Si de atunci de fiecare data cand imi creste temperatura corpului imi apare aceasta urticarie.
Dupa vreun an de zile am avut in sfarsit norocul sa ajung la un doctor care mi-a spus ce e: urticarie colinergica, o urticarie ce are are ca principal declansator acetilcolina.
Revenind la motivul pentru care am deschis acest topic (sper sa nu va fi plictisit povestea mea dramatica
Deocamdata o sa postez niste generalitati despre urticaria colinergica.
Urticaria colinergica este relativ frecventa si apare in conditiile in care creste temporar temperatura corporala, cum ar fi baile fierbinti, efortul fizic, febra, uneori stresul. Este o forma de urticarie fizica care are legatura cu procesul de reglare a temperaturii corporale, chiar si o crestere cu un grad a temperaturii corporale putand duce la declansarea reactiilor alergice.
Denumirea de colinergica vine de la colina, o componenta a acetilcolinei, unul dintre neurotransmitatori. Astfel, acetilcolina eliberata de creier favorizeaza eliberarea histaminei mastocitare, care odata eliberata in sange dilata capilarele prezente sub piele, lucru care duce la pierderi de sange in tesutul din jur, cauzand umflarea acestuia.
Interesant este ca acetilcolina are un rol direct in stimularea glandelor sudoripare in momentele in care temperatura corpului creste, glande ale caror secretii ar trebui sa raceasca corpul, sa scada temperatura corporala. Si astfel ceea ce ar trebui sa fie un mecanism de racire, devine acum un mecanism de iritare. :oca:
Si stresul duce la aparitia acestei urticarii, deorece in momentele de stres, cantitatea de acetilcolina din corp creste ca urmare a intensificarii activitatii neuronale (in special a sistemului nervos vegetativ parasimpatic).
Pentru moment cred ca am scris destul.
Voi mai scrie daca se va arata cineva interesat sa discute pe aceasta tema acestei "alergii", care cel putin pe mine ma enerveaza pentru ca imi provoaca zilnic inca o grija.
Numai bine.
Contact
Facebook
Twitter
RSS