Sari la conținut
Forum Roportal
cioanas

Fundamentalismul crestin, o acuzatie adusa crestinilor sec XXI

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Fundamentalistul crestin

 

Fundamentul crestinului este Biblia,in special Noul Testament.Trebuie sa amintim in acest context faptul ca ,pentru un crestin care crede in Cuvantul lui Dumnezeu, Vechiul si Noul Testament alcatuiesc o unitate indisolubila.

Noul Testament-care face deosebirea dintre un crestin si un evreu-predica,asa cum nici o alta carte nu poate face, dragostea si pacea; chiar si cel mai mare adversar al crestinismului trebuie sa recunoasca acest lucru cand citeste versetele urmatoare:

 

LUCA 23: 34 Isus zicea: ,,Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!``....

MAT 18: 21 Atunci Petru s'a apropiat de El, si I-a zis: ,,Doamne de cite ori sa iert pe fratele Meu cind va pacatui impotriva mea? Pina la sapte ori?``

MAT 18: 22 Isus i-a zis: ,,Eu nu-ti zic pina la sapte ori, ci pina la saptezeci de ori cite sapte.

FAPTE 7: 59 Si aruncau cu pietre in Stefan, care se ruga si zicea: ,,Doamne Isuse, primeste duhul meu!``

FAPTE 7: 60 Apoi a ingenuncheat, si a strigat cu glas tare: ,,Doamne, nu le tinea in seama pacatul acesta!`` Si dupa aceste vorbe, a adormit.

EFES 5: 25 Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S'a dat pe Sine pentru ea,...

1TIM 2: 1 Va indemn dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multamiri pentru toti oamenii,

FILIP 4: 5 Blindeta voastra sa fie cunoscuta de toti oamenii. Domnul este aproape.

 

Aceste versete ne arata pur si simplu ca Isus Cristos (care este fundamentul oricarui crestin nascut din nou) detesta violenta ,predicand si traind El insusi dragostea,chiar dragostea fata de dusmai. Din acest punct de vedere viata lui Isus Cristos este unica in lume, si afirmam lucrul acesta fara sa tinem cont de faptul ca Domnul poate fi considerat de unii revolutionar ,profet,nebun sau Fiul lui Dumnezeu.

Pe scurt, nici un "crestin" care propaga sau practica violenta nu este un fundamentalist, caci, daca actioneaza in acest fel se impotriveste poruncilor lui Dumnezeu si invataturii lui Cristos.

Contraversele dintre catolicii si protestantii din Irlanda de Nord nu au generat un razboi civil intre fundamentalistii crestini, ci un conflict in care ,din pacate ,diferentele religioase sunt folosite ca pretext, ca scuza. Acelasi lucru este valabil si pentru Razboiul de treizeci de ani: nici catolicul si nici protestantul nu au putut lua drept fundament Noul Testament si invatatura lui Cristos in acest razboi.

Nici cruciadele din Evul Mediu ,nici cumplita Inchizitie nu au fost niciodata lucrarile unor crestini fundamentalisti ,ci a unor fanatici orbiti de manie,care,in cele din urma ,nu erau nimic altceva decat niste barbari fara Dumnezeu,imbracati in haine crestinesti.

Un fundamentalis crestin ar trebui sa exceleze in smerenie si in iubirea de pace.Atunci cand cineva vine la credinta in Isus Cristos,primeste Duhul Sfant (Efes 1:13), care ramane pentru vecie in El (Ioan 14 :16 -17) si care poate fi recunoscut astfel:

GAL 5: 22 Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,

GAL 5: 23 blindeta, infrinarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege.

GAL 5: 24 Cei ce sint ai lui Hristos Isus, si-au rastignit firea paminteasca impreuna cu patimile si poftele ei.

GAL 5: 25 Daca traim Duhul, sa si umblam prin Duhul.

GAL 5: 26 Sa nu umblam dupa o slava desarta, intaritindu-ne unii pe altii, si pizmuindu-ne unii pe altii.

 

In ce masura fiecare din noi reflectam aceste roade este o alta problema.In orice caz ,in acest context, expresia "fundamentalist crestin" poate fi considerata fara nici o discutie ca fiind un compliment extraordinar. Si aici roadele vorbesc de la sine: pentru ca astazi putem citi si scrie ,trebuie sa multumim crestinismului; infiintarea Crucii Rosii are la baza gandirea si actiunea crestina; de asemenea, majoritatea institutiilor sociale, infiintarea si construirea de spitale sunt rodul unui crestinism autentic.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×