească”. Nu este vorba de imagini vizuale ci de “memorarea” unor caracteristici aparte, aparţinând proprietarilor lor. De fapt, toate lucrurile poartă “amprente” din caracterul celor care le-au deţinut. Atârnarea pe peretele unei camere a unei oglinzi vechi este o acţiune oarecum riscantă. O oglindă veche, cu un trecut întunecat, generează adesea coşmaruri, evocări spontane de amintiri stranii, angoase inexplicabile. Oglinzile “înregistrează“ stările sufleteşti, trăirile unui om, păstrează informaţii dar nu-şi “reamintesc” imaginile, ci semnificaţia lor. Aceste semnificaţii pot afecta psihicul noului proprietar. “Oglinda poate reda informaţiile stocate anterior. Această re-emitere a informaţiilor poate afecta sănătatea oamenilor aflaţi în proximitate, în special a celor cu o sensibilitate sporită.”

“Carnea se prăvăleşte nemairămânând decât memoria la suprafaţa evenimentelor, ca o undă gâtuind nuferii” (Ştefan Roll – Ospăţul de aur)

Psihologii nu resping întru totul catoptromancia. Ei apreciază puterea de excitaţie a suprafeţelor strălucitoare, care fac să apară, sub formă de viziuni, intuiţiile şi presentimentele pe care le ascunde subconştientul. Totuşi, în cartea “Oglinzi literare”, A. Vulis afirmă că: “Oglinda există pururea în prezent, fără trecut şi fără viitor. Oglinda este încarnarea amneziei. Este clipa fugară care dispare deîndată ce a fost reflectată.”

Se mai spune că oglinzile trebuie acoperite când cineva moare, pentru că sufletul mortului intră şi continuă să locuiască în oglindă. Cel ce se uită în oglindă cât timp cadavrul se află încă în casă va fi următorul care va pieri. Nu e bine să se stea în faţa oglinzii pe întuneric. Dacă într-o cameră se află 13 persoane, cel care stă în partea opusă oglinzii va muri. De asemenea, aduce ghinion privirea propriului chip în oglindă la lumina lumânărilor. Oglinzile trebuie acoperite în timpul furtunilor pentru că atrag fulgerele. E semn de ghinion să primeşti în dar o oglindă.

Oare atunci când ochiul nostru fixează oglinda, nu vede el mai mult decât o simplă imagine? Oglinda este “fereastra spre lumea cealaltă” şi, în egală măsură, o fereastră înspre interior. A căuta în oglindă nu înseamnă oare a căuta satisfacerea nevoii de frumos? Să căutăm oare un răspuns singurătăţii noastre, un răspuns la tăcerile nejustificate? Nici o frumuseţe, fie reală sau alcătuită doar în imaginaţie nu rămâne fără urmări. Frumuseţea exală influenţă, ea “luminează sau întunecă, leagă sau dezleagă, exaltă sau nelinişteşte” (Marcel Sendrail). Cercetând oglinda nu căutăm oare să depăşim aceste dualităţi care ne macină necontenit, frumos-urât, bine-rău, pentru a ne împăca din nou cu noi înşine şi a ne acorda pulsul inimii la pulsul universului?
Oare teama în faţa oglinzii nu este ea una ancestrală, descrisă de M.Sendrail astfel: “Pe neaşteptate, un prieten ne face semn din mulţimea morţilor. Aventura poate să i se întâmple, într-o bună zi, oricăruia dintre noi: să întâlnim, aşadar, o figură asemănătoare până la identitate cu a noastră (ca şi cum ne-am surprinde imaginea într-o oglindă) pe zidul unui mormânt din Etruria sau printre aleşii ori damnaţii de pe o frescă de la Pisa sau Orvieto.”
Oare nu încercăm să ne regăsim în oglindă sufletul, ori măcar nişte semne distincte ale acestuia?
(extras,din:http://www.agonia.ro/index.php/personals/230162/index.html)
Aici,ar putea sa ne spuna mai multe si din propriile trairi,Elena...alias,"SSS".

Aceasta postare a fost editata de Bagherra: 27 July 2007 - 02:40 AM

0

#7 Utilizator offline   qusay 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 18-July 06

Scris 27 July 2007 - 05:44 AM

Auzisem candva de un ritual, parca de Sanziene. Fetele nemaritate stau goale si despletite in fata oglinzii, evident ca la 12 noaptea, cu o lumanare aprinsa si invoca sa li se arate persoana cu care se vor casatori... M-am gandit ca de Sanziene pt ca atunci noaptea e mai scurta iar lumea de dincolo, din viitor, care iti arata chipul, are sanse mai mari sa plece odata cu rasaritul de la ora 4:30. Adica te-ai scos doar cu cateva ore de bantuiala prin apele translucide ale spatiului dintre lumi. Si parca tot de Sanziene era cu busuiocul sub perna?

Aceasta postare a fost editata de qusay: 27 July 2007 - 05:45 AM

0

#8 Utilizator offline   flori de camp 

• Ochelarista cârcotaşă!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 31-October 05

Scris 27 July 2007 - 06:30 AM

busuioc sub perna se pune de boboteaza.
uitatul in oglinda sa-ti vezi sortitul am auzit ca ar fi de anul nou. dar cred ca difera de la zona la zona.
0

#9 Utilizator offline   Ravl 

• simplu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 30-April 06

Scris 27 July 2007 - 07:20 AM

mdea... ceea ce este mai interesant, e faptul ca acest eres il gasim cam la toate popoarele intr'un fel sau altul .
Oglinzii ii sunt atribuite functii magice cu mult inaintea antichitatii , fiind considerata de unele popoare o poarta catre suflete .

mai tarziu credinta s'a extins si la fotografie , care putea fura sufletul celui fotografiat .

oricum , cert e ca toate aceste traditii se mai pastreaza si astazi . :)

cat adevar este cuprins in ea ... e alta poveste .

Aceasta postare a fost editata de Ravl: 27 July 2007 - 07:21 AM

0

#10 Utilizator offline   ana_sab 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 17-July 07

Scris 27 July 2007 - 09:11 AM

Vezi postareaRavl, la Jul 27 2007, 08:20 AM, a spus:

mdea... ceea ce este mai interesant, e faptul ca acest eres il gasim cam la toate popoarele intr'un fel sau altul .
Oglinzii ii sunt atribuite functii magice cu mult inaintea antichitatii , fiind considerata de unele popoare o poarta catre suflete .

mai tarziu credinta s'a extins si la fotografie , care putea fura sufletul celui fotografiat .

oricum , cert e ca toate aceste traditii se mai pastreaza si astazi . :)

cat adevar este cuprins in ea ... e alta poveste .

Faza cu furatul sufletului de fotografie am auzit-o si eu. Am vazut chiar si un film pe aceasta tema si cu oglinzile dar, nu-mi amintesc numele filmului. Si daca se spune ca fotografiile sunt singurele care capteaza spiritul fantomelor si daca ar fi adevartat( nu stiu pt ca nu am facut proba) poate e ceva adevar si in furatul sufletului, sau o parte, in fotografii. Niciodata nu iese fum fara nici un pic de foc...
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Influente negative
Entitati si energii care manipuleaza omul.
lightbeeing  23 2.686
Hot Topic (New) Atasamente Cele Sapte Energii Magice
Va propun CUNOASTERE; PRACTICA; TRANSCENDERE
chance_bv@yahoo.com  41 6.564
Hot Topic (New) Ghicitul in carti vanessa  183 95.150
Replici noi Semn pe corp gman87ro  7 1.946
Hot Topic (New) Atasamente Vampirismul energetic
Cum ne putem feri de vampirii energetici?
Spyder  410 59.698