Tara lui "las' ca merge si-asa"
29 Noiembrie 2006
Bianca Toma, Malin Bot
Investitorii straini din vestul tarii au identificat puncte tari si slabe si propun solutii pentru problemele de mentalitate ale romanilor. Angajatii romani au cinci probleme care tin de mentalitate: lipsa gandirii strategice, superficialitatea, lipsa de motivare, lipsa de experienta in domeniile speciale si lejeritatea cu care renunta la locul de munca.
Investitorii straini din Banat vorbesc despre o adevarata criza in domeniul resurselor umane provocata de lipsa fortei de munca, neadaptarea sistemului de invatamant la realitatile anului 2006 si de mentalitatile paguboase. Strainii veniti de mai multi ani cu afaceri in Romania au identificat cateva puncte tari, cateva slabe. Totodata, au gasit explicatii si propun solutii pentru problemele de mentalitate ale angajatilor romani.
Trei calitati
Angajatorii straini au determinat ca romanii au trei calitati principale: creativitatea, adaptabilitatea si flexibilitatea in gandire. Potrivit lui Leo Van Doesburg, managerul olandez al firmei Uniconect, „absolventii de facultate din Romania sunt flexibili ca gandire si creativitate. Problema este ca nu au experienta, iar atunci cand o capata, pleaca in strainatate”.
In orice caz, spun managerii straini din vestul tarii, adaptabilitatea e unul dintre punctele forte ale romanilor. „In Romania am facut activitati care erau imposibil de facut in alte tari. Zoppas s-a dezvoltat incredibil datorita unor tineri fara experienta care au inteles ca important nu era doar salariul, ci si posibilitatea de a se dezvolta personal”, spune italianul Gianluca Testa, cel care a condus, incepand din 1994, trei dintre cele mai mari companii din Banat: Zoppas Industrie, Solectron si Delphy Pakard.
Conationalul sau Carlo Marchegiano, manager Norad Group si presedinte Unimpresa, ne-a declarat ca a reusit sa selectioneze angajati „dispusi sa se sacrifice pentru firma, cum multi din Italia nu o fac”.
Scoala, desprinsa de realitate
Toti mizeaza pe angajatii tineri, cu facultate. De aceea sunt critici atenti ai sistemului de invatamant din Romania. „Este o dezlipire totala de realitate a sistemului de educatie. Am cerut ca tinerii de la Politehnica sa fie pregatiti in managementul de logistica, o specializare foarte cautata. S-a discutat, si nu s-a intamplat nimic”, spune Gianluca Testa.
Carlo Marchegiano e nemultumit de prevederea legala care obliga angajarea, pe anumite posturi, a unor persoane cu studii superioare. Din pacate, spune el, diplomele romanesti nu ofera nicio garantie cu privire la pregatirea reala a studentilor.
„Niciodata nu am angajat pe cineva pentru ca are o diploma sau alta. Facultatea nu face omul. Ce valoare au diplomele intr-o tara in care examenele se pot cumpara?”, spune si Gianluca Testa. Rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara e de acord ca sunt foarte multi tineri care obtin diplome: „Ne-am adaptat cerintelor pietei. Acest lucru a dus, desigur, si la inscrierea unor candidati nativ mai slabi, deci a unor absolveti mai slabi.”
Iar Ioan Talpos, decanul Facultatii de Stiinte Economice din Timisoara, tinde sa dea vina pe universitatile private: „Absolventii Universitatii de Vest sunt foarte cautati, dupa parerea mea. Nu avem insa garantia ca toti studentii care ies de la noi au performante, dar mai sunt atatea facultati private”.
Patru manageri straini au identificat cinci probleme romanesti
Principalele probleme de mentalitate pe care le au angajatii romani sunt: lipsa gandirii strategice, superficialitatea, lipsa de motivare, lipsa de experienta in domeniile speciale si lejeritatea cu care renunta la locul de munca. Patru manageri de top din Vestul tarii ne-au vorbit despre experienta lor.
„Merge si asa”
Gianluca Testa a venit in Romania in 1994. „De atunci mi-a ramas in minte o vorba romaneasca, „merge”, care reprezinta mentalitatea de aici. Cuvantul acesta a marcat toata viata mea in Romania, pentru ca ne-am lovit tot timpul de acest mod de gandire. Merge, adica nu merita sa depui mai mult efort pentru a face lucrurile mai bine, doar „merge si asa”. In realitate, asta ascunde un mod complet gresit de a aborda munca”, spune Testa. E o dovada de superficialitate, subliniaza italianul.
„Nu tin la jobul lor”
La randul lui, austriacul Johann Vienner ne-a declarat ca l-a socat „lejeritatea” cu care cei mai multi romani renunta la locul de munca. „Pentru mine e socant ca, in aceasta tara, locul de munca nu are valoare pentru oameni. Se muta foarte usor de la un loc de munca la altul. Nu tin la jobul lor!”, ne-a spus Vienner.
Carlo Marchegiano, presedintele din Timis al Uniunii Investitorilor Italieni (Unimpresa) si membru in conducerea Camerei de Comert Timisoara, are o posibila explicatie: rata anormal de scazuta a somajului din Timisoara, 2a. In realitate, crede Marchegiano, exista un somaj negativ: „Exista insa si un procent de munca la negru, asa ca, probabil, suntem in pozitie nega-tiva cu somajul. Asta creeaza mari probleme in gasirea fortei de munca”.
Gianluca Testa are o experienta personala interesanta: „Cand am infiintat Zoppas la Sannicolau Mare, in 1997, am ales acest loc pentru ca pe o raza de 35 de kilometri sunt foarte multe localitati mai mici. Nu m-am gandit atunci niciodata ca se va ajunge ca Zoppas sa aduca oameni de la distante de peste 50 de kilometri.”
Mostenirea comunista
Multe probleme vin din perioada comunista. De exemplu, zice Johann Vienner, romanii au mostenit un tic: lipsa de initiativa. Pe vremuri, erau obisnuiti sa li se spuna ce sa faca, explica Vienner.
Acesta e un motiv pentru care angajatorii straini gasesc cu greu manageri romani. E ca un cerc vicios: „Absolventii de facultate nu au experienta. Iar managerii cu experienta sunt formati in sistem comunist si au alta mentalitate”, spune managerul olandez Leo Van Doesburg.
„In 1997 am acordat consultanta unei firme guvernamentale. M-a impresionat faptul ca nu exista gandire strategica. Era o mentalitate de rezolvare a problemelor mici, pe termen scurt”, mai spune Doesburg.
Portret-robot
Puncte tari
Creativitate
Adaptabilitate
Gandire flexibila
Puncte slabe
Lipsa gandirii strategice
Superficialitate
Lipsa de motivare
Fara experienta in domenii speciale
Lejeritatea cu carerenunta la job
Cerintele patronilor straini
Capacitate de a rezolva probleme
Integrare rapida in cultura companiei
Eficienta
Seriozitate
Interes pentru cariera si dezvoltare personala
http://www.eveniment...hp?artid=282377
Pagina 1 din 1
Tara lui "las' ca merge si-asa" Mentalitati profesionale la nivel inalt
Scris 29 November 2006 - 12:12 PM
Putem zice ca e si tara lui "numara bani". Toata lumea numara bani pe la noi
Scris 29 November 2006 - 08:16 PM
Am auzit stirea azi dimineata la Kiss Fm .... c'est la vie in roumanie
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Stiri: Chisinaul ne acuza ca le furam moldovenii | stiri | 4 | 3.485 |
|
Stiri: Piturca vrea sase puncte in dubla cu Slovenia | stiri | 0 | 1.772 |
|
Stiri: BitDefender ofera protectie pentru Windows Vista | stiri | 0 | 2.337 |
|
Stiri: Iese la rampa Basescu vrea sa adreseze un mesaj Parlamentului in 13 februarie | stiri | 0 | 2.055 |
|
Stiri: Sarkozy, noul presedinte al Frantei | stiri | 0 | 1.768 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis