Sari la conținut
Forum Roportal
Cleric Prest

Cum recunoastem si prevenim o boala psihica

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

1. Cum se manifesta bolile psihice, moduri in care apar

Paranoidul ca structura, inainte de a deveni psihotic (schizofrenie paranoida) e frustrat mereu, se simte amenintat din toate directiile, la randul sau persecuta pe toata lumea apoi i se raspunde cu aceeasi moneda si cercul se inchide. De aici frustrarea paranoicului, frustrarea produce in timp depresie reactiva exogena (nu endogena, care apare oricum si nu are lagatura cu nici o frustrare). Depresia exogena provine din epuizarea creierului de mediatori chimici (serotonina, noradrenalina) datorita actiunii prelungite a factorilor stresori (pe care singuri ni-i provocam si-i mentinem). Pana la psihoza, apare ori nevroza, ori depresia, dar in cele mai multe cazuri ambele simultan, depresia urmand sa creasca progresiv in intensitate. Daca depresia se transforma in boala afectiva bipolara (ziua vesel, noaptea trist, primavara maniac, toamna melancolic) e semn de prognostic sumbru. Uneori nu apare psihoza bipolara, ci direct schizofrenie paranoida cu delir de persecutie. Toate bolile psihice vin pe un teren genetic care sta la baza unei structuri psihice fragile, cu deficit de maturizare a encefalului.

Acesti oameni sunt introvertiti (unii cu anumite grade de autism, in cazul adolescentilor), imaturi, nu pot oferi nimic neconditionat celor din jur, nu-si pot exterioriza sentimentele, pozitive sau negative.

Timiditatea la adolescenti e un semnal de alarma pentru parinti si psihologi. A presa un timid intr-o directie nedorita de el sau de care se teme poate duce la tulburari psihice grave.

In concluzie, nu faceti misto de timizi, pentru psihicul lor acest lucru e extrem de nociv. Suportul parental, grupul social stabil si fara schimbari sunt esentiale in perioada adolescentei ca acesti indivizi sa ramana sanatosi psihic (e important sa nu schimbe localitatea de domiciliu - prietenii si sa aiba parinti intelegatori in preajma lor). Vezi cazurile dramatice ale unor copii cu parintii plecati la munca in alte tari un timp indelungat, ani de zile.

 

Pentru timizi am un sfat, revoltati-va ori de cate ori nu va convine ceva, nu lasati pe nimeni sa aleaga in locul vostru (mai ales cariera, partenerul de viata etc). Daca parintii nu va inteleg si va conditioneaza viata in fel si chip, plecati de acasa in chirie, gasiti-va o slujba si traiti-va viata in acord cu sentimentul din inima voastra. Multe boli psihice apar nu numai din egoism ci si din compromisuri, nu faceti compromisuri care va calca in picioare sentimentele.

 

Viata omului se desfasoara pe 4 coordonate: munca (servici), familie (sotie/sot, copii), grupul social (prietenii) si timpul liber (hobby). In munca dai energie. Aceasta enrgie ti-o recuperezi din relatia cu partenerul de viata si din ceea ce faci in timpul tau liber pentru tine cand esti tu cu tine si acest timp ti-l dedici tie insuti (citesti cartea care iti place, asculti muzica favorita, te plimbi pe unde doresti, e timpul tau de egoism, pe o perioada determinata, intr-un spatiu privat care iti apartine). Toate aceste 4 coordonate trebuie sa fie in acord cu sentimentul, cu partea ta afectiva, altfel ajungi la pensie un frustrat/a, care plimba pisica legata cu sfoara de gat.

 

Bolile psihice vin pe un teren genetic responsabil de o anumita vulnerabilitate psihica. Mai departe trăgaciul apartine conditiilor de mediu daca ne referim la boli psihice minore sau medii (nevroze, depresii). Majoritatea bolilor psihice sunt induse prin CUVANT si GAND de aceea terapia cu medicamente nu este cea care poate vindeca o boala psihica. Pastilele doar ţin in frau un bolnav psihic. Amelioreaza boala pe o anumita perioada, dupa care ea izbucneste cu o furie si mai mare.

 

2. Cum putem lupta impotriva bolilor psihice

Esential cand avem de a face cu un bolnav psihic este sa identificam factorul declansator si sa eliminam contactul bolnavului cu acest factor. Acest factor declansator in majoritatea cazurilor e o persoana din familia bolnavului sau chiar bolnavul insusi. De obicei un om imbolnavit psihic devine pentru el insusi un factor intreţinător pentru boala sa.

Odata imbolnavit un om de catre un alt om, e absolut necesara psihoterapia. Omul bolnav va căra toata viata cu el

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1. Uite ca eu am gasit un terapeut care nu m-a tratat ca pastile si totusi m-a tratat. O fi unul din cei 0,01%? :friends: Dar sunt de acord cu afirmatiile ta;le despre terapeuti. Eu imi bat gura de aproape un an de zile spunand la toti ca pastilele fac mai mult rau decat bine, dar degeaba. Omul trebuie sa vada el diagnosticul si reteta, ca altfel e prost medicul. :friends: Bineinteles ca niciodata nu va spune nimeni cat de nenorocite sunt medicamentele astea, pentru ca se scot enorm de multi bani din ele, asa ca....treaba merge bine pentru vanzatorii de droguri.

 

2. Iti dau partial dreptate in ceea ce priveste contactul ci persoanele bolnave psihic. Intr-adevar, e nociv, mai ales daca ai o sensibilitate crescuta. Insa, asta inseamna sa izolezi niste oameni si de fapt sa ii nenorocesti mai rau. E foarte adevarat ca eu am trecut singura prin boala mea, ca nu mi-a fost nimeni alaturi, dar asta e una, inseamna ca nu am avut prieteni adevarati. Insa sa izolezi o persoana depresiva, de ex., mi se pare absurd si inuman.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tot asta sustin si eu, ca pastilele nu pot vindeca o boala psihica fie ea minora sau majora.

 

In Bucuresti mai vine din cand in cand un psihoterapeut evreu, scolit in Elvetia, Schnapp Siegfried. A incercat sa formeze prin `94-`98 psihoterapeuti la universitatea de vest din Timisoara. A reusit poate cu 2-3.

 

Psihoterapeuţii rom

Editat de iosafat
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu

Editat de MHortulanus

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Si eu am spus asta, intotdeauna. Medicamentele nu fac decat sa inrautateasca starea subiectului. Psihoterapia este singura care poate ajuta un bolnav psihic. Nu sunt studenta la medicina, nu profesez in domeniu, dar stiu aceste lucruri. Si nu numai. Din pacate, in ziua de azi conteaza diploma si nu pregatirea profesionala a individului. Nu pot face mare lucru avand in vedere ca acea diploma imi lipseste cu desavarsire, deci nu sunt de specialitate.

Totusi sunt total de acord cu iosafat, sunt lucruri pe care le stiam si pe care sper sa le citeasca si sa le retina cat mai multa lume.

numa bine ;)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

O sa te contrazic.

1. Tu spui ca

Bolile psihice vin pe un teren genetic responsabil de o anumita vulnerabilitate psihica. Mai departe trăgaciul apartine conditiilor de mediu daca ne referim la boli psihice minore sau medii (nevroze, depresii). Majoritatea bolilor psihice sunt induse prin CUVANT si GAND de aceea terapia cu medicamente nu este cea care poate vindeca o boala psihica. Pastilele doar ţin in frau un bolnav psihic. Amelioreaza boala pe o anumita perioada, dupa care ea izbucneste cu o furie si mai mare.

 

Mi se pare absolut necesar sa subliniez faptul ca nevroza si depresia sunt tulburari psihice si in nici un caz boli psihice.

 

2.

Un om bolnav psihic e un om forte periculos pentru toti cei din familia sa sau din campul muncii in cazul ca mai poate presta vreo munca. Cu cat petrecem mai mult timp in compania unui bolnav psihic cu atat riscam sa preluam mai mult din boala sa. Da, boala psihica e contagioasa, nu in totalitate, dar suicient cat sa ne ruineze viata.

Eliminati din preajma voastra orice persoana cu tulburari de comportament sau psihice.

 

Mi se pare o afirmatie foarte grava si nu stiu daca gasesti argumente in favoarea sustinerii ei.

Daca tu bagi nevroza si depresia in aceeasi oala si sustii ca bolnavii psihic sunt periculosi, ar trebui sa-i punem la zid si sa-i impuscam pe majoritatea celor care ne inconjoara si mai apoi sa ne sinucidem pentru ca si noi suferim de nevroza. Eu nu am intalnit pana acum om care sa nu aibe propria lui nevroza.

Iar indemnul de a elimina din preajma mea toti bolnavii psihic....pai ma faci sa rad....ar trebui sa ma retrag in pustie ca sa-i elimin pe toti. (asta pentru ca tu bagi in aceeasi oala nevrotici si depresivi)

 

3.

Singurii oameni care nu preiau din boala psihica a altora sunt terapeutii (psihiatrii, psihologi) cu propria terapie incheiata. Se numeste analiza de script si se obtine cu ajutorul altui terapeut specializat in analiza tranzactionala.

 

Nu stiu daca e chiar asa. Uite, fara sa ma laud, eu am terapia incheiata si nu am facut o analiza de script. Am gasit o alta terapie mult mai complexa si am preferat sa-mi fac terapia in alt sistem. Insa nu asta conteaza. Sunt convinsa ca orice om atins de har poate face fata unei boli psihice fara sa stie macar ce este analiza tranzactionala.

 

4.

Nici un sfat, nici o indrumare, nici un test psihologic, nici un consult concret, nici un plan de actiune, NIMIC.

Lichelism pe faţă ca de la rom

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

cine nu intelege postarea de aici sa citeasca ce am postat aici

 

http://www.roportal.ro/discutii/ftopic29360.html

 

am dat niste notiuni despre ce inseamna script, cum functioneaza mintea copilului, cand se instaleaza scriptul, etc

 

 

cred ca acum tot ce am vrut sa spun devine clar.

Editat de iosafat

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am cautat pe Google si nu am gasit prea multe informatii despre Schnapp Siegfried. :beach: Ne poti oferi tu detalii? In conditiile in care e costisitor sa urmezi o terapie cu un psihoterapeut din Romania, ma indoiesc ca acest lucru e posbil din punct de vedere financiar (pentru foarte multi) cu un terapeut din strainatate. Cred ca toate generalizarile sunt false, inclusiv a ta. :focus: Daca se poate sti, unde esti scolit?

 

 

 

Iosafat wrote:

 

In Bucuresti mai vine din cand in cand un psihoterapeut evreu, scolit in Elvetia, Schnapp Siegfried. A incercat sa formeze prin `94-`98 psihoterapeuti la universitatea de vest din Timisoara. A reusit poate cu 2-3.

 

Psihoterapeuţii rom

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cunosc multi psihologi. Din pacate nu-ti pot da mai multe relatii.

Intr-adevar in strainatate e scump.

 

Ce pot sa iti spun, e ca un psiholog sau psihiatru din Romania nu poate face NIMIC pentru pacientii sai.

Asta e cel mai grav lucru. Dar se vor schimba lucrurile, capitalismul nu tolereaza impostorii din diverse meserii.

 

Cu generalizarea sunt de acord cu tine. De aceea am revenit cu un studiu de caz.

 

Sa-mi arati si mie un pacient vindecat de un psihiatru care habar nu are de AT si script. Ce crezi tu? se poate asa ceva?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×