Sari la conținut
Forum Roportal
Black CAT

Despre investitiile straine in Romania

Cum vor evolua investitiile straine in Romania?  

7 membri au votat

  1. 1. Cum vor evolua investitiile straine in Romania?

    • vor creste
      7
    • vor scadea
      0


Postări Recomandate

Este Romania o tara care atrage investitorii straini? In viitor va atrage mai multe sau mai putine companii straine?

 

Ce parere aveti despre outsourcing?

Si un extras de articol pe aceasta tema:

"Mari firme din Vest isi muta productia in Romania

Un producator britanic de incaltaminte isi muta activitatea in Romania, informeaza "Retail Bulletin:. Firma este una cu traditie in Marea Britanie. Ea si-a inceput activitatea in 1825 si inregistreaza vanzari anuale in jurul a 39 de milioane de perechi. Compania este una puternica de vreme ce, in anul financiar 2003-2004, a inregistrat o cifra de afaceri de 943 de milioane de lire sterline.

 

Potrivit conducerii societatii, decizia de a transfera productia in Romania vizeaza mentinerea profitabilitatii grupului si a competitivitatii sale pe piata de profil. O alta firma, de aceasta data americana, specializata in cercetari clinice, alege Romania pentru extindere.

Iata stiri transmise de agentiile de presa, care, alaturi de alte informatii similare aparute in presa in ultima vreme, ne fac sa credem ca Romania, fara a fi un paradis fiscal, a devenit, intr-adevar, o destinatie pentru oamenii de afaceri occidentali.

De altfel, un studiu recent realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) asupra cheltuielilor cu forta de munca de la noi din tara arata ca in 2004 costurile salariale din Romania raman cele mai reduse din regiune.

 

Astfel, potrivit specialistilor EIU, anul acesta companiile din Romania au cheltuit, in medie, 0,95 dolari pentru o ora de munca a unui angajat, fata de 7,71 dolari cheltuiti in Slovenia si 4,37 dolari in Ungaria.

 

Desi tendinta este crescatoare, estimarile EIU pentru anul viitor plaseaza costurile salariale din Romania la un nivel usor crescut, de 1,08 dolari pe ora pentru un salariat, nivel situat inca mult sub cel din Slovenia (8,53 dolari), Ungaria, (4,94 dolari) si Cehia (4,63 dolari), primele trei clasate.

Desi aceasta situatie afecteaza puterea de cumparare, ea poate aduce si avantaje Romaniei, se arata in studiul EIU. Institutul precizeaza ca tot mai multe companii europene iau in calcul transferarea productiei in Romania, deoarece salariile din noile state membre UE incep, deja, sa se apropie de nivelul din Occident.

"Romania, cu cei 23 de milioane de consumatori ai sai avand costuri salariale de sub un dolar pe ora, este o tinta foarte atractiva. In plus, spre deosebire de vecinii sai, precum Ucraina, aici implementarea strategiei de preaderare la UE a redus considerabil riscurile politice", se mai arata in raport.

Statele luate in calcul de EIU la realizarea ierarhiei au fost Bulgaria, Cehia, Estonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

 

Din 2007, si Romania ar putea importa forta de munca

Pe de alta parte, intr-un alt studiu de realizat la sfarsitul anului trecut, de data aceasta realizat de Institutul European, se arata ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, adica din 2007, Romania va deveni, deopotriva, atat exportator, cat si importator de forta de munca.

 

Potrivit specialistilor Institutului, vom ramane o sursa de alimentare a emigratiei est-vest, dar vom deveni si un "beneficiar" al imigratiei sud-nord si est.

Se estimeaza ca noii veniti vor avea un efect negativ pe piata fortei de munca autohtone, si asa bulversata de restructurarile masive din industrie si de somajul mascat din agricultura. Conform studiului, imigrantii care vor poposi in Romania vor avea un nivel mai scazut de educatie si pregatire profesionala decat autohtonii si, de asemenea, "un potential creativ mai redus".

Valul de imigranti va duce la bulversarea pietei fortei de munca, deja bramburita dupa restructurarile masive din industrie, fenomen ce va fi resimtit de romani prin cresterea insecuritatii locurilor de munca.

In plus, Romania va trebui sa puna la punct un sistem complex de gestionare a imigratiei, asigurand, partial sau integral din fonduri proprii, mijloace de cazare si subzistenta, servicii de integrare sociala si economica.

Efortul financiar anual estimat al statului roman pentru asistenta fortei de munca provenita din emigratie se va ridica la peste 6 milioane de euro, sustin analistii Institutului European.

 

Realitatea Romaneasca, 14 ian 2005

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

DA!

incet, incet investitorii vor veni. de exemplu cel mai mare crescator de porcine din america a cumparat fostul comtim din timisoara si investete miliarde de euro pentru a-la moderniza. sigur din acest an, 2005, va incepe si productia.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multi investitori se vor orienta spre Romania odata ce va deveni si membra UE, ca avem o mana de munca ieftina si asta ne ajuta oarecum sa primeasca Romania o mare infuzie de capital si speram ca si viata tuturor romanilor din Romania se va schimba si vom scapa oare cum de saracie. :roll:

Dar asta se va intampla daca si noi vom pune "osul" in dezvoltarea economica a statului.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Problema cu UE sunt preturile. Ati vazut cum ungurii au ajuns sa cumpere de la noi ca e mai ieftin. Daca si la noi preturile vor ajunge la nivelul UE nu stiu cum o sa ne descurcam. Ca nici acum nu pot sa spun ca o duc roz. Si nu cred ca salarile vor creste in ritmul preturilor. Ca doar avem mana de lucru ieftina.

 

Ganditi-va la pensionari.

 

O alta problema e ca sa-ar putea sa nu mai avem industrie nepoluanta ci numai industrie poluanta. Ca acum, vesticii nu sunt prosti sa polueze la ei cand pot sa polueze la noi. Numai in Romania se pot construi de pilda fabrici de ciment in oras. E una care functioneaza chiar in Bucuresti.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
DA!

incet, incet investitorii vor veni. de exemplu cel mai mare crescator de porcine din america a cumparat fostul comtim din timisoara si investete miliarde de euro pentru a-la moderniza. sigur din acest an, 2005, va incepe si productia.

[snapbacca]25479[/snapbacca]

 

 

Azi e sarbatoareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Bine ai revenit dorinand, we miss u :roll: :cat:

 

Bun exemplu cu comtimul :- si in + la voi in Timisoara, din cate stiu eu, sunt si multe investitii striane in domeniul IT care mai si cresc :), fata de zona noastra, unde sunt axate in special pe industria usoara, tip lohn, afaceri care "dispar" daca nu mai sunt stimulate de stat sau cresc salariile in zona.

 

pentru. micutu - asa e, punem osul, numai sa si simtim oarecare imbunatatiri ale nivelului de trai, nu numai inrautatiri.

 

 

ITI - excelent punct de vedere, si din pacate real ;)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asa speram noi toti, sa ajungem la un nivel de trai mai aproape de cel european :cat: sau puterea de cumparare si sa nu ajungem ca ungurii sa ne ducem si noi la basarabenii.

Ar fi mai bine sa ne mai amane inca cu cativa ani aderarea la uniune. Si asa o sa traim mai bine. speram :roll:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×