Asta,este o expresie tiganeasca pe care romanii au adoptat-o ca fiind "cool"...
folosita ca o ironie...sau ca jignire!
Nu este departe de tema noastra;am putea spune chiar ca intra in aceeasi categorie a expresiilor controversate.
Cindva,pe vremea modei pariziene...fii boierilor romani,intelegind gresit libertatea sau poate din teribilism,vroind sa arate ca ei isi pot permite orice in materie de limbaj,au adoptat si au promovat expresii tiganesti(deh,doar aveau slugi tigani...la mosie)dar,carora nu le cunosteau bine sensul!
Sau,desi mai instariti ...isi tradau de fapt originile...nu tocmai nobile!
Deh,a fi boier e una...a fi nobil,alta!
Astfel,cuvintul "sucar"care inseamna"bine" a inceput sa fie folosit in sensul de "suparat"(vezi expresia"a se sucari..."),"misto" care inseamna "bun" a inceput sa fie folosit in intelesul de "cool"...sau,invers?

...ma rog... multe expresii pe care nu mi le mai amintesc bine fiindca,am citit despre asta cu zeci de ani in urma...
Cine stie,sa ne spuna!
Domnul Pruteanu,ne-ar putea lamuri mai bine...si chiar ai dau dreptate in lupta sa contra dezromanizarii...
Mai toti inteleg prin expresia in discutie,o persoana educata,rafinata,eleganta...si cu foarte multi bani...ca sa-si permita toate acestea!
Cu alte cuvinte,totul,s-ar invirti in jurul banilor!
Personal,nu resping necesitatea calitatilor amintite insa,eu,prin expresia amintita inteleg inainte de orice,nobletea;sub toate aspectele ei:a fi onorabil,a avea cuvint,a avea caracter ...a fi respectabil;in asta ar consta "domnia" !
Altfel,orice Chirita bine imbracata,cu bani, plina de ifose si care-si "da ochii peste cap"(...in lipsa sarurilor si lesinurilor care,s-au demodat) ar fi "o doamna"!
Geme lumea de "domni" si "doamne" !
Eu zic sa nu confundam snobismul si ipocrizia cu ..."domnia"!
Domnia,ne-o confera nobletea caracterului!...cred eu.

Oare,gresesc?