sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Insula Pastelui misteriosul pamant al gigantilor... Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Punky_Kitty 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 26-December 06

Scris 16 January 2007 - 07:07 PM

Insula Paştelui sau Rapa Nui este o insulă din Pacificul de Sud dependentă de Chile.

Primii navigatori europeni care la īnceputul sec. al XVIII-lea au păşit pe Insula Paştelui n-au putut să-şi creadă ochilor. Pe acest petic de pămānt, aflat la o distanţă de 3600 km de coasta chiliană, au descoperit sute de statui imense, răspāndite pe īntreaga insulă.

Munţi īntregi fuseseră de-a dreptul răsturnaţi, roca vulcanică dură ca fierul fusese tăiată ca o bucată de unt, iar stānci imense cāntărind zeci de mii de tone zăceau prin diferite locuri unde nu ar fi putut fi prelucrate. Sute de statui uriaşe, unele atingānd 10-12 m īnălţime şi cāntărind 50 de tone, contemplă pānă īn ziua de azi cu ochii lor lipsiţi de viaţă, aidoma unor roboţi monstruoşi care aşteaptă clipa cānd vor fi din nou puşi īn funcţiune, pe călătorul aflat īn trecere pe aceste meleaguri. Iniţial, aceşti coloşi purtau şi nişte pălării, dar acestea nu contribuie cu nimic la dezlegarea misterului. Daca mai adăugam la aceasta şi faptul că pălăriile, īn greutate de peste 10 tone, zăceau departe de capetele de piatră ale statuilor carora le aparţineau, urmānd ca apoi să fie ridicate la īnalţimea necesară, se poate īnţelege că ele nu fac decāt să īncālcească şi mai mult dezlegarea enigmei.

Prin preajma unora dintre aceşti coloşi s-au găsit nişte tabliţe de lemn acoperite cu un fel de hieroglife speciale. Cea mai mare parte dintre tabliţe au dispărut, iar īn zilele noastre nu mai există decāt vreo 10, răspāndite prin muzee, īnsă, pānă īn prezent, nu a putut fi descifrată nici una dintre ele.

Cercetările īntreprinse de Thor Heyerdahl, cu privire la aceşti coloşi misterioşi, au scos la iveală faptul că pe teritoriul insulei s-ar fi succedat trei forme de civilizaţii distincte, prima părānd, īn chip paradoxal, a fi fost cea mai evoluată. De-a lungul peretilor stāncoşi ai insulei şi de jur-īmprejurul craterelor vulcanice, exploratorul a descoperit sute de statui īncepute, dar neterminate. Mii de unelte, nişte simple topoare de piatră, erau īmprăştiate la rāndul lor, ca şi cum lucrul ar fi fost īntrerupt pe neaşteptate. Insula Paştelui se află situată departe de orice continent şi de orice civilizaţie. Luna şi stelele par mai apropiate pentru locuitorii insulei decāt orice alt uscat. Nici-un arbore nu creşte īn acest sol vulcanic.

Nici nu poate fi vorba de a explica transportul coloşilor cu ajutorul unor trunchiuri de lemn. Insula nu a putut să hranească mai mult de 2000 de oameni (astăzi nu mai există decāt cāteva sute). De asemenea, nu se poate presupune că, īntr-un trecut īndepărtat, insula ar fi fost aprovizionată pe cale maritimă cu hrană şi īmbrăcăminte. Cine a putut atunci desprinde asemenea blocuri de piatră direct din munte, ca apoi să le prelucreze şi să le transporte fără ajutorul unor trunchiuri de lemn, la cāţiva kilometri depărtare? Cine le-a dat forma definitivă, le-a şlefuit, le-a ridicat īn picioare? Şi cum le-au mai fost puse pe cap şi aceste pălării de 10 tone, a căror piatră provenea din altă carieră decāt cea a statuilor?

...VOI CE PARERE AVETI???

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Punky_Kitty: 16 January 2007 - 07:08 PM

0

#2 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 18-March 07

Scris 05 January 2008 - 05:26 PM

Thor Heyerdahl a ajuns tarziu,inaintea lui au trecut si scris multi altii.Insula a fost descoperita de olandezul Roggeween,intr-o zi de Oaste in 1722.
Eugene Eyraud,Mikluho-Maklai,WJ Thomson, Katherine Scoresby Routledge,Alfred Metraux Henry Lavachery,W.Churcill,H.Roussel,S.Englert au studiat sau scris despre Insula Pastelui.
Problema centrala a studiului se refera la cultura bastinasilor din Insula Pastelui,daca este sau nu polineziana.Fizic si limba vorbita este aceeasi,dar cultura are multe similitudini cu perioada preincasa din Peru.(Thor Heyerdahl a adus o seama de ipoteze in acest sens,vezi o carte aparuta si la noi in 1969"Aku-Aku."
Una din marile dileme este cum au ajuns marturiile preincase in Insula Pastelui din America de sud?Vanturile si curentii nu ingaduie ca o pluta ce vine din acel sens sa se opreasca in Insula Pastelui.

Ritual magic al omului pasare din Insula Pastelui a fost mult discutat si studiat.te duce cu gandul la...........????????????

Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 05 January 2008 - 05:32 PM

0

#3 Utilizator offline   askaR 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 24-February 08

Scris 20 June 2008 - 10:26 PM

ce fel de tablite?
puteti da si alte informatii si poze?
0

#4 Utilizator offline   enoch 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 27-June 07

Scris 20 June 2008 - 11:13 PM

Vezi postareaaskaR, la Jun 20 2008, 11:26 PM, a spus:

ce fel de tablite?
puteti da si alte informatii si poze?

Acestea.
http://www.netaxs.co...ance/rongo.html
0

#5 Utilizator offline   bistro 

• Ia chifteaua, neamule!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 21-September 06

Scris 21 June 2008 - 12:16 AM

'Tu-i Pastele ma-sii!
0

#6 Utilizator offline   Two 

• Last Aristocrat Dandy
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 13-September 06

Scris 21 June 2008 - 12:21 AM

Vezi postareadiclona, la Jun 20 2008, 11:16 PM, a spus:

'Tu-i Pastele ma-sii!

..de insula..? :)
Chiar ..or avea ooo?

Intrebare pentru cine stie.
De ce se cheama Insula Pastelui ? :)
0

#7 Utilizator offline   soarce 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 13-October 07

Scris 21 June 2008 - 12:23 AM

Citeaza

Cercetările īntreprinse de Thor Heyerdahl, cu privire la aceşti coloşi misterioşi, au scos la iveală faptul că pe teritoriul insulei s-ar fi succedat trei forme de civilizaţii distincte, prima părānd, īn chip paradoxal, a fi fost cea mai evoluată. De-a lungul peretilor stāncoşi ai insulei şi de jur-īmprejurul craterelor vulcanice, exploratorul a descoperit sute de statui īncepute, dar neterminate.

civilizatii e mult spus (mai jos spui ca erau maxim 2000 de oameni), poate cel mult culturi.

Citeaza

Mii de unelte, nişte simple topoare de piatră, erau īmprăştiate la rāndul lor, ca şi cum lucrul ar fi fost īntrerupt pe neaşteptate. Insula Paştelui se află situată departe de orice continent şi de orice civilizaţie. Luna şi stelele par mai apropiate pentru locuitorii insulei decāt orice alt uscat. Nici-un arbore nu creşte īn acest sol vulcanic.

nu mai creste nici un copac pentru ca le-au taiat sa transporte statuile.

Citeaza

Nici nu poate fi vorba de a explica transportul coloşilor cu ajutorul unor trunchiuri de lemn. Insula nu a putut să hranească mai mult de 2000 de oameni (astăzi nu mai există decāt cāteva sute). De asemenea, nu se poate presupune că, īntr-un

statuile au fost ridicate pentru aveau un fel de cult al stramosilor, practic la anumite intervale timp mai fabricau niste statui.

iti recomand documentarul BBC Horizon - The mistery of Easter Island, raspunde la multe din intrebarile pe care le-ai ridicat.

iar cu tablita nu stiu .... poate scrie "nu calcati iarba" :)

Aceasta postare a fost editata de soarce: 21 June 2008 - 12:26 AM

0

#8 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 21 June 2008 - 12:41 AM

laurent-III-rd :

"Intrebare pentru cine stie.
De ce se cheama Insula Pastelui ? "

A fost decoperita in 1686 dar doar intr-o duminica de PASTE in 1722 amiralul olandez jacob Roggeven a avut curajul sa o exploreze cu adevarat.!

Aceasta postare a fost editata de tosca_5: 21 June 2008 - 12:51 AM

0

#9 Utilizator offline   ana_sab 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Inregistrat: 17-July 07

Scris 27 June 2008 - 06:11 PM

Eu am acasa o catre care se numeste " Pastele Cailor" nu-i tin minte autorul nici nu am citit-o, oare au vreo legatura?! :blink:
Am citit multe despre acesta insula pe vremuri, oricum sunt foarte interesante statuiile!
0

#10 Utilizator offline   tosca_5 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 27 June 2008 - 06:44 PM

Vezi postareaana_sab, la Jun 27 2008, 06:11 PM, a spus:

Eu am acasa o catre care se numeste " Pastele Cailor" nu-i tin minte autorul nici nu am citit-o, oare au vreo legatura?! :blink:
Am citit multe despre acesta insula pe vremuri, oricum sunt foarte interesante statuiile!

Citeste-o si apoi ne spui si noua !
:o:
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Topic inchis Credeti in fantome, in spirite, intr-o lume paralela s.a ?
De curiozitate as vrea si eu sa stiu parerile voastre despre acest sub
Alin92  1 3.800
Topic inchis Fenomene ocultate bethatron  26 7.927
Topic inchis Multa iubire
de la normal la paranormal la nenormal
thunami  79 12.035
Topic inchis Atasamente ancient geometry discovery
freemasonrys ultimate secret
dreamweaver  5 2.460
Topic inchis Interpretarea aurei
Interpretarea si anomaliile aurei energetice
krisu  11 15.839