astarte, la Mar 31 2007, 11:50 PM, a spus:
Cat de credincios era Petru cand el a fost primul care s-a dezis de Iisus???
Petru e tocmai un exemplu bun la ce am zis. Dupa ce Iisus l-a consacrat ca "piatra" a Bisericii datorita credintei lui de neinfrant; dupa ce era gata sa scoata sabia pentru apararea Domnului; dupa ce a avut onoarea de a fi printre cei 3 apostoli intimi care au asistat la Schimbarea la Fata; etc - s-a lepadat.
Iona era prooroc, si vorbea uzual cu Dumnezeu. Dar dintr-o data n-a mai facut ascultare, si oarecum s-a lepadat si el
un pustnic oarecare, cu viata sfanta, a mers cu treburile manastirii intr-un oras si a cazut in curvie cu o fecioara. Si el avea 90 de ani... [Anthony Quinn a conceput la 81 de ani]
Regele David, despre a carui viata sfanta e de prisos sa mai vorbim. Dar iata ca a cazut in 2 faradelegi imense, preacurvie si crima. El, care il avea pe Duhul in inima si a scris acei minunati psalmi, care nu s-au diluat nici pana azi
un oarecare episcop din vremea cand episcopii erau din oficiu sfinti, a cazut cu o fecioara.
acestia, si altii din istoria crestinismului, traind in sfintenie, au cazut - dar s-au ridicat
in schimb au fost altii care au cazut, si nu s-au mai ridicat
era un calugar tanar, care poruncea animalelor din pustie sa-i ajute pe calatori cu bagajele, si animalele se supuneau. Dupa care a cazut in masturbare, iar dupa 5 zile a murit doar partial pocait. Despre el zicea "legendarul" Antonie : "Il vad ca pe o cetate care din fata e aprovizionata cu bunuri, iar din spate e jefuita de hoti". Cand a cazut acela, Antonie si-a smuls parul din cap si plangea, zicand ca "mare stalp al Bisericii a cazut acum"
la fel si
Iuda, in 3 ani s-a corupt cu totul, daca nu s-a pazit.
si ceilalti, care cazand au ramas cazuti
Dar sa se vada si ce a urmat dupa. Acestia din prima categorie au facut pocainta adevarata, dovedind ca a fost un accident.
Petru s-a lepadat de frica. A plans "cu amar" adica in hohote si din tot sufletul. De aceea Hristos l-a primit in cateva saptamani.
Iona a facut in mod sigur pocainta adevarata in burta balenei, desi nu gasim scris. Dovada este ca dupa 3 zile Dumnezeu l-a iertat si "
a dat porunca pestelui sa-l arunce pe Iona la tarm" [Iona 2,11].
Pustnicul trebuie sa fi facut si el pocainta adevarata, si in plus a acceptat caderea lui cu barbatie, iar cand s-a nascut baiatul l-a luat cu el la manastire si l-a aratat sfintilor de acolo zicand "Iata fratilor, care este rodul neascultarii".
Regele David a plans si el cu amar. S-a imbracat cu sac si a presarat cenusa pe cap. "Am mancat cenusa in loc de paine, si am baut apa amestecata cu lacrimi" {Ps 110,11].
Episcopul a aratat pocainta mare si smerenie nemaivazuta, deoarece a poruncit oamenilor din biserica sa treaca fiecare cu picioarele peste dansul. Cand trecusera jumatate, s-a auzit un glas de la altar:
"Pentru smerenia lui, I-am iertat pacatul"
Iuda in schimb, NU A FACUT POCAINTA !. Ce se intampla cu el, era mustrarea fireasca a constiintei, si tristetea care apare dupa ce iti implinesti patima care te domina, in cazul lui banii. Daca se pocaia cu adevarat, nu se mai gandea la sinucidere; si dupa o vreme Dumnezeu l-ar fi primit si pe el, la fel cum l-a primit pe Petru
Aceasta postare a fost editata de Hyouma: 01 April 2007 - 06:55 AM