sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

de ce ne place atat de mult "Saint Valentines"? Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Dulcica 

• ce bine ca sunt..
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 05-February 05

Scris 12 February 2005 - 12:12 AM

saărbătorile tradiţionale sunt zâmbetul unui popor. E destul saă nimereşti la una din ele ca saă afli, fără cuvinte, o istorie de secole, uneori de milenii. La noi, la români, una din aceste saărbători a devenit “Saint Valentines”.

Această saărbătoare, fără îndoială, are în ea o putere uluitoare. Deşi românii au aflat de existenţa ei de puţină vreme, iar mulţi încă mai învaţă saă-i pronunţe denumirea corect, totuşi ea a devenit foarte populară, stârnind mai multă vervă şi pregătiri decâte saărbătorile deja învechite, cum sunt Crăciunul şi Paştele.

Trebuie saă fie un mister la mijloc, pentru că altfel e greu de explicat ceea ce sa-a petrecut în România anii acestia. Cum un popor cu o istorie atâte de îndelungată, cu tradiţii saărbătoreşti şi folclorice cum puţine popoare mai sunt pe lume, a uitat într-un an totul şi a rămas cu această saărbătoare străină?

Este, într-adevăr, un rebus psihologic, saă explici cum tineri care nu au citit niciodată viaţa unui Sfânt arată atâta entuziasm faţă de acest “Saint Valentines”.
Deja este o banalitate a spune că nu există oameni necredincioşi, ci există doar religii nesuferite. Altfel cum unii oameni care nu sa-au rugat niciodată la Sf. Nicolae, îla cinstesc saărbătoreşte pe Santa Claus în varianta lui americană? Cum cei care nu cred în Evanghelie se adună cu flămânzenie în faţa televizoarelor ca saă vadă “Ultimile ispite ale lui Hristos” de Scorsese? Da, un astfel de “hristos” se prea poate saă fi existat, n-avem nimic de zis, ne convine. Însă varianta Lui bisericească e cam ireală, e chiar depresivă. Îi preferăm pe Afrodita şi Dyoniso
Unii găsesc că e foarte “tare” saă ai bască şi scaateboard, alţii se laudă cu brichete. Însă acestea reprezintă cazuri particulare, cel mult grupuri, dar nu pot fi generalizate. Aceste ocupaţii rămân în zona minorului chiar şi în mintea teânărului. Ele nu stau în firea noastră, adică ele au peătruns artificial în viaţa noastră, de aceea ne putem lipsi de ele foarte uşor odată cu vârsta.
8) Dincolo de acestea însă există ceva de care nimeni nu se poate lipsi, acel ceva este dragostea, care în mintea teânărului o reprezintă ideea cuplului fericit. Orice obstacol în calea realizării acestui cuplu este vrednic de dispreţ. Obstacolul cel mai mare însă este morala creştină şi peărinţii. teânărul îndrăgostit se trezeşte dintr-odată atacat, pe de o parte, de Dumnezeu şi pe de alta, de propriii peărinţi. El rămâne, ce dureros, fără origini.

Tradiţia catolică a rezolvat genial acest conflict, inventând această saărbătoare a Sfântului Valentin. teânărul nu numai că este încurajat saă aibă o “prietenă”, ci dobândeşte şi binecuvântarea Bisericii, adică a lui Dumnezeu, prin care se împacă şi cu peărinţii, cu istoria. El nu numai că îşi peăstrează ceea ce a avut, ci dobândeşte şi ceea ce nu avea. E un fel de a împăca oaia cu lupul.

(Savatie Bastovoi)

Regulamentul forumului RoPortal a spus:

- Nu scrieti doua mesaje unul dupa altul la un interval scurt de timp (sub 24 de ore). Editati-la pe cel vechi si adaugati acolo ce mai aveti de spus.

Aceasta postare a fost editata de Dulcica: 06 January 2006 - 01:23 PM

0

#2 Utilizator offline   Zob 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 04-February 05

Scris 12 February 2005 - 01:34 AM

Hm, o minuscula corectura: Saint Valentine sau Saint Valentine-sa Day. Saint Valentines nu prea merge.
0

#3 Utilizator offline   raven 

• Boboc
  • Pip
  • Inregistrat: 11-February 05

Scris 12 February 2005 - 08:47 AM

Faza e ca in general tinerii au adoptat-o, tineri care multi viseaza la America sau la Occident, si acesta este probabil unu dintre motive. Un alt motiv este promovarea intensa care sa-a facut de catre comercianti care normal ca nu vor sa rateze inca un moment in care sa-si faca vanzare. Pe de alta parte eu unu am auzit inainte de Saint Valentine-sa Day si doar dupa aceea ca aveam si noi o sarbatoare in genu asta numita Dragobete. Si sincer nu cred ca sunt singurul. Motivul este canoi nu am promovat sarbatoarea noastra si atunci cand sa-a ivit ocazia ne-a fost intodusa o noua sarbatoare in calendar!
0

#4 Utilizator offline   aLat 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 12 February 2005 - 12:07 PM

raven, la Feb 12 2005, 09:47 AM, a spus:

Pe de alta parte eu unu am auzit inainte de Saint Valentine-sa Day si doar dupa aceea ca aveam si noi o sarbatoare in genu asta numita Dragobete. Si sincer nu cred ca sunt singurul. Motivul este canoi nu am promovat sarbatoarea noastra si atunci cand sa-a ivit ocazia ne-a fost intodusa o noua sarbatoare in calendar!
[snapbacca]27426[/snapbacca]

Nu suntem singurii, cultura americana e "la moda".
Cred ca e asa de populara printre tineri pentru ca e o sarbatoare a preocuparii lor principale, viata de cuplu. Suntem tineri, abia am invatat sa iubim, ne place al naiubii de mult si ne place sa aratam ca ne place.
E frumos pana la urma si nu e o tragedie asa de mare ca e pe alta data si se numeste altfel decat sarbatoarea nostra traditionala.
0

#5 Utilizator offline   Zob 

• Garoafa
  • PipPip
  • Inregistrat: 04-February 05

Scris 14 February 2005 - 02:03 AM

Nu inteleg acest topic. Adica titlul e o intrebare retorica sau cum? Tu intrebi, tu raspunzi. Turuiala in 7 posturi, felicitari!
0

#6 Utilizator offline   Dulcica 

• ce bine ca sunt..
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 14 February 2005 - 02:09 AM

De fapt, ce ai vrea sa intelegi? Eu am pus topicul, am "turuit" cum spui tu cine doreste comenteaza.. destul de simplu....Ce anume deranjeaza? 8)
0

#7 Utilizator offline   aLat 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 14 February 2005 - 10:11 AM

Dulcica, pe undeva iti inteleg revoltarea, am observat ca m-ai si complimentat mai demult pentru niccaul meu "pe romaneste" (merci!), deci esti o traditionalista probabil, nu?
Dar gandeste-te ca uneori traditiile nu sunt chiar asa de importante. Oricum nu pot fi retinute toate, unele, care au fost populare in trecut vor fi inlocuite de altele ce prind mai bine la mentalitatea vremii.
Gandeste-te, cum ar fi sa plangem dupa traditiile din epoca medievala care nu au supravietuit pentru ca au fost inlocuite cu altele mai frumos colorate.
Chestia cu preluarea culturii americane duce pana la urma la globarizare, nu? (hmm...o sa fac un topic pe tema asta) Dar este asta un lucru rau? Desigur, se pierd multe obiceiuri frumoase, dar chiar tu ai spus ca Valentines-sa day este o solutie geniala pentru promovarea ideii de cuplu fericit, este o adaptare moderna a sarbatorii noastre traditionale. Sunt totusi oameni care aleg sa pastreze traditia (chiar dintre tineri), ea nu va disparea niciodata complet, doar va deveni mai putin populara.
si ar mai fi ceva, prin faptul ca cei care aleg sarbatoarea traditionala (printre care ma aflu si eu) o blameaza pa cealalta nu o vor face ma putin populara. E o chestie de optiuni. Nu-i asa?
0

#8 Utilizator offline   Dulcica 

• ce bine ca sunt..
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 14 February 2005 - 03:32 PM

Intradevar traditia nu e asa de importanta..dar sa inlocuiesti dragostea cu declaratii superficiale..facute de dragul unei sarbarori cool nu e intocmai omeneste... Oare cati dintre cei care isi fac azi cadouri ..daruiesc ceva si de Craciun? Promovarea ideei de cuplu fericit ramane poate de multe ori numai o idee.. mai ales in randul adolescentilor.
Pentru cei care stiu sa pretuiasca iubirea, Happy Valentine , de fapt ..sa fiti iubiti de-a pururi :o:

Aceasta postare a fost editata de Dulcica: 06 January 2006 - 01:21 PM

0

#9 Utilizator offline   aLat 

• Lalea
  • PipPipPip

Scris 14 February 2005 - 04:33 PM

Ei, asa mai merge! :o:
De acord, si pe mine ma sperie superficialitatea multora. Multi dintre, reformulez: cativa dintre ei insa trec printr-o stare de incertitudine, nu au descoperit inca ceea ce e cu adevarat de valoare dar o sa o faca in curand.
0

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Conteaza religia intr-o relatzie? alex600  25 9.442
Hot Topic (New) Sinceritate Ynasy  43 7.872
Topic inchis Atasamente Cum pot sa il fac sa ma iubeasca ?
va rog ajutati-ma
IloveShopping  134 70.042
Topic inchis Am gresit...
ce ar trebui sa fac acum?
Dirtyangel  66 10.205
Hot Topic (New) Pareri..... Tristan  21 9.622