De ce scriitorii romani n-au succes !
Scris 25 October 2006 - 04:12 PM
Ma adaug si eu grupului de scriitori (aspiranti, stiti voi, aia care nu se duc la munca pt. "lucreaza" la vreo carte). Si eu in prezent "mosesc" la o carte, pe care intentionez s-o public. Merge destul de greu, caci scriu si tai, adaug si sterg... sper sa iasa un lucru bun. Am plecat cu ceva timp in urma din Ro si nu stiu ce se mai citeste pe acolo. Nu stiu cum ar putea fi primita cartea mea, romanul meu. Intre timp, scriu in italiana o chestie mai interesanta, care aici ar avea mai multe perspective de a se vinde. Aici lumea cheltuie, arunca cu banii in stanga si-n dreapta, insa cartea se vinde inca bine. Totul e sa "dai lovitura" (cum zic ei aici "fare colpo") cu criticii. De nu, risti ca lucrarea ta sa fie publicata si dupa numai o saptamana retrasa de pe piata. Asta e cruda realitate a vietii de scriitor. Trebuie sa cobori la mici compromisuri.
Pt.tipul care si-ar vinde apartamentul. Daca a ta carte e geniala, cu siguranta, daca umbli pe la mai multe edituri, vei gasi una care sa ti-o publice gratuit, cum de altfel in Occident se intampla. Daca nu... pleaca si tu din tara si scrie intr-o alta limba. Mult succes!
Pt.tipul care si-ar vinde apartamentul. Daca a ta carte e geniala, cu siguranta, daca umbli pe la mai multe edituri, vei gasi una care sa ti-o publice gratuit, cum de altfel in Occident se intampla. Daca nu... pleaca si tu din tara si scrie intr-o alta limba. Mult succes!
Scris 25 October 2006 - 04:53 PM
IN LIMBA TA
de Grigore Vieru
În aceeaşi limbă
Toată lumea plânge,
În aceeaşi limbă
Râde un pământ.
Ci doar în limba ta
Durerea poţi s-o mângâi,
Iar bucuria
S-o preschimbi în cânt.
În limba ta
Ţi-e dor de mama,
Şi vinul e mai vin,
Şi prânzul e mai prânz.
Şi doar în limba ta
Poţi râde singur,
Şi doar in limba ta
Te poţi opri din plâns.
Iar când nu poţi
Nici plânge şi nici râde,
Când nu poţi mângâia
Şi nici cânta,
Cu-al tău pământ,
Cu cerul tău în faţă,
Tu taci atuncea
Tot în limba ta.
N-am ştiut să vă contrazic mai frumos, mai cu durere-n suflet decât Vieru. Poate de aceea-mi place acest om atât de mult.
de Grigore Vieru
În aceeaşi limbă
Toată lumea plânge,
În aceeaşi limbă
Râde un pământ.
Ci doar în limba ta
Durerea poţi s-o mângâi,
Iar bucuria
S-o preschimbi în cânt.
În limba ta
Ţi-e dor de mama,
Şi vinul e mai vin,
Şi prânzul e mai prânz.
Şi doar în limba ta
Poţi râde singur,
Şi doar in limba ta
Te poţi opri din plâns.
Iar când nu poţi
Nici plânge şi nici râde,
Când nu poţi mângâia
Şi nici cânta,
Cu-al tău pământ,
Cu cerul tău în faţă,
Tu taci atuncea
Tot în limba ta.
N-am ştiut să vă contrazic mai frumos, mai cu durere-n suflet decât Vieru. Poate de aceea-mi place acest om atât de mult.
Scris 26 October 2006 - 09:47 PM
Limba mea... daca as fi putut alege, cu siguranta as fi ales sa ma nasc intr-o alta tara... din fericire acum am o alta tara, fiind cetatean cu drepturi, bineinteles. Si de aia pot folosi lucrul asta in avantajul meu. Eu cred ca apartenenta la un popor sau altul te poate ajuta sau defavoriza. Parerea mea...
Scris 27 October 2006 - 11:37 PM
Helene 23, la Oct 27 2006, 10:38 AM, a spus:
Nu pot decat sa fiu de acord cu dvs, domn profesor...imi pare rau ca lory78 s-a lepadat de tara...numai ca si ea asemeni lui Ionesco, Tepeneag si multi altii au ales sa se exprime in alta limba.pacat...
Admit, nu cunosc semnificatia termenului "patriotism", cu atat mai putin cu cat patria cu care ar trebui sa ma identific se cheama "Romania". Motivele sunt nenumarate si nu am timp si nici nu doresc sa le enumar. Las altora rolul de a purta mai departe gloria acelui neam, prin mijloacele de care dansii dispun. Numai bine tuturor, oriunde v-ati afla!
Scris 16 November 2006 - 02:31 AM
Tara nu-i inspira suficient,sau n-au timp sa caute inspiratie.
Sunt,totusi,si scriitori buni la noi in patrie...
Sunt,totusi,si scriitori buni la noi in patrie...
Scris 28 October 2008 - 12:29 PM
Sunt putine cazurile in care scriitorii se pot intretine numai din scris... si ma refer la cei din alte tari... Cati scriitori isi pot propune sa scrie in sir multe carti de succes si sa si fie de succes? Nu poate fi o meserie banoasa decat daca scrii best-seller-uri, nu carti de valoare literara... valoare care de multe ori e recunoscuta mult mai tarziu...
Iar scriitorii romani contemporani... poate sunt apreciati in anumite cercuri... oricum, ce-i contemporan va ajunge sa fie apreciat mult mai tarziu...
Iar scriitorii romani contemporani... poate sunt apreciati in anumite cercuri... oricum, ce-i contemporan va ajunge sa fie apreciat mult mai tarziu...
Scris 26 September 2011 - 11:58 AM
Scriitorii romani nu au succes pentru ca cititorii romani nu cumpara. Ii imbogatesc pe straini, in loc sa ceara de la editurile noastre autori autohtoni care sa scrie ceea ce prinde la public in ziua de azi, de exemplu genul fantasy sau volume cu vampiri.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Carti noi sau de la anticariat ? | master_mind | 63 | 19.215 |
|
Chestionar:
Traieste-ti viata pagina cu pagina!
ratura online |
SeveCata | 8 | 1.736 |
|